Review: Siemens Espresso volautomaat EQ900 plus

06 april 2025 + 10 minuten 0 Reacties
Siemens EQ900 plus review – koffie zetten 1
FWD award

Exact vijf jaar geleden testte ik de Siemens EQ.9 s700, een slimme koffiemachine met alles erop en eraan, inclusief Home Connect. Hoewel je zou zeggen dat er op het gebied van slim koffiezetten niet veel kan veranderen heeft Siemens inmiddels een nieuwe generatie op de markt gebracht met diverse interessante, slimme features. In deze review kijken we naar de Siemens Espresso volautomaat EQ900 plus.

Een kopje koffie zetten is tegenwoordig niet vanzelfsprekend meer een eenvoudig knopje indrukken, even wachten en genieten van altijd dezelfde smaak of variant. Het kan veel uitgebreider, geavanceerder en slimmer. De Siemens Espresso volautomaat EQ900 plus is hier een voorbeeld van. Met dit apparaat haal je daadwerkelijk alles uit de mogelijkheden van koffie. Daar staat echter wel een forse prijs van 2.799 euro tegenover, dus het is vooral een apparaat voor de echte koffieliefhebber.

Wat is de Siemens EQ900 plus?

Siemens heeft verschillende modellen volautomatische koffiemachines in het assortiment, maar als je van alle (slimme) functies wilt genieten én meer dan één bonensoort tegelijkertijd wilt gebruiken, dan is het topmodel de enige keuze. De Siemens EQ900 plus is met een adviesprijs van iets meer dan 2.799 euro zeker niet betaalbaar te noemen, maar het is dan ook een koffiemachine die alles voor je kan zetten en volgens de fabrikant zelf jaren mee moet gaan. Dat gezegd hebbende is voor de meeste consumenten die een gewoon goede koffiemachine zoeken een model in een lagere serie waarschijnlijk al voldoende.

Koffiemachine 3.0

Maar, we wilden uitpakken en kijken naar alle mogelijkheden die een slimme koffiemachine vandaag de dag kan bieden. Ons model, de EQ900 plus, beschikt dan ook over teveel functies om op te noemen. We focussen ons op de belangrijkste functies en daarbij natuurlijk de slimme mogelijkheden van het apparaat. Zo beschikt deze koffiemachine over twee bonenreservoirs waardoor je voor elk kopje de bonensoort naar wens kunt kiezen. Ook kun je dankzij de barista-modus zelf aan de slag met jouw favoriete kopje koffie. Je kunt onder meer de sterkte, het aantal milliliter, het aroma en (voor specifieke creaties) het percentage melk bepalen. Kies je voor de comfort-modus dan neemt het apparaat de belangrijkste instellingen voor zijn rekening om jou de beste koffievariatie voor te schotelen. Ook kun je profielen voor alle gezinsleden aanmaken, waarbinnen je voor iedereen zijn eigen variaties op kunt slaan, en je kunt de bonen die je gebruikt aangeven waarop het apparaat de bereiding geheel aanpast.

De vorige generatie koffiemachine van Siemens nam al aardig wat werk uit handen wat betreft het onderhoud en dit model gaat nog een stapje verder. Zo komt het apparaat met een module voor ontkalken en reinigen die je boven het melkreservoir plaatst en die zelf op ingestelde momenten het apparaat reinigen en ontkalken. Je hoeft dus niet meer zelf dat tabletje in de koffiemolen te gooien en het proces van reinigen of ontkalken te doorlopen. Natuurlijk moet het binnenwerk nog wel regelmatig met de hand schoongemaakt worden.

Verdere belangrijke nieuwigheden zijn het display dat nu volledig met touch te bedienen is en er ook een stuk gelikter uitziet (en groter is) dan op de vorige generatie. Ook de fysieke (voelbare) knoppen zijn verdwenen en vervangen voor zwarte touch-gevoelige knoppen. Het design is licht gemoderniseerd maar over het algemeen nog hetzelfde. Ook het binnenwerk, inclusief de ceramische molen, is vrijwel hetzelfde als dat van de vorige generatie.

Slimme functies

Op het gebied van slimme functies is het belangrijkste dat dit model verbonden kan worden met het Home Connect-platform van Siemens. Dit platform is dé plek waarmee alle slimme apparaten van het bedrijf (en Bosch) verbonden worden. Home Connect heeft een eigen app waarmee je de gekoppelde apparaten kunt instellen, inzien en verbinden, maar Siemens heeft er ook voor gezorgd dat de Home Connect-apparaten opgenomen kunnen worden in een smarthome en dus kunnen communiceren met andere apparaten. De EQ900 plus kan dus via Home Connect op afstand (op de bank of ver van huis) bediend worden, je kunt bij een feestje een ‘playlist’ met favoriete koffies aanmaken, je kunt exotische koffies opzoeken en laten maken, je kunt variaties van koffies toevoegen aan het apparaat, je kunt tips voor het onderhoud opzoeken en nog veel meer. Natuurlijk krijg je ook slimme meldingen bij tekort aan water of bonen, of wanneer je kopje koffie klaar is. Je kunt je koffie helemaal in de app samenstellen, maar natuurlijk kan dit net zo makkelijk op het display van het apparaat. Favoriete koffies kun je onder een eigen profiel opslaan, zodat elk gezinslid van zijn eigen kopje koffie kan genieten.

Ten opzichte van vijf jaar geleden is de Home Connect-app niet drastisch veranderd. Hier en daar is het gebruiksgemak en design verbeterd en zijn er verschillende functies toegevoegd, maar de basis is nog hetzelfde. Dat is ook geen probleem, want op dit vlak hadden we al weinig te klagen. Siemens heeft deze app goed voor elkaar en het biedt voor de gebruiker ook echt een toegevoegde waarde.

Premium design

Zoals gezegd is het design ten opzichte van de vorige generatie niet drastisch veranderd. De koffiemachine ziet er iets strakker uit, met name door het grotere display, het verdwijnen van een aantal knoppen en een strakkere bovenzijde. Ook is een aantal zwarte onderdelen vervangen voor RVS, zoals de achterplaat (achter de kopjes koffie die gezet worden). Kortom, het zijn vooral oppervlakkige zaken, afgezien van het display. Het scherm is een stuk groter, ziet er beter uit en biedt een hogere resolutie. Daarnaast biedt het volledige touch-ondersteuning. Het is de blikvanger van het apparaat en werkt perfect.

De belangrijkste afmetingen van de EQ900 plus zijn hetzelfde gebleven en dat betekent dat je wel ruimte moet hebben om het apparaat een plek te geven. Houd ook rekening met ruimte rondom, om het waterreservoir eruit te halen, het melkreservoir te plaatsen en de bonnen bij te vullen. In een kleine keuken zal het apparaat al snel veel plek innemen.

Installatie

Voor zo’n geavanceerd apparaat is de installatie een fluitje van een cent. Binnen een kwartier is alles aangesloten en werkend, mits je natuurlijk de handleiding volgt en meteen leest over waar de verschillende onderdelen voor dienen. Zeker met een geavanceerd apparaat als dit moet je als gebruiker in eerste instantie wat meer werk verrichten om er later zonder zorgen van te kunnen genieten.

Tijdens de installatie doorloop je verschillende stappen, waaronder het instellen van de waterhardheid en het activeren van het waterfilter. Daarna komt het koppelen van het apparaat met je WiFi-netwerk en vervolgens het Home Connect-platform van Siemens. Ook hiervoor geldt; volg rustig de stappen met de handleiding erbij.

Je downloadt de Home Connect-app op je smartphone, maakt een account aan, volgt de stappen en binnen enkele minuten verschijnt de koffiemachine in de app. Op het apparaat zelf kun je ‘start op afstand inschakelen’ nog activeren, en dat is zeker aan te raden als je volledig van de slimme mogelijkheden gebruik wilt maken.

Leercurve

Als je al een eerdere generatie van dit apparaat gehad hebt dan verandert er qua gebruik weinig. Het belangrijkste is dat vrijwel alles nu via het touchscreen verloopt. Maar, ook al ben je volledig nieuw in de wereld van volautomatische espressomachines dan is de leercurve niet heel steil. Siemens heeft alle belangrijke functies en mogelijkheden een logische plek gegeven en zowel via het scherm als via de app krijg je duidelijk uitgelegd hoe alles werkt.

Er zijn twee volledig afneembare onderdelen: de melkhouder en het waterreservoir. De melkhouder kun je vullen met melk en daarna in de koelkast bewaren. Het waterreservoir is eenvoudig en snel af te nemen, en vervolgens te vullen onder de kraan. In eerste instantie word je even overdonderd door het aantal functies, maar binnen een paar dagen heb je alles onder de knie. Het is wel echt aan te raden om de handleiding (in de app) op je gemak door te nemen. Je kunt zeer veel instellingen aanpassen en er zijn verschillende programma’s en tips voor het onderhoud van de koffiemachine, die overigens ook heel netjes en duidelijk via het display te bekijken zijn. Ga er even voor zitten en loop alles een paar keer door. Dan hoef je de handleiding er daarna niet vaak meer bij te pakken.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Zoals hierboven al aangegeven is het aantal instellingsmogelijkheden enorm. Niet alleen kun je via het display of de app elke koffie helemaal naar wens laten zetten (aantal ml, sterkte, aroma intensiteit, melkverhouding, etc), ook kun je nog de maalstand aanpassen in de bonenreservoirs. Afhankelijk van de maalgraad is de smaak iets bitterder of juist zuurder is. Er is geen perfecte afstelling aangezien dit puur persoonlijk is, en bovendien afhankelijk is van al de andere instellingen én de bonen die je gebruikt. En als je daar allemaal geen trek in hebt dan selecteer je de gebruikte bonen, kies je de comfort-modus en wordt de bereiding grotendeels voor je aangepast.

Je kunt alle kanten op, met exotische specialiteiten (via de app te vinden) en diverse creaties met melk. Een latte macchiato, een cappuccino, een flat white, noem het maar op. Alles kan, en als je creatief bent kun je ook een eigen creatie maken. De mogelijkheden zijn eindeloos en dat is dan misschien ook het lastige: het duurt wel even voordat je jouw perfecte koffie gevonden hebt. En als er op het display van het apparaat zelf (waar er al tientallen op staan) niets staat wat voor jou is, dan duik je de app in voor de ideale creatie en voeg je deze simpelweg toe aan de koffiemachine en jouw profiel.

Slim koffiezetten

Wat betreft de slimme mogelijkheden van de EQ900 plus is er niet bijzonder veel veranderd. Natuurlijk is het display met bijbehorende functies al een slimme functie op zich, net als de reinigingsmodules die nu aan het apparaat zelf gekoppeld kunnen worden, maar we hebben het nu vooral over de Home Connect-app en mogelijkheden om de koffiemachine te integreren in je smarthome.

Home Connect

De Home Connect-app is in de afgelopen jaren flinke geüpdatet maar de basis qua gebruik van de koffiemachine is grotendeels hetzelfde gebleven. Zo krijg je nog altijd belangrijke notificaties op je smartphone, onder meer over het onderhoud, het niveau van het water of de bonen en als je het melkreservoir bent vergeten te verwijderen.

Home Connect is het platform waarop je alle compatibele apparatuur van de BSH-groep (onder meer Bosch en Siemens) kunt aansluiten. Voor elk apparaat zijn de mogelijkheden weer anders, maar voor de Siemens EQ900 plus kun je onder meer het apparaat aan- of uitzetten, op afstand koffiezetten, een playlist maken voor gasten, de status van het apparaat bekijken, de statistieken inzien en belangrijkste instellingen aanpassen. Als wat je in de app kunt aanpassen qua instellingen en functie kan ook op het apparaat zelf.

Op de homepage van de EQ900 plus zelf kun je direct het apparaat aan- of uitzetten, het kinderslot activeren of deactiveren, de kopjesverwarmer in- of uitschakelen, de automatische boonselectie activeren en het standaard te kiezen bonenreservoir selecteren. Ook kun je direct een favoriete drank selecteren en laten zetten. Bij het kopje ‘bediening’ kun je jouw eigen koffiecreatie instellen en laten zetten, een exotische koffie uit andere delen van de wereld kiezen en een reinigingsprogramma starten. Hier kun je ook schakelen tussen de makkelijke Comfort-modus en de geavanceerde BaristaMode.

Daaronder zien we het kopje ‘playlist’ terug waarmee je een playlist met verschillende soorten koffie kunt aanmaken, bijvoorbeeld bij bezoek of een feestje. Het apparaat zet vervolgens alle gekozen kopjes koffie. Onder het kopje ‘statistieken’ krijg je inzicht in het aantal kopjes koffie dat reeds gezet is en wanneer het tijd is voor het vervangen van filters of uitvoeren van reinigingsprogramma’s.

Het kopje ‘instellingen’ geeft je toegang tot de belangrijkste settings van de koffiemachine. Hier kun je het apparaat een naam geven, de mogelijkheid om op afstand te starten activeren of deactiveren, de waterhardheid instellen, automatisch uitschakelen instellen, de automatische reiniging en ontkalking instellen, het automatisch spoelen bij opstarten in- of uitschakelen en zelfs nog specifieke instellingen voor het bereiden van cappuccino (eerst melk of eerst koffie) of macchiato (pauze tussen melk en koffie) aanpassen. Overigens is het automatisch spoelen overslaan een handige nieuwe functie, want hierdoor kun je in de avond je kopje al klaarzetten en in de ochtend automatisch op een specifieke tijd je koffie klaar hebben staan. Voorheen moest het apparaat eerst spoelen en was het dus niet mogelijk om alvast een kopje klaar te zetten, tenzij je het apparaat de hele nacht in standby liet staan. Voor de slimme mogelijkheden dus een fijne toevoeging!

De algemene Home Connect-instellingen vind je via het account-icoontje rechts bovenin. Hiermee krijg je toegang tot alle gekoppelde apparaten, kun je de pushmeldingen naar eigen wens aanpassen, kun je gekoppelde mobiele apparaten inzien en kun je updates uitvoeren.

Integratie met andere platformen

Het is natuurlijk leuk dat je meldingen op je smartphone krijgt, playlists kunt aanmaken en via de app je koffie kunt zetten, maar als je een smarthome hebt dan zijn er meer mogelijkheden. Zo werkt Home Connect met Google Home, is er een app voor Homey en kun je de Home Connect-apparaten koppelen met Home Assistant. Alle drie de integraties hebben we kunnen testen en ze werken feilloos. Het meeste gebruiken wij de integratie met Homey.

Homey is een hub waarmee je allerlei slimme apparaten met elkaar kunt laten communiceren en waarmee je je huis kunt automatiseren. Het enige dat hiervoor vereist is, is een Homey-app voor het specifieke apparaat of de specifieke dienst. In dit geval is er een Home Connect-app voor Homey waarmee je alle apparaten van Home Connect in Homey kunt weergeven en ze in flows (scenario’s) kunt gebruiken. Zo hebben we een flow aangemaakt dat de koffiemachine automatisch aangaat zodra de eerste persoon in de ochtend beneden komt. En wanneer het water- of bonenreservoir leeg is laten we de Google Nest Hub in de keuken zeggen dat het water of de koffiebonen bijgevuld moeten worden. En waar we vijf jaar terug nog het probleem met spoelen bij aanzetten hadden is dat nu verleden tijd waardoor we automatisch een kop koffie kunnen laten zetten, op elk gewenst moment, mits je een kopje klaarzet. En dat kopje koffie zetten kan ook eenvoudig middels spraak met Google Home.

Ook werkt de Home Connect-app voor Homey vijf jaar later een stuk beter en stabieler en wordt de status van het apparaat (net als van andere Siemens-apparaten in huis) correct weergegeven. Het enige issue dat we soms hebben is dat de connectie tussen Homey en Home Connect opnieuw gemaakt moet worden. Dat doe je door simpelweg in te loggen via de Home Connect-app op de Homey.

Hebben we al deze slimme functies dan ook echt gebruikt? De een meer dan de ander. Persoonlijk vinden we het handig om meldingen de ontvangen op je smartphone, maar een must is het niet. Je ziet ze immers ook als je voor het apparaat staat. Wel erg leuk en handig is de mogelijkheid om een playlist aan te maken. De iPad met de Home Connect-app gaat rond tijdens een verjaardag en iedereen stelt zijn eigen favoriete koffie samen. Er kunnen zelfs namen verbonden worden aan die specifieke koffies, die vervolgens op het apparaat verschijnen wanneer de koffie gezet wordt. Zo weet je precies wie wat besteld heeft. Natuurlijk moet je zelf wel bij het apparaat staan om de kopjes te plaatsen en na elk kopje de playlist te continueren. Ook de flows die we gemaakt hebben via Homey zijn handig. Zo heb je in de ochtend meteen je koffie klaarstaan, mits je automatisch spoelen uitgeschakeld hebt. Hetzelfde geldt voor een spraakverzoek aan Google om een kop koffie te zetten. Maar, in beide gevallen moet er altijd nog een fysieke handeling aan vooraf gaan; het plaatsen van een kopje in het apparaat. En we gaan koffiemachines pas echt slim noemen wanneer ze ook je kopje plaatsen..

Hoe werkt en smaakt het?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk lekkere koffie. Koffie die precies aan jouw wensen voldoet en waarmee je jouw dag (even) zonder zorgen kunt beginnen. Er zijn zoveel creatie- en variatiemogelijkheden dat er voor iedereen (die van koffie houdt) wel een favoriet bakje te maken is. Het duurt even voordat je die gevonden hebt, maar daarna is de kans groot dat je niet meer zonder kunt. Overigens kun je ook gewoon een warme melk of een kop thee zetten, of zelfs een grote pot koffie.

De mogelijkheden zijn eindeloos en dat is één van de grote pluspunten van dit apparaat. In ons geval hebben we verschillende favoriete creaties gevonden, maar het is een proces dat niet snel eindigt aangezien je steeds verder zoekt naar een nog betere afstelling of een nog lekkerdere boon. Een vers gemalen en vers gezette koffie is echter sowieso iets waar we niet meer zonder kunnen. En aangezien dit model twee bonenreservoirs heeft kun je mooi variëren: een specifieke boon voor melkcreaties en een specifieke boon voor espresso’s bijvoorbeeld.

Wat overigens wel opvalt is dat we nu meer bonen gebruiken dan met de vorige generatie, en daar hebben we nog geen duidelijke reden voor kunnen vinden. Het zal vast liggen aan de combinatie van maalgraad, hoeveelheid koffie en het aantal shots, maar voor zover we kunnen zien is dat in ons geval bij specifieke creaties niet veranderd. Toch gaan we iets sneller door de voorraad bonen heen.. Maar goed, de Siemens Espresso volautomaat EQ900 plus zet heerlijke kopjes koffie of variaties daarvan dus klagen gaan we niet doen.

De bediening met het touchscreen is ook een een hele fijne verbetering. Het scherm is lekker groot, reageert snel en geeft je alle mogelijkheden om een koffie(variatie) snel en eenvoudig te zetten. Dit gecombineerd met fraaie visuals en afbeeldingen. En als je er even niet uitkomt kun je ook middels hele duidelijke instructies en afbeeldingen te weten komen hoe iets werkt.

Onderhoud

Een van de belangrijkste verbeteringen ten opzichte van de vorige generatie zien we terug in het onderhoud. Op dit vlak wilde Siemens grote stappen zetten, door de gebruiker werk uit handen te nemen. Dit gebeurt op verschillende manieren. Zo is er nu een functie genaamd autoMilk Clean ingebouwd die er middels stoom voor zorgt dat het melkafgiftesysteem automatisch na elke zetbeurt gereinigd wordt, wat de hygiëne ten goede komt. Ook worden er twee modules meegeleverd die je boven het melkreservoir in het apparaat schuift en die automatisch (op gezette tijden) het apparaat reinigen en ontkalken. Voorheen moest je dit zelf doen middels tabletjes die je in het bonenreservoir gooit, waarna je handmatig het proces doorloopt. Met die twee modules bespaar je wat tijd, maar het is natuurlijk meer luxe dan iets anders. Een keer in de paar weken 5 minuten bezig zijn met reinigen is immers ook geen ramp. Maar goed, alles voor het gebruiksgemak van de eindgebruiker en daarin zijn dus zeker grote stappen gezet.

Overigens heeft het vanzelfsprekend ook een andere reden dat Siemens hiervoor gekozen heeft. Tabletjes voor ontkalken en reinigen kun je tegenwoordig overal krijgen, maar wanneer je de modules voor automatische reiniging gebruikt dan moet je ze bij Siemens zelf kopen. De extra inkomsten voor het bedrijf zijn natuurlijk iets waar zeker over nagedacht is. Dat gezegd hebbende; het werkt perfect. Je hoeft nauwelijks meer om te kijken naar het reinigen en ontkalken, en de modules gaan gelukkig duizenden kopjes koffie mee.

Maar, natuurlijk moet je zelf ook nog steeds de handen uit de mouwen steken. Het apparaat kan niet alles zelf. Zo moet het – afhankelijk van hoeveel kopjes koffie je zet – om de paar weken intensief gereinigd worden. Dat betekent dat je alle onderdelen eruit haalt, afspoelt en het binnenwerk met een doekje afdoet. Daarmee ben je zeker wel een kwartier zoet, maar het hoort er nu eenmaal bij. Tot slot staat alles netjes en duidelijk op het display omschreven. Hoe je onderdelen schoonmaakt, wanneer je ze moet reinigen en wanneer je ze moet vervangen.

Helemaal geen minpunten?

Er is maar weinig waar we echt over kunnen klagen bij de Siemens Espresso volautomaat EQ900 plus, maar er zijn wel wat aandachtspunten. Zo duurt koffiezetten nu eenmaal een stuk langer dan met bijvoorbeeld een pot koffie of een Senseo. Zeker als je bezoek hebt sta je wel even in de keuken om iedereen van zijn eigen creatie te voorzien. Ook produceert een espressomachine meer geluid dan een simpelere machine, vooral omdat de bonen nu eenmaal gemalen moeten worden. Siemens heeft hier overigens wel aandacht aan besteed door de bonenreservoirs nog iets beter geluiddicht te maken. Daarnaast heeft zo’n uitgebreid en geavanceerd apparaat als gevolg dat je snel overdonderd raakt door de mogelijkheden en je daardoor juist ook mooie en handige functies mist. Dus wederom zeg ik; ga er even voor zitten, probeer, combineer en perfectioneer. Het is echt de moeite waard.

Een punt wat ook zeker benoemd moet worden is de prijs. Dit zal voor velen het allergrootste minpunt zijn. Bijna 2.800 euro is immers een hele smak geld en dat moet je wel hebben, en het aan koffie willen uitgeven. Je moet dus echt van een perfect kopje koffie houden en het bijna als eerste levensbehoefte zien om dat geld ervoor uit te geven. Gelukkig zijn er ook (iets) goedkopere versies van dit apparaat te koop, bijvoorbeeld met maar één bonenreservoir of iets minder geavanceerde mogelijkheden.

Conclusie

De Siemens EQ.9 s700 was vijf jaar geleden al een indrukwekkende machine met veel handige functies en het moet gezegd worden dat Siemens dit apparaat met de Espresso volautomaat EQ900 plus alleen maar verder verbeterd heeft. Het is een machine die wat tijd nodig heeft om te leren kennen en er het maximale uit te halen, maar de grote hoeveelheid opties en mogelijkheden zorgen er wel voor dat je de voor jou perfecte koffievariatie kan maken. De tal van slimme mogelijkheden om dit proces te vergemakkelijken maken het een compleet apparaat dat zeker in een smarthome niet mag ontbreken. De integraties met Homey, Home Assistant en Google Home werken goed waardoor een perfecte kop koffie zetten nog nooit zo makkelijk en slim was.

Het grootste minpunt van deze machine is het prijskaartje van 2.799 euro. Dat is een flinke zak geld en dus zeker niet voor iedereen weggelegd. En sowieso is het maken van koffie met verse bonen al een stuk duurder dan andere opties. Ben je echter groot koffiefan? Zoek je een koffiemachine met bediening op afstand, slimme meldingen en smarthome-intergatie? Wil je verse koffie en zelf aan de slag met eindeloze mogelijkheden en instellingen voor de perfecte koffie? En, wil je een investering doen waarmee je de komende jaren van die koffie kunt genieten? Dan is de Siemens EQ900 plus koffiemachine absoluut het overwegen waard. Vind je die smarthome-integratie niet zo interessant, hoeven de mogelijkheden niet eindeloos te zijn en is één bonensoort voldoende? Dan zijn er bij Siemens en andere merken verschillende alternatieven te vinden die een stuk betaalbaarder zijn.

9.5
Siemens EQ900 plus review -white
FWD award

Beoordeling
Siemens Espresso volautomaat EQ900 plus

Pluspunten
  • Eindeloze mogelijkheden
  • Heerlijke koffie(variaties)
  • Eenvoudig in gebruik
  • Smarthome-integraties
  • Premium kwaliteit en design
  • Display-bediening
  • Goede app
Minpunten
  • Duur
  • Niet geruisloos
  • Neem de tijd om alles te leren kennen
  • Groot voor een kleine keuken

Beoordeling Siemens Espresso volautomaat EQ900 plus

De Siemens EQ.9 s700 was vijf jaar geleden al een indrukwekkende machine met veel handige functies en het moet gezegd worden dat Siemens dit apparaat met de Espresso volautomaat EQ900 plus alleen maar verder verbeterd heeft. Het is een machine die wat tijd nodig heeft om te leren kennen en er het maximale uit te halen, maar de grote hoeveelheid opties en mogelijkheden zorgen er wel voor dat je de voor jou perfecte koffievariatie kan maken. De tal van slimme mogelijkheden om dit proces te vergemakkelijken maken het een compleet apparaat dat zeker in een smarthome niet mag ontbreken. De integraties met Homey, Home Assistant en Google Home werken goed waardoor een perfecte kop koffie zetten nog nooit zo makkelijk en slim was.

Het grootste minpunt van deze machine is het prijskaartje van 2.799 euro. Dat is een flinke zak geld en dus zeker niet voor iedereen weggelegd. En sowieso is het maken van koffie met verse bonen al een stuk duurder dan andere opties. Ben je echter groot koffiefan? Zoek je een koffiemachine met bediening op afstand, slimme meldingen en smarthome-integratie? Wil je verse koffie en zelf aan de slag met eindeloze mogelijkheden en instellingen voor de perfecte koffie? En, wil je een investering doen waarmee je de komende jaren van die koffie kunt genieten? Dan is de Siemens EQ900 plus koffiemachine absoluut het overwegen waard. Vind je die smarthome-integratie niet zo interessant, hoeven de mogelijkheden niet eindeloos te zijn en is één bonensoort voldoende? Dan zijn er bij Siemens en andere merken verschillende alternatieven te vinden die een stuk betaalbaarder zijn.

Reacties (0)