Review: Spin remote – de afstandsbediening van de toekomst?

13 oktober 2016 + 10 minuten 0 Reacties
spin-remote-review-feature

In deze review kijken we naar de Spin remote (SDC-1), een afstandsbediening zonder knoppen maar met sensoren die je alles middels bewegingen en gebaren laten bedienen.

De afstandsbediening is al jaren aan verandering onderhevig maar er is nog niet echt één opvolger van de afstandsbediening zoals we die kennen. We zien inmiddels vele apps verschijnen maar hiervoor moet je je smartphone altijd bij de hand hebben. Ook proberen fabrikanten nieuwe versies met touchpads, bewegingssensoren en spraakherkenning uit. Hoe zal de afstandsbediening van de toekomst er dan uitzien? Is het misschien de Spin remote, een afstandsbediening die verre van lijkt op wat we gewend zijn, over geen enkele fysieke knop beschikt en je naast je tv ook andere apparaten in huis laat bedienen. In deze review kijken we naar de Spin remote (SDC-1), een product van Nederlandse bodem.

Wat is de Spin remote?

De Spin remote is een soort draaiknop waarmee je diverse apparaten in huis kunt bedienen. De afstandsbediening komt zonder fysieke knoppen maar in de plaats daarvan kun je de bewegingen die je met het apparaat maakt programmeren om bepaalde acties acties uit te voeren. Je kunt de afstandsbediening op verschillende manieren draaien en bovendien kan de onderzijde als touchpad gebruikt worden en ook voor de delen van dit touchpad kun je zelf instellen wat ze moeten doen. Verschillende sensoren in het apparaat registreren wat je doet en zorgen er zo voor dat de beweging gekoppeld wordt aan een commando dat je zelf in de bijbehorende app hebt ingesteld. Dankzij een ring met leds geeft de Spin remote elk profiel (elk apparaat dat je wilt bedienen) een eigen kleur. De Spin remote kan in Nederland bij onder meer Coolblue gekocht worden voor een prijs van 99 euro.

Design

De Spin remote ziet er met een geborsteld aluminium afwerking en een fraaie ring met leds bijzonder chique en strak uit. Het is een apparaatje dat je prima op tafel kunt zetten zonder dat het in de weg staat. De bovenzijde is voorzien van het Spin-logo, dat ook oplicht wanneer je de afstandsbediening gebruikt. Het apparaat ligt comfortabel in de hand, zowel qua vorm als qua gewicht.

Installatie en configuratie

We hebben in het verleden diverse universele afstandsbedieningen gebruikt maar waar we negen van de tien keer direct al over vielen was de installatie. Sommige dingen waren niet mogelijk, of je moest er nogal wat technische kennis voor hebben. Dat is met de Spin remote echter verleden tijd. De afstandsbediening is compleet gericht op gebruiksgemak; een kind moet de was kunnen doen en een kind moet de afstandsbediening kunnen instellen, en bovendien ook gebruiken.

De eerste stap is het plaatsen van de batterijen in de Spin remote en het downloaden van de Spin remote-app voor iOS of Android. Zet vervolgens bluetooth aan op je smartphone en start de app op. Binnen een paar seconden wordt de Spin remote gevonden (als deze in de buurt is) en kun je van start met de configuratie. De app is overigens zeer simplistisch en strak, zonder toeters en bellen. Geen geavanceerde opties; de focus ligt op de profielen die je aan kunt maken voor de verschillende apparaten die je wilt bedienen. Wel fijn is dat je in het (kleine) menu wat video’s terugvindt over hoe je apparaten kunt koppelen en het profiel ervoor kunt instellen.

Het aanmaken van een profiel is zeer eenvoudig, maar voordat je dat doet is het goed om te weten waar de Spin remote compatibel mee is. Het apparaat beschikt over infraroodzenders die het signaal 360 graden uitsturen en zodoende alle apparaten die op infrarood werken (neem je tv of decoder) kunnen bedienen. Deze apparaten kun je dus koppelen. Daarnaast bieden de developers van Spin remote integratie met smart home-apparaten. Je bent afhankelijk van de apparaten die zij (willen en kunnen) ondersteunen en op dit moment zijn dat Sonos, Philips Hue en LIFX. Binnenkort wordt ook Nest aan dit aanbod toegevoegd.

Let wel; de Spin remote biedt geen ondersteuning voor RF-signalen. Sommige tv’s en decoders (bijvoorbeeld van Ziggo) werken met een afstandsbediening die signalen via RF uitstuurt. Deze kunnen niet vervangen worden door de Spin remote.

Wanneer je een profiel gaat aanmaken, bijvoorbeeld voor je tv of je Hue-lampen, dan heb je ten eerste de keuze uit een kleur (de kleur waarin ook de leds van de Spin remote veranderen) en een icoontje (alleen zichtbaar in de app). Vervolgens kies je een naam voor het profiel en je kunt het profiel naar eigen wens instellen. Let wel; de developers van Spin remote bepalen welke instelmogelijkheden je per profiel (infrarood, Nest, Hue, etc.) hebt. Zo kun je bij infrarood-apparaten middels het draaien van de remote alleen van kanaal wisselen of het volume bepalen. Het touchpad op de achterzijde kan wel gebruikt worden voor verdere functies. Voor Hue-lampen geldt weer dat je alleen de lichtsterkte en de kleur kunt bepalen, maar geen scene kunt kiezen.

Als je een profiel hebt aangemaakt dan kun je dus aan de slag met het instellen van elke beweging (draaiing) die je met de Spin remote kunt maken. In onderstaande afbeelding zie je de mogelijkheden die je hebt. Alleen de scroll-functie werkt op dit moment nog niet (wordt later dit jaar toegevoegd) en de swipe-functies zijn beperkt in de mogelijkheden waarvoor je ze kunt gebruiken. Voor het touchpad zijn presets aangemaakt (voor zowel Sonos, Hue als infrarood) die je moet gebruiken. Later dit jaar wordt het touchpad vrijgegeven zodat je zelf andere functies aan delen van het touchpad kunt hangen.

Dus, je kiest een profiel, kiest een beweging (of een touchpad-actie), selecteert de functie die je wilt koppelen (helderheid verlichting, kanaal wijzigen tv, kleur verlichting, nummer van muziek, volume, etc.) en kiest het apparaat waarop deze functie uitgevoerd moet worden (infrarood, Hue, Sonos, LIFX, etc). Vervolgens is het afhankelijk van het apparaat dat je gekozen hebt welke opties je krijgt. Kies je voor infrarood dan moet de Spin Remote gaan leren welk infraroodsignaal uitgestuurd moet worden. Dit doe je door de knop van de betreffende functie op de originele afstandsbediening van het product ingedrukt te houden, naar de Spin remote te wijzen en hem zo te leren welk signaal uitgestuurd moet worden. Heb je voor Philips Hue gekozen dan kun je nog de lampen die moeten reageren op deze specifieke functie selecteren. Hetzelfde geldt voor Sonos en toekomstige compatibele apparaten.

Het is een heel verhaal maar zonder handleiding of technische kennis is de Spin Remote door iedereen in te stellen. Het is alleen even goed kijken welke mogelijkheden de Spin Remote je allemaal biedt en welke functies van de infrarood-apparaten je wilt overnemen. Wij hebben bijvoorbeeld – naast de functie om het kanaal te wijzigen door te draaien – alle menu-functies van de KPN decoder op het touchpad gezet. Zo kunnen we direct het menu oproepen en hierin navigeren.

Gebruik

Het eenvoudig instellen van de afstandsbediening en de diverse mogelijkheden die je krijgt zijn natuurlijk op papier ideaal. Maar, het hangt helemaal af van de werking en het gemak of het apparaat ook echt uitnodigt om gebruikt te worden. Gelukkig is de Spin remote ook qua gebruik een eenvoudig apparaat dat zelfs leuk is om te gebruiken.

Dankzij de integratie van diverse sensoren weet de Spin remote precies hoe je hem vasthoudt en welke beweging je maakt. Geen enkele keer wordt de beweging niet of slecht geregistreerd. Wel was het in het begin zo dat we het met draaien soms ‘overschoten’. Zo konden we lastig de gewenste kleur van de Hue-lampen bereiken of schoten we een aantal tv-zenders te ver door. Gelukkig is er in de app de mogelijkheid om de gevoeligheid van het draaien aan te passen waardoor dit probleem verdwijnt. Daarbij geeft de remote stevige en duidelijke feedback dankzij trillingen. Je voelt dus ook wat je aan het doen bent.

De Spin remote geeft middels kleuren weer welk profiel geactiveerd is. Tv is bijvoorbeeld groen, en Philips Hue is oranje. Nest hebben wij overigens ook aangemaakt maar compatibiliteit met de Nest wordt later dit jaar pas toegevoegd. Het gewenste profiel kies je door twee keer op het logo aan de bovenzijde te tikken. Vervolgens kun je dus middels diverse bewegingen en draaiingen opdrachten laten uitvoeren. In ons geval is het draaien van de spin op tafel verantwoordelijk voor de helderheid van de Hue-lamp achter de bank (oranje) en het wijzigen van het tv-kanaal (groen). Houden we de Spin ondersteboven en draaien we, dan scrollen we door de kleuren van de Hue-lamp achter de tv.

Met het touchpad aan de onderzijde (in het groene tv-profiel) komen we in het menu van de settopbox en kunnen we bijvoorbeeld door de gids bladeren. In zeldzame gevallen is het niet mogelijk een bepaalde functie op de Spin remote te programmeren. Denk hierbij vooral aan geavanceerde functies van bijvoorbeeld av-receivers. Er is in een dergelijk geval simpelweg geen knop beschikbaar en de functie kan niet aangemaakt worden. Overigens is het ook jammer dat de scroll-functie nog niet werkt. Voor nu ben je aangewezen op de pijltjestoetsen die je instelt op het touchpad. Dit touchpad beschikt dus niet over aanwijzingen of beschrijvingen, het is puur op gevoel en met in het achterhoofd dat wat je geprogrammeerd hebt. Toch zou het fijn zijn als hier iets oplicht of verschijnt (een klein display?) zodat je weet waar links, rechts, midden, boven en onder voor dienen in elk profiel. Met name voor mensen die de app niet geprogrammeerd hebben en even wat willen doen is het helaas lukraak aanraken en zien waar we eindigen.

Apparaten reageren lekker vlot op de afstandsbediening, en dankzij de vele infraroodzenders maakt het eigenlijk niet uit hoe je het apparaat houdt, de tv, de console of de settopbox reageert vrijwel meteen. Een minpuntje dat wij ervaren hebben is de bluetooth-verbinding die regelmatig wegvalt of hersteld moet worden. Maar, dit blijkt met name een minpunt voor iOS-gebruikers te zijn, zoals we in een kopje verder in dit artikel uitleggen. De bluetooth-verbinding is overigens alleen nodig wanneer via de smartphone gecommuniceerd moet worden met apparaten, wat onder meer bij Philips Hue en Sonos het geval is. Ook kan het voorkomen dat de Spin soms even de kluts kwijt is, bijvoorbeeld als je hem te hard neerzet. Dan wijzigt het profiel automatisch en moet je weer twee keer tikken om je gewenste profiel op te zoeken.

Maar, wat doe je met meerdere personen in huis? Je komt hier twee problemen tegen: ten eerste stel je de Spin remote helemaal naar eigen wens in en aangezien er totaal geen beschrijving op het apparaat zelf zichtbaar is zal de bediening door een ander niet soepel verlopen (zonder duidelijke instructie). Daarbij moeten sommige apparaten dus met de bluetooth-verbinding bediend worden waardoor jouw smartphone aanwezig moet zijn. Het eerste probleem is nog wel te ondervangen door je vriendin of een ander familielid goed uit te leggen wat de functies zijn, maar het tweede probleem is eigenlijk alleen op te lossen door andere personen in huis hun eigen profielen aan te laten maken. Wanneer jij niet thuis bent, kan je vriendin jaar telefoon verbinden met Spin en al haar profielen automatisch ‘uploaden’. Zo is Spin direct helemaal persoonlijk en naar wens geconfigureerd.

Het feit dat de Spin remote over geen enkele ‘vaste’ functie beschikt maakt het mogelijk alles aan te blijven passen. Werkt een bepaalde draaiing of beweging niet goed voor je, dan zet je de betreffende functie onder een andere beweging. Op deze manier kun je blijven spelen om zo voor jezelf de ideale werking in te stellen. Ook zorgt dit ervoor dat de ontwikkelaars van de Spin remote veel vrijheid hebben om nieuwe functies en compatibiliteit met meerdere apparaten toe te voegen.

Android vs iOS

Er is nog een belangrijk onderdeel wat we even uit moeten lichten. Er zit namelijk verschil tussen de werking van de Spin remote op iOS en op Android. Door de manier waarop de besturingssystemen werken zorgt ervoor dat de Spin remote op Android meer ‘vrijheid’ heeft. De remote staat voor bepaalde apparaten (bijvoorbeeld Philips Hue en Sonos) middels bluetooth in verbinding met je smartphone. Deze verbinding moet actief zijn wanneer je de Hue-lampen wilt bedienen. Op een Android-toestel wordt de verbinding automatisch in stand gehouden aangezien de app op de achtergrond blijft draaien. Zet je bluetooth even uit (gedurende de tijd dat je van huis bent), dan wordt op Android die verbinding direct hersteld wanneer bluetooth weer aangezet wordt en je in de buurt van de afstandsbediening bent. Ook wordt de app automatisch opgestart wanneer je telefoon opnieuw opgestart wordt. Je hebt er dus eigenlijk geen omkijken naar, mits je bluetooth aan hebt staan. Op iOS is het een ander verhaal want daar is het volgens de ontwikkelaars van de Spin remote niet mogelijk de bluetooth-verbinding automatisch te herstellen wanneer bluetooth uitgezet wordt, het bereik wegvalt of de app niet meer op de achtergrond draait. iOS-gebruikers moeten dus zelf de app weer opstarten, de remote koppelen en vervolgens kunnen zij de remote weer gebruiken voor de Hue-lichten. Dit is alleen van toepassing voor apparaten waarvoor eerst een koppelen middels bluetooth tussen de remote en de smartphone gelegd moet worden. Voor infrarood- en wifi-apparaten is dit geen probleem.

Afhankelijk van nieuwe ontwikkelingen

De spin remote heeft in de basis al oneindig veel mogelijkheden maar het product is pas net op de markt en de compatibiliteit met smart home-apparatuur is nog niet je van het. Het bedrijf geeft aan druk te werken aan ondersteuning voor meerdere apparaten en het toevoegen van extra functies (en het unlocken van bijvoorbeeld de scroll-functie en het volledig personaliseren van het touchpad). Op korte termijn kunnen we in ieder geval Nest verwachten waardoor je met de Spin remote de temperatuur kunt regelen. Waar wij echter erg naar uitkijken is het gebruik van zogenaamde routines, ook wel macro’s genoemd. Dit betekent dat meerdere functies onder één knop zitten. Bij één aanraking kun je zo bijvoorbeeld de tv, de decoder en de speakers inschakelen. Zeker aangezien de audio van onze tv door externe speakers klinkt is dit een welkome functie. Er zijn genoeg mogelijkheden en ook op het gebied van hardware zegt het bedrijf nog veel plannen te hebben. We staan er dus niet raar van te kijken als we volgend jaar een tweede versie van de Spin remote zien, wellicht met nog meer mogelijkheden en een touchdisplay aan de onderzijde.

Conclusie

Al met al vinden we de Spin remote (SDC-1) een afstandsbediening die daadwerkelijk laat zien hoe de bediening van al je apparaten ook kan, anders dan dat we gewend zijn en met een uiterlijk dat de salontafel niet ontsiert. De Spin remote is zeer eenvoudig te installeren en configureren, biedt een groot aantal handige functies, en werkt bovendien soepel en snel. Het uit je hoofd leren van alle functies duurt wat langer dan bij een traditionele afstandsbediening waarop alles zichtbaar is, maar wij hadden het vrij snel onder de knie. Heb je een geavanceerde home cinema-opstelling dan zul je wat functies en mogelijkheden missen, maar voor ieder ander is het een ideale vervanger van al die andere afstandsbedieningen. Toch moeten we ook zeggen dat iOS-gebruikers (zoals wij) waarschijnlijk tegen het steeds handmatig verbinding moeten leggen middels bluetooth zullen aanhikken. Dat is geen fout van het product, maar een beperking van iOS. Aangezien veel smart home-apparaten van deze verbinding afhankelijk zijn is dat wel iets om mee te laten wegen in je aankoopbeslissing. Daarbij is er absoluut nog ruimte voor verbetering, met het toevoegen van meer smart home-apparaten, het ondersteunen van RF-signalen, het ‘unlocken’ van de scroll-functie en het toevoegen van een display op het touchvlak aan de onderzijde. Maar, wat de Spin remote doet, doet hij goed.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Chique en strak design
  • Eenvoudige configuratie
  • Simpel in gebruik

Minpunten
  • Display op touchvlak ontbreekt

  • Bluetooth-verbinding op iOS is omslachtig
  • Andere personen moeten eigen profielen aanmaken

Reacties (0)