Ook Google stopt met meeluisteren van opnames Google Assistant

02 augustus 2019 1 Minuut 0 Reacties
GoogleHomeAssistent

Naast Apple stopt ook Google voorlopig met het meeluisteren van gemaakte opnames van Google Assistant. Bij Apple gaat het om wereldwijd gemaakte opnames, bij Google voorlopig alleen om Europa.

Ingehuurde mensen bij Google luisteren niet live mee, maar luisteren wel naar de opnames gemaakt door onder andere de Google Home-speakers. Volgens Google wordt de data anoniem opgeslagen en was het niet mogelijk om opnames te herleiden naar personen. Het bedrijf slaat de data op om deze te kunnen analyseren. Zo wil het bedrijf de Google Assistent verder verbeteren.

Dit nieuws was natuurlijk al wel bekend, maar eerder deze maand bleek in een reportage van de VRT, en later ook de NOS, dat het in sommige gevallen wel mogelijk was om individuen te herleiden uit de opnames. Ook werden er soms per ongeluk opnames gemaakt zonder dat het activatiewoord ‘Hey Google’ werd gebruikt. De ingehuurde mensen krijgen dus allerlei informatie te horen, van huiselijk geweld tot seks in de slaapkamer, zonder dat gebruikers hier weet van hebben.

Strenge EU-regels omtrent privacy

De EU was ook niet blij met dit nieuws. We hebben in Europa strenge privacyregels waar Google niet helemaal op de juiste wijze mee omgaat. Voorlopig heeft dit nieuws ervoor gezorgd dat Google voorlopig stopt met het verzamelen en meeluisteren van opnames in Europa.

Reacties (0)