De beste slimme verlichting voor in je smarthome van 2019 / 2020

29 december 2019 + 10 minuten 3 Reacties
Review-Hue-Play-3

In het afgelopen jaar hebben we behoorlijk wat slimme verlichting getest op Smarthome Magazine. Daarom is het tijd om de balans op te maken. Wat is nou de beste slimme verlichting van het afgelopen jaar? In dit artikel geven we je het overzicht.

De beste slimme verlichting van 2019 / 2020

We blijven het zeggen: slimme verlichting of slimme lampen zijn een prima manier om je huis aanvankelijk een slim karakter te geven. Dit soort producten zijn vaak, samen met slimme speakers, een soort poort naar een slimmer huis in het algemeen. Want als je eenmaal doorhebt hoe gemakkelijk de dingen gaan, hoeveel energie je kunt besparen en hoe simpel alles eigenlijk werkt, dan heb je honger naar meer. Aan wat voor soort lampen kun je dan denken? Check hieronder de beste slimme verlichting van dit moment, waarbij we voornamelijk focussen op complete ecosystemen.

Waar moet je op letten?

Bij de aanschaf van slimme verlichting moet je jezelf een aantal vragen stellen om tot de juiste keuze te komen. Werken de lampen met of zonder een hub en hoe moet je ze dan aansturen? Welke spraakassistenten (Google Assistent, Amazon Alexa, Apple’s Siri) kunnen de lampen aansturen? En, hoe groot is het aanbod van lampen en accessoires? Kijk hierbij goed naar armaturen die je al in huis gebruikt en wat voor lampen hiervoor geschikt zijn. Daarnaast is het handig om te achterhalen hoe helder of juist zacht de lampen ingesteld kunnen worden, wat de kleurtemperatuur is, of ze gekleurd of alleen wit licht weer kunnen geven, en of ze – op z’n minst – dimbaar zijn via een officiële applicatie. En tot slot kun je nog kijken naar integratie met andere systemen zodat je lampen van verschillende merken kunt combineren of lampen zelfs kunt combineren met sensoren en andere smarthome-producten.

Meer over slimme verlichting lees je in de volgende artikelen:

Philips Hue

Wellicht het beste ecosysteem voor slimme verlichting is dat van Philips Hue. Het is zeker niet de goedkoopste oplossing, maar Philips Hue heeft een reusachtig groot assortiment met lampen en accessoires, biedt een hoge kwaliteit, komt met een zeer eenvoudige en gebruiksvriendelijke app, en biedt verregaande integratie van nagenoeg alle grote platformen, systemen en spraakassistenten.

In 2019 hebben we weer verschillende oplossingen van Hue getest en een FWD Excellent-award uitgereikt aan de Philps Hue-buitenverlichting, waar de Outdoor Lightstrip, sensor en Impress-wandlamp onder vallen. Het gaat dus om in totaal drie verschillende producten die op een prettige en toegankelijk manier samenwerken om je tuin mooi te verlichten. Daarbij heet Signify, het bedrijf achter Philips Hue, natuurlijk gelet op functionaliteit en bediening, maar ook op design.

Conclusie van onze review:

Als we alles bij elkaar nemen dan is er maar weinig dat we niet goed vinden aan de nieuwe Hue Outdoor-producten. De Outdoor Lightstrip is flexibel te plaatsen, van hoge kwaliteit en biedt een fraai, diffuus sfeerlicht. Je kunt er alle kanten mee op om jouw tuin net dat beetje extra sfeer te geven. De Impress wandlamp biedt hetzelfde, diffuse sfeerlicht maar kan ook eenvoudig als functionele lichtbron gebruikt worden. De lamp is strak afgewerkt en eenvoudig te plaatsen. De Outdoor sensor doet wat hij moet doen; het registreren van bewegingen en het hierop laten reageren van je lampen.

Lees verder in onze volledige recensie van de Philips Hue-buitenverlichting en bekijk ook alle Hue reviews en nieuwtjes

Innr

De concurrentie op de markt voor slimme verlichting wordt alsmaar heviger, zeker ook in Nederland. Philips mag met Hue dan marktleider zijn maar het bedrijf krijgt concurrentie van onder andere Innr. Dit Nederlandse bedrijf heeft al een aardig assortiment met slimme lampen en accessoires, en die worden tegen zeer aantrekkelijke prijzen aangeboden. Je kunt de lampen via de app van Innr zelf gebruiken maar ze ook eenvoudig koppelen met Philips Hue of andere lampen die ZigBee ondersteunen.

De dit jaar geteste glazen filamentlampen van Innr zijn gemaakt naar het model van de klassieke gloeilampen die in Europa worden gebruikt, een trend die we steeds vaker terugzien. De lampen zijn van goede kwaliteit en kunnen in twee varianten gekocht worden.

Conclusie van onze review:

Alles bij elkaar genomen zijn de Innr filamentlampen zeer goede opties om je slimme verlichting uit te breiden met lampen die onderdeel van je interieur vormen. De filamentlampen zijn voorzien van een klassiek design met een moderne twist, zijn eenvoudig te koppelen aan en te gebruiken met diverse bestaande systemen (waaronder Philips Hue), bieden voldoende (sfeer)licht en hebben met prijzen van 17 en 18 euro een perfecte prijs-kwaliteitverhouding. Wat ons betreft zijn de Innr filamentlampen dus absolute aanraders.

Lees verder in onze volledige recensie van de Innr-filamentlampen en bekijk ook alle Innr reviews en nieuwtjes

IKEA Trådfri

Een systeem wat natuurlijk niet in dit lijstje mag ontbreken is dat van IKEA, genaamd Trådfri. Dit is de overkoepelende naam voor het assortiment met slimme verlichting van IKEA, bestaande uit lampen die wit licht geven, lampen die gekleurd licht geven en zelfs diverse andere oplossingen, waaronder lichtpanelen. Alle lampen zijn te bedienen middels een afstandsbediening, een bewegingssensor en de Home Smart app. Voor bediening middels de Home Smart app is wel de Trådfri hub vereist. Ook zijn de Trådfri-lampen compatibel met de Hue-lampen (Bridge) en kun je de lampen inmiddels bedienen met de Google Assistant, Apple Homekit (Siri) en Amazon Alexa. Het is een uitgebreid systeem en IKEA laat zien hard te werken aan meer en nog betere oplossingen, waarbij ook andere platformen ondersteund worden.

Naast onze complete IKEA Trådfri review die we in 2018 al publiceerden hebben we dit jaar nog diverse producten van IKEA getest, waaronder de Trådfri E14 (22,95 euro), een gekleurde lamp met een helderheid van 600 lumen.

Conclusie van onze review:

Als we kijken naar de prijs van 22,95 euro dan kun je met de IKEA Trådfri E14-lamp eigenlijk geen miskoop doen. Voor dit bedrag krijg je een prima lamp die kleuren intens en natuurlijk kan weergeven. Gebruik je de lamp met de Trådfri hub en andere Trådfri-lampen en -accessoires dan zal het vanuit de doos prima werken. Wil je de lamp in combinatie met de Hue Bridge gebruiken dan kan de installatie wat meer voeten in de aarde hebben. De Hue-app biedt vooralsnog echter meer geavanceerde mogelijkheden voor het bedienen van je slimme verlichting, dus de extra moeite tijdens de installatie is het wat ons betreft wel waard, mocht je al Hue-lampen gebruiken. Ben je op zoek naar een slimme E14-lamp die kleuren kan weergeven, dan is de Trådfri-versie een prima koop.

Lees verder in onze volledige recensie van de IKEA Trådfri E14 lamp en bekijk ook alle IKEA reviews en nieuwtjes

Action LSC Smart Connect

Partijen als IKEA en Innr hebben al laten zien dat slimme verlichting niet duur hoeft te zijn, maar ook het LSC Smart Connect-systeem van Action is een betaalbaar alternatief. Dit is een compleet all-in-one-systeem dat een hoop verschillende producten aanbiedt waarmee je het jezelf gemakkelijker maakt in huis en in je leven, waaronder ook slimme lampen. Het systeem draait op het Tuya-platform en kan zelfs met spraakassistenten en andere platformen gekoppeld worden.

Conclusie van onze review:

De LSC Smart Connect-producten hebben me over het algemeen positief verrast. De normale slimme kleurenlampen zijn uitstekend en ook de slimme stekker doet het behoorlijk goed. Er zitten wel wat maandagmorgenmodelletjes tussen de slimme filament-ledlampen, maar over het algemeen werken deze ook uitstekend. De beveiligingsproducten werken redelijk voor een beperkt beveiligingssysteem, maar om de bewegingssensor voor een lamp te gebruiken in een berging of de wc raden we af. Door de vertragingstijd duurt het even voordat de lamp wordt ingeschakeld en door de standby-tijd van ongeveer vijf minuten zit je daarna in het donker.

Lees verder in onze volledige recensie van Action LSC Smart Connect en bekijk ook alle LSC Smart Connect nieuwtjes

Lifx

De slimme led-lampen van Lifx bieden, in tegenstelling tot de Philips Hue-lampen, functionaliteit aan zonder zo’n extra hub. Je hoeft dus geen rekening te houden met een open ethernetpoort op je router, aangezien de slimme lampen direct met wifi worden verbonden. Daarbij biedt Lifx producten aan tegen betaalbare prijzen, van goede kwaliteit en met ondersteuning voor diverse spraakassistenten en platformen.

Dit jaar hebben we de Mini Day and Dusk (E27) en Lifx+ Color and White (E27) getest. De eerstgenoemde is een goedkopere versie van een zeer uitgebreide lamp, terwijl de laatstgenoemde duurder is, maar ook veel meer kan. Zo kun je dus zelf de instapdrempel bepalen van het begin van je smarthome. Het grote voordeel van deze lampen is dat je géén hub nodig hebt.

Conclusie van onze review:

De lampen van Lifx zijn, of je nu de duurdere of goedkopere versie neemt, slimme lampen waar je ontzettend veel mee kunt doen. Dat geldt voor de officiële applicatie, maar ook als we kijken naar alle integratiemogelijkheden. Zeker de Lifx Mini Day and Dusk, met een prijs van nog geen 25 euro, is een mooi instapmodel voor iedereen die interesse heeft in het opzetten van een smarthome en wil beginnen met de lampen. De duurdere versie die we hier behandelen kost nu zestig euro, maar kan daarentegen ook iets meer natuurlijk.

Lees verder in onze volledige recensie van de Lifx Mini en Lifx+ en bekijk ook alle LIFX reviews en nieuwtjes

Hue Play

Philips Hue hebben we al genoemd, maar toch willen we nog een specifiek product binnen het assortiment van Hue uitlichten. De Philips Hue Play is een uitgebreide en strakke sfeerlamp voor in huis. De Hue Signe is een vloerlamp; je plaatst hem dus op de grond. Het is tevens een smalle, langwerpige lamp die bijvoorbeeld naast de tv geplaatst kan worden en de achterwand kan verlichten. De lamp valt in de categorie van ‘indirect sfeerlicht’: lampen die je niet meteen in het zicht zet en ergens achter geplaatst kunnen worden, waardoor ze dus kunnen zorgen voor meer sfeer in huis. Ook de uitgebreide Hue Play werkt samen met de al bestaande Hue-applicatie.

Conclusie van onze review:

Als we alles bij elkaar nemen dan hebben de Hue Signe en Hue Play verschillende zaken gemeen, en eigenlijk hebben alle Hue lampen dit gemeen. De lampen zijn namelijk van hoge kwaliteit, eenvoudig in het gebruik en nog eenvoudiger te installeren. Toch is de Hue Signe een lastig aan te bevelen product. De vloerlamp kost namelijk teveel (269 euro), is lastig op de juiste manier te plaatsen, staat soms in de weg en eigenlijk weten we gewoon niet wat de ideale plek of toepassing voor de lamp is. Je moet er dus echt op vallen om er die prijs voor te betalen en er een of meerdere van in je interieur te zetten.

Lees verder in onze volledige recensie van de Philips Hue Signe en Play

Dyson Lightcycle Desk

Eén van de meest opvallende lampen van het afgelopen jaar is zonder twijfel de Dyson Lightcycle Desk. Dit is een slimme lamp die niet over wifi, maar wel over bluetooth beschikt. Dat er geen wifi is, is niet een héél groot probleem, omdat je de lamp in principe alleen gebruikt wanneer je er zelf onder zit. Eigenlijk stel je de lamp ook maar één keer in en doet het apparaat voor de rest het werk zelf, mits je natuurlijk alles in één keer goed installeert. Gelukkig is dat ook niet heel moeilijk en is de app daar toegankelijk genoeg voor.

Conclusie van onze review:

Maar zijn al die positieve ervaringen goed genoeg om een lamp aan te schaffen die 499 euro kost? Dat is een moeilijke vraag. We zijn in elk geval enthousiast over de mogelijkheden. Het design zorgt ervoor dat je snel een stand hebt gevonden die bij je werk of hobby past, terwijl de opties voor het instellen van de lamp je in allerlei situaties kan helpen — ongeacht of het nu ochtend, middag of avond is. Lezen, tekenen, schrijven, typen, het maakt ook niet uit wat je aan het doen bent, de lamp kan in veel gevallen een handig hulpmiddel zijn.

Lees verder in onze volledige recensie van de Dyson Lightcycle Desk

Meer lezen?

Wil je meer lezen over all-in-one-systemen, check dan ons uitgebreide nieuwsarchief. Ook hebben we inmiddels een groot aantal tips en recensies geschreven waar je doorheen kunt klikken.

Reacties (3)