Een slimme bewegingsmelder of -sensor kopen: alles dat je moet weten

10 november 2016 5 Minuten 0 Reacties
slimme-bewegingsmelder

Wil je een bewegingsmelder kopen? In dit artikel zetten we alles dat je over slimme bewegingsmelders en -sensoren moet weten onder elkaar.

Je kunt je smart home voorzien van tal van sensoren en melders, waaronder een bewegingsmelder. Deze kleine melders/sensoren kunnen overal in en om het huis opgehangen worden en zorgen ervoor dat je huis beveiligd is of je smart home inspeelt op de bewegingen van de bewoners. In dit artikel zetten we alles dat je over bewegingsmelders moet weten onder elkaar.

Wat is een slimme bewegingsmelder?

Een slimme bewegingsmelder is een kleine sensor die in of buiten het huis opgehangen kan worden. De sensor neemt bewegingen waar maar kan in de meeste gevallen afgesteld worden op normale bewegingen (als je thuis bent) en abnormale bewegingen (als je van huis bent). De sensor geeft vervolgens een signaal aan een centrale unit of, als deze op zichzelf staat, een signaal aan de hoofdbewoner. Een slimme bewegingsmelder kan in veel gevallen ook communiceren met andere (compatibele) smart home-apparatuur waardoor bijvoorbeeld de verlichting aangezet wordt wanneer er een beweging wordt waargenomen.

Plaatsing en installatie

Er zijn melders die op batterijen werken en dus zeer eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden, maar er zijn ook melders die van stroom voorzien moeten worden. Dit laatste maakt de plaatsing iets minder eenvoudig. Niet elke bewegingsmelder komt met dezelfde hoek en dezelfde optimale plaatsingspositie. Lees de handleiding goed door zodat je de sensor op de juiste hoogte hangt en bijvoorbeeld ook niet tegenover een raam hangt waardoor er continu bewegingen waargenomen worden. Je kunt een bewegingsmelder die als alarm dienst doet het beste in een gang hangen. Melders die ook dienst doen als initiator wanneer je thuis bent kunnen ook in de woonkamer of andere plekken in huis gehangen worden.

Wat kan een slimme bewegingsmelder?

Een slimme bewegingsmelder heeft als hoofdtaak het waarnemen van bewegingen. De exacte mogelijkheden zijn per model verschillend. Zo heb je bewegingsmelders die in één stand staan en hierdoor eigenlijk alleen als beveiliging dienen. Deze melders worden ingeschakeld wanneer je van huis bent en registreren alle noemenswaardige bewegingen in de ruimte waarin ze geplaatst zijn. Als je huisdieren hebt is het verstandig om te controleren hoe de melder hiermee omgaat. Sommige melders registreren bewegingen van kleine huisdieren (kijkend naar de afmetingen van het huisdier en de hoogte waarop de beweging zich bevindt) niet als inbraak.

Er zijn ook slimme bewegingsmelders die over verschillende standen beschikken. Dit zijn vaak sensoren die als alarm gebruikt kunnen worden én kunnen communiceren met compatibele smart home-apparatuur. Wanneer de sensor in de alarmstand staat wordt elke beweging (controleer hoe de sensor omgaat met huisdieren) waargenomen en wordt er een alarmsignaal richting de centrale unit en/of de hoofdgebruiker gestuurd. De thuisstand zorgt ervoor dat de bewegingsmelder dienst doet als initiator. Afhankelijk van hoe je de actie hebt ingesteld welke compatibele smart home-producten je hebt is het mogelijk dat de sensor je in het donker detecteert en vervolgens de lichten automatisch aan laat zetten. Of de sensor detecteert dat je in de ochtend beneden komt en zet automatisch de thermostaat aan.

Sommige slimme bewegingsmelders komen met extra sensoren en mogelijkheden, bijvoorbeeld een lichtsensor en een temperatuursensor. Deze kunnen weer gebruikt worden om bijvoorbeeld een thermostaat aan te sturen. Ook kan een melder met lichtsensor automatisch de (compatibele) zonnewering bedienen. Daarnaast zijn er ook bewegingsmelders die bij een specifiek product horen, zoals bijvoorbeeld de Philips Hue Motion Sensor. Deze sensor dient niet als alarm maar puur voor het bedienen van de lichten.

Compatibiliteit

Het is belangrijk om voordat je een bewegingsmelder koopt goed uit te zoeken met welke andere smart home-apparaten de melder compatibel is. Er zijn verschillende bedrijven die smart home-apparatuur als melders en sensoren verkopen maar de communicatie tussen deze apparaten kan vaak alleen als de sensor van hetzelfde merk is als de andere apparatuur. Dat is ook de reden dat veel bedrijven complete pakketten aanbieden; met melders, sensoren, thermostaten, stopcontacten en nog veel meer. Het is dus niet vanzelfsprekend dat een sensor communiceert met je slimme verlichting.

Daarbij is het bij een compleet systeem ook handiger wanneer je melders en sensoren bij één bedrijf haalt omdat deze sensoren vaak in één app op je telefoon verschijnen. Zo bieden verschillende bedrijven een compleet slim alarmsysteem aan dat met één app te bedienen is. Dit is echter geen must wanneer je melders en sensoren koopt die eenmaal ingesteld moeten worden en vervolgens communiceren met je verlichting, thermostaat, alarm etc. Het is dus zoals gezegd wel van belang dat je weet met welke andere producten (of protocollen) de melders en sensoren kunnen communiceren. Sommige bedrijven bieden adapters en contacten waarmee ‘domme’ apparaten als lampen en zonnewering ‘slim’ gemaakt kunnen worden en dus reageren op de betreffende sensoren en melders.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smart home? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen. Ook kun je het dagelijkse nieuws in de gaten houden en vragen stellen, zodat we je wellicht verder kunnen helpen.

Reacties (0)