In dit artikel over het Smart Living Project bespreken we de installatie en plaatsing van de av-apparatuur, waaronder de televisies en de luidsprekers.
In de afgelopen maanden hebben we uitgebreid stilgestaan bij de bouw van en voorbereidingen voor ons slimme huis. Inmiddels staat het huis en zijn de eerste installaties en apparaten geplaatst. In dit artikel over het Smart Living Project kijken we naar de installatie van de audio- en video-apparatuur.
Eerder schreven we al uitgebreid over de keuze die we gemaakt hebben voor de av-apparatuur, en in dit artikel bespreken we kort de installatie zelf en de eerste koppeling met het domoticasysteem. Later gaan we dieper in op het gebruik met het domoticasysteem.
Wat is het FWD Smart Living Project?
Samen met een groot aantal partners maakt FWD een nieuwbouwhuis compleet ‘smart’. We gaan ruim een jaar mee in het proces van oriënteren, kiezen, vergelijken, installeren, programmeren en gebruiken. We laten zien wat de verschillende mogelijkheden zijn, wat de verschillende partijen te bieden hebben en waarom er bij de specifieke behoeften van deze nieuwbouwwoning voor de betreffende systemen gekozen is. Wil je meer weten over het idee achter dit project? Lees dan verder op onze projectpagina.
Lees alle updates, bekijk onze partners en kom alles te weten over het bouwen van een slim huis!
Op het gebied van audio hebben we gekozen voor een combinatie van gebruiksgemak, design, kwaliteit en flexibiliteit. Dit heeft geresulteerd in een systeem van Sonos, bestaande uit verschillende speakers voor verschillende toepassingen. Samen met PlatteTV.nl hebben we gezocht naar de beste keuze voor elke ruimte en natuurlijk heeft PlatteTV.nl ook de montage en installatie voor zijn rekening genomen.
In de woonkamer – daar waar naar met name naar televisie gekeken wordt – is gekozen voor de Sonos Arc soundbar, inclusief Sonos Sub subwoofer en twee Sonos One-speakers die dienen voor surround. Hiermee kan een indrukwekkende surroundervaring gecreëerd worden, zonder dat er speakers in de ruimte overheersen en zonder dat er tal van kabels door de ruimte moeten lopen. De Arc is strak onder de televisie gemonteerd en hiervoor hebben al in een vroeg stadium een goot in de muur moeten bouwen. Deze goot van 6 bij 10 centimeter zorgt ervoor dat alle kabels onzichtbaar vanuit de televisie en soundbar naar het meubel lopen. Daarnaast lopen er kabels (waaronder UTP) vanuit de techniekruimte door deze goot naar de televisie en soundbar. De Arc is met zijn eigen wandsteun aan de muur gemonteerd, terwijl de Sonos One-speakers aan de achterzijde op een verstelbare standaard van Flexson geplaatst zijn. Hierdoor kunnen we ze op de ideale hoogte plaatsen en hoeft er vooraf geen rekening gehouden te worden met de hoogte van de bank. Tot slot is ook de Sonos Sub aan de muur gehangen met een wandbeugel van Flexson. Dit oogt net wat strakker en bovendien hoef je de subwoofer niet op te tillen of te verplaatsen bij het stofzuigen.
Op het terras zijn twee Sonos One-speakers aan de muur gemonteerd, middels een kantelbare en draaibare wandsteun van Vogel’s. Hierdoor kunnen we de speakers richting de tafel richten of de tuin in laten wijzen. De enige voorbereiding hiervoor waren de stopcontacten op de plek waar de speakers moesten komen. Ook in de badkamer hebben we bij het plafond in de hoek een stopcontact geplaatst. Hier hebben we een Sonos Five aan de muur gehangen middels een wandsteun van Flexson. Een Sonos Five is misschien wat overkill voor de badkamer, maar het is geen kleine badkamer en als we het doen, dan doen we het goed. De Sonos Five komt nog tweemaal terug in huis; een speaker staat in de keuken en de ander op de slaapkamer.
In de master bedroom is ook een televisie geplaatst en daar hoort natuurlijk ook een leuk geluid bij. Hier is gekozen voor de Sonos Beam, een compacte soundbar die een breder en dynamischer geluid biedt dan de ingebouwde speakers van een televisie. De Beam is op een meubel geplaatst maar zou ook aan de wand gemonteerd kunnen worden.
Eenmaal gemonteerd zijn de Sonos-speakers binnen enkele minuten via de Sonos-app aan je netwerk toe te voegen. Onder meer de Sonos Arc en Beam kunnen middels TruePlay afgestemd worden op de ruimte waarin ze staan zodat je zelf niet aan de knoppen hoeft te draaien. Ook aangesloten televisies worden direct herkend. Op de smarthomehub (Homey) hebben we meteen ook de Sonos-app geïnstalleerd, waarmee direct alle Sonos-speakers in het domoticasysteem verschijnen en gebruikt kunnen gaan worden in scenario’s.
OLED en QLED
De woonkamer is de plek waar we van de beste beeldkwaliteit willen genieten op een zo groot mogelijk scherm. De keuze is gevallen op de LG 77OLEDG1. Deze 77-inch oled-televisie kan strak tegen de muur gemonteerd worden en biedt alle voordelen van oled-televisies. Zoals hierboven al aangegeven is het voor een strakke montage belangrijk om een goot in de muur te plaatsen waardoor alle kabels van en naar de televisie kunnen lopen. De montage van dit gevaarte is niet heel eenvoudig, zowel qua grootte als qua ophangsysteem. Het komt nogal precies en eenmaal opgehangen en aangesloten is het niet eenvoudig om de tv weer van de muur te krijgen. Het loont zich dus zeker om een partij als PlatteTV.nl in te schakelen om de televisie perfect tegen de muur te monteren. Daarbij krijg je dan ook nog een uitleg over de televisie en wordt hij desgewenst voor je ingesteld. Ook advies over de montage vanuit de installateur is niet onbelangrijk. Voor de beste kijkervaring moet de televisie namelijk niet te hoog maar ook niet te laag hangen. De soundbar moet voldoende ruimte hebben voor de Atmos-speakers die naar boven wijzen en bovendien moet het totaalplaatje er ook nog eens netjes uitzien.
Op de slaapkamer hebben we gekozen voor de Samsung The Frame 2021. Dit stijlvolle en slanke QLED-scherm is speciaal ontworpen om juist niet teveel op te vallen. Dankzij de (zelf te kiezen) lijst rondom het scherm krijgt de tv een stijlvolle uitstraling mee, en als je kunst of foto’s op het scherm laat tonen valt het helemaal niet op dat er een tv aan de wand hangt. Dit model is in een 65-inch formaat aangeschaft en wordt middels de bijna onzichtbare (Near-Invisible Cable) kabel verbonden met apparatuur in het av-meubel dat tegen de wand staat. De montage aan de muur gebeurt met de wandbeugels die Samsung zelf meelevert en hiervoor geldt dat het nogal precies komt omdat het twee losse beugels zijn. De tv moet hier uiteindelijk kaarsrecht inhangen. Driemaal meten voordat je de tv ophangt is dus het devies, maar een installateur langs laten komen bespaart je een hoop gedoe.
Uiteindelijk zijn beide televisies door PlatteTV.nl zeer netjes aan de muur gehangen en kunnen we niets anders dan blij zijn met de keuze om hiervoor de hulp in te roepen van een partij die dit elke dag doet. Het koppelen met het domoticasysteem doen we echter zelf en zowel de oled-tv van LG als The Frame van Samsung is met een eigen app met Homey te koppelen. Dat is echter niet de manier waarop we de televisies binnen het domoticasysteem gaan gebruiken. Hoe we dat wel doen lees je verderop.
Kabels, meubels en mediaspelers
Om van films, series en tv-programma’s te genieten hebben we natuurlijk ook een aantal bronnen nodig. Voor digitale tv gebruiken we de 4K settopbox van KPN en zelf hadden we al een Ultra HD Blu-rayspeler in bezit: de Oppo UDP-203. Deze is in de techniekruimte geplaatst en middels een hdmi-kabel met de tv verbonden. De afstand tussen de techniekruimte en de tv in de woonkamer is ongeveer 15 meter en bij afstanden van meer dan een paar meter gaat de kwaliteit van de kabel en afscherming een belangrijke rol spelen. Bovendien moeten de hdmi-kabels door een leiding getrokken worden en is er dus beperkte ruimte. Daarom maken we gebruik van de RU Connected optische hdmi-kabels met afneembare connectoren. Deze zijn zeer dun, kunnen relatief eenvoudig door een leiding getrokken worden én ze houden het beeldsignaal over lange afstand perfect. Voor de overige hdmi-verbindingen in huis maken we gebruik van de dunne hdmi-kabels (vanuit tv, via de goot naar het av-meubel) en de platte hdmi-kabels (slaapkamer tv) van RU Connected.
In de techniekruimte bevindt zich ook nog een Synology NAS met media (foto’s, video’s, muziek, etc.). De NAS is eenvoudig te bereiken via het netwerk (bedraad natuurlijk), terwijl de Ultra HD Blu-rayspeler in de techniekruimte wordt geplaatst en middels de hierboven genoemde hdmi-kabel met de tv in de woonkamer verbonden zal worden.
De meubels zijn natuurlijk ook van groot belang, zeker wanneer je ze ook wilt gebruiken om apparatuur in te plaatsen. Het meubel in de slaapkamer staat net als de televisie vooral in het teken van design. We hebben gekozen voor een relatief eenvoudig maar wel bij de slaapkamer passend meubel van Made. In dit meubel is de One Connect Box van de Samsung The Frame tv geplaatst, net als de settopbox van KPN. Het meubel in de woonkamer is een op maat gemaakt meubel door JM Interieurbouw. Op maat omdat we nogal wat specifieke wensen hadden. Zo moest de diepte precies voldoende zijn voor (toekomstige) apparatuur, wilden we een extra lang meubel, moest er een uitsparing voor de lader van de Harmony Elite in komen en wilden we onderin het meubel een profiel voor een led-strip. Ook de afwerking moest passen bij de rest van het interieur. Het resultaat mag er echter zijn; een strak, zwevend meubel waarin diverse apparaten geplaatst kunnen worden.
Koppeling met Homey
Voor de koppeling met de Homey gebruiken we de Harmony Elite, een universele afstandsbediening van Logitech. Het is wat zuur dat Logitech gestopt is met de productie van deze remotes, want in onze optiek is dit de beste manier om al je av-producten met je domoticasysteem te koppelen.
De Logitech Harmony Elite is een universele afstandsbediening waarmee je nagenoeg alle av-apparaten in huis kunt bedienen, van televisies en blu-rayspelers tot game consoles en soundbars. De Elite is een afstandsbediening met hub en kan daardoor apparaten middels infrarood, bluetooth én WiFi bedienen. We gebruiken de Elite zelfs als de enige remote, waarmee de settopbox van KPN, de televisie zelf en de Oppo blu-rayspeler bediend worden. Met activiteiten kun je middels één druk op de knop meerdere apparaten starten en direct de juiste input laten kiezen.
De hub van de Harmony Elite kunnen we naadloos integreren met de Homey controller. Zo kunnen we door het aanmaken van activiteiten binnen de Elite deze ook met Homey laten activeren zonder dat er op een afstandsbediening gedrukt wordt. Bijvoorbeeld: je komt binnen en direct wordt de scene ‘filmavond’ gestart. Vanuit Homey wordt de verlichting op het juiste niveau gezet en worden de gordijnen gesloten. De Harmony Elite krijgt de melding om een specifieke activiteit voor ‘film kijken’ te starten waarmee de tv aangezet wordt, de soundbar aangezet wordt en de tv direct Netflix voor je opent.
Andersom werkt het ook aangezien we met de Homey precies kunnen uitlezen wat de status van de Harmony Elite is. Welke activiteit staat aan? Welke apparaten zijn hiervoor aangezet? Wordt de activiteit ‘tv kijken’ geactiveerd? Dan kunnen we Homey de verlichting laten dimmen en de Duettes achter de bank laten sluiten. Natuurlijk kun je naast de bediening middels Homey alles ook met de Elite afstandsbediening bedienen. De remotes van de apparaten zelf hebben we op deze manier niet meer nodig.
De komende weken
De eerste fase van voorbereidingen en bouw is inmiddels afgerond, al moeten er nog wat zaken in en rondom het huis gebeuren. Op het gebied van domotica kunnen we echter aan de slag en dat betekent dat we in de komende weken artikelen publiceren over de installatie van verschillende systemen en productgroepen. Zo gaan we nog dieper in op de installatie en plaatsing van de energie- en klimaatsystemen (warmtepomp, zonnepanelen en airco), de deursloten en deurbel, de tuin en natuurlijk de basis van dit alles; de smarthomehub en sensoren die als basis dienen voor vele flows. Vervolgens is het tijd voor fase 3, waarin we daadwerkelijk gaan automatiseren en dus het huis echt slim gaan maken.
Houd de website en social media in de gaten!
Ben je benieuwd naar hoe wij het aanpakken, voor welke producten en technieken we kiezen en hoe het bouwproces verloopt? Houd dan de website in de gaten. Houd vooral ook onze FWD Smart Living Project pagina in de gaten voor links naar alle artikelen, social media-kanalen en partners. Volg het FWD Smart Living Project op de voet via Instagram of Facebook. Hier plaatsen we regelmatig korte updates, foto’s en video’s over de bouw van het slimme huis.
Reacties (0)