Windows 10 Anniversary Update beschikbaar: dit moet je weten

02 augustus 2016 5 Minuten 0 Reacties
Anniversary Update

Vanaf 2 augustus is Windows 10 Anniversary Update beschikbaar. Dit moet je in ieder geval weten over de update. Zo is onder andere Edge verbeterd.

We hebben er even op moeten wachten, maar vanaf nu is het eindelijk zover. Microsoft begint op dinsdag 2 augustus met het uitrollen van de Windows 10 Anniversary Update. Het is duidelijk dat het één en ander gaat veranderen, maar wat precies? In dit artikel kom je alles te weten over de belangrijkste veranderingen in de eerste échte grote update sinds de lancering van Windows 10.

Cortana

Een van de functies die flink onder handen is genomen door Microsoft voor de Anniversary Update, is Cortana. De spraakassistent ondersteunt weliswaar nog altijd niet de Nederlandse taal, toch kunnen we er gebruik van gaan maken. Dat komt omdat je voortaan een andere taal kunt selecteren, die niet afhankelijk is van jouw locatie. Zo zou je dus gewoon gebruik kunnen gaan maken van een Engelstalige Cortana.

Wat verder opvalt is dat Cortana ook een plek krijgt op het vergrendelscherm van Windows 10. Dat maakt het mogelijk om de spraakassistent nog makkelijker te benaderen, zonder dat je eerst hoeft in te loggen. Naar verwachting gaat Cortana in de komende tijd een steeds prominentere rol spelen in Windows 10. Of we daar in Nederland en België ook al gelijk iets van terug gaan zien, is nog even afwachten. Wellicht dat Microsoft daarmee wacht totdat ook de Nederlandse taal ondersteund wordt.

Advertentie

Windows Ink

Windows Ink in Windows 10 is zeker niet nieuw meer te noemen, maar wel heeft Microsoft ervoor gezorgd dat er nieuwe functies komen voor liefhebbers die met een stylus werken. Zo kun je gebruik gaan maken van sticky notes voor post it-gerelateerde zaken, Screen Sketch voor aantekeningen en Sketchpad voor schetsen. Ook kun je bijvoorbeeld gebruik gaan maken van de stylus bij Kaarten zodat je zelf een route kunt uittekenen.

Edge Browser

Toen Windows 10 het nieuwe besturingssysteem werd, verdween ook direct Internet Explorer. Voor die browser kwam Edge in de plaats. Voor de Anniversary Update heeft de browser een aantal updates ondergaan.  Wat daarbij vooral opvalt, is dat je gebruik kunt gaan maken van meer extensies. Mocht je graag gebruik maken van extensies als LastPass of Office Online, dan is dat binnenkort dus mogelijk. Ook is Edge toegankelijker gemaakt voor onder andere slechtzienden.

Xbox Play Anywhere

Echte gameliefhebbers kunnen hun lol op met de nieuwe Anniversary Update, gezien het feit dat Xbox Play Anywhere daarin zit verwerkt. Spellen die het toelaten, zorgen er voortaan voor dat je ze op zowel jouw Xbox One als op jouw computer kunt spelen. In hoeverre de games ook op een convertible te spelen zijn, is uittesten.

Windows Defender

Windows 10 is ook weer een stukje veiliger geworden. Mocht je gebruikmaken van een ander beveiligingsprogramma, dan kun je voortaan ook tegelijkertijd gebruik blijven maken van Windows Defender. Waar dat in het verleden nog weleens botste, is dat inmiddels niet meer het geval. Zo kun je Windows Defender dus gewoon naast bijvoorbeeld AVG gebruiken. Het ingebouwde programma van Windows zorgt er dan voor dat jouw apparaat zo nu en dan gescand wordt. Je kunt overigens zelf instellen of je hier al dan niet gebruik van wilt maken.

Windows Hello

Duidelijk is dat Microsoft hoopt dat steeds meer gebruikers gebruik gaan maken van Edge en om dat te bereiken, moet de browser uiteraard wel de nodige voordeeltjes krijgen. De update van Windows Hello zou dat mogelijk kunnen bieden. Daarmee wordt het mogelijk om in te loggen op websites door middel van je vingerafdruk, een irisscan of gezichtsherkenning. Ook op apps moet Windows Hello gaan werken.

Startmenu

Een van de onderdelen die onderwerp van gesprek blijft, is toch wel het startmenu. En ook na zijn update is hier weer het een en ander aan veranderd. De aanklikbare tegels blijven in tact en besparen je voortaan werk. Je komt voortaan namelijk op het bericht terecht waar je ook daadwerkelijk op klikt als je de tegel selecteert. Verkennen, instellingen en aan/uit verhuizen een stukje naar links. De rest van de ruimte wordt gebruikt om makkelijk bij je apps te kunnen komen.

Donkere modus

Mocht je veel met jouw apparaat bezig zijn en graag je accu willen sparen, dan is de donkere modus een welkome nieuwe functie. Alhoewel een aantal Windows 10-apps al gebruik maakten van donkere en lichte thema’s, gaat Windows 10 een stapje verder. Met de nieuwe optie kun je namelijk alles in een donkere modus krijgen, dus ook jouw e-mail en de kalender.

Emoji

Last, but not least, hebben ook de emoji na de Anniversary Update een update ondergaan. Niet alleen komen de emoji beschikbaar in zes verschillende huidtinten, ook zijn ze groter afgebeeld en heeft Microsoft ze meer detail meegegeven. Ook komen er meer beschikbaar dan we gewend waren. Windows 10 beschikt na zijn eerste grote update dus over voor ieder wat wils.

Is dit alles?

In dit artikel zijn de belangrijkste wijzigingen vermeld nu Windows 10 zijn eerst echt grote update is ondergaan. Uiteraard kun je ook nog andere updates tegenkomen, waaronder Bash en layout-wijzigingen van bijvoorbeeld Windows Update. De Anniversary Update kun je vanaf 2 augustus zien verschijnen bij Windows Update.

Reacties (0)