Gesponsord Smarthome Gesponsord door Ring

Smarthome: de 5 meest voorkomende problemen opgelost (ADV)

21 augustus 2023 4 Minuten 1 Reacties
Ring Indoor Cam Gen 2

Een smarthome maakt je leven thuis veilig, toegankelijk en makkelijk. Althans, als het goed is. Soms krijg je je apparatuur net niet lekker geïntegreerd of mis je handige features waardoor je slimme huis niet optimaal werkt. We vroegen daarom aan Bas van Bergen, commercieel directeur bij Ring, wat de meest voorkomende vragen op de helpdesk van het smart home security bedrijf zijn. Hij noemde er vijf en was zo vriendelijk om meteen de beste oplossingen te geven. Doe er je voordeel mee!

Waarom werkt wifi niet goed met mijn home security device?

“Wifi is het grootste struikelblok voor een connected home. Vaak komt dat doordat het signaal van de router te zwak is of verstoord wordt. Daarom raden we altijd aan om hem op een centrale plek in het huis te zetten, en niet in een kast of achter een bank. Ook muren en vloeren zijn grote boosdoeners, zeker in goed geïsoleerde huizen. Andere tip: volg het pad van de router naar je apparaat, want grote voorwerpen zoals televisies en aquariums kunnen het signaal serieus blokkeren. Als je router een verstelbare antenne heeft, speel dan met de richting om te kijken of het signaal verbetert. Zeker wanneer je in een appartement woont, kun je ook last hebben van storingen door andere wifi-netwerken om je heen. Check of je router is ingesteld om automatisch het minst drukke wifi-kanaal te zoeken. Mocht dit allemaal geen soelaas bieden, dan kan het helpen om een wifiversterker te kopen. Dat geldt zeker voor grotere appartementen en huizen. Chime Pro van Ring heeft overigens een ingebouwde wifiversterker, wel zo handig.”

Hoe stel ik mijn bewegingsmelder precies in zoals ik dat wil?

“Bewegingsmelders kunnen je de nodige gemoedsrust brengen. Maar als het gecontroleerde gebied te groot is of als de melder te gevoelig is ingesteld, kun je te veel meldingen ontvangen waardoor ‘meldingsmoeheid’ kan ontstaan. Sommige fabrikanten hebben een app waarin je het gebied en de gevoeligheid heel precies kunt instellen en dat raad ik dan ook zeker aan. Sommige bewegingsmelders herkennen zelfs of de beweging van een mens komt. En specifiek over alarmsystemen: deze werken vaak met warmtemelders, en daarom is het goed om de detectoren niet direct te richten op plekken met een sterk afwijkende temperatuur zoals warmtebronnen, ramen en ventilatieopeningen. Alarmsystemen van Ring kun je trouwens zo instellen dat middelgrote huisdieren het alarm niet laten afgaan. Een uitkomst voor mensen met katten of kleine honden.”

Hoe kan ik minder of juist meer notificaties krijgen?

“Bij een smarthome denken mensen al gauw aan smarthome apparaten en gadgets, en dat snap ik goed. Maar onderschat het belang van een goede app niet, want daarmee kun je jouw slimme huis precies laten aansluiten op jouw wensen. Sommige videodeurbellen en camera’s van Ring kunnen bijvoorbeeld herkennen of er een pakketje voor de deur is gezet en je daar een seintje over geven. Dit kun je zelf gemakkelijk in de app instellen. Je kunt hier ook bepalen op welke andere momenten je een notificatie krijgt. Jouw smart home moet helemaal in dienst staan van jouw gemak, en als je een goed product hebt, dan kun je dat in een handomdraai instellen via een app.”

Wat is tweestapsverificatie en hoe kan ik het instellen?

“Je smarthome is aangesloten op het internet, en dat betekent dat je het moet beschermen tegen online inbraken. Je wil niet dat iemand die je wachtwoord heeft, zomaar toegang heeft tot al je apparatuur en de instellingen kan veranderen. Daarom bestaat tweestapsverificatie. Hiermee moet je naast het invullen van je wachtwoord, ook nog een andere stap zetten om in te kunnen loggen. Dat kan bijvoorbeeld een extra cijfercode zijn die je via een sms’je ontvangt. Ook hier speelt de app van de fabrikant een belangrijke rol, want hier kun je je voorkeuren voor tweestapsverificatie instellen. Overigens kun je bij producten van Ring, naast sms, je identiteit ook vast laten stellen door een verificatie-app die je van tevoren hebt geïnstalleerd op je smartphone.”

Hoe kan ik mijn huis nog beter beschermen?

“Tot slot krijgen we vaak vragen van mensen over hoe ze de veiligheid van hun huis kunnen optimaliseren. Mijn belangrijkste tip is: neem een abonnement op een dienst zoals het Ring Protection Plan. Hiermee kun je bijvoorbeeld videobeelden opslaan en herkennen je video-apparaten of een gedetecteerde beweging afkomstig is van een mens. Met het plus-pakket kun je Ring Protect op een onbeperkt aantal apparaten in huis krijgen en ook noodcontacten instellen die automatisch worden gewaarschuwd als je Ring-alarm afgaat. Wel zo veilig. Je kunt je er online voor aanmelden.”

Reacties (1)