Review: Ring Spotlight Cam Battery Solar – camera met verlichting, accu en zonnepaneel

29 september 2018 + 10 minuten 0 Reacties
Review Ring Spotlight Cam Battery-a

We hebben de afgelopen maanden tal van slimme camera's getest maar nog nooit een met eigen verlichting en ook nog nooit een met een eigen zonnepaneel. De Ring Spotlight Cam Battery Solar beschikt over beide features en is dus compleet draadloos te gebruiken. We bekijken deze slimme camera in onze review.

Wat is de Ring Spotlight Cam Battery Solar?

De Ring Spotlight Cam Battery Solar is een hele mond vol, maar is in de basis ‘gewoon’ een slimme buitencamera waarvan je het beeld op je smartphone kunt bekijken. Dit model komt echter met wat extra’s. Zo zit er een verwisselbare accu in zodat je de camera draadloos kunt gebruiken, kun je de interne accu opladen middels een extern zonnepaneel en beschikt de camera over led-lampen aan de zijkanten zodat je je tuin of oprit kunt verlichten wanneer er een beweging waargenomen wordt.

De camera is voorzien van de full hd-resolutie voor videoweergave en opnamen, komt met infrarood voor nachtzicht, beschikt over een kijkhoek van 140 graden en wordt geleverd met een accu van 6000mAh. Er kan ook een tweede accu in de camera geplaatst worden. Ook is de camera voorzien van een 100dB sirene, een bewegingssensor, een microfoon en een luidspreker. De camera zelf heeft een prijs van 229 euro en komt in een witte en een zwarte variant. Het zonnepaneel kun je los kopen voor 59 euro, maar samen met de camera is de prijs 269 euro. Er is ook een bekabelde versie van de camera, met dezelfde prijs van 229 euro.

Design

De Ring Spotlight Cam Battery Solar is met een formaat van 12.6 cm x 6.91 cm x 7.59 cm geen kleine, onopvallende camera. Echter, dit model is geen lelijke verschijning. Hij is zowel in het zwart als in het wit netjes afgewerkt, komt met twee led-lampen aan de voorzijde/zijkant en beschikt over een strakke wandsteun. Onderop bevindt zich een bolvormige bewegingssensor. Natuurlijk is de camera bestand tegen de weersinvloeden van buiten. Over het design hebben we weinig te klagen; de camera heeft een prima bouwkwaliteit en is netjes afgewerkt.

Het zonnepaneel – wat ook los gekocht kan worden – voelt iets goedkoper aan, met name door het lichte gewicht en ook de wat forse plastic behuizing. Maar, dat neemt niet weg dat het zonnepaneel van prima kwaliteit is. Deze wordt geleverd met een muursteun die je kunt kantelen voor de optimale positie richting de zon, plus 4 meter aan kabel waardoor je het paneel een optimale positie in de buurt van de camera kunt geven.

Installatie

Net als bij de installatie van de Ring Video Doorbell 2 is onze ervaring met de installatie van de Ring Spotlight Cam Battery Solar zeer positief. Ring levert alles dat je nodig hebt mee, in een overzichtelijke doos en met duidelijke aanwijzingen. Zelfs de boor en schroevendraaier worden voor je meegeleverd. Het blijkt wederom dat het bedrijf erg goed nagedacht heeft over de installatie en dat het de consument zo eenvoudig mogelijk gemaakt wordt. Alles wordt duidelijk uitgelegd en er zijn video’s beschikbaar voor alle onderdelen van de installatie.

Wanneer je de camera zonder zonnepaneel gebruikt is het verstandig de meegeleverde accu eerst op te laden met de meegeleverde usb-kabel. Eenmaal opgeladen kun je de accu in de camera stoppen en de camera activeren. Download vervolgens de Ring-app, maak een account aan, voeg een product toe in de app, scan de QR-code van de camera en binnen no-time is de camera toegevoegd aan de Ring-app, waar je direct het live-beeld kunt bekijken. Dit is handig want het laat je zien hoe je de camera het beste kunt positioneren én het geeft je aan of de camera op de positie waar je hem wilt hebben voldoende bereik heeft. Een slechte verbinding zorgt in de toekomst alleen voor irritaties dus zorg voor een goede WiFi-verbinding.

Vervolgens kun je de camera en het zonnepaneel gaan monteren. De camera wordt geleverd met een muursteun die in drie eenvoudige stappen te koppelen is aan de camera. Middels vier schroeven en plugs is de steun direct aan een wand te monteren. Hetzelfde geldt voor de wandsteun voor het zonnepaneel, waarvoor ook alle benodigdheden meegeleverd worden. Vanzelfsprekend moet het zonnepaneel naar de zon gericht worden en zoveel mogelijk licht vangen.

Ring zelf geeft aan dat het paneel binnen een halve meter van de camera moet hangen, maar wij hebben de 4 meter aan kabel optimaal gebruikt en het paneel op 4 meter van de camera, achterin de tuin gehangen. Dat werkt perfect. De kabel kun je koppelen aan de camera, maar hiervoor moet wel de wandsteun eerst even losgehaald worden.

Abonnement

Voordat we het gebruik van de Ring Spotlight Cam Battery Solar bespreken is het goed om te weten dat je een abonnement nodig hebt om het maximale uit de camera te halen. Bij aankoop krijg je 30 dagen gratis toegang tot het basisabonnement van 30 euro per jaar. Zonder abonnement kun je de camera als normale camera gebruiken. Dat wil zeggen dat je middels de app live kunt kijken naar wat er zich voor de camera afspeelt. Daarnaast krijg je notificaties als er een beweging waargenomen wordt. Wat niet mogelijk is, is het terugkijken van opnamen wanneer er een beweging waargenomen is.

Protect Basic is het basisabonnement en biedt voor 30 euro per jaar (en per camera/deurbel) 60 dagen opslag van events. Daarnaast kun je opgenomen video’s delen met anderen. Protect Plus biedt onbeperkte camera’s/deurbellen, geeft je extra garantie op aangekochte producten en 10 procent korting bij de aankoop van een volgend product. Dit abonnement kost 100 euro per jaar.

Gebruik

Als we naar het gebruik kijken dan kijken we eerst naar de Ring-app, een gratis applicatie voor Android en iOS. Eenmaal gedownload en een account aangemaakt is het toevoegen van een product eenvoudig. Volg de stappen en binnen enkele minuten heb je het complete systeem werkend. De app zelf is strak vormgegeven en heeft een duidelijke lay-out meegekregen. Alles is op een logische plek geplaatst, zoals de instellingen per product, en met grote iconen kun je toegang krijgen tot belangrijke functies.

Aan de app is sinds onze review van de Ring deurbel niets veranderd en dus kom je bij het openen van de app meteen in het dashboard terecht. Hier vind je de meest recente meldingen per product en directe toegang tot het scherm per product. In dit overzicht zie je gemiste ‘oproepen’ (als je een deurbel hebt), bewegingsevents van de gekoppelde camera’s en de Live View-activiteiten (wanneer je live via de deurbel of camera gekeken hebt).

Door bovenin het scherm op de afbeelding van de Ring Spotlight Cam Battery Solar te klikken kom je in het scherm van het specifieke product. Bij de buitencamera kun je hier direct de Live View-weergave inschakelen (live via de camera kijken), de geschiedenis van events bekijken, de instellingen voor motiondetectie aanpassen, de camera delen met andere gebruikers en de ‘gezondheid’ van het apparaat inzien. Deze laatste functie toont je onder meer de batterijstatus en de kwaliteit van de WiFi-verbinding.

Om te beginnen met de gezondheid van de camera; dit is een belangrijke want hier kun je zien hoe het met de accu gesteld is. Je krijgt een percentage van de beschikbare accucapaciteit te zien, waarmee je dus kunt beoordelen of de accu opgeladen moet worden. Overigens krijg je automatisch een melding als de accu bijna leeg is. Wanneer je de camera zonder zonnepaneel gebruikt – dus alleen de accu gebruikt – kun je er een paar weken mee vooruit. Natuurlijk is dit geheel afhankelijk van het aantal bewegingen dat waargenomen worden en dus opnamen die gemaakt worden, en ook hoe vaak je live via de camera kijkt en hoevaak de verlichting aangezet wordt. Kortom, het is echt afhankelijk van je gebruik. Overigens kan er ook een tweede accu in de camera geplaatst worden, voor als je langere tijd weg bent. Maar, wij hebben er natuurlijk een zonnepaneel aangehangen en dat heeft als gevolg dat de accu langzaam aan opgeladen wordt door de zonne-energie. Bij zonnige dagen zit je binnen enkele dagen aan de 100% en daar blijft de accu ook op, mits er voldoende zon is. Is het wat donkerder dan zakt het percentage langzaam, maar in onze ervaring blijft er altijd meer dan voldoende zonne-energie aanwezig om de camera continu te laden draaien zonder de accu op te hoeven laden. Het zonnepaneel werkt dus perfect.

Wellicht de belangrijkste opties zijn de Motion-opties. Motion Snooze is een simpele feature waarmee je meldingen van bewegingen voor 15 minuten, 30 minuten, 1 uur of 2 uur uit kunt zetten. Het draait vooral op de optie Motion Settings. Hier vind je drie mogelijkheden; Motion Zones, Motion Schedule en Smart Alerts. Smart Alerts geeft je drie opties voor meldingen; light, standaard en frequent. Wanneer je light kiest krijg je minder meldingen omdat de camera afwacht totdat de beweging gestopt is. Motion Schedule geeft je de mogelijkheid om een schema aan te maken voor elke dag van de week. Je bepaalt zelf op welke momenten de meldingen over bewegingen uitgeschakeld moeten worden, bijvoorbeeld gedurende de nacht.

Tot slot kun je middels Motion Zones aangeven in welke hoek er naar bewegingen gekeken moet worden en wat de afstand is waarbinnen naar bewegingen gekeken moet worden. Zo kun je bijvoorbeeld een van de tuin waarin veel beweegt uitsluiten, of de afstand verminderen zodat je de buren niet meeneemt in de bewegingsmeldingen. Dit is echter allemaal vrij basic en niet echt accuraat. In ons geval was het heel lastig om een boom uit te sluiten of precies te bepalen wat de ideale afstand is voor meldingen. Het is een leuke feature, maar vandaag de dag zijn we toch wat meer geavanceerde mogelijkheden gewend om te bepalen wat de bewegingssensor wel en niet mag triggeren.

Het aparte is echter dat Ring die geavanceerde mogelijkheden wel biedt, maar alleen op de bekabelde versie van deze camera (zie hier). Dat model heeft namelijk opties om specifieke zones aan te maken en zo objecten of delen van het scherm accuraat uit te sluiten. Ook heb je op dat model de optie om nauwkeurig de gevoeligheid van de sensor te bepalen en dus bijvoorbeeld waaiende takken of kleine huisdieren uit te sluiten. En nog mooier; je kunt alleen meldingen instellen wanneer er een persoon gezien wordt. Al deze opties zitten niet in de app wanneer je de Battery-versie (draadloze versie) gebruikt en dat snappen wij totaal niet. Het maakt de Battery-versie een stuk minder interessant. Zeker ook in ons geval, waar wij heel veel meldingen en opnamen hebben gekregen van waaiende takken, bewegende schaduwen en door het beeld lopende katten. Allemaal valse meldingen, zonder dat je in de app de mogelijkheid hebt hier iets aan te doen.

Het belangrijkste onderdeel van een slimme buitencamera is natuurlijk de slimheid in het detecteren en verwerken van bewegingen. Op dat punt hebben we meer valse meldingen dan bruikbare meldingen gehad; het ontbreekt aan de echte slimheid. We hebben de meldingen van bewegingen dus ook veelal uitgeschakeld. Weet wel dat er dan alsnog opgenomen wordt, dus je verliest geen beelden. Kortom, dit is een belangrijk verbeterpunt voor de Ring Spotlight Cam Battery Solar.

Dan hebben we nog het led-licht dat aangaat bij het zien van een beweging. Dit licht is fel en reikt een meter of 5/6 ver. Ga je verder weg dan is er onvoldoende intensiteit om de boel te verlichten, iets waar je rekening mee moet houden bij de plaatsing. Maar, het licht zorgt voor voldoende verlichting binnen die range en zorgt ook voor een redelijk beeld. Het is echter jammer dat het licht na maximaal 30 seconden weer uitgaat, terwijl een beweging gewoon door kan gaan. Bij een poging tot inbraak staan de dieven na 30 seconden gewoon weer in het donker. Dat geldt ook voor de opname; die stopt na 30 seconden. Ongeacht of er nog iemand of iets beweegt; de opname stopt. En het kan minuten duren voordat de camera weer een nieuwe opname maakt. Ook dit deel van de functionaliteit begrijpen we niet; je mist zo mogelijk hele belangrijke informatie. De camera zou in onze optiek net zo lang moeten opnemen als de beweging duurt, en ook het licht zou net zo lang aan moeten staan. Ja, het gaat ten koste van de accuduur, maar dat is dan jammer. Tot slot is het nog belangrijk te vermelden dat de camera geen preroll heeft en dus pas gaat opnemen nadat de beweging waargenomen is. Dit zorgt ten eerste voor 1 of 2 seconden aan zeer overbelicht beeld en ten tweede voor een beweging die al aan de gang is. Mogelijk is de persoon zelfs al uit beeld wanneer de camera aangaat. Ook hier snappen we dat dit ten kosten gaat van de accuduur maar je zou in ieder geval de optie moeten hebben om de preroll te activeren omdat het cruciale informatie kan bevatten.

De beeldkwaliteit van de Ring Spotlight Cam Battery Solar is redelijk te noemen. Niet spectaculair goed zoals bijvoorbeeld de Nest Cam IQ met zijn 4K-resolutie, maar er is voldoende detail en contrast zichtbaar om je huis goed te beveiligen en goede opnamen te maken. Hier en daar is het wat korrelig en flets maar overall is de beeldkwaliteit prima voor beveiligingsdoeleinden. Hetzelfde geldt voor het infraroodbeeld in de nacht (als de lampen niet aanstaan); er is voldoende detail en scherpte om personen duidelijk te zien. Staan de lampen wel aan dan is het beeld duidelijk en bruikbaar, maar we zouden wel adviseren de focus niet te leggen op objecten die meer dan 5/6 meter weg staan. Zover reikt het licht niet.

Inzoomen wordt in beide gevallen echter lastig zonder fors verlies aan detail. De microfoon en speaker zijn handige extra’s. Beiden zijn van goede kwaliteit; geluiden zijn duidelijk hoorbaar en een gesprek is redelijk goed te voeren. Tot slot is er nog de 110dB sirene, die je alleen handmatig via de app kunt activeren. Deze doet wat hij belooft; een zeer harde sirene die indringers zeker zal doen afschrikken.

Smarthome-integratie

Een punt waar wij veel waarde aan hechten is de smarthome-integratie. Vandaag de dag is het namelijk wel een must dat slimme producten ook met andere slimme producten kunnen samenwerken zodat we ook echt kunnen spreken van een smarthome. Ring heeft Ring+ programma maar dat is alleen voor de slimme deurbel. Voor de camera’s van het merk zijn er nog geen echt geïntegreerde partners. Er is echter wel ondersteuning voor IFTTT. Dit betekent dat je de camera middels een IFTTT recept kunt koppelen aan andere producten die IFTTT ondersteunen. Zo hebben wij de camera middels een IFTTT recept gekoppeld aan de Philips Hue-verlichting. Zodra er een beweging waargenomen wordt beginnen de lichten te knipperen. Overigens is er ook integratie voor Amazon Alexa, waardoor je middels spraak en een Alexa-speaker het beeld van de camera op een Alexa-compatibel scherm zou kunnen tonen. Ook ondersteuning voor de Google Assistant is aanwezig.

Conclusie

Als we alles bij elkaar optellen dan kunnen we zeggen dat de Ring Spotlight Cam Battery Solar in de basis een prima camera met een aantal handige functies is. De beeldkwaliteit is ok, het licht is handig en het zonnepaneel werkt perfect. Ook op het gebied van design, installatie en de gebruiksvriendelijke app scoort de camera goed. Echter, waar het om gaat – zeker in deze prijsklasse en Ring adverteert ermee – zijn de slimme mogelijkheden. Wat dit betreft loopt Ring een stuk achter op de concurrentie, in ieder geval wat dit model betreft. Het ontbreekt aan slimme mogelijkheden om de bewegingssensor af te stellen en zelf in te stellen hoe en hoelang de camera reageert op bewegingen. De bekabelde versie van dit model heeft deze opties wel. Ook mist de camera soms (mogelijk) belangrijke beelden en mis je de start van een beweging. Kortom, echt slim kunnen we deze camera niet noemen; het is een basic beveiligingscamera met bewegingssensor en wanneer je een abonnement afsluit krijg je opnamen van die bewegingen. Deels snappen we dat wel want de meeste slimme functies slurpen energie en laat dit nu net een draadloze camera zijn met een beperkte hoeveelheid energie. Het is dus een balans, maar in onze optiek is dit nog geen goede balans. Wil je een echt slimme camera dan raden we aan iets meer uit te geven en te kijken naar bijvoorbeeld de Nest Cam IQ Outdoor. Echter, die is niet draadloos en dat is wel één van de unieke features van Ring Spotlight Cam Battery Solar.

6.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Eenvoudige installatie en montage
  • Zonnepaneel werkt perfect
  • Gebruiksvriendelijke app
  • Compleet draadloos

Minpunten
  • Niet echt slim door gebrek aan opties

  • Geen preroll en dus mis je soms beelden
  • Concurrentie is verder

Reacties (0)