Het aanbod van Philips Hue-producten blijft elk jaar groeien. Niet alleen losse lampen wordt verbeterd en in meerdere varianten uitgebracht, ook het aanbod van volledige armaturen is dit jaar weer flink uitgebreid. In deze review kijken we naar één van de meest stijlvolle en ook prijzige plafondlampen van Signify; de Philips Hue Centris.
In deze review kijken we naar één van de meest stijlvolle en ook prijzige plafondlampen van Signify; de Philips Hue Centris. Deze lamp komt met verstelbare opbouwspots én een ledbak.
De Philips Hue Centris is een flexibel inzetbare plafondlamp die in zijn eentje een hele ruimte kan voorzien van sfeerlicht of juist functioneel licht. De armatuur is gemaakt voor aan het plafond en bestaat uit een ledbak voor diffuus (vaak functioneel) licht en een aantal opbouwspots met gerichte lichtbundels voor sfeerlicht of functioneel licht.
De Centris komt in vier varianten: een kleine variant met ledbak en twee opbouwspots, een grote variant met langere ledbak en drie opbouwspots, een kleine variant met drie opbouwspots aan weerszijden van ledbak en een grote variant met langere ledbak en vier opbouwspots aan de uiteinden van de balk. Alle varianten kunnen in het wit en zwart gekocht worden, en voor alle varianten geldt dat de spots volledig te verstellen zijn om een specifiek deel van de ruimte uit te lichten. Natuurlijk kan de Centris bediend worden met de Philips Hue-app (via de Bridge of Bluetooth) en kunnen zowel de spots als de ledbak tot 16 miljoen kleuren weergeven. De totale helderheid van de Hue Centris bedraagt maar liefst 4.200 lumen.
De Philips Hue Centris kost, afhankelijk van het model dat je kiest, tussen de 280 en 450 euro. Het model dat wij testen is de langere variant met twee spots aan elk uiteinde. Deze lamp kost 450 euro.
Design
De Philips Hue Centris is geen lamp die je even aanschaft en ergens neerzet. Het is een vaste armatuur die je ook echt in het plafond moet schroeven, en bovendien is het geen kleine en onopvallende lamp. Hij moet dus echt in je interieur passen. De Centris heeft een modern en strak design, en is zoals alle Philips Hue-producten gemaakt van hoogwaardige materialen en voorzien van een premium afwerking. Dat mag overigens voor 450 euro ook wel.
Er zijn geen schroefjes zichtbaar en de metalen behuizing geeft de zwarte variant een wat industriële uitstraling mee. De variant die wij testen heeft een lengte van 78,2 centimeter en is dus een flinke plafondlamp. Je kunt ook kiezen voor de kleinere variant die zo’n 40cm lang is. Het verschil in lengte zit hem vooral in de ledbak. De spots zijn bij elke variant van hetzelfde formaat.
Montage
Vanzelfsprekend is de Hue Centris bedoeld voor aan het plafond, maar hiervoor moet wel wat werk verzet worden. Je kunt de lamp niet simpelweg aan een inbouw/centraaldoos hangen. Net voor de uiteinden van de ledbak moet de lamp tegen het plafond geschroefd worden en hiervoor moet je dus twee extra gaten in je plafond boren.
De montage is niet bijzonder lastig. Je koppelt de metalen houder los van de armatuur en zorgt dat het midden van de houder over je centraaldoos valt. Vervolgens houd je de houder tegen het plafond om de gaten te markeren. Boor de twee gaten in het plafond, stop er een plug in en draai de houder strak tegen het plafond. Vervolgens kun je de behuizing aan één kant in de houder klikken en middels een veiligheidskabel de andere zijde aan de houder ophangen. Dit geeft je wat ruimte om met twee handen de stroomkabels te verbinden. Eenmaal verbonden plaats je de andere zijde van de armatuur in de houder en schroef je beide kanten stevig vast. Nu je de ladder toch hebt staan is het overigens aan te raden meteen de spotjes goed af te stellen. Deze schroef je aan de achterzijde iets los (met een meegeleverde accessoire), waarna je ze verticaal 90 graden en horizontaal 350 graden kunt draaien. Eenmaal de juiste positie gevonden schroef je ze weer vast.
De Hue-app
Net als bij alle andere Hue-lampen vindt de bediening van de Philips Hue Centris plaats in de Hue-app. Als je al Hue-lampen in huis hebt dan is het een kwestie van de nieuwe lampen toevoegen aan de Hue-app en je kunt aan de slag. Heb je de app nog niet dan is het een kwestie van downloaden, een account aanmaken, de Bridge instellen/koppelen en de lampen koppelen. Als de Hue Centris is aangezet dan kun je hem automatisch vinden in de app. Dit doe je onder het kopje Instellingen en vervolgens Lampconfiguratie. Het zal je meteen opvallen dat niet één lamp verschijnt maar vier losse spots en één lamp. Wel hebben alle losse lampen het icoontje van de Centris meegekregen zodat ze direct te herkennen zijn. Je kunt elke spot/lamp een eigen naam geven en als je de Centris als één lamp wilt bedienen dan plaats je de vijf lampen in één eigen zone, bijvoorbeeld ‘keuken’. Dit maakt het eenvoudig om de gehele Centris-lamp aan of uit te zetten, of alle lampen in een scene te laten deelnemen. Het bedienen van de lamp kan dus via de Hue-app (met spot/lamp of juist als één lichtpunt), maar je kunt er ook voor kiezen de Centris te bedienen met een Hue-accessoire zoals de Dimmer Switch. Als je de Centris-lampen in één zone gekoppeld hebt kun je met de Dimmer Switch snel schakelen tussen scenes of de helderheid veranderen.
De Philips Hue-app is de afgelopen jaren flink verbeterd en om alle mogelijkheden en functies in elke review van een lamp uit te leggen is wat teveel van het goede. Kort gezegd is de Hue-app de meest uitgebreide en gebruiksvriendelijke app op het gebied van slimme verlichting. En daarbij kun je in de app ook lampen van andere merken toevoegen, waaronder EcoBright, IKEA en Innr. Het homescherm (de tab Woning) geeft je een overzicht van alle ruimten die je aangemaakt hebt. Hier kun je een ruimte direct aan- of uitzetten. Tik je op de ruimte dan kun je scenes kiezen of aanmaken, individuele lampen in de ruimte aanpassen qua kleur en helderheid of een kleur voor alle lampen kiezen. Voor de Hue Centris geldt dus ook dat je standaard scenes kunt gebruiken of zelf een scene kunt aanmaken waarbij je elke spot/lamp zijn eigen kleur en helderheid geeft.
De Tab routines geeft je de mogelijkheid om te automatiseren. Bijvoorbeeld het uitschakelen van alle lampen als je weggaat of het langzaam aanzetten van de lampen in de slaapkamer zodra de zon opkomt. Ook kun je timers instellen en zelf routines aanmaken. De tab Ontdek biedt je extra opties, waaronder formules (experimenten), wat eigen betekent dat het betafuncties zijn die nog niet in de app zelf zitten. Ook kun je Hue koppelen aan andere smarthome-producten (Friends of Hue) en Hue-apps van derden downloaden. Tot slot is er de tab Instellingen. Hier kun je de lampen en kamers configureren, accessoires toevoegen, HomeKit (Siri) instellen, de software updaten en widgets aanmaken.
Al met al is de Hue-app een zeer uitgebreide maar gebruiksvriendelijke en strak vormgegeven applicatie. In eerste instantie is het even je weg vinden in de mogelijkheden en opties, maar binnen no-time heb je door hoe je snel alle lampen in huis en buitenshuis kunt bedienen. Daarbij is de software-ondersteuning voor Hue zeer goed dus er verschijnen regelmatig updates.
Gebruik en kwaliteit
De Philips Hue Centris is eigenlijk de perfecte lamp om te laten zien waar Philips Hue voor staat. De lamp is voorzien van een premium afwerking, is eenvoudig te installeren, kan snel en eenvoudig bediend worden, kan alle kleuren weergeven, is flexibel inzetbaar en geeft een enorme bak licht (indien gewenst).
De Centris geeft je vele mogelijkheden om een kleine tot middelgrote ruimte perfect uit te lichten voor zowel functioneel licht als sfeerlicht. En daarbij kunnen zowel de spots als de ledbak voor beiden doeleinden ingezet worden. Wij hebben de Centris in de keuken geplaatst en met de spots de belangrijkste hoeken van de keuken uitgelicht. Tijdens het koken geven de spots voldoende licht om comfortabel te werken, en de ledbak zorgt voor functioneel diffuus licht in de hele ruimte. In de avond gaat de ledbak uit en zorgen de spots voor gedimd sfeerlicht. Als we in de tuin zitten kleuren de keukenspots mee met de tuinverlichting. En, moet er schoongemaakt worden dan gaan alle lampen van de Centris op ‘helder’ en is de keuken perfect uitgelicht. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, dankzij de flexibiliteit van de spots, de kleurvariaties die je kunt maken en het grote bereik tussen gedimd sfeerlicht en 4.200 lumen aan functioneel licht.
Het bedienen van de Centris is ook een fluitje van een cent. Je kunt de lamp als geheel bedienen door één zone voor de lamp aan te maken, maar je kunt de losse lampen natuurlijk ook in een bestaande zone plaatsen. Naast de app kun je accessoires gebruiken voor de bediening of je kunt de lampen middels spraak (Google Assistant or Siri) bedienen. De Hue Centris is als stand-alone lamp een mooie toevoeging aan je interieur, maar door zijn uitgesproken moderne design moet de lamp er wel inpassen.
Daarnaast kent Hue integratie van verschillende andere smarthome-producten en -diensten, waaronder IFTTT, Google Home, Apple HomeKit, Homey, Fibaro en tal van andere platformen. Wij hebben de Hue Centris ook aan Homey gekoppeld waardoor de lampen bijvoorbeeld automatisch aanspringen bij thuiskomst of wanneer het licht in de keuken onder een bepaald niveau komt.
Conclusie
Zoals hierboven al aangegeven laat de Philips Hue Centris precies zien waar Philips Hue voor staat. Kwaliteit, flexibiliteit, gebruiksgemak en variëteit. Waar het merk niet per se voor staat is betaalbaarheid. De Hue Centris kost minimaal 280 euro, en in ons geval zelfs 450 euro. Dat is nogal een bak geld voor een plafondlamp. Maar toch zijn er situaties waar we de lamp dit geld waard vinden. Je hebt immers in een niet al te grote ruimten aan alleen deze lamp voldoende voor zowel sfeerlicht als functioneel licht en je kunt veel variëren met spots, kleuren en lichtsterkten. Daarbij is de Centris qua design een echt statement en straalt hij kwaliteit uit. Missen we dan niks? Eigenlijk niet, maar voor dit bedrag zou er toch wel een Dimmer Switch meegeleverd mogen worden. Als je het budget er dus voor hebt en je wilt met één strakke plafond lamp een hele ruimte kunnen uitlichten tijdens een feestje, een romantisch diner of de voorbereiding voor dat diner, dan is de Philips Hue Centris een absolute aanrader.
Beoordeling
Philips Hue Centris
- Eenvoudige montage en installatie
- Premium design en hoge bouwkwaliteit
- Zeer complete en flexibel in te zetten lamp
- Mogelijkheden zijn eindeloos
- Duur
- Design is niet voor alle interieurs
- Dimmer Switch had erbij gemogen
Beoordeling Philips Hue Centris
De Philips Hue Centris laat zien waar Philips Hue voor staat. Kwaliteit, flexibiliteit, gebruiksgemak en variëteit. Waar het merk niet per se voor staat is betaalbaarheid. De Hue Centris kost minimaal 280 euro, en in ons geval zelfs 450 euro. Dat is nogal een bak geld voor een plafondlamp. Maar toch zijn er situaties waar we de lamp dit geld waard vinden. Je hebt immers in een niet al te grote ruimten aan alleen deze lamp voldoende voor zowel sfeerlicht als functioneel licht en je kunt veel variëren met spots, kleuren en lichtsterkten. Daarbij is de Centris qua design een echt statement en straalt hij kwaliteit uit. Missen we dan niks? Eigenlijk niet, maar voor dit bedrag zou er toch wel een Dimmer Switch meegeleverd mogen worden. Als je het budget er dus voor hebt en je wilt met één strakke plafond lamp een hele ruimte kunnen uitlichten tijdens een feestje, een romantisch diner of de voorbereiding voor dat diner, dan is de Philips Hue Centris een absolute aanrader.
Reacties (0)