Google vervangt Works with Nest voor Works with Google Assistant

08 mei 2019 3 Minuten 0 Reacties
Nest-Cam-IQ-review-4

Een belangrijke wijziging voor gebruikers van Nest-producten is dat het Works With Nest-programma zal stoppen. Daarvoor in de plaats komt Works with Google Assistant.

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat Google zijn smart home-producten op de schop neemt, althans de branding daarvan. Gisteren werd al bekend dat de Google Home Hub door het leven zal gaan als de Nest Hub, wat betekent dat de hardware de naam van Nest zal gaan dragen. De software, het platform, zal echter overgaan naar Google.

Een belangrijke wijziging voor gebruikers van Nest-producten is dat het Works With Nest-programma zal stoppen. Dit programma was in het leven geroepen om producten aan Nest-apparatuur te koppelen. Bijvoorbeeld Philips Hue verlichting of een slim deurslot. Hoewel deze producten van partners nog steeds met Nest zullen kunnen samenwerken gaat het programma zelf verdwijnen. Alles zal voortaan onder het Works with Google Assistant-platform komen te vallen.

Gebruikers van Nest-producten moeten in de nabije toekomst met hun Google-gegevens inloggen op wat voorheen hun Nest-account was en krijgen via die gegevens toegang tot de Nest-apparatuur. Het onderliggende platform is dan het Google Assistant-platform, waarop inmiddels al duizenden producten met elkaar kunnen communiceren, bijvoorbeeld via de Home-speakers van het bedrijf.

Works with Google Assistant wordt dus het smart home-ecosysteem van het bedrijf, met de Nest-hardware als onderdeel daarvan. Vanaf eind augustus stoppen alle Works with Nest-integraties met merken en moeten ontwikkelaars van die integraties ervoor gezorgd hebben dat hun producten binnen het nieuwe Assistant-platform met Nest kunnen communiceren.

Volgens Google is het delen van gevoelige data een belangrijke reden voor deze stap. Works with Nest gaf vele partners toegang tot informatie over Nest-producten waarvan Google vindt dat ze die niet zomaar zouden mogen hebben. Denk bijvoorbeeld aan data over je aan- of afwezigheid, de temperatuurinstellingen en de mogelijkheden om camera’s aan of uit te schakelen op basis van externe events. Google wil voortaan zelf de partij zijn die deze informatie in bezit heeft en ook bepaalt wat ermee gebeurt. Het bedrijf wil zo min mogelijk externe partners toegang geven tot deze informatie en daarom is alles nu in Works with Assistant geïntegreerd.

Binnen het Works with Google Assistant-programma zullen alle Google Home-producten en Nest-producten naadloos samenwerken. Het toevoegen van Nest-producten aan de Google Home-app moet volgens het bedrijf dan ook zeer eenvoudig zijn. De Google Nest Hub (het nieuwe smart display) laat dan ook direct vanuit de doos zien wie er aan de deur staat als je een Nest deurbel hebt. Google gebruikt vanaf nu Works with Google Assistant en de Home-app als dé centrale plek voor het beheren van al je verbonden apparaten, of die nu van Google, Nest of partners zijn.

Toch is het allemaal nog even afwachten hoe het loopt, want directe integraties zoals die van Philips Hue met Nest verdwijnen in augustus. Google kan nog niet beloven wanneer dit weer volledig mogelijk wordt via het Works with Google Assistant-programma, maar het bedrijf gaat er vanuit dat alle specifieke koppelingen tegen het einde van het jaar weer moeten werken. Het moet dan bijvoorbeeld weer mogelijk zijn om de Hue-lampen uit te zetten zodra de Nest thermostaat op afwezig ingesteld wordt. Tot die tijd heeft Hue nog een specifiek commando nodig, in plaats van dat het volledig geautomatiseerd is.

Reacties (0)