Smarthome Beoordeling 8.5

Review: WeatherFlow Tempest – weerstation op zonne-energie met smarthome-integratie

24 januari 2021 + 10 minuten 14 Reacties
WeatherFlow Tempest review 1
FWD award

Een weerstation is niet alleen voor de amateur-meteorologen een mooi apparaat om te kunnen zien wanneer het regent of wat de weersvooruitzichten voor jouw locatie zijn. Als je je huis echt wilt gaat automatiseren dan is een weerstation ook een handige toevoeging. Hiermee kun je bijvoorbeeld zonwering of ramen laten sluiten, de verlichting erop laten activeren of de irrigatie in de tuin erop afstemmen. In deze review kijken we naar de WeatherFlow Tempest, een weerstation met tal van sensoren. We gebruiken dit weerstation ook in ons Smart Living Project, waarin we een huis compleet slim gaan maken.

Wat is de WeatherFlow Tempest?

WeatherFlow is een Amerikaans bedrijf dat zich al jaren bezighoudt met het weer. Het bedrijf heeft al diverse weerstations op de markt gebracht en kondigde begin 2017 de Tempest aan. Dit innovatieve product met artificial intelligence werd via Indiegogo gelanceerd en ik heb eind 2019 het risico genomen om het project ook te steunen. Afgelopen november kwam de Tempest eindelijk binnen, maar liefst drie jaar na aankondiging.

De Tempest is het meest geavanceerde weerstation van WeatherFlow tot nu toe. Het apparaat beschikt over artificiële intelligentie, wat eigenlijk betekent dat verschillende algoritmes dagelijks alle data van weerstations verwerken, welke vervolgens worden gecontroleerd op nauwkeurigheid. Dit maakt het voor WeatherFlow mogelijk om dagelijks nieuwe kalibraties door te voeren om de vooruitzichten voor elke locatie (elk weerstation) te optimaliseren.

FWD SLP logo
Bekijk alle artikelen van het FWD Smart Living Project, waarin we een nieuwbouw huis volledig slim maken.

FWD Smart Living Project

Het weerstation is compleet uitgerust met verschillende sensoren. Zo is er een lichtsensor die het omgevingslicht, de UV-waarden en de zonnestraling meet. De druksensor meet de luchtdruk op zeeniveau en op stationniveau, terwijl de bliksemsensor het aantal bliksemschichten en de afstand tot de bliksem meet. De temperatuursensor meet de temperatuur, de luchtvochtigheidsensor de luchtvochtigheid en de sonische windsensor meet de windsnelheid- en richting. Tot slot meet de haptische regensensor de hoeveelheid regen en de intensiteit. Ook beschikt de Tempest over zonnepanelen die het apparaat continu opladen, mits de zon schijnt. Er is dus geen voeding aanwezig.

De WeatherFlow Tempest wordt gebruikt in combinatie met de Tempest-app, waar alle data in te zien is. Ook is er integratie met verschillende smarthome-platformen, waaronder Google Assistant, IFTTT en Homey. De Tempest kan via de website van WeatherFlow gekocht worden voor 329 dollar. Daarnaast hebben we voor een paar dollar extra de ‘Bird Deterrent’ accessoire aangeschaft, wat simpelweg wat pinnetjes zijn zodat vogels er niet op gaan zitten.

Design en installatie

Als je aan een weerstation denkt dan zie je waarschijnlijk losse modules voor wind, regen, etc. gemonteerd aan een paal voor je. De Tempest is qua uiterlijk geen standaard weerstation aangezien alles in één compact apparaat verwerkt zit. Het is een strak vormgegeven apparaat, dat netjes afgewerkt is maar vanzelfsprekend wel opvalt. Het station is zo’n 30 centimeter hoog en 18 centimeter in doorsnee. De Tempest komt alleen in een witte variant.

Naast de Tempest buitenunit komt de kit ook met een binnenunit, wat een klein wit router-achtige apparaatje is dat binnenhuis overal geplaatst kan worden. De buitenunit en binnenunit communiceren draadloos, volgens WeatherFlow op een afstand van maximaal 300 meter.

De plaatsing van de buitenunit is een belangrijk onderdeel. In de bijbehorende app en op de website van WeatherFlow wordt uitgelegd wat de meest optimale plaatsing van de Tempest is, maar die is wel afhankelijk van het gebruik. Ligt de focus op regen? Dan is dichtbij de grond beter. Ligt de focus op wind? Dan is een hogere plaatsing met veel vrije ruimte belangrijk. Ook zijn allerlei variabelen van invloed op de juiste plaatsing. Kies bijvoorbeeld een plek waar de zon veel komt en waar niet veel obstakels in het zicht zijn. De ideale plek is er niet, zeker niet in wat drukker bevolkte gebieden, maar WeatherFlow geeft als richtlijn een locatie met voldoende zonlicht, op voldoende afstand van grond, muren of andere obstakels die data kunnen beïnvloeden. Een hoogte van 1.5 tot 2.5 meter vanaf alle obstakels (grond, muur, dak, etc.) wordt aanbevolen. Wij hebben de Tempest achterin de tuin geplaatst, zover mogelijk weg van de huizen en ongeveer 1.5 meter uitstekend boven het dag van de garage.

Je kunt het weerstation moet een schroef vastzetten op een statief, met een schroef vastklikken op een houten constructie of simpelweg vastdraaien op een PVC-pijn met een diamater van 32mm of 33mm. Wij hebben lange PVC-pijpen gebruikt, die aan de muur van de garage bevestigd zijn. De Tempest draai je hier met het meegeleverde opzetstuk stevig op vast. Het geheel mag niet teveel bewegen aangezien hier incorrecte data uit kan voortkomen.

Nog een belangrijk aspect bij de plaatsing is de richting waarin de zonnepanelen wijzen. Achterop de Tempest is een blauw pijltje geplaatst dat moet wijzen naar het geografische noorden. Dat is niet hetzelfde als het magnetische noorden dus je moet even uitzoeken waar het geografische noorden zich bevindt in jouw tuin. Richt het pijltje die kant op en de windrichting wordt correct geregistreerd. Ook ontvangen de zonnepanelen zo het meeste zonlicht. En dat zonlicht belangrijk is dat blijkt verderop in de review.

WeatherFlow Tempest-app

De Tempest-app is de plek waar je jouw weerstation vanuit bedient en waar je alle data kunt inzien. Dit kan overigens ook online in de browser, in een vergelijkbare omgeving. De installatie is een fluitje van een cent. Je maakt een account aan bij WeatherFlow, stelt je locatie in, geeft jouw weerstation een naam, voegt de hoogte van het station toe en koppelt je WiFi-netwerk. Binnen enkele minuten beginnen de gegevens binnen te stromen.

 

Het beginscherm van de app is het scherm met de weerssituatie van dit moment en de vooruitzichten. Alle informatie die je hier ziet is gebaseerd op de data van jouw eigen Tempest, gecombineerd met data van andere gebruikers en internationale (officiële) data. Middels algoritmes, forecast modellen, machine learning en een baseline wordt zo een lokaal weersvooruitzicht samengesteld.

De tab ‘history’ geeft per dag de minimale, gemiddelde en maximale waarden per data aan. Bijvoorbeeld de minimale, maximale en gemiddelde temperatuur. De tab ‘settings’ geeft toegang tot alle instellingen. Zo kun je hier meldingen aanzetten voor ‘regen start’, ‘bliksem’, ‘Status online/offline’ en ‘kwaliteitscheck’. Ook kun je voor alle data de schaal of eenheid instellen. Zo heb je bij temperatuur de keuze uit Celsius en Fahrenheit en bij wind kun je kiezen uit km/h, m/s, BFT, LFM, mph en kts. Klik je door naar je eigen weerstation dan kun je de naam wijzigen, de locatie aanpassen, de hoogte aanpassen en de optie activeren om de data van jouw weerstation openbaar te maken. Dit laatste maakt het bijvoorbeeld mogelijk om jouw Tempest in Weather Underground als weerstation toe te voegen. Bij de geavanceerde instellingen kun je het registreren van bliksem uitzetten en de offset (afwijking) voor de windrichting handmatig aanpassen. Rain Check is een optie die helpt de registratie van regen te kalibreren door te kijken naar de regen die stations in de buurt registreren. Deze optie werkt vooralsnog niet in Europa. Al met al zijn er voldoende instellingsmogelijkheden, maar sommige zijn wat lastig te vinden. De structuur van de app had wat beter gemogen.

Tot slot kun je vanuit het beginscherm rechts bovenaan op het icoontje van de Tempest klikken om toegang te krijgen tot alle data van jouw station. Er is ontzettend veel te lezen en zien op deze pagina, waaronder de temperatuur, het dauwpunt, de luchtvochtigheid, de luchtdruk, de trend van de luchtdruk, de windsnelheid en -richting, het aantal mm regen van de dag, de UV-waarde, de helderheid, de zonnestraling en zelfs het voltage van de ingebouwde accu. Klik je op één van de vakjes met data dan kun je middels grafieken nog verder in de data duiken. Hier kun je zoomen tot een weergave van 5 minuten, of uitzoomen naar een weergave per week of dag.

Sensoren - nauwkeurigheid en mogelijkheden

De WeatherFlow Tempest beschikt over tal van sensoren waarmee alles over het weer inzichtelijk gemaakt wordt. Volgens WeatherFlow zelf gebeurt dat zeer nauwkeurig, met bijvoorbeeld maximaal 2% afwijking voor de luchtvochtigheid, 5 graden afwijking voor de windrichting en 0.2mm/h afwijking voor de regenintensiteit. De sensoren moeten zichzelf kalibreren en ook leren van andere WeatherFlow stations en officiële metingen.

Natuurlijk is het allemaal lastig te controleren aangezien de data specifiek voor de locatie van jouw Tempest zijn, maar door met weerstations in de omgeving en de weersvooruitzichten en data van officiële weerdiensten te vergelijken komen we een heel eind. Dat is ook de reden dat we onze Tempest aan Weather Underground toegevoegd hebben. Zo kunnen we onze data met tientallen stations in de omgeving vergelijken.

De Tempest lijkt in de meeste gevallen hetzelfde en soms beter te presteren dan veel stations in de omgeving. Kijkend naar de temperatuur, luchtvochtigheid en wind zit er niet veel verschil in en komen de waarden zo goed als overeen met officiële weerstations. De Tempest zit hier dichter in de buurt dan sommige weerstations van hobbyisten in de omgeving. Voor de wind geldt echter wel dat door obstakels en huizen in de omgeving regelmatig een verschil kan ontstaan tussen stations. Toch is de trend altijd vergelijkbaar. Ook de hoeveelheid licht en zonnestraling komt veelal overeen. De lichtsensor is gevoelig genoeg om tijdens een donkere wolk niet ineens hele lage waarden weer te geven waardoor de verlichting aanspringt terwijl het eigenlijk nog licht genoeg is. De sensoren meten geleidelijke veranderingen perfect. Bliksem werd in 99% van de gevallen correct en snel waargenomen, en het is een hele leuke toevoeging om te weten om welke afstand te bliksem zich bevindt.

De haptische regensensor is het enige waar wat geduld en werk voor nodig is. Deze sensor registreert het tikken van de regen en bepaalt aan de hand daarvan de grootte van de druppel. Dit werkt anders dan de traditionele regensensor, wat een bakje is dat water opvangt. De haptische sensor voor de registratie van regen is relatief nieuw en nog niet helemaal perfect. Dat bleek ook uit het feit dat onze regenwaarden drastisch afweken van de waarden uit de omgeving. Er werd lichte regen geregistreerd terwijl het hard regende. Een mailtje naar WeatherFlow was voldoende voor het bedrijf om meteen te helpen en in de waarden van mijn en omliggende stations te duiken. Op basis hiervan werd de regensensor op afstand opnieuw gekalibreerd, wat overigens voor alle gebruikers die dat wensen gedaan wordt. Het resultaat van de kalibratie was niet goed. Ineens werd er veel teveel regen geregistreerd, waardoor onze Tempest na een regenachtige dag 18mm aangaf, terwijl andere stations op 8mm zaten. Wederom een mailtje richting Tempest en wederom een nieuwe kalibratie verder lijkt een goede balans gevonden. Bij hele lichte regen (motregen) zijn de druppels soms nog te klein of er zijn te weinig druppels binnen het oppervlak van de sensor gevallen dat er geen regen geregistreerd wordt, maar over het algemeen wordt de regen die er echt toe doet goed en nauwkeurig geregistreerd. Aan de andere kant moet gezegd worden dat de start van een regenbui soms sneller herkend wordt door de Tempest dan door stations in de omgeving. Ook is de Tempest in staat om de intensiteit van de regenbui aan te geven, in millimeters maar ook middels termen als ‘lichte regen’. Dat is een functie die veel weerstations niet hebben.

Het is in ieder geval duidelijk dat de regensensor een persoonlijke afstelling vereist en niet altijd vanuit de doos zijn werk goed doet. WeatherFlow geeft ook toe dat ze nog hard werken aan de perfecte afstelling voor de haptische sensor. Het loont zich dus om de waarden van de sensor te vergelijken met die in de omgeving om zo samen met WeatherFlow tot een juiste afstelling te komen. Perfect is het zeker nog niet, want dan moet ook hele licht motregen herkend worden. Zeker wanneer je je ramen automatiseert op regen is dat belangrijk. 20 minuten motregen kan ook voor een natte vloer zorgen.

Overigens werken de notificaties van de Tempest-app prima. Zodra regen geregistreerd wordt krijg je direct een melding. Hetzelfde geldt voor bliksem en de melding dat de Tempest offline is (verderop meer hierover). Ook is het goed om te weten dat alle data elke paar seconden vernieuwd wordt, afhankelijk van de betreffende sensor en de status van de interne batterij.

Batterijduur en zonne-energie

De WeatherFlow Tempest is een weerstation dat geheel zelfvoorzienend is. Het apparaat beschikt over een aantal zonnepanelen die de interne accu automatisch opladen. Er zit dus geen mogelijkheid op het apparaat om een externe voeding aan te sluiten. De mensen van WeatherFlow zijn Amerikanen uit Florida en daar schijnt de zon zo vaak en krachtig dat hier niet echt over nagedacht is. Want in Noord-Europa is die zon er niet zo vaak, zeker in de winter niet. Dan staat de zon laag en is hij vaak niet eens zichtbaar door het wolkendek.

De zonnepanelen in de Tempest hebben volgens WeatherFlow 4 uur lang een zonnestraling van minimaal 350 w/m2 nodig om het apparaat volledig op te laden. Vervolgens moet de Tempest ongeveer 2 tot 3 weken meegaan op een volle lading. Dat is in de zomer, lente en herfst in Nederland geen groot probleem. Er zijn altijd wel een paar dagen met de minimale zonnestraling, en al is het verspreid over een paar dagen dan nog wordt de Tempest steeds een beetje bijgeladen. Maar.. de winter is een ander verhaal, zo hebben we meteen gemerkt. In december hadden we nog een paar dagen met wat zonneschijn (200-250 w/m2 voor een paar uurtjes) waardoor de accu van de Tempest iets omhoog kroop, maar sinds begin januari is de zon er nauwelijks meer doorheen gekomen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ons weerstation ongeveer 10 dagen offline geweest is. Er was simpelweg niet voldoende zon, ondanks dat we het station al wat hoger geplaatst hebben. De zon staat te laag en is niet krachtig genoeg, terwijl het ook te vaak bewolkt is. Sinds afgelopen vrijdag (22 januari) is de Tempest weer online. Op die dag heeft de straling een paar uur boven de 200 w/m2 gelegen en is het voltage opgekropen naar 2.40 volt. Hiermee houdt het weerstation het – als het goed is – weer een aantal compleet bewolkte dagen uit.

Update:

Om te onderzoeken of het oplaadsysteem van onze Tempest niet correct werkt hebben we halverwege februari een nieuw model van Weatherflow ontvangen. Dit model laadt beduidend sneller op en laadt ook meer op bij minder zonnestraling. Zo zijn we sindsdien niet meer onder de 2.60v gezakt. Het lijkt er dus op dat onze vorige Tempest een probleem met de accu of zonnepanelen had, waardoor het grootste minpunt uit deze review grotendeels komt te vervallen. Houdt het nieuwe weerstation het de hele winter uit? Dat moeten we nog ervaren, maar hoewel kleiner is de kans is nog altijd aanwezig dat het apparaat tijdens veel donkere winterdagen een keer offline kan gaan. Hiervoor wordt dan ook een accessoire uitgebracht. De conclusie van deze review is bijgewerkt met deze update.

Weatherflow Tempest kader zwart

De Tempest werkt met zogenaamde Power Save Modes. De status van de accu zie je op het beginscherm en wordt uitgedrukt in een voltage.

  • Mode 0: Voltage ≥ 2.455
    Alle sensoren staan aan en werken optimaal
  • Mode 1: Voltage ≤ 2.415 van Mode 0 of ≥  2.41 van Mode 2
    Windsensor gaat naar een interval van 6 seconden
  • Mode 2: Voltage ≤ 2.39 van Mode 1 of ≥  2.375 van Mode 3
    Windsensor gaat naar een interval van 1 minuut
  • Mode 3: Voltage ≤ 2.355
    Windsensor gaat naar een interval van 1 minuut
    Lichtsensor wordt uitgeschakeld
    Regensensor wordt uitgeschakeld
    Alle andere sensoren gaan naar een interval van 5 minuten
  • Onder de 2.33 volt schakelt het apparaat uit

Wanneer je in elke modus belandt is afhankelijk van de hoeveelheid zonnestraling die de Tempest nog ontvangt, maar over het algemeen moet de Tempest het zonder zo’n twee weken uithouden.

Dit is het belangrijkste minput van de Tempest, met name voor gebruikers die zich niet in zonovergoten gebieden bevinden. Dit kan betekenen dat je in de winter zonder weerstation zit. Gelukkig wordt er wel gewerkt aan een oplossing. WeatherFlow belooft namelijk dit voorjaar nog met een accessoire te komen waarmee de Tempest extra voeding krijgt en het veel langer vol moet kunnen houden zonder zonlicht. Wat die accessoire gaat kosten en wanneer deze precies verschijnt is nog niet duidelijk.

Smarthome-integratie

Dat de WeatherFlow Tempest een modern weerstation is blijkt wel uit de brede smarthome-integratie. Het apparaat kan namelijk met tal van platformen verbonden worden, linksom of rechtsom.

Allereerst is er integratie met Google Assistant en Amazon Alexa voor spraakbediening. Of Althans: het opvragen van data. Zo kun je een weerrapport opvragen of simpelweg de temperatuur opvragen. Maar, helaas werkt deze ‘talk with WeatherFlow’ functie vooralsnog alleen in het engels en alleen wanneer je de Google Assistent ook in het engels ingesteld staat. Dat is natuurlijk jammer, maar volgens het bedrijf wordt er gewerkt aan bredere inzetbaarheid.

Een andere manier om de Tempest met al je smarthome-apparaten te bedienen is IFTTT. Dankzij deze integratie kun je de data van jouw weerstation gebruiken om bijvoorbeeld de verlichting aan te sturen of de ramen aan te sturen. IFTTT maakt linksom of rechtsom altijd wel een koppeling mogelijk. Zo laten we de Hue-verlichting knipperen bij bliksem.

Belangrijker is dat WeatherFlow een open API gebruikt. Dit betekent dat ontwikkelaars zelf integraties kunnen bouwen. Zo is het mogelijk je Tempest te koppelen aan de Homey smarthomehub en alle data te gebruiken voor eigen automatiseringen. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos. Andere integraties op basis van de API zijn Crestron, openHAB, HomeSeer en Home Assistant. Voor de toekomst laat WeatherFlow weten te werken aan Siri Shortcuts en integratie met SmartThings.

Conclusie WeatherFlow Tempest

De WeatherFlow Tempest is een van de modernste weerstations voor thuisgebruik. Het weerstation is veelzijdig, compact en voorzien van de nieuwste sensoren die in zeer nauwkeurige data voorzien. Je krijgt een vloedgolf aan data waarmee jouw eigen weersvooruitzichten samengesteld worden. Die data kun je vervolgens dankzij een open API en IFTTT eenvoudig zelf gebruiken voor de aansturing van apparatuur in en rondom huis.

Toch zijn er ook zeker verbeterpunten. Zo zou het kunnen dat er tijdens de Nederlandse winters te weinig zon op de zonnepanelen valt waardoor het apparaat offline gaat, al moet het dan wel 2/3 weken voornamelijk bewolkt zijn. Hang het weerstation zo hoog mogelijk om dit risico te minimaliseren. Een nieuwe accessoire met extra back-up batterij wordt dit jaar uitgebracht. Daarnaast is de kans groot dat de regensensor vanuit de doos niet goed afgesteld is. Het is aan te raden de data van het weerstation te vergelijken met weerstations in de omgeving en op basis hiervan een kalibratie bij WeatherFlow aan te vragen. Gelukkig is de ondersteuning vanuit het bedrijf zeer goed, snel en vriendelijk. Tot slot werkt de Google Assistant-integratie voor Nederlandse gebruikers nog niet. Goedkoop is het apparaat met 329 dollar ook niet, maar met de gebruiksvriendelijkheid, veelzijdigheid en nauwkeurigheid scoort de Tempest dan ook hoog.

Ben je op zoek naar een veelzijdig en modern weerstation dat voorziet in accurate data en mogelijkheden biedt om als basis te dienen voor diverse smarthome-toepassingen? Dan is de WeatherFlow Tempest zeker aan te raden.

8.5
WeatherFlow Tempest wit]
FWD award

Beoordeling
WeatherFlow Tempest

Pluspunten
  • Nauwkeurige data
  • Grote hoeveelheid data
  • Modern en strak design
  • Gebruiksvriendelijk
  • IFTTT en open API
  • Zeer goede ondersteuning
Minpunten
  • Google Assistant alleen in het engels
  • Weerstation kan offline gaan bij langdurig te weinig zon
  • Regensensor vereist mogelijk kalibratie

Beoordeling WeatherFlow Tempest

De WeatherFlow Tempest is een van de modernste weerstations voor thuisgebruik. Het weerstation is veelzijdig, compact en voorzien van de nieuwste sensoren die in zeer nauwkeurige data voorzien. Je krijgt een vloedgolf aan data waarmee jouw eigen weersvooruitzichten samengesteld worden. Die data kun je vervolgens dankzij een open API en IFTTT eenvoudig zelf gebruiken voor de aansturing van apparatuur in en rondom huis.

Toch zijn er ook zeker verbeterpunten. Zo zou het kunnen dat er tijdens de Nederlandse winters te weinig zon op de zonnepanelen valt waardoor het apparaat offline gaat, al moet het dan wel 2/3 weken zwaar bewolkt zijn. Hang het weerstation zo hoog mogelijk om dit risico te minimaliseren. Een nieuwe accessoire met extra back-up batterij wordt dit jaar uitgebracht. Daarnaast is de kans groot dat de regensensor vanuit de doos niet goed afgesteld is. Het is aan te raden de data van het weerstation te vergelijken met weerstations in de omgeving en op basis hiervan een kalibratie bij WeatherFlow aan te vragen. Gelukkig is de ondersteuning vanuit het bedrijf zeer goed, snel en vriendelijk. Tot slot werkt de Google Assistant-integratie voor Nederlandse gebruikers nog niet. Goedkoop is het apparaat met 329 dollar ook niet, maar met de gebruiksvriendelijkheid, veelzijdigheid en nauwkeurigheid scoort de Tempest dan ook hoog.

Ben je op zoek naar een veelzijdig en modern weerstation dat voorziet in accurate data en mogelijkheden biedt om als basis te dienen voor diverse smarthome-toepassingen? Dan is de WeatherFlow Tempest zeker aan te raden.

Reacties (14)