Smart home protocollen strijden om voorrang op de CES

08 januari 2016 3 Minuten 0 Reacties
zigbee

Lampjes, koelkasten, airconditioners en deursloten. Ze zullen binnenkort allemaal via internet te bedienen zijn, en met elkaar samenwerken. Smart home automation heet dat. Maar op de achtergrond is het nog een rommeltje. Er zijn veel te veel protocollen. Dat leidt ertoe dat de slimme apparaten redelijk dom blijven, waarschuwen analisten.

 Netwerkprotocollen

Wat is er aan de hand? Om alle slimme apparaten slim in actie te krijgen, moeten ze met elkaar kunnen praten. Een slimme rookmelder die rook opsnuift, moet de ietwat minder slimme broodrooster zelfstandig uit kunnen zetten, de beveiligingscamera aan en de sprinklers activeren. Een auto die op de garage komt toe rijden, moet de garagedeur draadloos en automatisch kunnen openen. Al die acties vereisen wel dat al die apparatuur op hetzelfde netwerkprotocol draait. En daar zit hem de kneep.

Wifi, ZigBee, Z-Wave, Thread, bluetooth

Er zijn erg veel protocollen. Op de CES in Las Vegas streden ze allemaal om voorrang. We hebben wifi en bluetooth, maar ook nog ZigBee (het plaatje boven dit artikel is reclame van dit bedrijf), Z-Wave en Thread. En dan nog varianten ervan, en nog een aantal minder bekende protocollen. Alle netwerkoplossingen hebben fabrikanten achter zich staan, en dat gaat nog een taaie strijd worden.

Wifi 900 mHz

Wifi kent iedereen van het online netwerk thuis waarmee je je laptop aan internet verbindt, bluetooth kennen we van de oordopjes die je draadloos met een smartphone kunt koppelen, of een toetsenbord aan een tablet. Wifi is op zichzelf niet krachtig genoeg om allemaal nieuwe apparaten in een huishouden te bedienen; daarvoor loopt het letterlijk tegen allerlei muren op. Omdat veel huishoudelijke apparatuur slechts een beperkte bandbreedte nodig heeft, maar het signaal wel verder moet reiken, heeft de Wifi-Alliance een nieuw protocol bedacht dat op de 900 mHz-band draait. Daarmee is het weliswaar langzamer dan de gebruikelkijke 2.4Ghz en 5.0Ghz verbindingen, maar het reikt wel verder. En daar draait het om. De apparaten moeten simpelweg met internet verbonden blijven, anders verliezen ze hun slimme functies.

Advertentie

Bluetooth-hub

Bluetooth heeft een beperkt bereik, meestal slechts een meter of tien. Hier is op de CES een oplossing voor gepresenteerd: de Cassia Networks-hub, die ervoor zorgt dat het signaal verder komt en ook moeiteloos door muren heen gaat. Voor honderd dollar heb je zo’n bluetooth-hub in huis, en dan kan de pret beginnen.

Google Nest

Maar er zijn meer kapers op de kust. Google, en zijn smarthome-platform Nest, zien meer in het platform Thread. Ook Samsung dreigt hiernaar over te lopen, wat de mensen van het concurrerende platform ZigBee ertoe heeft gebracht om ook het Thread-protocol te gaan ondersteunen. Dat is alvast een stap in de richting van een werkelijk verbonden netwerk in huis.

Rommeltje

Maar diverse analisten voorzien dat het de komende tijd nog een rommeltje blijft op dit gebied. “Het wordt een enorm zooitje”, meldt analist Frank Gillett van Forrester en IHS-analist Lee Ratliff sluit zich daarbij aan: “Het wordt een wildwest-periode van smarthome connectivity.” Het kan erop uitdraaien dat consumenten gedwongen worden om allemaal slimme spullen te kopen die hetzelfde protocol ondersteunen, ofwel verschillende producten, die dan niet met elkaar kunnen communiceren en de smart home weer in een dumb home terugveranderen.

Smart home

De ontwikkelingen op technologisch gebied gaan echter sneller dan ooit, en het is dan ook bijzonder interessant om te volgen hoe het verder gaat met de strijd tussen de netwerkprotocollen voor het smart home. Op Smarthomemagazine.nl houden we alle ontwikkelingen nauwgezet bij.

Bron CNET

Reacties (0)