Smarthome kan pas echt volledig ingeburgerd raken als iedereen, van jong tot oud, met smarthome aan de slag kan. Fabrikanten besteden veel tijd, geld en moeite in de installatie en de bediening van smarthome-producten om dit allemaal zo makkelijk mogelijk te maken voor iedereen. En we hebben echt al ontzettend grote stappen gemaakt. Vandaag de dag is het vaak niet meer dan het product vooraf even opladen of aan het stroom te hangen, een app te downloaden, het product aan te zetten en deze makkelijk toe te voegen aan de app. Beginnen met smarthome is makkelijker dan ooit, maar het verschilt hierbij wel per product. Het ene product is nu eenmaal makkelijker te installeren dan een ander product. Een videodeurbel aansluiten op je bestaande deurbelaansluiting vraagt even wat meer kennis dan dat systeem volledig te omzeilen en een videodeurbel op een batterij te gebruiken. En toch zijn we er nog niet, want het kan altijd nog makkelijker gemaakt worden. Wil jij in 2024 starten met slimme producten en een smarthome van je huis maken? Lees snel verder hoe je dit zo laagdrempelig mogelijk kan doen.
Wie onze website een beetje volgt weet dat we op het gebied van smarthome alles zo laagdrempelig mogelijk willen houden. Natuurlijk duiken we in bepaalde artikelen de diepte in, maar smarthome is zeker niet voor iedereen gesneden koek. En dat geeft ook helemaal niets. Alhoewel smarthome steeds meer ingeburgerd raakt in de maatschappij is er ook altijd nog een groep waar het abracadabra voor is. Dit artikel is dan ook niet voor de mensen die Home Assistant hebben draaien of met flows in de weer zijn met Homey, maar voor de mensen die in 2024 willen starten met smarthome. Is dat al mogelijk voor iedereen? En hoe begin je dan?
Alles verbonden of losse producten?
Beginnen met smarthome hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt natuurlijk gewoon naar de winkel gaan, een slim product kopen, deze installeren en vervolgens gaan gebruiken. Daar is helemaal niets mis mee en dat kan ook gewoon. Vooraf is het echter al wel belangrijk om na te gaan denken over de toekomst. Vind je het prima om allerlei losse producten te gaan gebruiken die je allemaal met een eigen app moet bedienen, of moeten alle producten met elkaar gaan samenwerken? Vooraf is het belangrijk om te melden dat er geen goed of fout is. Hier op de redactie zijn er ook verschillende opvattingen, net waar de voorkeur naar uit gaat. De ene persoon wil alles met elkaar verbinden zodat er één centrale plek is voor de bediening, maakt volop routines en gaat automatiseren, zodat je echt veel uit handen wordt genomen en het huis daadwerkelijk taken zelfstandig kan overnemen. Een ander maakt dit allemaal niet zoveel uit en heeft gerust verschillende apps op de smartphone staan en hecht wat minder waarde aan de centrale plek voor de bediening. Zolang de videodeurbel maar aangeeft wanneer er iemand voor de deur staat of de robotstofzuiger alles netjes schoonmaakt, dan is het allemaal wel prima. Kijk dus goed wat je precies wil in de praktijk. In beide gevallen spreken we van een smarthome, maar in het eerste geval wordt dat veel verder doorgevoerd en daar past de benaming slim huis ook veel beter bij.
Kijk naar de logo's op de verpakking
Wil je eerst eens starten met een slim huis om te kijken of het iets voor je is? Dan kan de eerste opvatting nogal overweldigend zijn. Toch kan het al wel de moeite waard zijn om er bij de aanschaf rekening mee te houden. Straks bevalt jouw smarthome zo goed dat je toch wil gaat uitbreiden of producten onderling met elkaar wil gaan verbinden. Dan is het handig dat producten al met elkaar kunnen samenwerken en zo voorkom je dat je producten opnieuw moet gaan kopen.
De meest simpele manier om rekening met de toekomst te gaan houden is simpelweg door de logo’s op de doos van het product in de winkel te gaan bekijken. Natuurlijk heeft ieder merk een eigen app, maar wil je producten van verschillende merken samen gaan gebruiken, dan zijn deze logo’s erg handig. Op vrijwel ieder smarthome-product vind je namelijk logo’s met welk smarthomeplatform ze werken. Zo vind je logo’s met teksten als ‘Works with Apple Home/HomeKit/Woning’, ‘Works with Google Home/Google Assistant’, ‘Works with Alexa’ of ‘Works with Samsung SmartThings’ en zo zijn er nog wel meer logo’s te vinden op de verpakking. Het gaat hierbij om smarthomeplatformen, zeg maar een overkoepelende app op jouw smartphone waar je producten van allerlei merken onderling met elkaar kunt gebruiken. Zo heb je geen twintig verschillende apps nodig, maar is de Apple Home of Google Home-app in principe voldoende. Zo heb je een centrale plek voor de bediening van jouw producten. Vaak wat minder uitgebreid dan de app van de fabrikant zelf, maar alle basisfuncties zijn er wel te vinden voor de dagelijkse bediening. Een handige leidraad is om te kijken naar jouw smartphone. Heb je een iPhone van Apple? Dan is Apple Home wellicht interessant. Heb je een Android-telefoon? Kijk dan naar het logo voor Google Home en Google Assistant. Meer weten? Hier lees je alles over smartphoneplatformen.
Zo is het kopen van een slim product en beginnen met smarthome niet zo heel moeilijk. Kijk naar de logo’s op de doos. Werkt het met het smarthomeplatform van jouw voorkeur? Dan zit je goed. Je kunt dan niet alleen het product gebruiken met de app van de fabrikant, maar bent gelijk ook toekomstbestendig doordat je het kunt gebruiken in het door jouw gekozen platform, samen met de andere slimme producten die dat logo op de doos hebben staan.
Toekomstbestendig
Misschien heb je er wel eens van gehoord, de nieuwe smarthomestandaard Matter. We hebben er eerder al een uitgebreid artikel over geschreven, maar in de basis komt het er op neer dat Matter de nieuwe universele standaard binnen smarthome moet worden en ‘alles-met-alles’ kan verbinden. Dan hoef je dus niet meer op te letten over protocollen en ondersteunde platformen. Het werkt allemaal met elkaar en dus kun je kopen wat je maar wil. Zo ver is het echter nog niet helemaal, want er is nog niet voor iedere productcategorie ondersteuning. Toch is het al wel de moeite waard om rekening te houden met Matter. Kijk daarom ook altijd of er naast het logo van jouw favoriete platform op de doos ook het Matter-logo aanwezig is voor nog meer toekomstbestendigheid.
Begin klein en kijk of het iets voor je is
De beste tip die we kunnen geven om te kijken of smarthome iets voor je is? Begin klein. Een makkelijke upgrade voor je eigen huis is slimme verlichting. Zo hoef je niet langer iedere avond je hele huis door om de lampen aan te zetten, maar doe je dit makkelijk vanaf je smartphone, met een verbonden afstandsbediening die alles tegelijk voor je aanzet, via een ingestelde routine automatisch bij zonsondergang of via je stem. Het is niet veel moeilijker dan een app installeren, je oude lamp uit de fitting draaien en een nieuwe slimme lamp erin draaien en deze verbinden via de app. Philips Hue is daarbij het bekendste merk en ondersteunt diverse smarthomeplatformen. Vergeet het hele bovenstaande verhaal over smartphoneplatformen als het je niet interesseert om in de toekomst producten onderling met elkaar te kunnen verbinden, dan is dat niet helemaal interessant. Houd je het echter wel in je achterhoofd voor toekomstbestendigheid? Kijk dan naar de logo’s op de verpakking om te weten wat werkt met jouw favoriete smarthomeplatform.
Naast slimme verlichting zijn andere makkelijke producten om met een smarthome te beginnen een videodeurbel op een batterij, beveiligingscamera, robotstofzuiger en een smart plug (om domme apparaten ‘slim’ te maken).
Meer lezen?
Meer weten over smarthome? We testen regelmatig producten. Lees onze nieuwste reviews of lees de tips voor meer informatie over starten met een smarthome.
Reacties (0)