webOS: licenseren, vervangen of overstappen?

21 augustus 2011 2 Minuten 0 Reacties
HP-TouchPad-smartphone

Dat HP een punt gezet heeft achter de productie van webOS hardware is inmiddels wel bekend, maar wat gebeurt er nu met webOS? HP heeft er nog geen duidelijkheid over gegeven, maar zegt webOS niet zomaar aan de kant te schuiven. Hoe HP webOS in de toekomst zal inzetten zullen de komende weken en maanden uit moeten wijzen. Bij TouchPad eigenaren roept dit de vraag op wat er met hun tablet en wellicht favoriete besturingssysteem gaat gebeuren. Wat zijn de opties?

Licenseren

Een van de meest logische opties is dat HP webOS zal gaan licenseren aan fabrikanten als Samusung, HTC en LG. Het probleem is alleen dat schijnbaar niemand interesse heeft in het besturingssysteem. Zo hebben Samsung en HTC al aangegeven tevreden te zijn met Android en geen interesse in webOS te hebben. Het is onbekend of HP al gesprekken gevoerd heeft met andere fabrikanten van tablets, wat wel logisch zou zijn voordat je bekendmaakt de stekker uit de productie van hardware te trekken. Amazon zou webOS ook mogelijk over kunnen nemen, maar de ontwikkeling van haar eigen tablets is inmiddels al zover gevorderd dat deze kans klein lijkt.

Qua licenties is er dus nog een hoop onduidelijk, maar het ligt het meest voor de hand dat er toch een andere fabrikant met webOS vandoor gaat.

Vervangen

Mocht webOS niet gelicenseerd kunnen worden en de ontwikkeling stil komen te liggen dan is er voor webOS gebruikers een mogelijkheid om het besturingssysteem te vervangen. Dit is althans het plan van een team ervaren Android ontwikkelaars. Zij willen TouchDroid, een variant van Android gebaseerd op het Android Open Source Project, laten draaien op de TouchPad. Mocht dit project echt van de grond komen zul je nooit officiële ondersteuning krijgen van HP of Android, maar je kunt er wel vanuit gaan dat er honderden, zo niet duizenden, onafhankelijke ontwikkelaars en gebruikers werken aan de software waarmee er automatisch onofficiële ondersteuning ontstaat en je ook regelmatig updtes en nieuwe software kunt verwachten.

Advertentie

Mocht Android daadwerkelijk kunnen draaien op de TouchPad zou dit niet alleen een mooie vervanging zijn voor webOS, maar ook zou dit je toegang geven tot een vele grotere selectie aan applicaties.

Overstappen

Mocht vervangen geen optie voor je zijn kun je natuurlijk altijd overstappen op een ander besturingssysteem en een andere tablet. Jammer van je geld, maar de gebruikerservaring staat voorop. Precentral heeft een onderzoek uitgevoerd onder TouchPad en webOS smartphone bezitters waaruit blijkt dat het merendeel zou willen gaan voor een Android apparaat. 46 procent van de huidige webOS gebruikers wil overstappen naar Android terwijl 29 procent voor Apple’s iOS gaat.

De webOS werd voor de lancering van de TouchPad beschouwd als een besturingssysteem met zeer veel potentie. Nou is dat nog steeds het geval, alleen de hardware moet hier wel op afgestemd worden. Het mooiste zou zijn dat een fabrikant webOS onder zijn hoede neemt en er ook echt hardware op maat voor maakt.

Reacties (0)