Waarom cleaning apps voor je Android-apparaat onzin zijn

20 november 2016 6 Minuten 1 Reacties
cleaning-apps-feature

In het artikel over hoe je de accu van je Android apparaat langer mee kan laten gaan schreef ik dat je beter verder uit de buurt kan blijven bij cleaning apps omdat het meer kwaad dan goed doet. In dit artikel wordt toegelicht waarom dit precies zo is. Het is echter niet om de redenen die je denkt.

Even terug

Ik schreef onder het tussenkopje over cleaning apps het volgende:

… een app genaamd “Cleanbooster.” Dit soort apps doen je accuduur meer kwaad dan goed. Android is geoptimaliseerd om processen zelf in hand te houden. Als een app zoals cleaning apps hier zelf mee gaan prutsen, zorgt dit alleen maar gestopte processen. Deze zullen later door Android weer worden opgestart als ze nodig zijn. Dit kost dus alleen maar meer accu. Blijf dus weg van deze apps.

Het leek me logisch om deze statements wat verder uit te werken, zodat je beter weet waarom cleaning apps niet goed zijn voor Android en je er hierna voorgoed ver weg van blijft, net als je vrienden en familie.

Over welke apps gaat het?

Een paar voorbeelden van de cleaning apps in de Google Play Store zijn snel te vinden. Ga via de Google Play Store naar de categorie “Tools” en je vindt meteen bovenaan “Clean my Phone” met 500.000 downloads. Nummer 2, Easy Clean, heeft ook 500.000 downloads. Scroll naar nummer 9 en je komt Clean Android tegen: 500 miljoen downloads. DU Speed Booster & Cleaner? 100 miljoen. De populariteit van deze apps is erg groot.

Al deze apps hebben een feature die onnodige processen stopt. In elke app heten ze weer wat anders: “Phone Boost”, “Phone Booster”, of “geheugen boost”. Op deze manier zijn er nog wel tientallen voorbeelden op te noemen.

De reden dat deze apps nog zo populair zijn, is omdat een aantal jaar terug smartphones veelal standaard met slechts 128 of 256MB werkgeheugen werden verkocht. Deze smartphones zijn nu erg langzaam, en deze apps beloven dit op te lossen. Tegenwoordig is het minimum werkgeheugen 1GB en is het probleem minder groot.

Fabrikanten doen ook mee

Maar ook fabrikanten bouwen features in zodat je achtergrondprocessen kan killen. Huawei is hier een voorbeeld van, waarbij je bij het openen van je multitask scherm de optie krijgt om alle apps uit het werkgeheugen te wissen. Ook met Samsung en OnePlus kan je snel alle apps kan killen via een ingebouwde functie.

Er zullen ongetwijfeld nog wel meer fabrikanten zijn die soortgelijke features in hun Androidskin verwerken, maar allemaal hebben ze een ongewenst effect. Om dit te begrijpen is het goed om te snappen hoe Android omgaat met processen.

Hoe gaat Android om met zijn processen?

Android is erg goed in het afhandelen van processen. Het bepaalt zelf welke app op de achtergrond mag draaien en welke niet. Via het LMK (Low Memory Killer) wordt elk process een waarde toegekend tussen de -17 en 15. Processen met een hogere waarde hebben een grotere kans om gesloten te worden door Android om ruimte vrij te maken, terwijl een lagere waarde een kleinere kans heeft om afgesloten te worden. Gebruik je een app een tijdje niet en start je een andere app, dan wordt deze app vanzelf van minder belang, en krijgt hij minder werkgeheugen toegekend.

Android deelt de processen in 5 categorieën in: Foreground, Visible, Service, Background, en Empty. Elke categorie heeft een ander punt waar processen in deze categorie worden gestopt. Dit is afhankelijk van een variabele per categorie. Hoe hoger de waarde van de vijf variabelen, hoe sneller een process in een bepaalde categorie wordt gestopt.

Het “leuke” is dat fabrikanten zelf kunnen bepalen wat deze waardes zijn. Dit is ook de reden waarom de OnePlus 3 na introductie snel een update kreeg om meer apps in het werkgeheugen te houden: pas de bovengenoemde variabelen aan, en je bent klaar. Nadeel van meer apps in het werkgeheugen houden is het hogere batterijverbruik. Hierdoor zoeken fabrikanten de hele tijd naar de beste balans. Samsung heeft bijvoorbeeld de eigenschap wat agressiever te zijn met het stoppen van processen om batterij te besparen.

Door deze manier van het managen van processen is het ook niet erg om een vol werkgeheugen te hebben. Sterker nog, ongebruikt werkgeheugen is zonde. Android weet zijn weg te vinden en bepaalt zelf wat het beste is.

Wat is er dan mis met cleaning apps?

Met bovenstaande kennis is deze vraag makkelijk te beantwoorden. De bovengenoemde Boosters app stoppen processen van apps die draaien op de achtergrond. Het resultaat is dat er continu processen worden opgestart en afgesloten, omdat Android via de LMK zelf wil bepalen wanneer er processen worden gestopt. Terwijl jij denkt dat je processen definitief afsluit, worden deze door Android meteen daarna weer opnieuw opgestart als ze nodig worden geacht. Hierdoor zal je accuduur aanzienlijk slechter worden. Ook zal de processor meer werk moeten verrichten om continu afgesloten achtergrondprocessen weer op gang te brengen. Geen goed idee dus.

Cleaning apps zijn veelal een scam

Om het leed nog erger te maken, zijn process cleaning apps veelal een scam. Ze staan bekend om de vele onnodige permissies die ze vragen.  Een appmaker kan hierdoor makkelijk gegevens van je verzamelen en doorverkopen aan derde partijen. Deze partijen kunnen vervolgens weer gerichte advertenties op jouw afvuren.

Erger nog, cleaning apps kunnen ook een virus bevatten. Smartphones met weinig werkgeheugen zijn over het algemeen vrij oud, en draaien daarom meestal op een kwetsbare Androidversie. Sinds mensen met weinig werkgeheugen maar wat dankbaar gebruik van process cleaning apps in de hoop hun oude smartphone weer wat sneller te maken, zijn deze mensen erg kwetsbaar voor beveiligingslekken. De appmakers weten dit ook, en daarom is het erg gemakkelijk om virussen uit te buiten in deze oude smartphones.

Cache schoonmaken?

Ten slotte is het zaak om process cleaning apps niet te verwarren met schoonmaaksapps voor cache zoals CCleaner. Ook in Android zelf zit een opschoonfunctie voor de cache. Via instellingen, opslag en usb, en een klik op “gegevens in het cachegeheugen” krijg je een melding om het cachegeheugen te kunnen wissen.

Deze functie maakt het cachegeheugen schoon, oftewel de bestanden die apps aanmaken. Dit is wat anders dan een proces die op de achtergrond van Android draait. Apps die je cache opschonen zijn juist heel nuttig, zodat je je interne geheugen vrijhoudt. Kortom, voordat je weer een app download die die hemel belooft: check waar je mee te maken hebt en gebruik vooral je verstand.

Meer informatie

Benieuwd wat nog meer goed is voor je Android apparaat? Check dan ons tip archief waar regelmatig nieuwe tips en achtergrondartikelen worden gepubliceerd.

Reacties (1)