De wifi repeater: wanneer heb je hem nodig?

29 juni 2016 5 Minuten 1 Reacties
wifi-repeater-retina

De wifi repeater (ook wel wifi extender of wifi versterker genoemd) kun je in een aantal situaties nodig hebben. Maar wat is het precies voor apparaat? In dit artikel leggen we uit wat het is en wanneer je hem nodig hebt in je smart home.

Overweeg je een wifi repeater?

Wanneer je een zwak wifi-signaal in huis hebt (bijvoorbeeld: de router staat op de begaande grond en op zolder heb je amper verbinding), dan doe je er goed aan je te verdiepen in een wifi repeater (ook wel wifi extender of wifi versterker genoemd). Er zijn echter een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, voordat je er eentje koopt. Wifi repeaters bestaan in allerlei soorten en maten en kunnen ontzettend veel geld kosten. Daarom nemen we een aantal dingen met je door. Maar eerst: wat is een wifi repeater eigenlijk?

Wat is een wifi repeater en hoe werkt die?

Wifi repeaters kunnen je helpen bij het versterken van het signaal van de router in huis. Ze pikken het signaal op en versterken die voor een specifiek gedeelte in huis (bijvoorbeeld die eerder genoemde zolder). Niet alle wifi repeaters zijn hetzelfde. Sommige stop je in het stopcontact (de verbinding gaat dan over het stroomnetwerk), terwijl andere versterkers direct in de router en het apparaat naar keuze gaan (in bijvoorbeeld je televisie of laptop). Daarnaast heb je nog een andere variant, in de vorm van draadloze versterkers (wireless repeaters).

Deze bestaan weer uit twee apparaten. Eén router die het signaal oppakt en een router die het signaal ontvangt en uitzendt naar de kamer die wel een boost in wifi kan gebruiken. Zorg ervoor dat wanneer je er eentje koopt, je het product begrijpt, zodat je weet wat de mogelijkheden en de beperkingen zijn. Vraag er naar in de winkel of doe online goed onderzoek naar de verschillende producten. Want niet alle soorten wifi repeaters werken in alle huizen. Daarnaast moet je je nog een aantal dingen afvragen voordat je er überhaupt eentje aanschaft.

Weet wel: wifi repeaters halveren de snelheid van je wifi verbinding bij het uitzenden.

Staat je router op de meest optimale plek in huis?

Mocht het zo zijn dat je router momenteel op een plek staat waardoor het zijn signaal sowieso slecht kan afgeven, dan heeft een wifi repeater weinig nut – die kan het signaal dan ook maar slecht ontvangen. Probeer daarom – waar mogelijk – je router eerst op een andere plek te zetten en blijf net zo lang proberen tot je er zeker van bent dat dít de meest optimale plek is voor het apparaat. Probeer de router zo min mogelijk te blokkeren met andere objecten (al begrijpen we dat dit niet altijd mogelijk is door de inrichting van je huis).

Is je wifi router eigenlijk wel goed genoeg?

Je doet er goed aan een wifi router te hebben met ondersteuning voor 802.11ac. Dat is namelijk de huidige standaard. Het is nog mogelijk routers met n-ondersteuning te kopen, maar dat moet je niet willen. 802.11ac biedt meer dan een verdubbeling van de snelheid aan en is geschikt voor apparaten die alleen n zouden ondersteunen. Heb je dus al een 802.11ac-router, dan hoef je je geen zorgen te maken; je hoeft dan niet per se te upgraden. Heb je een router met de oudere standaard in huis, dan doe je er wel goed aan te upgraden.

Breng de snelheid van je wifi verbinding in kaart

Er bestaan applicaties op verschillende platformen die je wifi verbinding in kaart kunnen brengen. Daardoor weet je hoe goed je verbinding daadwerkelijk is. Ook kunnen die apps laten zien waar precies in huis het signaal wegvalt, zodat je kunt bepalen of je voor dat gedeelte in huis een wifi repeater zou moeten hebben. Ook kun je hiermee de beste positie voor je router bepalen. Daarnaast doe je er ook altijd goed aan een snelheidstest uit te proberen, zodat je de daadwerkelijke snelheid kunt vergelijken met de beloofde snelheid van je provider.

Let op je gebruik

Stel: je woont in een huis met een groot gezin. Er zijn meerdere smartphones gekoppeld aan het netwerk, evenals een televisie die dagelijks Netflix streamt en een spelcomputer, zoals een Xbox of een PlayStation, waarop online gegamed wordt – en dan natuurlijk alles tegelijk – dan kan dat ook het probleem zijn. Dan is het gebruik te heftig voor je huidige router, waardoor een wifi repeater niet gaat helpen. Mocht je alleen wonen en je hebt een smartphone, pc en nog wat apparaten en je Netflix blijft haperen, dan is je router ook ondergeschikt.

Kun je niet beter gebruikmaken van een kabel?

Mocht je nou echt afhankelijk zijn van goed werkend internet (bijvoorbeeld voor je werk), dan kun je ook altijd nog overwegen terug te gaan naar de kabel (uiteraard: mits mogelijk). Pc’s hebben nog steeds een internetaansluiting en de meeste tv’s en spelcomputers ook, en als alles toch bij elkaar staat, is dat een mooie optie. Dan heb je echt alleen problemen met het netwerk wanneer je internet service provider (isp) problemen heeft – anders niet. Ook is het zo dat hoe minder apparaten draadloos verbonden zijn, hoe meer ruimte de rest krijgt.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smart home? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen. Ook kun je het dagelijkse nieuws in de gaten houden en vragen stellen, zodat we je wellicht verder kunnen helpen.

Reacties (1)