Review: Lenovo Smart Clock 2 is een standaard voor slimme wekkers

15 januari 2022 6 Minuten 1 Reacties
lenovo-smart-clock-2-foto-1

De Lenovo Smart Clock 2 is een slimme wekker met enkele verbeteringen ten opzichte van z'n voorganger. Is die ook het kopen waard?

De Lenovo Smart Clock 2 is een slimme wekker en is typisch zo’n product dat je niet nodig hebt. Je smartphone doet immers prima dienst als wekker. En anders is een ouderwetse wekkerradio minstens net zo betrouwbaar als een slimme variant. Mocht je er toch eentje willen, haal er dan wel één in huis die van alle markten thuis is. Waar een slimme wekker aan moet voldoen, daar kun je het nog eens over hebben. De markt voor dergelijke producten is nog jong en in ontwikkeling. Het kan dus zijn dat je eisen stelt waaraan fabrikanten simpelweg nog niet aan kunnen voldoen.

De slimme wekker

Desondanks zijn er toch algemene eisen op te stellen. De stemassistent moet uitgebreid en toegankelijk zijn, een groot scherm is een pré (en maak er dan meteen een touchscreen van) en de geluidskwaliteit moet een goede voldoende scoren. Als je dan ook nog je telefoon draadloos kunt opladen en toegang hebt tot een subtiel nachtlampje, dan zou dat top zijn. Dit zijn niet zomaar eisen en wensen die uit de lucht komen vallen. De Lenovo Smart Clock 2 biedt veel deze functies aan en zet daarmee een standaard voor de slimme wekker.

Let op het feit dat we het niet over dé standaard voor slimme wekkers hebben. Want ondanks het feit dat de Lenovo Smart Clock 2 een fijn apparaat is, ontstijgt het apparaat z’n onnodige karakter nooit. Neem bijvoorbeeld de prijs. Als je de slimme wekker met de optionele Qi-oplader koopt, dan ben je negentig euro kwijt. Dat is een behoorlijk bedrag voor dit type product. Je kunt voor een goedkopere variant zonder oplader gaan, maar dan houd je weinig dingen over om enthousiast van te worden. Zo’n extra draadloze oplader in slaapkamer maakt wel het verschil.

Een product voor gemak

De slimme wekker staat geheel in het teken van gemak. In principe doet de Lenovo Smart Clock 2, inclusief oplader, waar die voor gemaakt is. Je gaat naar bed, legt je telefoon op de draadloze oplader (die er lang over doet de accu van je smartphone op te laden) en geeft het commando voor de wekker van de volgende ochtend. “Hey Google, zet een wekker voor 8 uur morgenochtend.” De Google Assistent bevestigt het commando en je hoeft verder niets te doen. Op het touchscreen kun je dan alsnog de wekkermelodie aanpassen bijvoorbeeld, maar dat is geen vereiste.

Duik je toch de instellingen in, dan loop je al snel tegen een beperking aan. Daar waar de Google-klokapplicatie op Android je in staat stelt een specifiek nummer op bijvoorbeeld Spotify te gebruiken als wekker, kan dat niet op de Lenovo Smart Clock 2. En dat is een smet op de ervaring; je kunt hier immers iets niet doen wat elders binnen het Google-ecosysteem wel mogelijk is. Dat kun je de Smart Clock 2 helaas niet aanmerken, omdat het een beperking van de Google Assistent is. Echter, omdat dit de enige stemassistent op het apparaat is, is het wel degelijk een nadeel van de wekker.

Mijn collega Tom heeft in zijn review van de Lenovo Smart Clock Essential een methode opgeschreven waarmee je dit probleem omzeilt. Maar als gebruiker van een gemaksproduct wil je helemaal niet hoeven omdenken. Die dingen moeten gewoon werken zoals je wil dat ze werken, want wat heb je er anders aan? Personalisatie is anno 2022 ontzettend belangrijk, omdat producten, diensten en apps zich daarmee kunnen onderscheiden van de concurrentie. En we zouden niet weten waarom dat niet voor slimme wekkers geldt.

Het oog wil ook wat

Verder zijn er nog wat andere zaken waar we minder over te spreken zijn. Zo is de Qi-oplader best lelijk. De grijze kleur maakt hem best neutraal, waardoor die gelukkig niet misstaat op menig nachtkastje. Echter, doordat er gekleurde spikkeltjes op zitten, lijkt het alsof het apparaat altijd vies is. Daarnaast is de geluidskwaliteit niet iets om over naar huis te schrijven. Je kunt je hardop afvragen of dat echt belangrijk is voor een wekker, maar wij claimen van wel. Je betaalt ervoor, dus het moet goed klinken. De muziek uit het apparaat klinkt een beetje hol doch helder, maar ook bedwelmd en afgemeten. Met een standaard wekkertune merk je daar wellicht weinig van, maar toch.

Toegegeven, de audiokwaliteit is beter ten opzichte van de voorgaande twee modellen. En ook het feit dat dit model beschikt over een touchscreen komt de ervaring ten goede. Je bereikt allerlei instellingen razendsnel, ook wanneer je je smartphone niet bij de hand hebt of even niet in staat bent hardop een stemcommando uit te voeren. Bovendien is het zo dat je met de wekker de andere slimme apparaten – met ondersteuning voor Google Home – bedient, want in de basis is dit natuurlijk gewoon een slimme speaker – of een kleinere, beperktere versie van de Nest Hub.

Verder is het goed om te weten dat het scherm van goede kwaliteit is en je in staat bent een eigen fotoalbum te presenteren, net zoals op de eerdergenoemde Nest Hub. Je hebt de keuze uit meerdere klokplaten en kunt daarnaast afspraken en het weer in beeld brengen. Ook is er Chromecast-ondersteuning voor audio, maar niet voor video. Daarmee lijkt de Lenovo Smart Clock 2 in essentie op de Hub van Google, maar dan ietwat beperkt.

Lenovo Smart Clock 2 – conclusie

Onderaan de streep is de Lenovo Smart Clock 2 goed in waar het apparaat voor bedoeld is. Het is een slimme wekker die je met je stem bedient, die tevens toegang biedt tot apparaatbediening in huis, zaken als het nieuws, weer en verkeer, je agenda en audio. De draadloze oplader is echt fijn voor naast je bed, omdat je geen gedoe hebt met kabels en aansluitingen. Echter, er zitten nog teveel haken en ogen aan de ervaring om dergelijke producten überhaupt te overwegen. De Smart Clock 2 zet een standaard neer voor de slimme wekker, maar die standaard is niet heel hoog.

7.0
Lenovo Smart Clock 2 1

Beoordeling
Lenovo Smart Clock 2

Pluspunten
  • Smart display naast je bed
  • Optionele draadloze oplader
  • Nachtlampje
  • Touchscreen
Minpunten
  • Onnodig apparaat
  • Beperkingen Google Assistent
  • Lelijk design
  • Audiokwaliteit

Beoordeling Lenovo Smart Clock 2

Onderaan de streep is de Lenovo Smart Clock 2 goed in waar het apparaat voor bedoeld is. Het is een slimme wekker die je met je stem bedient, die tevens toegang biedt tot apparaatbediening in huis, zaken als het nieuws, weer en verkeer, je agenda en audio. De draadloze oplader is echt fijn voor naast je bed, omdat je geen gedoe hebt met kabels en aansluitingen. Echter, er zitten nog teveel haken en ogen aan de ervaring om dergelijke producten überhaupt te overwegen. De Smart Clock 2 zet een standaard neer voor de slimme wekker, maar die standaard is niet heel hoog.

Prijsvergelijker Lenovo Smart Clock 2

Reacties (1)