Dit moet je weten over de slimme rolgordijnen van IKEA – FYRTUR en KADRILJ

27 juli 2019 4 Minuten 0 Reacties
IKEA Fyrtur slimme rolgordijnen

Eind augustus brengt IKEA betaalbare slimme rolgordijnen op de markt. Wij vertellen je wat je moet weten over deze smart blinds van IKEA in dit achtergrondartikel.

Binnenkort brengt de Zweedse meubelgigant IKEA slimme rolgordijnen op de markt. De slimme rolgordijnen zijn straks verkrijgbaar in twee verschillende varianten en zullen eind augustus in de winkels liggen vanaf 99 euro. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de slimme rolgordijnen van IKEA.

In eerste instantie uitgesteld

In 2018 verschenen de eerste geruchten over de FYRTUR- en KADRILJ-rolgordijnen en in september vorig jaar bevestigde IKEA te werken aan deze toevoeging voor het slimme huis. In december verscheen de officiële aankondiging en wilde het bedrijf de slimme rolgordijnen al in het eerste kwartaal van 2019 uitbrengen.

Het eerste kwartaal werd uiteindelijk niet gehaald, want problemen met de communicatie tussen de slimme rolgordijnen en de app kreeg het bedrijf niet zo snel opgelost. IKEA wilde de rolgordijnen direct bij lancering al ‘slim’ gemaakt hebben en dit niet op een later moment met een update bewerkstelligen. De release werd dus uitgesteld naar later in 2019. Eerst naar augustus, toen naar oktober en toen toch weer terug naar augustus. We moeten nog een maandje wachten en dan liggen de slimme rolgordijnen dan ook echt in de winkels.

Advertentie

Wat is het?

Met de smart blinds van IKEA is het gedaan met handmatig de rolgordijnen open en dicht doen. Dit doe je straks heel gemakkelijk via de afstandsbediening, via de Home Smart-app, automatisch via ingestelde routines of via stembediening met Amazon Alexa, Google Assistent of Siri. De slimme rolgordijnen verschijnen in twee verschillende varianten op de markt. Het KADRILJ-rolgordijn is lichtdoorlatend, maar wil je het echt donker in huis hebben, dan is de FYRTUR het rolgordijn voor jou. Deze zijn namelijk verduisterend.

De Home Smart-app laat je straks zelf scenes maken om licht, muziek en rolgordijnen allemaal met elkaar te combineren. IKEA heeft een video uitgebracht waarin we dit allemaal in werking zien. De wekker gaat af via de Symfonisk-speaker, het licht gaat aan en de rolgordijnen gaan automatisch open. Je kunt straks zelf scenes gaan maken en deze helemaal naar wens afstellen.

Net als alle andere slimme producten werken de slimme rolgordijnen met de app van IKEA. Voorheen stond deze app bekend als de TRÅDFRI-app, maar met de naamsverandering en de metamorfose van de slimme productlijn van IKEA heet deze app nu IKEA Home Smart.

De slimme rolgordijnen werken straks waarschijnlijk op een oplaadbare accu. Volgens website Tweakers krijgen de slimme rolgordijnen van IKEA een oplaadbare accu met een capaciteit van 2.600 mAh. Deze accu kun je straks via micro-usb opladen. Je hoeft dus verder geen snoeren of stekkers weg te werken.

Wel of geen verbindingshub?

Je kunt de slimme rolgordijnen van IKEA straks op twee verschillende manieren aansturen. Je kunt de slimme rolgordijnen gewoon kopen en gebruiken met de meegeleverde afstandsbediening. Via deze afstandsbediening kun je de slimme rolgordijnen zelf openen en sluiten. Hiermee zijn deze rolgordijnen echter nog niet slim. Wil je bediening via de app of via stembediening? Dan heb je ook de TRÅDFRI-verbindingshub nodig.

De TRÅDFRI-verbindingshub heb je ook nodig om de slimme verlichting van IKEA via je smartphone of tablet te bedienen. Heb je dus al meer slimme producten van IKEA in huis, dan heb je ongetwijfeld deze verbindingshub al in je bezit. Heb je deze nog niet in huis? Dan kun je deze voor 32,95 euro aanschaffen. Deze verbindingshub laat je niet alleen de slimme verlichting individueel aansturen, maar zorgt er ook voor dat de slimme producten van het bedrijf werken met Amazon Alexa, Google Assistant, Apple HomeKit en producten van Sonos.

Prijs en beschikbaarheid

Eind augustus liggen de slimme rolgordijnen in de winkels met een vanafprijs van 99,95 euro. De prijs komt overeen met de gelekte informatie uit november 2018, toen dezelfde prijs al werd gegeven. Beide varianten zijn straks verkrijgbaar in verschillende afmetingen van 60 centimeter breed tot 140 centimeter breed. De lengte van de slimme rolgordijnen bedraagt 195 centimeter bij alle breedtes.

BreedteKADRILJFYRTUR
60 cm99,95 euro119 euro
80 cm109 euro129 euro
100 cm119 euro139 euro
120 cm129 euro149 euro
140 cm139 euro159 euro

IKEA Symfonisk-speakers

Naast de slimme rolgordijnen brengt IKEA samen met Sonos ook twee speakers op de markt onder de naam Symfonisk. Deze combineren het design van IKEA met de audio van Sonos. Wil je meer weten over de Symfonisk-speakers van IKEA en Sonos? Lees dan dit artikel of lees onze review van de IKEA Symfonisk tafellamp-speaker en boekenplank-speaker.

Reacties (0)