Gooligan malware treft één miljoen Android-gebruikers

30 november 2016 1 Minuut 0 Reacties
google-android-malware-gooligan

Volgens onderzoekers zijn meer dan één miljoen Android-accounts besmet met nieuwe malware die ondermeer op de achtergrond recensies achterlaat in de Play Store.

Gooligan treft Play Store

De nieuwe malware gaat door het leven onder de naam Gooligan en zou in meer dan 86 apps aanwezig zijn. Het lijkt er wel op dat alleen apps die via applicatiewinkels van derden geïnstalleerd werden, dus niet rechtstreeks uit de Play Store, getroffen zijn. Aan de hand van “rooting” kan de malware zichzelf alle rechten toe-eigenen in het besturingssysteem, zowel op Android versie 4 als 5.

De malware maakt na de installatie een inbreuk in de Google-account van gebruikers, bijvoorbeeld Gmail, Google Photos of Google Docs. Vervolgens kan de malware via Gmail allerlei spam-berichten verzenden. Een ander gekende actie van het stukje software is het downloaden van apps uit de Play Store en deze vervolgens een positieve rating toekennen. Ook het installeren van adware om inkomsten uit advertenties te verzamelen behoort tot de mogelijkheden.

Google is op de hoogte van het probleem en zou besmette apps verwijderd hebben uit de Play Store. De firma Check Point Software, die de malware aan het licht bracht, heeft een pagina ontwikkeld waar je kan testen of je getroffen bent. Als je getroffen bent zorg je best voor een schone installatie van Android.

Advertentie

Gebruikers van Android kunnen wel vaker malware tegenkomen maar als gebruiker kan je ook heel wat stappen ondernemen om je risico te beperken. Neem daarom zeker een kijkje naar onze tips tegen malware op Android. 

Reacties (0)