Alles dat je moet weten over Apple Woning voor iOS en WatchOS

15 september 2016 4 Minuten 1 Reacties
Apple-Home

Apple Woning is de overkoepelende app voor het al bekende HomeKit en maakt het mogelijk al je compatibele smart home-apparaten met één app te bedienen.

Apple Woning kan gebruikt worden op je iPad, iPhone, Apple Watch en Apple TV.

Hoe werkt Apple Woning?

Apple Woning pakt eigenlijk alle apps van HomeKit-compatibele smart home-apparaten samen en plaatst deze in één overzichtelijke omgeving. Binnen deze omgeving is het mogelijk individuele apparaten aan of uit te zetten, scenes aan te maken zodat meerdere apparaten tegelijkertijd geactiveerd worden en tijdschema’s te creëren. Het grote voordeel hiervan is dus één overzicht met je smart home-apparaten en het wegvallen van de noodzaak om voor elk apparaat een aparte app op je homescreen te hebben staan. Apple Woning zit diep binnen iOS geïntegreerd. Zo kun je bijvoorbeeld de scenes of apparaten tevoorschijn halen op je ontgrendelscherm en direct handelingen uitvoeren dankzij 3D Touch (harder drukken op de app toont snelkoppelingen). Ook is Siri nog steeds hét aanspreekpunt om bepaalde acties uit te voeren of individuele apparaten aan of uit te zetten. De stembediening is kinderlijk eenvoudig. Zo kun je Siri dingen vragen als “zet lampen in de slaapkamer uit” of “is de voordeur gesloten?”. Natuurlijk zijn de specifieke vragen en commando’s afhankelijk van de smart home-apparaten die je gebruikt. De scenes zijn een belangrijk onderdeel van Apple Home. Zo kun je een scene genaamd ‘Goedemorgen’ aanmaken waarmee bijvoorbeeld de gordijnen automatisch opengaan, het koffiezetapparaat aangezet wordt, de lichten aangaan en de radio aangezet wordt. Voor een scene als ‘ik ben weg’ kun je de deuren laten sluiten, de lampen uit laten zetten en de thermostaat op laag laten zetten. Ook hier geldt echter weer; de mogelijkheden zijn afhankelijk van de HomeKit-compatibele smart home-apparaten die je binnen Woning gebruikt.

Werkt met Apple TV

Als je een Apple TV mediabox hebt dan kan dit apparaat ook als smart home-hub dienen. De mediabox maakt het mogelijk om commando’s die naar HomeKit-apparaten gestuurd worden ook op afstand uit te voeren. Zo is het mogelijk om de garagedeur te sluiten, de beveiligingscamera te bekijken of scenes te activeren wanneer je niet thuis bent. Een Apple TV is daarbij nodig om automatische elementen aan te maken, zoals de verwarming aanzetten om 18.00 of de lampen uitzetten als je thuiskomt. Je kunt een accessoire of scene activeren aan de hand van de tijd van de dag, je locatie, registraties van sensoren en meer.

Apple Watch

Apple heeft natuurlijk een Apple Watch gelanceerd en dus mag eenvoudige bediening via dit slimme horloge niet ontbreken. Met WatchOS 3 is het mogelijk om notificaties te ontvangen waneer er bijvoorbeeld iemand voor je deur staat, en ook kun je diverse smart home-apparaten vanaf je pols bedienen. Het is natuurlijk geen volwaardige Home-ervaring maar je kunt eenvoudig tussen scenes schakelen en apparaten aan- of uitzetten.

HomeKit

Dit alles is natuurlijk alleen mogelijk met smart home-apparaten die geschikt zijn voor Apple’s HomeKit. Een aantal voorbeelden zijn Philips Hue, Tado en Honeywell thermostaten en nog veel meer producten. Een lijst met alle compatibele apparaten vind je op deze pagina. De lijst groeit met de dag en Apple voorziet een moment in de nabije toekomst dat je daadwerkelijk je hele smart home met Apple Woning kunt bedienen. We kunnen dus de komende tijd onder meer, slimme sloten, slimme raambekleding, slimme beveiligingssystemen, slimme airconditionings, slimme keukenapparaten, slimme deurbellen en nog veel meer apparaten met HomeKit-ondersteuning verwachten. Als je in de winkels staat dan zie je aan de sticker met ‘Works with HomeKit’ of een apparaat compatibel is.

Meer informatie

Voor meer informatie over welke soort producten er voor je smart home zijn, check dan ons achtergrondartikel hierover. Wil je aan de slag om alle apparaten aan elkaar te koppelen, lees dan ons artikel over hoe je dit het beste aanpakt. Houd ten slotte onze tips en advies pagina in de gaten voor de meest actuele achtergrondartikelen over smart homes.

Reacties (1)