Apps voor je smart home
Nagenoeg alle smart home-producten komen met hun eigen applicatie. Denk bijvoorbeeld aan slimme verlichting, slimme thermostaten, beveiligingssystemen, camera’s en speakers. Hoe meer smart home-producten je hebt, hoe meer apps je op je smartphone(s) moet installeren om er gebruik van te maken. Een smartphone vol apps draagt echter niet bij aan de gebruiksvriendelijkheid van je smart home, zeker ook wanneer andere bewoners niet zo ‘techie’ zijn.
Er zijn al wat diensten en producten die met elkaar kunnen communiceren. Zo werkt Philips Hue samen met Nest en kunnen deze twee systemen ook met een slimme afstandsbediening van Logitech bediend worden. Zonder tussenkomst van een app is zo een deel van je smart home te bedienen. Een ander voorbeeld van een centraal platform waarop slimme apparatuur aangesloten kan worden is Apple’s HomeKit. Alle gekoppelde apparaten kunnen via één weg bediend worden, namelijk met de spraakassistent Siri.
Persoonlijke assistenten en api’s
De communicatie tussen diensten of producten wordt steeds belangrijker en zal in de toekomst het gebruik van individuele apps minimaliseren. Hoewel HomeKit nog niet echt van de grond gekomen is laat dit platform wel zien wat we kunnen verwachten. De persoonlijke assistant (denk aan Amazon’s Echo en Apple’s Siri) speelt hierbij een belangrijke rol. Deze assistent zorgt ervoor dat je middels een simpele handeling meerdere apparaten of diensten kunt bedienen. Daarbij ziet de assistent de koppeling tussen de apparaten waardoor één commando meerdere apparaten in werking kan stellen.
Api’s zijn de ‘vervanger’ van de apps die nu op je smartphone staan. Deze api’s zorgen er simpel gezegd voor dat apparaten of diensten met elkaar kunnen communiceren, zonder noodzakelijke tussenkomst van een app op je smartphone. Dankzij de api’s kan de Nest tegen je Hue lampen zeggen wat ze wanneer moeten doen en dankzij api’s kan Siri je lampen en thermostaat bedienen. Api’s zijn in principe voor de eindgebruiker onzichtbaar maar zijn noodzakelijk om via een persoonlijke assistent taken te laten uitvoeren zonder hiervoor een app op te starten. Steeds meer fabrikanten zetten hierop in en proberen bredere communicatie (met andere smart home-producten en centrale platformen) mogelijk te maken.
Reacties (0)