Smartphones en tablets: terugblik op 2021 en vooruitblik op 2022

23 december 2021 7 Minuten 0 Reacties
smartphones-apple

Smartphones en tablets lijken vandaag de dag enorm op elkaar. Dat maakt ons werk wat gemakkelijker, want zo zijn trends goed te spotten.

Het design van smartphones is al een aantal jaar hetzelfde: je draagt een minicomputer op zak met een groot scherm en als het even kan eentje met zo min mogelijk knoppen. In 2021 hebben we heel veel dezelfde soort telefoons voorbij zien komen; of je nu een high-end, midrange- of budgetmodel in huis haalde. In het afgelopen jaar hebben we heel wat trends gezien die de basis leggen voor de trends van volgend jaar, waardoor we de komende twaalf maanden ook veel overlap verwachten. Maar welke trends waren dat? En op welke ontwikkelingen mogen we nog rekenen? We beginnen met de belangrijkste trends die we in 2021 gezien hebben.

Unieke en geavanceerde processors

Het is geen geheim dat de processors in smartphones ieder jaar beter en sneller worden. Dat geldt ook voor onze smartphones, al speelt het werkgeheugen daar ook een belangrijke rol in. Het is ook niet zozeer dat chipsets in algemeen beter worden; de trend is dat steeds meer fabrikanten eigen processors ontwikkelen. Waarschijnlijk om de afhankelijkheid van derde partijen, zoals Qualcomm en Mediatek, een beetje in te perken. Apple heeft natuurlijk zijn eigen Bionic-processor, Huawei heeft Kirin en Samsung heeft Exynos. Google heeft tegenwoordig ook zijn eigen chip, genaamd Tensor. Die chip biedt natuurlijk allerlei voordelen ten opzichte van de Qualcomms en Mediateks, en is bovendien van de grond af aan intern bij Google ontwikkeld. En dat geeft een smartphone als de Google Pixel 6 unieke voordelen (zoals je die ook bij Apple kunt aantreffen).

Meer telefoons met 5g

De uitrol van 5g is reeds jaren aan de gang, maar in 2021 zijn er echt heel veel smartphones met 5g-ondersteuning verschenen. Zoveel zelfs dat je bijna vergeet dat we in Nederland nog altijd een suboptimaal 5g-netwerk draaiende hebben en we dus eigenlijk nog niet optimaal van die verbinding gebruikmaken. Maar dat neemt niet weg dat 5g nu al voordelen biedt. De verbindingssnelheid ten opzichte van 4g verschilt misschien niet heel erg, maar is wel aanwezig. Bovendien haal je nu smartphones in huis waar je vervolgens jaren mee kunt doen. En dat is fijn in tijden van lange levertijden en leveringsproblemen. Je moet ook eigenlijk helemaal geen nieuwe smartphone willen elk jaar. Als je een goed model koopt met toekomstbestendige functies, dan doe je er altijd langer mee dan je aanvankelijk verwacht. Daarom is en blijft 5g voorlopig een belangrijke trend.

Minder, maar wel goede tablets

Het afgelopen jaar zijn er echt heel weinig tablets verschenen. Dat merk je ook aan het uitgebreide FWD-overzicht waarin de redactie de beste tablets bespreekt. De lijst met tablets is niet meer zo aan verandering onderhevig als jaren geleden. Dat komt waarschijnlijk om een aantal redenen: mensen hebben al een tablet, zijn uitgekeken op die dingen of zijn heel merkvast. Dat laatste idee is gestoeld op het feit dat bedrijven als Samsung en Apple alsnog regelmatig tablets uitbrengen. Het gaat dan om dure en goedkopere modellen. ‘Regelmatig’ is hier overigens relatief en moet je binnen een bepaalde context bekijken. Andere, voorheen populaire, tabletfabrikanten lijken de markt achter zich gelaten te hebben. Maar als er dan nu weer een nieuwe tablet verschijnt, zoals de Galaxy Tab S7 Plus of de iPad Pro, dan is het feest.

Algemene trends

Tot slot nemen we in een sneller tempo nog wat belangrijke trends met je door. Dit zijn met name trends die we de afgelopen jaren ook al zagen. Denk dan aan smartphones die steeds grotere schermen krijgen (en in veel gevallen ook steeds dunnere schermranden). Of augmented reality in het algemeen: van kaartenapplicaties tot videogames en alles ertussenin. Het is niet voor niets dat bedrijven als Apple denken dat dit de technologie van de toekomst is. Zo’n soort technologie kun je dan het beste pushen via andere populaire apparaten, zoals smartphones en tablets.

De technologie gaat niet meer weg, ook als je er tot op heden geen gebruik van gemaakt hebt. Je komt er vroeg of laat mee in aanmerking (bijvoorbeeld als je een meubelstuk in huis wil uitproberen). Verder gaan bedrijven soms juist heel goed of heel slordig om met je gegevens (Apple versus Xiaomi) en is het zo dat biometrische beveiliging steeds belangrijker wordt (al is het aanmaken van sterke wachtwoorden vaak een betere optie). Daarnaast gaan de schermresoluties omhoog, worden telefoons vaak standaard uitgebracht met 128 GB aan opslagruimte en 6 GB aan werkgeheugen en ligt de verversingssnelheid vaak tussen de 90 en 120 Hertz.

Vooruitblik 2022

Voor 2022 kan FWD wilde voorspellingen doen, maar de praktijk leert altijd dat het nieuwe jaar slechts kleine stappen maakt die geheel in de lijn der (sobere) verwachting ligt. Andere dingen die nu bijvoorbeeld opvallen zijn smartphones met opvallende formfactors. Denk dan aan opvouwbare smartphones en tablets of juist apparaten die je volledig of voor een deel oprolt. Nu zijn er al wat prototypes her en der verschenen, maar we verwachten niet dat we volgend jaar ineens allemaal onze tablets oprollen alsof het velletjes papier zijn.

Nee, de trends voor het volgende jaar zijn waarschijnlijk dezelfde (algemene) trends als voor dit jaar. Dan hebben we het over camera’s met meer megapixels en mogelijkheden, schermen die lekker snel content presenteren en accu’s die langer meegaan. Waarschijnlijk gaan we er minder lang over doen om al die accu’s op te laden, maar echt grote doorbraken verwachten we niet op accugebied. Dit komt niet alleen door de stagnatie in de industrie, maar ook vanwege de eerdergenoemde leveringsproblemen en onderdelentekorten.

Een andere belangrijke trends blijft dat mensen langer met hun smartphones en tablets blijven doen. Nieuwe modellen zijn nu soms weken niet leverbaar en anders hebben mensen het geld er niet meer voor over. Midrange toestellen zijn vaak prima en goed betaalbaar en met het juiste softwarebeleid kunnen ze gewoon jaren meegaan. Ja, na een jaar of drie is die misschien te langzaam en merk je dat de camera’s minder goede foto’s maken. Maar voor het milieu en je eigen bankrekening is het beter hem toch nog een jaar (of wat) op zak te houden.

Daarnaast is de kans zeer groot dat we meer en betaalbare opvouwbare smartphones gaan zien, waaronder van Samsung. We weten dat Motorola ook op die markt actief is en dat bedrijven als Royole en Huawei ook hebben laten zien wat ze kunnen. Nu dit soort smartphones steeds populairder worden, is het tijd dat ze voor een openbreking van de markt zorgen, zoals de ‘smartphone’ destijds ook deed. Wellicht dat die ontketening een jaartje opschuift vanwege de pandemie, maar het kan nu niet lang meer duren voordat ze de markt overnemen.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over apps? Houd dan onze uitgebreide nieuwsdatabase in de gaten. Ook kun je terecht in onze sectie met al onze tips en adviezen en kun je natuurlijk onze reviews lezen.

Reacties (0)