Keuken van de toekomst staat vol slimme apparaten

27 december 2015 5 Minuten 1 Reacties
lg smart manager

Een vaatwasser die je een bericht stuurt als ' ie klaar is met de borden. Een koelkast die je waarschuwt als voedsel dreigt te verlopen, en via een app op een smartphone doorgeeft dat de groentelade leeg raakt. Slimme, verbonden keukenapparatuur is er inmiddels volop. Smarthomemagazine informeert en helpt bij keuzes in de keuken.

Keuken bomvol apparaten

Er is geen plek in huis waar zoveel appparaten staan als in de keuken. Ga maar na: koelkast, vriezer, magnetron, oven, koffiezetapparaat, vaatwasser, en natuurlijk de kookplaat. En voor sommigen ook nog een broodmachine, citruspers en een keukenmachine.

Verbind ze met elkaar!

Al die apparatuur kan in de toekomst met elkaar worden verbonden, en voor zijn eigenaar een maaltijd op maat suggereren, bestellen en zelfs voorschotelen. Vind je koken moeilijk? Fabrikanten werken al aan een slim fornuis die zelfs de grootste keukenkluns op een chef-kok laat lijken. Het mooie is dat alle apparaten in de keuken via internetverbindingen met elkaar kunnen ‘praten’ en via een smartphone-app kunnen vertellen wat er loos is. Dat is makkelijk bij het samenstellen van boodschappenlijstjes, maar ook handig als je er op je werk achter komt dat je de oven aan hebt laten staan. Die kan je dat dan vertellen door een berichtje te sturen. Eén tikje op de smartphone, en dat is opgelost straks.

Veel protocollen

Minder handig is dat alle fabrikanten hun eigen protocol hebben bedacht. Dat betekent dat alleen apparaten van dezelfde fabrikant met elkaar verbonden kunnen worden. Dit ‘internet of things’ is volop in ontwikkeling. Hoewel grote fabrikanten als LG, Samsung en Whirlpool allemaal hun eigen protocollen hebben bedacht, is dat natuurlijk niet zo handig voor iemand die zijn zinnen heeft gezet op een slimme Samsungkoelkast en een net zo slimme Whirpooloven. Die worden pas echt slim als ze met elkaar worden verbonden, maar dat kan dus niet.

Apple Homekit, Google Brillo

Licht in deze tunnel schijnt: Apple heeft met Apple Homekit een protocol bedacht waarmee apparaten van verschillende merken met elkaar verbonden kunnen worden. De lijst compatible apparaten voor Apple Homekit groeit gestaag. Google is met de protocollen Brillo en Weave bezig om op basis van een aangepaste versie van Android, gebruikmakend van de software waar de Nest-apparatuur op draait, ook zoiets in de markt te zetten.

Kort vermelden we drie belangrijke apparaten in de keuken, en welke ontwikkelingen hiervoor gaande zijn op domoticagebied.

Slimme koelkast

De koelkast was een van de eerste keukenapparaten waar fabrikanten grote mogelijkheden voor zagen. Een koelkast die je vertelt wanneer de boter op is, die eventueel zo ingesteld kan worden dat hij via een bezorgdienst nieuwe laat aanrukken en het voorraadbeheer geheel zelfstandig doet, dat was het ideale plaatje. Maar het gaat inmiddels nog verder. LG werkt aan een koelkast die je vertelt dat je te dik wordt. Je moet je bmi, gewicht, lengte en leeftijd invullen en als je ’s avonds de koelkast open trekt om iets lekkers te zoeken, zal de koelkast je dat afraden. Deze pratende koelkast bestaat al drie jaar, maar is nog erg duur.

Maar waar we natuurlijk echt op zitten te wachten is een koelkast die doorgeeft dat een onderdeel kapot dreigt te gaan. Die het energieverbruik in de gaten houdt. Die eventueel wat aan voorraadbeheer doet, en meldt wanneer de kaas op is.

Slim fornuis

Breekt het zweet je al uit als je een pannetje heet water moet opwarmen voor de soep? Dan is het slimme fornuis van de toekomst iets voor jou. Die geeft stap voor stap weer wat je moet doen, en helpt bij het bepalen van de hoeveelheden. Een bordje sperziebonen voor een of vier personen? Het fornuis geeft op een scherm aan hoe dat er uitziet. Een kind kan de was doen, alles gaat met plaatjes met uitleg. Dit is niet zomaar een fornuis met een ingebouwd kookboek, maar een hele geduldige Gordon Ramsey die over je rug staat mee te kijken, en wel zonder te vloeken.

En wat het kookboek betreft, kan er via internet – waar de ‘connected stove’ continu mee is verbonden – worden teruggevallen op zo’n beetje alle recepten die het internet rijk is. Deze ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen, maar is interessant en heeft gevolgen voor de gezondheid en de portemonnee van veel mensen. Uit onderzoek is gebleken dat in de westerse wereld nog niet de helft van alle mensen meer dan drie keer per week thuis kookt. Te omslachtig en te langdurig na een lange werkdag om je nog te verdiepen in een moeilijk recept? Met behulp van slimme ovens en fornuizen moet dat veranderen. Smarthomemagazine gaat deze ontwikkeling op de voet volgen.

Vaatwasser

Whirlpool heeft een vaatwasserserie met de intrigerende naam ‘6th Sense Live’. Een zesde zintuig in een apparaat dat je borden wast? Min of meer. De vaatwasser weegt de hoeveelheid vaat die in het apparaat wordt gestopt, en past de hoeveelheid water en energie hierop aan. Als een onderdeel aan vervanging toe is, krijgt de eigenaar dat op zijn smartphone te zien. En als diezelfde eigenaar absoluut zeker wil weten of zijn bordjes gewassen zijn, kan hij bij afwezigheid een notificatie op zijn telefoon krijgen als het zo ver is. Voorts meet het apparaat zijn eigen energieverbruik, en probeert zijn taken zo zuinig mogelijk te verrichten.

Reacties (1)