Review: Nuki Smart Lock 2.0 – nog slimmer en breder inzetbaar

28 juli 2019 + 10 minuten 0 Reacties
Nuki Smart Lock 2.0

Een slim deurslot, dat lijkt een voor de hand liggende keuze als je een smarthome wilt. Het biedt heel wat opties die je met gewoon slot niet hebt, maar is dat ook allemaal wel zo handig? We testen het Nuki Smart Lock 2.0.

/span>

Nuki Smart Lock 2.0 – wat is er veranderd?

We verwijzen je om te beginnen naar de review van de eerste Nuki. Wat is er zoal veranderd in deze tweede versie?

Alhoewel de Nuki adapter er nog hetzelfde uit ziet is de interne sleuteladapter nu aangepast zodat hij niet alleen op europrofielcilinders en Zwitserse rondprofielcilinders past, maar ook op knopcilinders en ovale cilinders werkt. De kans dat de Nuki past op je deur is dus erg groot.

Intern werkt de Nuki 2.0 nu met Bluetooth 5.0 wat voor een stabielere verbinding en groter bereik zorgt. Bovendien kan je nu tot 200 toegangsrechten toekennen. Tot slot kan je het slimme slot nu integreren met Apple HomeKit, zodat je het kunt bedienen met Siri en de Apple Home App.

Maar de belangrijkste wijzingen zijn de toevoeging van een deursensor en een keypad. Met de deursensor kan je in een oogopslag zien of je deur open staat. De keypad is een nieuwe manier om de deur te openen. Je toetst een zescijferige code in en klaar. Daarnaast bestaat nog steeds de ‘Fob’, een compacte sleutelhanger waarmee je de deur met een druk opent of sluit, een elektronische sleutel dus. De ‘Fob’ is vernieuwd en is nu wat slanker.

Het Nuki Smart Lock 2.0 combo met bridge heeft momenteel een adviesprijs van 299 euro. Koop je het slot zonder bridge dan betaal je 229 euro. De Fob en Keypad moeten apart aangeschaft worden voor respectievelijk 39 euro en 79 euro.

Installatie

Voor je een aankoop overweegt doorloop je best even de installatie-check. Zo weet je zeker of de Nuki op je deur past. Uitwendig is er aan de sleuteladapter niets veranderd ten opzichte van de eerste versie. Wie aan de binnenzijde een knopcilinder heeft, kan een gratis adapter bijbestellen. De Nuki blijft een stevige zwarte doos met zilveren cilinder en witte led-ringen. Ook de montage is onveranderd. Hij wordt geleverd met twee montageplaten.

Herlees de installatie-ervaringen in de oorspronkelijke review, ze komen perfect overeen met de onze. Ook onze Nuki werd met de zelfklevende tape bevestigd, en die lijkt ons erg stevig. De inkomhal kan erg warm worden (tijdens onze test was er een week lang een hittegolf), en daar had de bevestiging geen last van. Of dat ook na een paar jaar nog zo is, kunnen we uiteraard niet garanderen. Misschien moet Nuki toch ook een richtlijn meegeven voor een mechanische verbindingen voor mensen die dat wensen.

Kan je het slot nog openen met de sleutel aan de buitenzijde eens de Nuki gemonteerd is? Dat hangt af van je cilinder. Je wordt hier tijdens de installatie-check op attent gemaakt, en we maken ons nogmaals die bedenking tijdens onze eigen installatie. Ons slot werkt immers niet als er een sleutel aan de binnenzijde zit! Houd daar terdege rekening mee. Wie enkel op de smartphone vertrouwt en thuis komt met een lege batterij staat voor een gesloten deur, ook als je nog een backup-sleutel hebt verstopt.

De Nuki bridge

Een bridge is strikt genomen niet noodzakelijk, je bedient de Nuki dan uitsluitend via Bluetooth. Maar de bridge brengt wel heel wat handige functies met zich mee. Vooral de mogelijkheid om te openen of afstand is een echte meerwaarde. Bovendien kan je het slot ook beheren en de logs bekijken vanop afstand. Een volledige lijst vind je hieronder.

Installatie van de Bridge is eenvoudig: stop ze in een stopcontact en configureer met behulp van de app. De bridge mag zich wel niet verder dan vijf meter van het slot bevinden. Dat was in ons geval enkel mogelijk als we de bridge in een aanpalende kamer in het stopcontact plaatsten. Configureren liep daarna een keer of vier mis omdat de bridge het slot niet kon vinden. De aanhouder wint echter, bij een vijfde poging lukte het wel. Daarna heeft de bridge nooit problemen veroorzaakt, dus als het even niet wil lukken tijdens de installatie, geen paniek.

Gebruik: de smartphone app

De smartphone app is essentieel tijdens de installatie, maar niet tijdens gebruik als je bijvoorbeeld kiest voor fobs of een keypad (zie verderop). De Nuki app blijft wel de plaats waar je alle verdere configuratie doet, tenzij je ook een bridge hebt. In dat geval kan je ook via het web configureren.

In dagelijks gebruik is de app eenvoudig genoeg, daarvoor verwijzen we je naar de oorspronkelijke review. Maar net zoals onze collega twee jaar geleden merken we dat de app erg veel instellingen biedt, en daar loop je gemakkelijk in verloren. Neem dus rustig de tijd om alles door te nemen, en activeer enkel zaken als je ze echt nodig hebt.

Onze belangrijkste klacht heeft te maken met het beheer van rechten. Dat zou overzichtelijker en uitgebreider moeten. Nu zitten beheersfuncties, registratie en beheer van gebruikers beschermd achter een pincode. Er zijn dus maar twee soorten gebruikers: mensen met en mensen zonder pincode. Daar zijn meerdere problemen mee. Zo kan je geen specifieke rechten toekennen: bijvoorbeeld, iemand die enkel gebruikers kan aanmaken maar geen instellingen van het smart lock kan aanpassen.

Wanneer je de pincode eenmaal gebruikt hebt op een andere smartphone, en je hebt het vinkje ‘pincode bewaren’ aangeklikt, blijft die persoon toegang behouden. Je kunt die rechten niet zomaar herroepen. Je kunt uiteraard de gebruiker deleten en een nieuwe aanmaken, of de pincode wijzigen, maar eigenlijk zou je dit soort zaken gewoon moeten kunnen aan- en uitvinken in het gebruikersbeheer.

Wanneer iemand een gebruiker toevoegt of instellingen verandert krijg je daar geen melding van. Iemand die de pincode niet heeft, zou een veel eenvoudigere app moeten zien. Nu kan hij wel klikken op beheersfuncties, maar dan wordt hij geconfronteerd met de vraag naar een pincode. Vroeg of laat leidt dat tot verwarring.

Deursensor: open of gesloten?

Een nieuwe toevoeging aan het Nuki slot is de deursensor. Het is een piepklein metalen plaatje, voorzien van kleefband, dat je mooi naast de Nuki Adapter dient te kleven op de deurstijl, niet op de deur zelf (uiteraard). Vervolgens doorloop je een korte kalibratieprocedure, en klaar. Je kunt er ook voor kiezen om de deursensor activiteit in de logs op te nemen.

De deursensor was verassend nauwkeurig, zelfs wanneer de deur nauwelijks open staat (zoals op de foto hieronder), registreert hij dat.

De app weet nu of de deur open of dicht is en kan je daarvoor waarschuwen. Wanneer je het huis verlaat en deur staat nog open krijg je een melding (uiteraard wel pas als je een goede 200 m van huis bent). We hadden ook verwacht dat er een optie zou zijn om je te waarschuwen als de deur al enige tijd open staat, maar helaas. Voor pure vergeetachtigheid is het dan ook geen hulpmiddel, het is perfect mogelijk uren thuis te zijn, met de voordeur open, zonder daarover gewaarschuwd te worden.

En paar keer kregen we de melding dat de deursensor geblokkeerd was, terwijl er ogenschijnlijk niets aan de hand was. In de app doorloop je dan even de procedure om dat op te lossen, en een minuutje later werkt alles weer naar behoren.

De Keypad: een cijfercode voor iedereen

De smartphone heb je altijd bij de hand, maar een lege batterij maakt dat je plots het huis niet meer binnen kunt. Bovendien vinden we de smartphone-app niet de handigste oplossing. De keypad (79 euro) is een uitstekende toevoeging aan het Nuki gamma.

De compacte keypad kan met twee schroeven  bevestigd worden aan een muur, of met de zelfklevende plakband naast of in de buurt van de deur gehangen worden. Daarna configureer je de pad via de app en koppel je hem aan de Nuki Smart Lock.

Via de Nuki app kan je nu zescijferige codes aanmaken. Je kunt ze ook een naam geven, zo zie je in de log perfect wie de deur geopend heeft. Je kunt ze ook in de tijd beperken. Let op, codes die beperkt zijn in de tijd verdwijnen niet na gebruik. Je kunt ze later aanpassen voor hergebruik op een ander tijdstip, maar omwille van veiligheidsredenen raden we aan ze te verwijderen.

De keypad leek ons werkelijk een van de beste oplossingen. Je kunt remote een code aanmaken als er onverwacht iemand voor de deur staat die je binnen wilt laten. Het vereist geen smartphone en is dan ook heel eenvoudig in gebruik.

Fob: een slimme sleutelhanger

Een alternatief is het gebruik van de Fob (39 euro).Ook deze kleine sleutelhanger kan je configureren in de app. Zo kan je verschillende functies geven aan een, twee of drie keer drukken. ‘No Action’ is ook een mogelijkheid. Fobs kan je een naam geven, dus als iedereen in de familie een fob wil, kan je nog steeds zien we er binnen en buiten komt. Ook een fob kan je beperken in de tijd, bijvoorbeeld wanneer je er een aan de poetsvrouw wilt geven.

Kortom, de fob is net als de keypad erg handig. Voor meerdere gebruikers lijkt de keypad in elk geval voordeliger, codes kan je immers makkelijk bijmaken. Voor de kost van twee fobs heb je een keypad. Maar niet iedereen onthoudt graag codes, en uiteraard kan je al deze opties ook combineren.

Veiligheid

Een Smart Lock is handig, dat valt niet te ontkennen, maar is het ook veilig. Nuki doet er in elk geval heel wat aan om zijn slot zo veilig mogelijk te maken. Zo kreeg het van het Duitse AV-test instituut recent opnieuw een goed rapport. Wie nog meer wil weten over de veiligheid kan terecht hier en hier.

Heel veel sleutels…

Nuki biedt heel wat opties om te ontgrendelen, handig, maar mogelijk ook gevaarlijk. Net zoals wanneer je te veel sleutels van de voordeur laat rondslingeren, zijn al die mogelijkheden om de deur te openen een risico als je ze niet zorgvuldig beheert. Dat is geen probleem van Nuki, maar misschien ben je het niet zo gewend om een elektronische toegang even zorgvuldig te beheren als je gewone sleutels. Bovendien maakt Nuki heel wat dingen mogelijk, ook in termen van Smart Home integratie. Elk van die integraties is een potentiële aanvalsvector voor een hacker. Wie in elk van die dingen experimenteert, maakt misschien snel een foutje. Hou daar dus rekening mee, activeer enkel wat je nodig hebt. Beheer tijdelijke toegangen correct, probeer het aantal types van toegang te beperken. De keypad is bijvoorbeeld een erg handige oplossing, maar gebruik geen overvloed aan cijfercodes.

Andere bedenkingen

Nuki is een hele mooie oplossing, maar je moet goed nadenken over welke functies je precies wilt. Zo komen wij meestal binnen via de garage. De ‘Auto-unlock’ functie is dan eerder een gevaar dan wel een hulp. De deur wordt immers geopend, terwijl dat niet nodig is. Het lijkt ons sowieso veiliger om auto-unlock uit te schakelen. Dankzij Smart Notifications kan je wel instellen dat je melding krijgt als je in de buurt komt van het slot, en of je het nu wilt openen. Bijna handsfree, maar veiliger. En je kunt ook een melding krijgen als je uit de buurt van het slot gaat, en de deur niet op slot is. Nog een probleem met Smart Unlock is dat iedere smartphone-gebruiker het zelf kan activeren. In tegenstelling tot andere beheersacties zit die actie niet beschermd achter een pincode.

Nuki werkt op batterijen. De app waarschuwt je weliswaar wanneer de batterijen aan vervanging toe zijn, maar je kunt het niet controleren voor die tijd. Uiteraard zijn batterijen onmisbaar, en in zekere mate ook onvermijdelijk, een stroomdraad naar je slot lijkt ons ook niet ideaal. De Nuki maakt wel wat lawaai, persoonlijk vonden we dat absoluut geen probleem, maar afhankelijk van de plaats waar je hem installeert en hoe regelmatig er mensen binnen en buiten komen is het iets waar je rekening mee dient te houden.

Bluetooth pairing via de knop op het slimme slot zou na installatie standaard uitgeschakeld moeten zijn. Nu blijft die functie standaard aan staan, en dat betekent dat andere smartphones met een druk op die knop gekoppeld kunnen worden. Niet erg veilig, dus uitschakelen.

Schakel misschien ook meteen de knop-functies uit als de deurknop zich te dicht bij een brievenbus opening of kattenluik bevindt. Een druk op de knop en deur is open. Je kunt het slot van binnenuit nog steeds manueel bedienen door aan de zilveren ring te draaien. Ook dat is veiliger.

Conclusie

Een van de voordelen van het Nuki Smart Lock 2.0 is dat het in bijna alle gevallen over je bestaande slot past, al is dat in veel gevallen met zelfklevende tape. Die bleek tijdens onze erg stevig, zelfs na langdurige hitte. Toch zagen we graag een (optionele) oplossing voor mechanische bevestiging. Het slimme slot werkt echter uitstekend. Dat je af en toe even moet wachten op een Bluetooth verbinding is een klein minpuntje. Dat doet zich vooral voor als je de smartphone gebruikt, niet wanneer je de Fob of Keypad gebruikt. Onze belangrijkste klacht is dat de app vrij complex is, niet voor gewoon gebruik, wel als het gaat over beheer van je slot. Vermits een goed beheer essentieel is voor een veilige omgeving moet dat echt beter. Tegelijk willen we ook een uitgebreider en overzichtelijker beheer.

De Nuki bleek tijdens onze testen wel een prima oplossing. Zeker gecombineerd met de Keypad en Fob. Die twee nemen een deel van het wat lastige gedoe om je smartphone boven te halen helemaal weg. De Nuki 2.0 beschikt nu ook over een deursensor, dus weet je nu niet alleen dat de deur op slot is, maar ook of hij open staat of niet. Haal je er een Bridge bij, dan wordt de Nuki helemaal slim. Je kan toegang geven op afstand, het slot beheren op afstand, de logs raadplegen, kortom alles wat je van een slim slot verwacht. Met de opties voor integratie in allerlei Smart Home omgevingen kan je nog een stap verder gaan. Doe dat weliswaar stap voor stap, zodat je goed begrijpt wat er gebeurt. Het blijft per slot van rekening je voordeur.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Uitstekende oplossing, zeker met Keypad en Fob
  • Slimme acties en meldingen (Lock ’n Go, Auto-Unlock…)
  • Weet nu ook of de deur openstaat
  • Met een Bridge ook te bedienen op afstand
  • Smarthome-integratie

Minpunten
  • Hoe robuust is de zelfklevende tape?

  • Soms even wachten op Bluetooth verbinding
  • App is vrij complex voor beheer
  • Rechtenbeheer kan uitgebreider en overzichtelijker

Reacties (0)