Review: Yale Entr – gemak dient de mens

13 april 2019 + 10 minuten 0 Reacties
yale-entr-foto-7

De Yale Entr is een gemotoriseerde cilinder die je in de meeste deuren kunt plaatsen. Vervolgens kun je het slot met een app gebruiken. In deze recensie nemen we de Entr onder de loep. Is die zijn prijs van 299 euro waard?

Wat is Yale Entr?

Met de Yale Entr kun je van je huidige deur een slimme deur maken. Het is een elektronische motorcilinder die de huidige cilinder vervangt. Na het plaatsen zul je dus je ouder voordeursleutel niet meer kunnen gebruiken. Aan de binnenkant hangt dan een klein blok waar de cilinder aan vastzit. Na het installeren en instellen kun je vervolgens de deur op verschillende manieren openmaken: met de meegeleverde sleutels of afstandsbediening of de los aan te schaffen vingerafdrukscanner of het codepaneel. Het slot is in zwart en wit verkrijgbaar.

Mocht de accu per ongeluk leeg zijn wanneer je thuis komt, geen probleem: dan kun je de sleutel blijven gebruiken. Verder is het mogelijk je vrienden en familie te voorzien van digitale sleutels, zodat zij naar binnen kunnen wanneer dat nodig is. Je hoeft hiervoor dus geen sleutels meer uit te lenen of bij te houden wie een sleutel heeft, dat gaat voortaan via de gratis applicatie (beschikbaar op Android en iOS). De communicatie tussen het slot, de app en eventuele accessoires die je er later nog los bij kunt kopen is altijd versleuteld.

Design en inhoud

De Yale Entr wordt geleverd met sleutels, een kleine afstandsbediening (die je aan je sleutelbos kunt hangen), natuurlijk het slot en extra montagemateriaal. In principe moet het dus mogelijk zijn dat je direct de huidige cilinder kunt vervangen. Met afmetingen van 150 bij 55 bij 54 millimeter hangt er nog best een fors ding aan je voordeur. Over het design kunnen we verder kort zijn. Het is nou niet echt een ontzettend mooi apparaat, maar als het goed is zie je hem vaker niet dan wel wanneer die lekker aan de voordeur hangt.

Onder de grote draaiknop, waar ook het gemotoriseerde onderdeel in zit, zit nog een touchpaneel. Dit zijn kleine knopjes die je kunt gebruiken voor het instellen van het apparaat. Die knoppen kun je tevoorschijn toveren door een aantal seconden drie vingers op het paneel te laten rusten. Als het goed is zie je die knoppen alleen tijdens het installeren. Dat langwerpige onderkant gebruik je voor de rest dan ook niet. Wat echter opvalt is dat het slot een paar millimeter uitsteekt. Wij gebruiken het model met een 30/30-cilinder.

Installatie

Gelukkig wordt er ook een duidelijke handleiding meegeleverd. Daarin staat stap voor stap uitgelegd wat precies de bedoeling is. Binnen een half uurtje moet het wel zijn gelukt met installeren en daarin nemen we ook de tijd mee voor het installeren van de app en het aanmaken van het account. Een deurcilinder vervangen is zo gedaan: je haalt Ă©Ă©n schroef uit de zijkant van de deur (er wordt duidelijk aangegeven om welke het gaat), draait het slot los, vervangt de cilinder en draait de eerder gebruikte schroef weer terug in de opening.

Wat de eerste keer instellen ietwat lastiger kan maken zijn de knoppen op het touchpaneel. Die zijn namelijk klein, waardoor je onbedoeld op de knop ernaast kunt drukken. Dan is het even niet duidelijk wat er gebeurt. Gelukkig hoeft dit maar Ă©Ă©n keer en kun je gemakkelijk opnieuw beginnen met instellen wanneer er iets misgaat. Voor de rest ben je aangewezen op de applicatie, wanneer je bijvoorbeeld een gebruiker wil toevoegen. Wil je een optionele accessoire toevoegen, dan heb je wel weer dat aanraakgevoelige onderdeel op het slot nodig.

App

Voordat je de applicatie kunt gebruiken, dien je natuurlijk een account aan te maken. Gelukkig is dit zo gebeurd. Vervolgens moet je altijd je bluetooth-verbinding en gps-signaal hebben aanstaan, want anders kan er geen verbinding worden gemaakt met het slot. Dat is best jammer, aangezien beide onderdelen binnen een smartphone garant staan voor extra energieverbruik. Gebruik je de app dus niet, zet die twee opties dan ook meteen uit. Maar wanneer je de app wil openen, dan dien je beide verbindingen wederom open te gooien.

Op zich is er nog wel wat voor te zeggen. Door zowel bluetooth als gps te gebruiken, weet de app zeker dat de gebruiker in de buurt is. Daardoor zal het slot ook niet opengaan wanneer je ver uit de buurt bent. Er is helaas geen ondersteuning voor wifi aanwezig. Zodoende is het niet mogelijk het slot te gebruiken in combinatie met een stemassistent of andere apparaten in huis. Wel kun je dit product openen binnen het productennetwerk van Yale, waardoor er extra mogelijkheden zijn — maar dat vergt dus een extra investering.

Wanneer je de app opent en alles correct hebt ingesteld, dan verschijnt meteen de slotopener in beeld. Je trekt dan een visuele vertegenwoordiging van een sleutel van boven naar beneden door een slot, waarna de deur ontgrendeld wordt. Door het menu links op te roepen kun je zien welke sloten er nog meer actief zijn in je netwerk; datzelfde geldt voor de sleutelhangers waarmee het slot te openen is. Binnen de instellingen kun je de app vergrendelen met een wachtwoord, wat we je ook aanraden om te doen.

Via de app van Yale Entr is het tevens mogelijk gebruikers te beheren. Je kunt een gebruiker voorzien van een digitale sleutel, waardoor het dus niet meer nodig is dat je fysiek sleutels uitleent of weggeeft. Je kunt gebruikers toevoegen en verwijderen; handig voor wanneer je iemand Ă©Ă©nmalig toegang wil geven tot je huis. Het toevoegen van gebruikers gaat gemakkelijk door rechts boven het slot op het icoontje met het slotje te tikken (blauwe knop), waarna je een naam en deelmethode invult. Dat kan bijvoorbeeld via WhatsApp.

De andere gebruiker dient dan fysiek aanwezig te zijn bij het slot voordat het kan worden geopend. Het slot vraagt dan om een willekeurig gegeneerde code die in het bezit is van de andere persoon, zodat de beveiliging weet dat het goed zit. De digitale beveiliging maakt gebruik van AES 128 bits-versleuteling, dezelfde versleuteling die we ook bij internetbankieren tegenkomen. Wanneer de code is ingevuld, kan ook iemand anders met de app naar binnen. Je krijgt echter geen notificatie wanneer die persoon je huis binnenkomt.

Gebruik

We hebben de Yale Entr voornamelijk gebruikt in combinatie met de meegeleverde afstandsbediening. Die hangt standaard aan de sleutelbos en is dus gemakkelijk te pakken. Vooral wanneer je met boodschappen aan komt lopen, twee honden aan de lijn hebt of als laatste aan komt lopen met vrienden is het fijn om de deur alvast open te kunnen. Je hoeft niet te rommelen met sleutels en kan mensen alvast binnenlaten, waardoor ze dus niet op je hoeven te wachten. Het is een pure vorm van gemak, eentje waar we snel aan gewend geraakt zijn.

Daarnaast hebben we ervoor gekozen het slot automatisch te laten vergrendelen wanneer de deur dicht gaat. Dat betekent dat het deur op slot wordt gezet wanneer je hem dicht doet, waardoor je daar dus ook niet meer over hoeft na te denken. Hier kleeft wel een nadeel aan. Als je de deur van het slot haalt en de deur niet helemaal opengaat, dan kan het zijn dat die het slot weer terugdraait. Heb je dat niet in de gaten, dan klap je de deur dus dicht. Vervolgens dien je het slot weer open te draaien en kun je de deur gewoon sluiten.

Mogelijk heeft dat iets te maken met het magneetje dat je op de deurpost dient te plakken. Middels dat magneetje weet de Yale Entr wanneer het slot in gebruik wordt genomen en draait hij zichzelf op slot wanneer de deur dicht zit. Blijft de deur te dicht bij dat magneetje, dan kan er verwarring ontstaan. Verder is het mogelijk de draaiknop op de Entr te gebruiken om de deur te openen. Je drukt hem dan naar binnen en draait hem helemaal naar links. Dit voelt aan als een natuurlijke handeling; handig voor wanneer je de sleutelhanger niet bij de hand hebt.

We hebben de app van Yale Entr vrijwel niet gebruikt voor het openen van de deur. Dat komt doordat zowel bluetooth als locatie altijd aan dienen te staan. Wegens privacy- en energiebesparende redenen hebben we die functies niet altijd geactiveerd (andere smarthome-apparaten werken op schema’s, ook niet op locatiebepaling, en anders bedienen we die handmatig), waardoor het dus altijd meer moeite vergt om die op die manier te bedienen. Bovendien duurt het ook een paar seconden voordat de verbinding is gelegd.

Is het een handige manier om de deur vanaf de bank te openen? Zeker weten. Helemaal in combinatie met een slimme deurbel. Als er wordt aangebeld en je kunt zien wie het is, kun je vanaf de bank ook nog de deur openen. Luie mensen zijn wat dat betreft de slimste mensen. Je kunt maximaal 25 tot 35 meter bij het slot vandaan zijn om hem op afstand te bedienen. Dat is ook deels afhankelijk van de dikte van muren en andere obstakels, maar het is in elk geval altijd dichtbij genoeg om zeker te weten dat alles goed gaat.

Wat we wel een beetje missen is wifi-ondersteuning en ook ondersteuning voor bijvoorbeeld Google Assistent. Het had tof geweest om te roepen “Hey Google, open de voordeur”, maar dat is nu dus niet mogelijk. Dit is wel een stuk veiliger: mocht iemand je wifi-netwerk binnendringen, dan kan die niet ineens je voordeur openen. De opties voor het openen van de deur zijn in principe voldoende. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je nog investeren in (dure) accessoires, zoals een vingerafdrukscanner of codepaneel.

Wanneer je die vingerafdrukscanner of codepaneel aanschaft, dan kun je op twee andere manieren de deur openen (dit geldt ook voor mensen die je vertrouwt). Maar dit zijn dus geen standaardopties. Verder belooft Yale dat de accu van de Yale Entr zo’n drie tot vier maanden meegaat op een volle batterij. Dat is ook geheel afhankelijk van het gebruik natuurlijk. Hier gaat de voordeur geregeld open op een dag en na een maand gebruik zaten we ongeveer op zeventig procent. We denken daarom dat de inschatting van Yale wel klopt.

Conclusie

Er kleven dus wat nadelen aan de Yale Entr, maar geen van deze nadelen is groot genoeg om te zeggen dat je dit slot niet hoeft te overwegen wanneer je op zoek bent naar een gemakkelijke oplossing voor de voordeur. De app is misschien niet zo bruikbaar wanneer je op zoek bent naar een snelle oplossing voor jezelf, maar wanneer je iemand anders binnen wil laten kan die met dezelfde app ook gewoon naar binnen. Je hebt helemaal zelf de controle over wie er binnenkomt en iemand toevoegen kan alleen wanneer diegene voor het slot staat.

We zijn voornamelijk positief over dit product. De deur gaat gemakkelijk en snel open, wat handig is wanneer je je handen vol hebt en niet wil rommelen met sleutels. Bovendien is de installatie zo gepiept en hoef je ook nooit meer fysieke sleutels uit te wisselen. Het is wel jammer dat je voor de app altijd bluetooth en je locatie aan moet hebben staan en dat de accessoires behoorlijk deur zijn, maar dit zijn wat ons betreft randzaken die de basis van de ervaring niet kunnen aantasten. De meegeleverde sleutelhanger biedt wat dat betreft genoeg soelaas.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Deur gaat snel en gemakkelijk open
  • Installatie is zo gebeurd
  • Geen sleutels uitwisselen

Minpunten
  • Bluetooth en locatie aan op smartphone

  • Geen wifi of stemassistenten
  • Dure accessoires

Reacties (0)