Koken met graden is eigenlijk precies wat je leest; in plaats van met standen, die afhankelijk zijn van de draaiknop of het aantal standen op de kookplaat, kook je met exacte graden. Dat klinkt misschien ingewikkelder dan koken met standen, maar dat is het niet. Sterker nog; je kunt dankzij koken met graden maaltijden tot in perfectie bereiden, zonder dat je bang hoeft te zijn dat iets te gaar is, overkookt of juist niet goed gebakken of gekookt is.
In de moderne keuken is koken geen noodzaak meer maar een moment van ontzorgen, genieten, samenkomen en heerlijke maaltijden creëren. Of je nu met een gasfornuis of een elektrische kookplaat kookt, we zijn het gewend om met standen te koken. Maar wist je dat dit tegenwoordig nog veel makkelijker en nauwkeuriger kan? Verschillende fabrikanten zijn de afgelopen tijd met een nieuwe oplossing gekomen: koken met graden.
Varianten van koken met graden
Koken met graden gaat bij verschillende fabrikanten onder verschillende namen en kan op kleine onderdelen afwijken. Zo noemt Miele het TempControl en heeft ATAG het de naam Celsius°Cooking™ meegegeven. Om het concept van koken met graden wat beter uit te leggen focussen we ons op de oplossing van ATAG.
Je kookt dus niet meer met standen, maar met exacte temperaturen per kookzone. Zo kun je tot op de graad nauwkeurig en tot op de seconde nauwkeurig de lekkerste maaltijden perfect bereiden. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer bang te zijn dat gerechten aanbranden of te gaar worden, en je pannen koken niet meer over. Je kunt met een gerust hart de tafel mooi dekken, terwijl het perfecte gerecht automatisch voor je wordt bereid.
Is dat niet moeilijker?
Nu zou je kunnen denken dat dit een stuk lastiger is dan koken met standen, maar het tegendeel is waar. Een handige app kan je hierbij helpen, maar ben je een wat meer gevorderde kok, stel dan zelf je graden en tijd in. En het gerecht is precies op tijd klaar. Waar je normaal de hele tijd zou controleren of de temperatuur waarop je kookt te hoog of te laag is, kun je er nu op vertrouwen dat het systeem de temperatuur precies regelt. Je kookt nog steeds zelf, maar nu met een nieuw niveau van ondersteuning.
Voordelen koken met graden
Het koken met graden in plaats van standen is een stuk slimmer en dat heeft een aantal voordelen;
- Omdat je tot op de graad nauwkeurig kookt, kom je een stuk dichter bij perfectie uit dan wanneer je met standen kookt. Precies met de smaak en structuur die jij zoekt, precies afgestemd op wat jij wilt. De kans dat een gerecht mislukt is hierdoor een stuk kleiner.
- Een ander belangrijk voordeel is dat koken met graden je minder stress oplevert. Je behoudt het overzicht en de controle tijdens het koken. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld nooit meer bang te zijn dat gerechten aanbranden of te gaar worden. Want waar je normaal de hele tijd zou controleren of de temperatuur waarop je kookt te hoog of te laag is, kun je er nu op vertrouwen dat het systeem de temperatuur precies regelt. Hoewel je nog steeds zelf kookt doe je dit nu met een nieuw niveau van ondersteuning.
- Kookplaten die met graden werken, zoals de kookplaten van ATAG met Celsius°Cooking™, zorgen voor temperatuurbeheersing daar waar het nodig is. Je hebt dus nooit meer last van verbrande boter of olie. Je hebt dus geen last meer van fijnstof of schadelijke stoffen door te hete boter of olie.
En net als bij andere kookplaten wordt er altijd een veilige aansluiting op de bestaande elektrische groepenkast gemaakt. Bovendien zijn de kookplaten voorzien van een automatisch kinderslot en een stevige roestvrijstalen stootrand. - En mocht je er echt even niet uitkomen dan bieden fabrikanten van kookplaten die met graden werken handige tools om je te helpen. Via de Celsius°Cooking™ receptenpagina biedt ATAG bijvoorbeeld handige tips, tutorials en recepten. Je wordt stap voor stap begeleid bij het koken, waardoor je steeds nieuwe recepten en technieken ontdekt.
Kortom, het koken met graden is de nieuwe manier van koken. Vanaf nu kun je elk gerecht tot op de graad en tot op de seconde nauwkeurig bereiden.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met ATAG.
Reacties (0)