Review: FRITZ!Repeater 3000 in een FRITZ!Box mesh-netwerk

06 juli 2019 8 Minuten 0 Reacties
Review FRITZ!Repeater 3000

In deze review kijken we naar de FRITZ!Repeater 3000, een repeater die samen met een FRITZ!Box router en andere FRITZ! apparatuur een stabiel en dekkend mesh-netwerk kan vormen.

Wat is de FRITZ!Repeater 3000?

De FRITZ!Repeater 3000 is een nieuwe mesh wifi-repeater die het wifi-signaal in huis kan verbreden. De repeater is voorzien van drie zendeenheden, waardoor er een groter bereik en een hogere datadoorvoer is in vergelijking met voorgaande modellen. Middels de extra 5 GHz-band communiceren de 3000-repeaters, andere mesh-producten en de router met elkaar. Daarnaast is de repeater voorzien van twee lan-poorten, waardoor je er ook apparaten op kunt aansluiten zonder wifi-verbinding, en draait het geheel op het FRITZ!OS. De FRITZ!Repeater 3000 is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129 euro.

Wat is een mesh-netwerk?

Met de FRITZ!Repeater 3000 kun je dus een mesh-netwerk aanmaken of uitbreiden, maar wat is een mesh-netwerk precies? Simpel gezegd is mesh-netwerk is een netwerk waarbij alle units van het wifi-signaal met elkaar in verbinding staan. Het wifi-signaal wordt tussen al deze units gecommuniceerd. Dit zorgt ervoor dat je een beter bereik hebt dan met één enkele router. Bij een mesh-netwerk is er één routerunit aangesloten op de modem. Deze unit stuurt het signaal door naar de bijhorende satellieten. Elke fabrikant heeft zijn of haar eigen implementatie voor de communicatie tussen router en bijhorende units.

FRITZ! introduceert bijvoorbeeld geen specifieke mesh-producten maar laat bestaande en nieuwe repeaters, routers en andere producten een mesh-netwerk vormen. De FRITZ!Repeater 3000 zendt tegelijkertijd uit in een 2,4 GHz-frequentie en in twee aparte 5 GHz-frequenties via de drie zendeenheden. De mesh wifi-repeater communiceert met de FRITZ!Box via de extra 5 GHz-frequentie voor een optimale verbinding van alle apparaten binnen het mesh-netwerk. Daardoor zijn de andere frequenties vrij om te communiceren met eindapparaten.

Installatie

Voor deze review hebben we drie producten van AVM gebruikt om zo een goed functionerend mesh-netwerk op te kunnen zetten, wat het uiteindelijke doel van de test is. We gebruiken de FRITZ!Box 7590 router als startpunt en koppelen hier de FRITZ!Repeater 3000 aan. De FRITZ!WLAN Repeater 1750E, die we al hadden en inmiddels via een update ook mesh ondersteunt, maakt het netwerk compleet. Helaas konden we onze KPN Experiabox niet vervangen voor de FRITZ!Box 7590 aangezien deze geen VDSL-bonding ondersteunt, en dus hebben we de FRITZ!Box 7590 als IP-client ingesteld waardoor deze router alle wifi-zaken voor zijn rekening neemt.

Het installeren van de FRITZ!Box 7590 is een fluitje van een cent, zeker met de laatste versie van FRITZ!OS. Je wordt op een eenvoudige manier door de belangrijkste instellingen geloodst. Natuurlijk kun je veel verder de instellingen induiken, maar als leek is het een kwestie van een paar stappen doorlopen, een netwerk en wachtwoord kiezen en je kunt aan de slag. Het OS is gestructureerd vormgegeven, met veel instellingsmogelijkheden en ook informatie over je netwerk. Online is heel veel informatie te vinden over hoe je zaken in kunt stellen, mocht je er niet uitkomen. Binnen 15 minuten hadden we de FRITZ!Box 7590 naar wens ingesteld en was het een kwestie van het mesh-netwerk instellen.

Zowel de FRITZ!WLAN Repeater 1750E als de FRITZ!Repeater 3000 zijn eenvoudig toe te voegen aan het wifi-netwerk dat je met de router opgezet hebt. Het is zelfs puur een kwestie van de Connect- of WPS-knop op de producten indrukken en diezelfde knop op de router indrukken. Vervolgens vinden ze elkaar vrij snel en staat het netwerk eigenlijk binnen een paar minuten. De repeaters nemen automatisch alle instellingen van de FRITZ!Box over, zoals de netwerknaam, het wachtwoord, de nachtmodus, instellingen van het gastennetwerk en automatische updates. De FRITZ!Box fungeert als Mesh Master: hij implementeert de instellingen en aanpassingen voor alle apparaten tegelijk. De led-lampjes op de repeaters geven aan wat de status en de kwaliteit van de verbinding tussen de repeater en de FRITZ!Box zijn. Met de FRITZ!App WLAN applicatie voor je smartphone kun je een goede plek met de beste verbinding voor de repeaters uit te kiezen.

Je kunt er overigens ook voor kiezen de FRITZ!Repeater 3000 met een kabel aan te sluiten op de router. Sluit je de FRITZ!Repeater 3000 aan op een router die geen FRITZ!Box is dan kun je helaas geen mesh-netwerk creëren. De repeater fungeert dan als standaard repeater.

Gebruik

Het mooie van een wifi-netwerk, en in dit geval dus een mesh wifi-netwerk, is dat je eigenlijk niet eens stil zou moeten staan bij het gebruik ervan. De router en repeaters zouden hun werk moeten doen, zonder dat je het merkt. Dat betekent een stabiel en snel wifi-netwerk door het hele huis. Laten we dan meteen maar zeggen dat de FRITZ!Repeater 3000 en zijn broers dit werk perfect uitvoeren. De 100mbps die we van KPN binnenkrijgen blijven bijna overal in huis helemaal overeind staan. In de belangrijkste ruimten waar ook de repeaters staan – waaronder de woonkamer, de werkkamer en de tuin – zitten we tussen de 87 en 94mbps en dat is bijzonder goed te noemen voor een draadloze verbinding. Gaan we wat verder weg van de router en repeaters dan daalt de snelheid maar een paar mbps per meter maar onder de 60mbps lijken we niet te kunnen komen, zelfs in de uiterste hoekjes van het huis en de tuin. Wat de FRITZ!Repeater 3000, FRITZ!Box 7590 en FRITZ!WLAN Repeater 1750E moeten doen, doen ze dus perfect. Ze bieden een stabiel, snel en soepel draaiend wifi-netwerk waarop alle producten en apparaten zonder problemen hun taak kunnen uitvoeren.

Hoewel je dus niet echt met het netwerk bezig hoeft te zijn is het toch handig om inzicht te krijgen in hoe het netwerk functioneert en welke producten er op aangesloten zijn. De FRITZ!Box 7590, de mesh-master, biedt je de mogelijkheid om via de app en een webinterface informatie over het netwerk in te zien. De webinterface biedt hierbij het meest uitgebreide overzicht, bijvoorbeeld met een boomdiagram waarin je ziet welke repeaters er met de router communiceren in de mesh-opstelling en welke apparaten in huis met welke repeater een verbinding leggen. Zeker wanneer je alle apparaten in huis een custom naam geeft krijg je met dit diagram voor een mooi overzicht van wat er in jouw netwerk gebeurt en of het allemaal goed functioneert.

Natuurlijk heb je naast het mooie overzicht van je netwerk nog veel meer instellings- en aanpassingsmogelijkheden. De meeste opties zul je links laten liggen als beginnende gebruiker, maar als je het wilt kun je verdere aanpassingen doen in de maximale doorvoersnelheid per repeater of apparaat, kun je de drukte op de kanalen bekijken en deze handmatig aanpassen, kun je bekijken hoe de benutting van de internetverbinding is (downstream en upstream) en kun je zelfs inzage krijgen in het stroomverbruik van de router en repeaters.

Conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan kunnen we eigenlijk maar weinig minpunten koppelen aan de FRITZ!Repeater 3000 en het daarmee gecreëerde mesh wifi-netwerk. De FRITZ!-producten zijn gebruiksvriendelijk en snel te installeren, maar bieden meer dan voldoende geavanceerde mogelijkheden voor de gevorderde gebruiker. Ook geven ze handig inzicht in hoe het netwerk samengesteld is en gebruikt wordt. Het belangrijkste is echter dat het mesh-netwerk goed functioneert en dat we door het hele huis een stabiele, snelle wifi-verbinding ervaren. Met deze producten haal je dus wat ons betreft een netwerk in huis waar je eigenlijk na installatie niet meer naar om hoeft te kijken.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Gebruiksvriendelijk
  • Snel geïnstalleerd
  • Doet wat het belooft

Minpunten
  • Je hebt FRITZ!-apparatuur nodig voor mesh

Reacties (0)