Ring voegt eind-tot-eind versleuteling toe aan videostreams

14 januari 2021 2 Minuten 0 Reacties
ring-video-doorbell-3-new

Ring is begonnen met het toevoegen van eind-tot-eind versleuteling een de videostreams die afkomstig zijn van zijn producten.

Met de nieuwe functie zorgt Ring ervoor dat de beelden, die afkomstig zijn van deurbellen en videocamera’s, beveiligd zijn van het product tot aan het apparaat van de gebruiker (denk dan bijvoorbeeld aan een smartphone). Dit houdt in dat niemand de stream kan onderscheppen en dus met je mee kan kijken. De functie, die afgelopen september aangekondigd werd, wordt nu uitgerold als een technische preview en is beschikbaar voor acht apparaten.

Ring zet hoger in op beveiliging

Dit is een verstandige stap van Ring. Het bedrijf laat weten dat het niet naar de beelden van klanten kijkt zonder toestemming — maar technisch gezien is dat wel mogelijk. In het verleden is de fabrikant al eens beschuldigd van het idee mee te kijken met klanten; en het feit dat het bedrijf camerabeelden op aanvraag aan de politie kan geven, is voor veel mensen ook geen fijne gedachte.

Met eind-tot-eind versleuteling worden er veel problemen opgelost, omdat Ring dan ook niet meer in staat is de stream te onderscheppen. Dit betekent wel dat er nieuwe problemen opduiken. Maar voor mensen die privacy hoog in het vaandel hebben staan (en toch gebruikmaken van smarthomeproducten), is dat wellicht een offer die ze maar al te graag maken. Zo kan bijvoorbeeld de Amazon Echo Show, een smart display, de beelden niet meer laten zien wanneer je daarom vraagt. De Echo Show biedt namelijk geen ondersteuning voor de versleuteling aan.

Daarnaast is het zo dat het delen van video’s wat langer duurt. Voorheen kon je die heel gemakkelijk delen, maar nu moet je video’s eerst downloaden en handmatig uploaden voordat een andere ze in handen kan krijgen.

Aanvankelijk is de versleuteling alleen beschikbaar voor producten die niet op batterijen werken. Dergelijke camera’s en videodeurbellen zijn namelijk in staat veel zaken lokaal, op de hardware van het product, te regelen, terwijl producten die werken op een accu juist veel werk afschuiven op de cloud. En dan is het niet mogelijk de versleuteling te realiseren. Ook is het zo dat je hier geen abonnement voor hoeft te hebben. De voorwaarde is wel: je moet in de VS wonen om mee te kunnen doen an de preview. Uiteindelijk moet de functie ook naar Europa en natuurlijk Nederland komen.

Reacties (0)