Facebook-werknemers luisteren mee naar audioclips van Messenger-applicatie

14 augustus 2019 1 Minuut 0 Reacties
facebook messenger

Facebook heeft werknemers aangenomen die moesten luisteren naar audioclips die verzonden werden via Facebook Messenger. Het bedrijf geeft aan hier ongeveer een week geleden mee te zijn gestopt, waarschijnlijk door het aanhoudende, negatieve nieuws omtrent stemassistenten.

Meeluisteren met Facebook Messenger-clips

Bloomberg schrijft dat Facebook mensen aangenomen heeft die moesten meeluisteren naar audioclips die via Facebook Messenger verzonden zijn. Ook moesten ze de clips transcriberen. Facebook meldt dat die mensen daar ongeveer een week geleden mee zijn gestopt. Ze waren inderdaad ingehuurd om audio uit “geanonimiseerde gesprekken” te controleren, om te checken of de app z’n werk goed deed in het uitschrijven van die ingesproken teksten. De functie wordt al sinds 2015 aangeboden door het sociale medium.

De optie staat overigens als standaard uitgeschakeld. Bovendien werd er alleen geluisterd naar mensen die aangegeven hadden dat ze het prima vonden dat er meegeluisterd werd. Wat mogelijk niet iedereen wist, is dat wanneer één persoon in een gesprek het oké vond dat er werd meegeluisterd, de berichten van iedereen in die conversatie meegenomen kon worden — ook als je niet wilde dat er meegeluisterd werd. Daarnaast is het zo dat Facebook nergens in de gebruikersvoorwaarden aangeeft dat er mensen mee kunnen luisteren.

In de afgelopen weken liggen techbedrijven onder de loep, omdat er weinig transparantie bestaat over de manier waarop er omgegaan wordt met ingesproken teksten en andere audioberichten. In vrijwel alle gevallen is het zo dat wanneer je een dienst gebruikt die op wat voor manier dan ook tekst-naar-spraak implementeert, er iemand kan meeluisteren om die berichten te analyseren. Hoewel er veel door computers gedaan wordt, ligt een deel van het werk nog altijd bij mensen. Daar is niet altijd iedereen van op de hoogte.

Onder meer  GoogleAmazonMicrosoft en Apple maken zich hier schuldig aan, maar hebben inmiddels verschillende maatregelen getroffen. In sommige gevallen is het bedrijf tijdelijk gestopt met meeluisteren, terwijl andere bedrijven opties aanbieden om je data te verwijderen.

Reacties (0)