Review: Sengled Snap, led-lamp met IP-beveiligingscamera erin

01 maart 2017 + 10 minuten 0 Reacties
Sengled Snap porch 1

In deze review bekijken we een bijzonder product: een IP-camera annex led-lamp, die je in een standaard lampfitting kunt draaien. De Sengled Snap bevat zelf ook een felle led-lamp, zodat de fitting voor twee zaken gebruikt wordt: de camera en de lamp.

Het apparaat kost 199 euro, exclusief de betaalde clouddienst.

Wat is de Sengled Snap

De Sengled Snap is een met internet verbonden beveiligingscamera met een led-lamp. Hij heeft een standaard E27-fitting waarmee hij in de meeste lampfittingen past. De cameralamp is enigszins waterdicht, waardoor hij ook buiten kan worden gebruikt. Sengled vindt het apparaat in het bijzonder handig voor het bewaken van opritten, tuinen en garages. Maar hij kan natuurlijk ook gewoon binnen worden gebruikt.

De Sengled Snap is verbonden met een app, die op een iPhone of Androidtelefoon kan worden gezet. Daarmee kunnen de beelden worden bekeken en kunnen er notificaties worden ontvangen. Aangezien de Sengled Snap een ingebouwde microfoon en een luidspreker heeft, kan er ook naar geluiden worden geluisterd en is het apparaat geschikt voor tweewegcommunicatie. Gebruik je hem bijvoorbeeld buiten boven je voordeur, dan kun je op afstand via je smartphone een gesprek voeren met iemand die voor de deur staat. Handig, als een postbode met een pakje voor een gesloten deur staat en je wilt vertellen waar je het pakje wilt hebben.

De camerabeelden worden gemaakt in HD-resolutie en zijn grootbeeld, wat inhoudt dat er een flink gebied wordt bestreken door de camera. Desgewenst kan de lamp op afstand worden aangezet, waardoor het gebied dat de camera bestrijkt, fel wordt verlicht. Ook zonder die lamp zijn ‘s nachts goede opnamen mogelijk. Er zitten twee infraroodlichten in, waardoor ook in het donker beelden kunnen worden vastgelegd.

Technische gegevens

Camera:

  • HD-kwaliteit, video-opnamen met 1080 pixels
  • 140 graden groothoekbeeld
  • Voor wifi-netwerken van zowel 2,4Ghz als 5 Ghz

Lamp:

  • Led (‘kleurwarmte’ 3000 graden Kelvin)
  • Geschikt voor E27-fitting (versies voor andere fittingen komen er in de toekomst bij)
  • Lichtsterkte: 850 lumen
  • Energieverbruik: 14 Watt
  • Geschikt voor buitengebruik tussen -20 en +40 graden Celsius
  • Waterdicht volgens IP54-protocol (regen- en spatwater)
  • 604 gram zwaar, 14,8 cm hoog, 12,1 cm doorsnede

Clouddiensten en prijzen

De Sengled Snap biedt een clouddienst voor de opslag van videobeelden. Die clouddienst werkt momenteel gratis, maar er komt nog een betaalde variant aan die een abonnement geeft voor beelden tot dertig dagen terug. Op dit moment is de prijs van die clouddienst nog niet bekend.

In Duitsland heeft Sengled wel prijzen bekendgemaakt. Een dag terugkijken kost 3,50 euro per maand, zeven dagen kost 6,50 euro per maand, en een maand 18,50. Dat is een flinke prijs vergeleken met veel concurrenten. Een maand terugkijken op de Nest Cam van Google kost 100 euro per jaar, om eens een andere prijs te noemen. Daar staat tegenover dat je bij de Nest Cam niet kunt kiezen voor verschillende soorten abonnementen.

Design

Het design van deze witte lamp is een enorme tegenvaller. Op basis van foto’s dachten we een lamp te krijgen die ongeveer net zo groot, of hooguit iets groter, zou zijn dan een standaard gloeilamp. In werkelijkheid is het een enorm groot, log en zwaar gevaarte, dat maar nauwelijks in een gewone lamp past. Wij moesten de Snap in de fitting van een bureaulamp draaien, die steeds onderuit zakte door het gewicht van de cameralamp. Hij steekt daar ook een heel stuk uit.


De Snap is overduidelijk bedoeld voor buitengebruik in een aparte fitting die stevig aan de muur of aan een plafond is bevestigd, en de cameralamp schuin omlaag laat ‘kijken’. Dat is een nadeel van deze oplossing: de camera valt moeilijker te richten dan een ‘gewone’ IP-camera. Het voordeel is er ook: er hoeft niet geboord of gehakt te worden om een stroomkabel op de goede plek te krijgen, want meestal is die er al, en die loopt naar de fitting van een buitenlamp die door de Sengled Snap vervangen kan worden.

Montage en installatie

De montage is bijzonder simpel. Je hebt niet eens een stopcontact nodig, alleen maar een bestaande E27-fitting. Draai de Sengled Snap erin, en hij werkt meteen. Die lamp moet overigens wel altijd aan staan, want uiteraard werkt de Snap niet zonder stroom. Ook moet je de cameralamp niet aan een bestaande bewegingssensor koppelen. Dan gaat hij alleen maar even aan als die sensor iets ontwaart, en alweer uit voordat hij het wifi-netwerk überhaupt heeft gevonden.

Als je een gewone lamp in een fitting draait, maakt het niet uit hoe. Een lamp is alzijdig symmetrisch. Dat is de Sengled Snap niet. Als je niet oppast, kan de camera beelden geven die schuin of op zijn kop staan. Maar daarvoor heeft Sengled wat slims bedacht. De Snap kan volledig in de fitting worden gedraaid, maar de E27-aansluiting biedt wat speling, waardoor de lamp daarna nog enigszins in de goede richting gedraaid kan worden. Zo krijg je toch altijd beelden die rechtop staan.

Voor de installatie is een goed wifi-thuisnetwerk nodig. Voor het vastleggen en verzenden van HD-beelden is een hogesnelheidsinternetverbinding vereist. De meeste huizen in Nederland hebben die, dus dat is geen probleem. Wel moet de Snap niet al te ver van het wifi-basisstation staan, anders gaat de werking haperen.

De app 

De app van Sengled is bijzonder makkelijk in het gebruik, zeer toegankelijk en toch qua mogelijkheden vrij uitgebreid. De app biedt de mogelijkheid om in de cloud opgeslagen videobeelden terug te zien. Ook zit er een record-knopje, waarmee je blijkbaar een filmpje moet kunnen maken. Dat werkt echter niet, dus waarom dat knopje er eigenlijk zit in de app, is ons duister. Misschien alleen maar om te laten zien dat de app werkt en beelden verzamelt. Er zelf filmpjes mee maken, kan echter niet. 

Via de app kan ook de ingebouwde led-lamp aan en uit worden gezet. Er is een schuifbalk waarmee de lichtsterkte kan worden ingesteld. Dat werkt goed. Maar het is een tegenvaller dat de lamp niet automatisch aan gaat als de Snap een beweging detecteert. Dat zou inbrekers bijvoorbeeld flink afschrikken.

De app laat aan de onderkant van de schermen drie iconen zien met de namen My Snap, Security en Discover. My Snap laat een live-beeld zien. Als je daarop tikt, krijg je dat beeld met geluid en met de genoemde schuifbalk voor de led-lamp in beeld. Ook komt er een microfoon-icoontje in beeld zodat je met mensen kunt praten die in de buurt van de Snap zijn. Hou je de telefoon op zijn kant, dan wordt het beeld schermvullend. Er kan met twee vingers worden in- en uitgezoomd.

Het icoon Security laat de opgenomen beelden zien van de afgelopen dagen. Van elke beweging die is vastgelegd, is een korte bewegende opname gemaakt met geluid. Die staan in de cloud en kun je downloaden naar je telefoon. Ook kun je ze gewoon via de app weggooien, wat makkelijk is als het om beelden gaat waarvan je liever niet hebt dat die op een clouddienst rondzwerven. Slim is dat je op een soort tijdbalk kunt tikken die de laatste uren laat zien. Druk je langer op die tijdbalk, dan zoomt hij in op het uur waar je op drukt; zo kun je per minuut terugkijken.

Discover laat enkele camera’s zien die bezitters van een Sengled Snap hebben ‘opengezet’ voor de rest van de wereld. Zo kan iedereen de beelden live meekijken. Dat is niet zo spannend; het gaat om standaardbeelden van een oprit of een huiskamer. Tik je op een van die beelden, dan krijg je een beeld te zien dat erg lijkt op je eigen live-feed, maar zonder de bedieningselementen. Die blijven uiteraard voorbehouden aan de eigenaar. De Nest Cam heeft ook zo’n mogelijkheid om iedereen te laten meekijken, maar in de app van de Sengled Snap wordt niet echt duidelijk waar je die optie kan aan- en uitzetten.

De lamp kan niet alleen via de app worden bediend, ook kan hij zo worden ingesteld dat hij automatisch op bepaalde tijden aan- en uitschakelt. Zo kunnen inbrekers denken dat er iemand thuis is. Dat werkt precies als een schakelklokje zoals je overal voor enkele euro’s kunt krijgen, maar dan op je telefoon.

Kwaliteit en gebruik

De kwaliteit van de hardware, de lamp zelf dus, is uitstekend. Dat mag ook wel voor de prijs, die in Nederland waarschijnlijk net als in Duitsland tegen de 200 euro zal worden. De software kan nog wel flink verbeterd worden. Bijvoorbeeld door de lamp mee te laten schijnen als de bewegingssensor iets ziet. Niet dat dit echt nodig is, want er zitten ook twee infraroodstralers in om nachtbeelden te belichten. Maar inbrekers zou het waarschijnlijk flink afschrikken als er ineens een schijnwerper op ze wordt gericht.

De kwaliteit van de beelden vinden we iets minder. Vooral de nachtbeelden zijn nogal vaag en korrelig, waar andere IP-camera’s heldere en goed onderscheidbare beelden geven. Overdag is het ook niet alles. Hoewel de resolutie van de camera op papier beter zou moeten kunnen leveren, kunnen we niet anders dan de Sengled op dit punt een matige score geven.

In het gebruik valt op dat de beelden nogal verlaat binnenkomen. Ook het audioverkeer tussen iemand die tegen de lamp praat, en de eigenaar die via zijn smartphone terugpraat, is een flink aantal seconden vertraagd. Zet je de lamp aan via je smartphone, dan kan het ook een aantal seconden duren voordat dit gebeurt. Met de kwaliteit van ons thuiswifinetwerk kan dit niet te maken hebben; we hebben gelijktijdig met de Sengled Snap nog zes andere IP-camera’s getest die dit allemaal niet, of in mindere mate hadden.

De meldingen en notificaties die via de app binnenkomen, zijn helder en kunnen direct worden bekeken. Maar door die vertraging ben je dus altijd wel tien tot twintig seconden later. Dat is nadelig, als er bijvoorbeeld een haastige postbode met een pakje voor de deur staat met wie je wilt communiceren via de lamp.

Het is eveneens nadelig dat de beelden niet op een website kunnen worden bekeken, alleen maar via de app op de smartphone.

Conclusie

De Sengled Snap is een opvallend product, en het is niet voor niets dat deze bijzondere, slimme cameralamp op de CES-elektronicabeurs in Las Vegas in de prijzen is gevallen. Maar er zijn nog wel wat zaken te verbeteren. We zouden graag zien dat hij maar half zo groot en zwaar zou zijn, zodat hij makkelijker in bestaande lampfittingen past. De software mag ook worden aangepast, zodat de bewegingdetector de lamp automatisch aanschakelt als er wat ‘gezien’ wordt. Dat komt ook de beeldkwaliteit van de opnamen sterk ten goede, hoewel we over de nachtelijke beelden met behulp van de infraroodstralers ook niet echt mogen klagen.

De Sengled Snap valt in hetzelfde prijssegment als de high-end concurrentie: een exemplaar kost 199 euro. Voor dat bedrag mag je eigenlijk iets meer kwaliteit verwachten. Tot slot de prijs van de clouddienst: die is met 18,50 per maand bijna tweemaal zo hoog dan die van de meeste concurrenten. Dat zijn nadelen die Sengled eigenlijk even moet wegpoetsen. Als dat is gebeurd, is het een geweldig handig product waar vooral inbrekers een gloeiende hekel aan zullen krijgen.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Handige combinatie lamp met camera
  • App zeer uitgebreid
  • Goede clouddienst

Minpunten
  • Log en zwaar ding

  • Beeldkwaliteit kan beter
  • Clouddienst prijzig

Reacties (0)