Review: Smart Gateways slimme watermeter – ook je waterverbruik inzichtelijk

23 oktober 2021 8 Minuten 2 Reacties
Review Smart Gateways slimme watermeter 1
FWD award

Het verbruik van elektra en gas kunnen we al op verschillende manieren uitlezen en gebruiken in smarthomesystemen. De P1-aansluiting is hiervoor noodzakelijk en tegenwoordig vrijwel standaard op meters te vinden. De watermeter is echter een ander verhaal. Deze, in veel gevallen volledig analoge meter, is niet met een simpel kabeltje in digitale vorm uit te lezen. Toch zijn er oplossingen voor, zodat ook het waterverbruik een rol kan spelen in je domoticasysteem. In deze review kijken we naar de Smart Gateways Watermeter Gateway.

Wat is de Smart Gateways Watermeter Gateway?

De Watermeter Gateway is een product van het Nederlandse Smart Gateways. Dit pakketje zorgt ervoor dat jij het waterverbruik in huis (of op de zaak) kunt inzien en kunt gebruiken voor nagenoeg elke toepassing. De Watermeter Gateway kan dan ook eenvoudig worden gekoppeld aan domoticasoftware zoals Home Assistant, Domoticz en Homey. Door gebruik te maken van MQTT zijn de mogelijkheden eindeloos.

Message Queuing Telemetry Transport is een protocol waarmee gegevens tussen IoT devices kunnen worden uitgewisseld. In MQTT staat de broker (de server) centraal, die de communicatie tussen zenders en ontvangers in goede banen leidt. Die zenders en ontvangers (de clients dus) worden in het MQTT-protocol publishers (uitgevers) en subscribers (abonnees) genoemd.

Hoe werkt het?

De slimme meter is simpel gezegd een magneetje dat op de analoge draaischijf van de watermeter geplaatst wordt. De draaischijf van de meter hoeft alleen maar over een metalen plaatje te beschikken om de slimme meter te laten werken. Smart Gateways heeft op de website een overzicht van meters geplaatst die met de Watermeter Gateway werken.

Het principe is vrij eenvoudig. Bij elke omwenteling van het analoge draaischijfje komt het metalen plaatje langs het magneetje en wordt er een signaal afgegeven. Aangezien één omwenteling in de meeste gevallen staat voor één liter weet de Watermeter Gateway precies wat je verbruikt. Overigens werkt de Watermeter Gateway ook met watermeters die zijn uitgerust met een metalen plaatje dat niet magnetisch is of voorzien is van een NFC chip.

Installatie en montage

Afhankelijk van het platform waarmee je de data van de Watermeter Gateway gaat uitlezen hoef je geen kennis van programmeren te hebben. Zo kun je de data van de watermeter eenvoudig uitlezen door hem te koppelen met Homey. Het pakketje dat je geleverd krijgt is ook al kant en klaar. Voor een prijs van 49,50 krijg je de communicatiemodule plus de magneet voor op de meter. Ook wordt klittenband meegeleverd waarmee montage op iedere meter mogelijk is. Extra opties zoals een usb-kabel en een adapter kosten je 13,90 euro extra. Alles kan via de shop van Smart Gateways zelf besteld worden.

Wij hebben het complete pakket, inclusief adapter en kabel, ontvangen. Daarnaast wordt er een zeer complete en duidelijk geformuleerde handleiding voor de installatie meegeleverd. Met afbeeldingen, screenshots en duidelijke stappen kun je de Watermeter Gateway zelf installeren.

Het eerste wat belangrijk is, is stroom in de meterkast bij je watermeter. In de meeste gevallen is dat geen probleem, en anders is een stopcontact relatief eenvoudig geplaatst. Voordat we de slimme meter monteren moet het apparaat eerst verbonden worden met het WiFi-netwerk. Dit doe je eenvoudig door de communicatiemodule in het stopcontact te steken en te verbinden met het WiFi-signaal van de module. Eenmaal verbonden start de portal automatisch op en krijg je een simpel formulier te zien waar je onder meer je SSID en wachtwoord in kunt voeren. Eenmaal gekoppeld is het tijd om de slimme watermeter op de domme watermeter te plaatsen.

Voordat we alles vastzetten testen we eerst het WiFi-signaal in de meterkast. Ook leggen we de magneetsensor op de draaischijf van de watermeter. Vervolgens zetten we een kraan open en kijken we of het ledje van de sensor gaat branden bij elke omwenteling. Het is een beetje schuiven voor de juiste afstelling, maar uiteindelijk wordt elke omwenteling goed geregistreerd dus we kunnen de sensor middels de meegeleverde klittenband om de meter vastzetten. Dat is wat lastiger gezegd dan gedaan en helemaal strak zit de sensor niet, maar als het goed is komt er ook niemand meer aan. Nu de sensor vastzit roepen we nogmaals de portal van de communicatiemodule op, waar we nog een paar velden moeten invullen. Zo geven we hier de huidige meterstand in en bij ‘factor’ geef je aan hoeveel liter er bij elke omwenteling verbruikt is. Voor diegenen die MQTT en/of vaste ip-adressen gebruiken zijn er velden om de betreffende data in te voeren. Aangezien wij de meter koppelen met Homey slaan we deze over.

Koppeling met Homey

De koppeling van de Watermeter Gateway met Homey is zeer eenvoudig. Het is een kwestie van de ‘Smart Gateways’ app downloaden op je Homey, de juiste slimme meter van het bedrijf selecteren, via de app zoeken naar nieuwe apparaten en het gevonden apparaat toevoegen aan je Homey. Binnen een minuut zijn alle waarden zichtbaar binnen het systeem en kun je dus ook direct aan de slag met het gebruik van die waarden in scenario’s.

De app voegt de watermeter toe als apparaat en geeft je in de tegel van het apparaat ook meteen een overzicht van de meterstand. Klik je door naar het apparaat dan zie je overzichtelijk het totale verbruik, het verbruik van vandaag, het verbruik per uur (momenteel) en het aantal liters per minuut (momenteel). Ook wordt de sterkte van het WiFi-signaal getoond. In de geavanceerde instellingen van het apparaat heb je nog de mogelijkheid een vast ip-adres toe te wijzen en de polling interval (30 seconden standaard) aan te passen.

Hoewel de integratie met Homey erg eenvoudig is zijn er genoeg andere mogelijkheden om de data van de Watermeter Gateway te gebruiken. Er is dus volledig ondersteuning voor MQTT, waardoor je vrijwel alle kanten op kunt, maar ook kan de meter snel gekoppeld worden aan populaire systemen als Domoticz en Home Assistant. Voor het laatstgenoemde platform is er zelfs een mooi dashboard met uur-, dag- en maandverbruik.

Gebruik Watermeter Gateway

Eenmaal gekoppeld met een platform naar keuze kun je met de data doen wat je wilt. In ons geval willen we bijvoorbeeld graag weten wat het dagelijks verbruik is. Dus maken we een flow waarmee elke dag om 23.59 het totaalverbruik per dag maal het aantal cent per liter in een variabele gezet wordt. Het totaalbedrag wordt middels een notificatie naar ondergetekende gestuurd. Ook willen we graag weten hoeveel water we verbruiken tijdens het bewateren van de tuin. Dit gebeurt ’s nachts op specifieke tijdstippen, dus kunnen we het totale waterverbruik bij de start en het totale verbruik bij het einde opslaan, om deze vervolgens van elkaar af te trekken en het verbruik tijdens bewatering over te houden. Andersom kan het natuurlijk ook: we willen het gazon bewateren met bijvoorbeeld 300 liter. Middels een flow kunnen we ervoor zorgen dat de irrigatie automatisch stopt zodra er 300 liter water verbruikt is. Kortom, je kunt dankzij de beschikbare data alle kanten op.

Maar, is die data dan ook nauwkeurig? Jazeker. De sensor heeft in ons geval nog geen enkele omwenteling gemist. Het totale verbruik komt exact overeen met het totale verbruik op de meter. En dan zijn er nog twee handige extra’s die met de Watermeter Gateway komen. Zodra de module eenmaal gekoppeld is met het internet krijgt deze namelijk automatische firmware-updates. Ook wordt er automatisch een back-up gemaakt van de laatste meterstand, mocht de gateway tijdelijk zonder stroom komen te zitten.

Conclusie

De slimme watermeter van Smart Gateways is een must-have voor diegenen die hun waterverbruik inzichtelijk willen krijgen. De meter is eenvoudig aan te sluiten en te monteren, en ook nog eens eenvoudig aan grote smarthomeplatformen zoals Homey en Home Assistant te koppelen. Met de data kun je vervolgens alle kanten op. De meter doet precies wat hij belooft te doen, nauwkeurig en zonder problemen. Daarbij is er ook goede support vanuit Smart Gateways waardoor elke vraag een antwoord krijgt.

9.0
Review Smart Gateways slimme watermeter 3
FWD award

Beoordeling
Smart Gateways slimme watermeter

Pluspunten
  • Nauwkeurige watermeter
  • Goede smarthome-integratie
  • Eenvoudig te installeren en monteren
  • Goede ondersteuning
Minpunten
  • Zonder smarthomehub of kennis van MQTT niet te gebruiken

Beoordeling Smart Gateways slimme watermeter

De slimme watermeter van Smart Gateways is een must-have voor diegenen die hun waterverbruik inzichtelijk willen krijgen. De meter is eenvoudig aan te sluiten en te monteren, en ook nog eens eenvoudig aan grote smarthomeplatformen zoals Homey en Home Assistant te koppelen. Met de data kun je vervolgens alle kanten op. De meter doet precies wat hij belooft te doen, nauwkeurig en zonder problemen. Daarbij is er ook goede support vanuit Smart Gateways waardoor elke vraag een antwoord krijgt.

Reacties (2)