4 tips om de levensduur van je smartphone te verlengen

09 september 2023 4 Minuten 0 Reacties
Samsung Galaxy Z Fold 5 en Galaxy Z Flip 5

Of je nou een goedkope of dure smartphone hebt, dat maakt niet uit. Het is altijd fijn om lekker lang te kunnen doen met de telefoon die je op zak hebt. In dit artikel geven we daarom vier tips om de levensduur te verlengen.

Constant een nieuwe smartphone kopen is vanwege twee aspecten nadelig. Ten eerste huilt je portemonnee wanneer je jaarlijks upgradet en ten tweede gaat dat koopgedrag ten koste van het milieu. Wat je reden ook is om langer te willen doen met je smartphone, dat is ons om het even. We willen je graag helpen om er het maximale uit te halen. Het mooiste zou zijn dat je het einde van de updatecyclus haalt die een fabrikant hanteert. Meestal is dat vier tot vijf jaar.

Houd je smartphone up-to-date

Dat is meteen een mooie brug naar de eerste tip (en tevens een beetje een open deur): houd je smartphone up-to-date. Zorg ervoor dat je altijd een recente versie van het besturingssysteem op je toestel hebt staan, ongeacht het besturingssysteem dat je gebruikt. Soms krijg je ineens een pop-up in beeld die meldt dat er een update klaarstaat. Je kunt er dan maanden naar kijken, maar kunt het updaten ook maar gewoon achter de rug hebben. Updaten heeft enkel voordelen.

Niet alleen krijg je toegang tot nieuwe functies, ook is het zo dat je veel beter beschermd bent tegen allerlei online gevaren. Je toestel is daardoor minder gevoel voor aanvallen van hackers en mogelijk gaat er ook minder mis wanneer je toch onverhoopt malware binnenhaalt. Bovendien verschijnen er geregeld bug fixes (foutoplossingen) en prestatieverbeteringen, waardoor de smartphone in kwestie een betere ervaring in het algemeen kan aanbieden. Daar zeg je toch geen nee tegen?

Slim omgaan met opslagruimte

Maar we snappen dat het soms wel eens lastig kan zijn om zo’n update te downloaden. Want niet elke smartphone is uitgerust met voldoende opslagruimte. Helemaal wanneer je lekker veel foto’s en video’s maakt en opslaat, dan zit die ruimte zo vol. Daarom is het verstandig om bewust en slim om te gaan met de beschikbare ruimte. Zo doe je er goed aan alleen gegevens lokaal op te slaan die je ook daadwerkelijk alleen lokaal nodig hebt. Zoals apps en updates voor het besturingssysteem.

Voor je foto’s en video’s kun je het beste een goede cloudopslagdienst overwegen. Het liefste eentje die de content niet alleen op servers elders op aarde opslaat, maar de originele bestanden ook meteen uploadt naar je pc of eigen server in huis. Dan weet je zeker dat de kwaliteit gewaarborgd blijft en dat het materiaal veilig opgeslagen is. Dan hoeft die geen onnodige ruimte in te nemen en kun je er dus voor zorgen dat je toestel altijd up-to-date is wanneer de update zich aandringt.

Bescherm hem met een hoesje

Goed, dan ben je dus zover dat je toestel optimaal fungeert, maar dan laat je hem vallen. Mogelijk overleeft die een klap hier en daar, maar waarom zou je het daarop gokken? Je doet er altijd goed aan te investeren in een fijn hoesje. Soms is dat stom, aangezien het design of de kleur mogelijk een grote rol speelde in je keuze voor dit toestel. Maar zodra de buitenkant kapotgaat, dan ben je nog verder van huis. Wil je lang met je smartphone doen, dan is zo’n hoesje dus eigenlijk een must.

Daarnaast kun je ook een screen protector overwegen. Dit is een extra laag voor op het scherm, zodat het minder snel krassen en andere beschadigingen oploopt. Je hebt dan de keuze uit plastic of glazen varianten, die allebei hun voor- en nadelen hebben. Plastic gaat lang mee, maar kan het zicht op het scherm verpesten wanneer er teveel krassen op zitten. Ondertussen moet je de glazen beschermlaag vervangen wanneer daar een scheur in zit. Laat je vooral informeren door een expert op dit gebied.

En die accu?

En tot slot is het verstandig om goed te letten op de accu van je smartphone. Een veelvoorkomende reden dat mensen upgraden is dat hun accu minder lang meegaat. Toegegeven, de oplaadbare batterijen in smartphones zijn niet ontworpen voor eeuwigdurend gebruikt. Maar wanneer de batterij minder goed presteert, dan is dat geen reden om meteen je volledige smartphone te vervangen. Je kunt mogelijk een accu vervangen of achterhalen waardoor die snel leegloopt.

Een leeglopende accu kan veel oorzaken hebben. Je stelt de helderheid van het scherm te hoog in, er staan heel veel apps of foto’s op je smartphone en anders is er teveel activiteit op de achtergrond. Probeer dus eerst te kijken of je het probleem van de leegloop kunt achterhalen. Zet bluetooth en locatiediensten uit als je die niet gebruikt, bijvoorbeeld. Accu’s moeten gewoon vier jaar mee kunnen gaan; natuurlijk kun je pech hebben met de hardware, maar meestal ligt het aan het gebruik.

Reacties (0)