Wat is het verschil tussen een capacitief en resistief display?

06 februari 2012 3 Minuten 1 Reacties
iBooks-2-digi

We hebben het afgelopen jaar een groot aantal budget tablets mogen verwelkomen. De grote verschillen met duurdere tablets zitten hem in de processors, de bouwkwaliteit, het besturingssysteem en het aantal aansluitingen, maar een verschil dat veel consumenten niet direct opvalt is de gebruikte touchscreen techniek. Er zijn twee soorten touchscreens; capacitieve displays en resistieve displays.

Op zich heeft dit niks te maken met de resolutie of de helderheid van het display maar puur met de bediening ervan. Zoals je wellicht gezien hebt zijn goedkopere tablets vaak uitgerust met een resistief display terwijl duurdere varianten beschikken over een capacitief display. Simpel gezegd is een capacitieve versie duurder maar wel een stuk gebruiksvriendelijker.

Resistieve touchscreens

Een resistief display is daadwerkelijke druk gevoelig en kan naast met de vingers ook met andere objecten, zoals een stylus, bediend worden. Ook kun je in de winter met een handschoen aan het display bedienen. Dit komt omdat er onder het scherm twee lagen liggen met een luchtlaag ertussen. Eén van de lagen is voorzien van elektrische spanning en zodra de andere laag er door het drukken met de vingers of een ander object op gedrukt wordt, wordt dit geregistreerd. Het grote voordeel is dat je zeer nauwkeurig pixels aan kunt klikken of iets kunt tekenen met een stylus. Ook is het voor de fabrikant een stuk goedkoper om te produceren dan een capacitief display. Nadeel is dat resistieve displays ook veel druk verwachten en dus traag of slecht kunnen reageren. Resistieve displays van goedkope tablets registreren de druk met de vingers soms niet waardoor het frustrerend kan zijn om mee te werken. Daarbij kunnen tablets met een resistief display minder leesbaar zijn in zonlicht door reflecties van de extra laag.

De eerste resistieve displays konden niet omgaan met de zogenaamde ‘multitouch’ functie waarbij meerdere vingers tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het ‘pinch-to-zoom’ effect bij het vergroten van een foto. Bij nieuwere tablets met een resistief display wordt aangegeven dat het wel mogelijk is om met een beperkt aantal vingers tegelijkertijd te werken. Toch werkt dit vaak niet helemaal soepel, vooral ook omdat het een stuk lastiger is voldoende druk uit te oefenen met meerdere vingers die ook nog eens in beweging zijn.

Capacitieve touchscreens

Capacitieve displays kunnen alleen met de vingers (of een stylus die de vingers nabootst) bediend worden. Deze variant maakt gebruik van lichte elektrische lading die over het gehele scherm verspreid is. Wanneer je met je vinger het display aanraakt wordt de elektrische stroom onderbroken (anders geleid) aangezien je lichaam elektriciteit geleidt. Het punt waar dit gebeurt wordt door de software waargenomen en gezien als een aanraking van het display. Het grote voordeel ten opzichte van resistieve displays is dat er geen druk nodig is om de aanraking te registreren. Hierdoor is het display zeer gevoelig en is de werking vaak een stuk soepeler. Nadeel is dat je de tablet dus alleen met geleidende objecten, zoals een capacitieve stylus, en je eigen vingersmaken kunt bedienen.

Capacitieve displays werken zonder problemen met ‘multitouch’.

Video

In onderstaande video wordt het verschil tussen beide displays duidelijk zichtbaar gemaakt.

Reacties (1)