Tablet populairder dan e-reader voor lezen digitale boeken

06 april 2012 1 Minuut 0 Reacties
iBooks-2-digi

E-readers zijn geoptimaliseerd voor het lezen van digitale boeken maar toch wint de tablet flink terrein wanneer het op digitaal lezen aankomt. Vorig jaar won de e-reader dit gevecht nog maar in januari 2012 is de tablet voor het eerst het meest gebruikte apparaat, met 41 procent van de digitale lezers.

Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Marktonderzoek Boekenvak in samenwerking met Intomart GfK. De e-reader komt nu op de tweede plek terecht met 33 procent van de digitale lezers. Op plek drie vinden we de laptop en op plaats vier de smartphone. Opvallend is dat vooral mannen nu een tablet verkiezen boven een e-reader. Bij de vrouwen is dit juist omgekeerd.

Hoewel de tablet nu dus het meest gebruikt wordt om e-books op te lezen blijft de e-reader het hoogst gewaardeerd als apparaat om e-books mee te lezen. E-reader gebruikers zijn volgens het onderzoek het meest van mening dat ze in iedere gewenste houding en op iedere gewenste plaats kunnen lezen. Ook krijgen ze minder last van hun ogen, wat de meerwaarde van het e-ink display tegenover het LCD display duidelijk maakt.

Van de Nederlanders die een tablet hebben leest 27 procent e-books en 20 procent tijdschriften. Gebruikers zijn gematigd tevreden over het lezen van deze media op tablets met een waardering van respectievelijk een 3,6 en een 3,7 op een vijfpuntsschaal. zoals verwacht zijn het volgen van nieuws en actualiteiten en het gericht informatie zoeken beter gewaardeerd met respectievelijk een 4.2 en een 4.1. Gebruikers van een e-reader waarderen juist het lezen van lange verhalen en educatieve teksten hoog, mede door de plezierige en comfortabele leeservaring.

Reacties (0)