Het is nogal een onderwerp van gesprek de laatste tijd: de thuisaccu. Maar, wat is het nu precies, heb je er iets aan en wat zijn die voor- en nadelen?
Wat is een thuisbatterij?
Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, is in essentie een grote, oplaadbare batterij die in je woning wordt geïnstalleerd. Het belangrijkste doel is om overtollige elektriciteit, zoals die opgewekt wordt door zonnepanelen, op te slaan voor later gebruik.
Een slimme thuisbatterij?
In dit artikel gaan we het hebben over de slimme thuisbatterij, wat in principe het gross van de thuisaccu’s is die je vandaag de dag voor je woning kunt kopen.
Een slimme thuisbatterij is meer dan alleen een batterij om overtollige zonne-energie op te slaan. Het is een intelligent systeem dat, in combinatie met je zonnepanelen en vaak ook andere slimme apparaten in huis, je energieverbruik optimaliseert.
Een slimme thuisbatterij wordt aangestuurd door software die constant de energieprijzen, je eigen energieproductie en je energieverbruik monitort. Op basis van deze gegevens neemt de accu zelfstandig beslissingen over wanneer het het meest efficiënt is om energie op te slaan, te gebruiken of zelfs terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Bij bepaalde accu’s heb je hier ook zelf nog invloed op, handmatig of middels een koppeling met jouw eigen domoticasysteem.
Waarom een thuisbatterij?
Maar, allereerst, waarom zou je voor een thuisbatterij kiezen? Er zijn verschillende redenen om voor een thuisbatterij te gaan. Zo kun je hiermee minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnetwerk en dat betekent meer controle over je energieverbruik en kosten. Ook kun je besparen op de kosten. Door zelf opgewekte energie op te slaan en te gebruiken, kun je profiteren van lagere energiekosten, vooral als je elektriciteit afneemt tijdens de duurdere piekuren. Duurzaamheid is ook een belangrijk argument. Het gebruik van zonne-energie in combinatie met een thuisaccu draagt bij aan een duurzamer energiesysteem. En wat als de stroom een keer uitvalt? Tijdens een stroomstoring kan je thuisaccu als noodstroomvoorziening dienen, zodat je belangrijke apparaten zoals verlichting en koelkasten blijft gebruiken. Tot slot krijg je met de thuisbatterij toegang tot slim energiemanagement. Met een thuisbatterij en een slimme meter kun je je energieverbruik optimaliseren en bijvoorbeeld profiteren van dynamische tarieven.
De voordelen van een slimme thuisbatterij
Een slimme thuisbatterij biedt diverse voordelen, deels gebaseerd op de hierboven genoemde redenen om voor een dergelijk apparaat te gaan. We zetten ze puntsgewijs onder elkaar.
- Maximale benutting van zelf opgewekte energie: De batterij zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk van je eigen opgewekte zonne-energie gebruikt, zelfs tijdens de uren wanneer je zonnepanelen geen stroom leveren.
- Kostenbesparing: Door energie te verbruiken wanneer de prijzen laag zijn (bijvoorbeeld ’s nachts) en terug te leveren aan het net wanneer de prijzen hoog zijn, kun je aanzienlijk op je energierekening besparen. Wanneer de energieprijzen hoog zijn, kan de accu de opgeslagen energie terugleveren aan het net en zo extra inkomsten genereren.
- Verhoogde energie-onafhankelijkheid: Je bent minder afhankelijk van de schommelingen in de energieprijzen en kunt je eigen energievoorziening beter beheersen.
- Bijdrage aan een stabieler energienet: Door slimme accu’s kunnen er pieken en dalen in het elektriciteitsnet worden opgevangen, waardoor het netwerk stabieler wordt.
Daarnaast komt er nog een aantal extra voordelen bij kijken waarmee je zelf (en geautomatiseerd) meer uit je energie kunt halen.
- Connectiviteit: Een slimme accu is verbonden met internet en kan communiceren met andere apparaten in je huis en met het elektriciteitsnet. De accu kan worden geïntegreerd met andere slimme apparaten in huis, zoals thermostaat, verlichting en laadpalen voor elektrische auto’s. De mate van communicatie met apparaten in huis of jouw volledige domoticasysteem is afhankelijk van de accu, en dus iets wat je voor aankoop goed moet uitzoeken.
- Software: Aan boord van de accu zit intelligente software die beslissingen neemt over het energiebeheer.
- Flexibiliteit: Een slimme accu kan zich aanpassen aan veranderende omstandigheden, zoals wijzigingen in de energieprijzen of je eigen energieverbruik.
Nadelen van een slimme thuisbatterij
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan een thuisbatterij. Zo zijn ze in de aanschaf nog relatief duur, is de capaciteit nog relatief klein en kan de terugverdientijd nog lang zijn, zeker nu de salderingsregeling nog gunstig is. Daarnaast vereist een batterij onderhoud en kan deze slijtage vertonen, en batterijen gaan niet eeuwig mee en moeten na verloop van tijd vervangen worden.
Wat kost een slimme thuisbatterij?
Nu hoor ik je al denken ‘al dat moois komt tegen een hele hoge prijs’. Dat is vandaag de dag nog wel het geval helaas, maar de exacte prijs van een thuisbatterij is afhankelijk van diverse factoren. Zo is het belangrijk om te bekijken welke capaciteit je nodig hebt. Hoe meer energie je wilt opslaan, hoe groter de batterij en hoe hoger de prijs. Ook is de prijs afhankelijk van het merk. Er zijn verschillende merken en modellen beschikbaar, elk met hun eigen prijsniveau en specificaties. De kosten voor installatie kunnen ook behoorlijk oplopen, vooral als er extra werkzaamheden nodig zijn. En wil je extra functies, zoals bijvoorbeeld een koppeling met een autolader of je eigen domoticasysteem? Extra functies kunnen de prijs verhogen.
Maar, als we gemiddelden nemen komen we op onderstaande prijzen uit.
- Kleine batterij (5 kWh): Vanaf €3.650,- exclusief installatie.
- Grote batterij (30 kWh): Tot ongeveer €22.500,- exclusief installatie.
Let wel; In sommige regio’s of landen zijn er subsidies beschikbaar die de aanschafkosten kunnen verlagen. In Nederland geldt momenteel een 0% btw-tarief op thuisbatterijen, wat de aanschaf aantrekkelijker maakt. En niet geheel onbelangrijk is dat schommelingen in de energieprijzen de terugverdientijd van een accu kunnen beïnvloeden en daarmee ook de effectieve kosten.
Welke capaciteit heb je nodig?
De ideale capaciteit van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid stroom die je per dag verbruikt, de hoeveelheid stroom die je zonnepanelen elke dag produceren en het antwoord op de vraag of je zelfvoorzienend wil zijn of de batterij vooral wilt gebruiken om de piekmomenten af te vlakken of bijvoorbeeld de nacht door te komen.
Een vuistregel is: 1 tot 1,5 kWh batterijcapaciteit per kWp aan zonnepanelen. Heb je een zonnepaneleninstallatie van 5 kWp, dan is een batterij van 5 tot 7,5 kWh een goede start. Maar, zoals gezegd is dit puur een indicatie en afhankelijk van je doel. In mijn situatie zou dit neerkomen op 10kWp met dus een thuisbatterij van 10-15kWh. Maar kijkend naar mijn verbruik – inclusief warmtepomp (koeling en verwarming), autolader en elektrische kookplaat – zou ik met een 10-15kW batterij misschien net de nacht doorkomen. Let ook op dat in de winter de dagen korter en donkerder zijn waardoor volledig zelfvoorzienend werken met een thuisbatterij een hele lastige opgave is.
Wat is de terugverdientijd?
De terugverdientijd van een thuisbatterij is een veelgestelde vraag. Hoewel er geen eenduidig antwoord op te geven is, omdat deze sterk afhankelijk is van verschillende factoren, kunnen we wel een aantal algemene richtlijnen geven. Zo kunnen we stellen dat hoe hoger de energieprijzen, hoe sneller je de investering terugverdient. En hoe meer eigen energie je verbruikt, hoe efficiënter de accu wordt benut en hoe korter de terugverdientijd.
Ook kan een grotere batterij meer energie opslaan, maar is ook duurder in aanschaf. En hoe langer de thuisbatterij meegaat, hoe lager de gemiddelde jaarlijkse kosten. Extra functies zoals energiemanagement kunnen de terugverdientijd verkorten, maar verhogen wel de aanschafkosten. En tot slot kun je de terugverdientijd verkorten door te zoeken naar subsidies.
Over het algemeen wordt een terugverdientijd van 10 tot 15 jaar genoemd. Dit is echter een ruwe schatting en kan in de praktijk sterk afwijken.
Hoe kun je de terugverdientijd verkorten?
Er zijn nog wel wat manieren om de terugverdientijd te verkorten. Door bijvoorbeeld energiezuinige apparaten te gebruiken en je verwarming aan te passen, kun je je energieverbruik verlagen en de accu efficiënter benutten. En door energie te verbruiken wanneer de tarieven laag zijn en energie op te slaan wanneer de tarieven hoog zijn, kun je aanzienlijk besparen. Let er ook op dat een thuisbatterij die te groot is voor jouw behoefte een verspilling van geld is en het dus lastiger maakt je investering terug te verdienen. Tot slot kun je (met wat kennis) aan de slag gaan met het koppelen van de thuisbatterij met je domoticasysteem om zo het hele huis in te richten rondom de accu, wat ook weer de efficiëntie verhoogt, op kosten bespaart en de terugverdientijd verkort.
Conclusie
Een algemene conclusie is lastig te trekken, want de keuze om wel of niet voor een thuisbatterij te gaan hangt af van vele factoren die specifiek zijn voor jouw situatie. En niet in de laatste plaats het budget dat je hebt. Laat je dus vooral goed inlichten, lees bovenstaande informatie door, ga vergelijken en duik ook in de mogelijkheid om zelf (middels domotica) de thuisbatterij nog efficiënter te kunnen inzetten.
Wil je meer weten over energie en je slimme huis? Neem dan al onze tips en adviezen voor het smarthome door.
Reacties (0)