Review: Samsung Galaxy Tab A 10.5 – midrange tablet met premium allure

17 oktober 2018 + 10 minuten 9 Reacties
samsung-galaxy-tab-a-10-5-foto-1

De Samsung Galaxy Tab A 10.5 is de nieuwste budgettablet van het Zuid-Koreaanse bedrijf, met een aantal interessante features. Zo beschikt de tablet over dezelfde slimme aansluiting van de Galaxy Tab S4 en zijn er ook hier vier speakers aanwezig.

Premium functies op een goedkopere tablet: dat is de Samsung Galaxy Tab A 10.5 in de notendop. Natuurlijk geldt dat niet voor alle aspecten van de tablet, maar deze budgettablet zou je nog wel eens kunnen verrassen. Al zou je je nog wel eens kunnen afvragen of dit daadwerkelijk echt een budgettablet is met zijn prijs van iets minder dan driehonderd euro. Laten we het op een midrange tablet houden. Eentje die dus is voorzien van een aantal dingen waar ook de duurdere Galaxy Tab S4 mee is uitgerust.

Samsung Galaxy Tab A 10.5 – specificaties

Samsung Galaxy Tab A 10.5
Scherm 10,5-inch, 1.200 bij 1.920 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 450
RAM 3 GB
Opslaggeheugen 32 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja (optioneel)
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Nee
Camera’s Acht megapixel achter, vijf megapixel voor
Accu 7300 mAh Lithium Polymer

Specs

We kijken met gemengde gevoelens naar de specificaties van de Samsung Galaxy Tab A 10.5. Zo zijn we blij met het scherm qua grootte en schermresolutie (10,5-inch, 1.920 bij 1.200 pixels) en de hoeveelheid werk- en opslaggeheugen. Dat is gewoon degelijk als je kijkt naar de prijs. De grote accu en de usb-c-aansluiting zijn hier de kers op de taart — maar de processor gooit dan weer roet in het eten. Dat is één van de belangrijkste aspecten van een slim apparaat — de vraag is echter hoeveel je van die processor gaat merken in het dagelijkse gebruik.

Samsung Galaxy Tab A 10.5 – hardware en design

Een groot verschil tussen de Samsung Galaxy Tab S4 en de Samsung Galaxy Tab A 10.5 is het omhulsel. De buitenkant is gemaakt van kunststof, wat natuurlijk veel goedkoper is om te produceren. Wanneer de Galaxy Tab A 10.5 in de hand ligt, dan voelt het echter niet heel goedkoop aan. Sterker nog, de buitenkant geeft de tablet een solide beschermlaag. Ook voelt de tablet steviger aan, wat een voordeel is wanneer je van plan bent de tablet te delen met jongere gezinsleden — iets waar het apparaat voor bedoeld is.

Daarnaast zijn de randen wat dikker in vergelijking met het duurdere model. Als we kijken naar eerdere Galaxy Tab A-modellen, dan zijn ze ietwat dunner gemaakt, maar ze zijn gelukkig nog steeds breed genoeg om de tablet comfortabel te kunnen vasthouden. Echter, ook hier is het zo, net als op het duurdere model, dat de vingerafdrukscanner is verdwenen. In plaats daarvan moet je het doen met de gezichtsherkenning of de traditionele methode zoals de pincode of het patroon als het om het beveiligen van je tablet gaat.

Gelukkig is er wel een sleuf voor een micro-sd-kaart, aangezien 32 GB natuurlijk niet ontzettend veel ruimte is. Het zal voor een gemiddelde gebruiker, die niet constant alle apps en games wil bewaren, echter wel genoeg zijn. Waarschijnlijk wordt de tablet dan gebruikt als middel om te mailen, af en toe een spelletje te spelen en nieuws te lezen. Het is gelukkig wel zo dat het opslaggeheugen is verdubbeld sinds de Samsung Galaxy Tab A 10.1 uit 2016 en dat is een trend die we natuurlijk alleen maar kunnen toejuichen.

Daarnaast heeft Samsung ook de koptelefoonaansluiting op de tablet achtergelaten, waardoor je dus gewoon je oude koptelefoon kunt blijven gebruiken met de tablet en niet per se hoeft te investeren in een bluetooth-variant. Net als de Samsung Galaxy Tab S4 beschikt ook de Samsung Galaxy Tab A 10.5 over vier speakers aan de zijkant. Het apparaat heeft qua design dus al veel weg van het duurdere model, maar doordat er andere materialen zijn gebruikt en de tablet iets groter is, herken je hem wel meteen als de Tab A 10.5.

Display

Als we puur kijken naar de specs van de Samsung Galaxy Tab A 10.5, dan zijn we niet heel erg onder de indruk. Het schermformaat van 10.5-inch in combinatie met de resolutie van 1.200 bij 1.920 pixels levert namelijk een pixeldichtheid van 214 pixels per inch (ppi) op. Hoewel dat genoeg is voor relatief scherpe beelden, is het ppi-gehalte lager dan op het model van twee jaar geleden. De vraag is echter of het opvalt en wat ons betreft is dat niet zo. Desondanks spreekt dit niet in het voordeel van de tablet; je verwacht eerder dat die pixels omhoog gaan.

Connectiviteit

Op het gebied van connectiviteit mag je de basis verwachten, meer is ook eigenlijk niet nodig. Uiteraard is er ondersteuning voor bluetooth (versie 4.2) en wifi, naast de gps-chip en de geliefde koptelefoonaansluiting. Helaas is de bluetooth-versie niet omhoog gegaan naar versie 5.0, maar dat is voor de meeste huishoudens geen vereiste. Daarnaast is er dit keer wel usb-c aanwezig voor sneller opladen en is het fijn om te weten dat je er wederom voor kunt kiezen een simkaart te gebruiken. Maar dat hoeft niet — scheelt ook weer geld.

Speakers

Net als op de Galaxy Tab S4 zitten er ook op de Tab A 10.5 vier speakers, die ondersteuning aanbieden voor Dolby Atmos. Ook kun je gebruikmaken van de equalizer voor het snel instellen van het geluidsprofiel en is het tevens mogelijk die instellingen te finetunen (wat sowieso al gebeurd is door Samsung-dochter AKG). Het geluid klinkt over het algemeen prima en is zelfs vergelijkbaar met het geluid dat uit de Tab S4 komt. Verwacht geen baanbrekende geluidseffect of iets dergelijks; dit klinkt allemaal netjes en kraakvrij.

Camera’s

Hoewel de camera’s op de Galaxy Tab A uit 2016 op zich redelijke foto’s kon produceren, is dat voor de standaard van vandaag de dag niet heel fraai meer natuurlijk. Hoewel deze camera’s wat beter zijn, hoef je er desondanks niet veel van te verwachten. Donkere kleuren lopen al snel in elkaar over, waardoor details wegvallen. Daarnaast is er nog wat ruis aanwezig, maar gelukkig is het allemaal verwaarloosbaar. Dit zal niet de reden zijn dat je een tablet koopt, omdat je waarschijnlijk betere foto’s maakt met je smartphonecamera.

Accuduur

De Samsung Galaxy Tab A 10.5 beschikt over een accu met evenveel vermogen als in het voorgaande model (en de Galaxy Tab S4) en dat is goed nieuws. Want dit is een krachtige accu waarmee je met gemak de dag doorkomt na wat spelletjes gespeeld te hebben, films te hebben bekeken en mailtjes te hebben beantwoord. Bovendien helpt de energiezuinigheid van Android natuurlijk ook enorm, wat sowieso al een grote verbetering is ten opzichte van het vorige model. Op dit vlak hebben we echt niets aan te merken.

Samsung Galaxy Tab A 10.5 – software

Op deze tablet staat nagenoeg dezelfde software als op de Galaxy Tab S4. We zeggen nagenoeg, omdat we een paar functies missen die te maken hebben met de stylus, bijvoorbeeld. Dat betekent dat ook de Tab A 10.5 wordt geleverd met de nieuwe Samsung Experience, bovenop Android 8.1 Oreo. Omdat dit geen high-end model is, verwachten we niet dat de Pie-update snel zal worden vrijgegeven voor dit model. Ook hier is de beveiligingspatch blijven steven op 1 juni. Dat was te verwachten, maar maakt het niet minder jammerlijk.

En ja, ook deze tablet wordt geleverd met een flink aantal vooraf geïnstalleerde applicaties. Mogelijk gebruik je het merendeel hier niet van, omdat je inmiddels zelf bepaalde applicaties hebt uitgekozen en prefereert. Een app die er standaard op zit is bijvoorbeeld de Kids-app. Daarmee krijg je toegang tot een kindervriendelijke omgeving waar kids gewoon hun gang kunnen gaan, zonder dat ouders ergens over na hoeven te denken. Omdat deze tablet op gezinnen is gericht, is dit dan wel weer een waardevolle toevoeging.

De camera aan de voorkant van het toestel is overigens in staat om het toestel te ontgrendelen middels een irisscan of gezichtsherkenning. Dat klinkt hartstikke leuk op papier en de eerste paar keer is het ook tof in de praktijk, maar je komt er al gauw achter dat het toch meer een gimmick dan een handige feature is. Met iets te veel of juist te weinig licht werkt de functie al niet meer en dan ben je overgeleverd aan oudere methoden, zoals een pincode. Heel jammer, zeker ook omdat je geen vingerafdrukscanner als alternatief hebt.

Samsung Galaxy Tab A 10.5 – in gebruik

Over het algemeen is de Samsung Galaxy Tab A 10.5 is een tablet die zeer gemakkelijk in gebruik te nemen is. Is dit je eerste Samsung-apparaat? Dan zal de interface misschien even wennen zijn, maar waarschijnlijk is dat zo gebeurd. De tablet reageert vaak vlot en kan omgaan met een handjevol games, maar lang niet alles natuurlijk vanwege de minder krachtige processor. Het apparaat ligt bovendien lekker in de hand, is niet zwaar en ook helemaal niet glad — precies wat je zoekt dus voor dagelijks familievermaak.

Er is geen ondersteuning voor de stylus waarmee de Galaxy Tab S4 wel kan worden gebruikt. Maar omdat Samsung wel de slimme aansluiting heeft toegevoegd aan deze midrange tablet, kun je een aantal accessoires gebruiken die je mogelijk bij je Tab S4 hebt gekocht, zoals bijvoorbeeld de standaard waarmee je de tablet rechtop overeind zet en ondertussen kan opladen. Ondanks het feit dat de tablet met zijn 10,5″-scherm redelijk fors is, kun je hem toch gemakkelijk meenemen wanneer je met een tas op pad gaat.

Prestaties

De Snapdragon 450 verdient geen prijzen als het gaat om snelheid, wel als het gaat om energiezuinigheid. De processor is dus niet zo krachtig, maar kan er wel voor zorgen dat je lang met je tablet doet. Zoals gezegd kun je niet elke game met deze processor opstarten, maar de grafisch minder zware titels moeten geen probleem zijn. Over het algemeen draait de tablet soepel met deze hardware (ook dankzij die 3 GB aan werkgeheugen), maar hier en daar kan die nog even stotteren. Maar dat is niets om je zorgen over te maken.

Samsung Galaxy Tab A 10.5 – conclusie

Daar waar de Samsung Galaxy Tab S4 een beetje tegenviel als je kijkt naar wat er allemaal geüpdatet is, is dat bij de Samsung Galaxy Tab A 10.5 niet het geval. Dit is meer dan een herhaling van zetten en levert daadwerkelijk een betere gebruikerservaring op dan het model uit 2016. Dat komt onder meer door de betere specificaties en de toevoeging van de slimme aansluiting, waardoor je de al beschikbare accessoires voor de tabletserie kunt gebruiken. Ook is het fijn dat er nu usb-c aanwezig is voor het opladen.

Er zijn jammer genoeg ook wat dingen die minder bevielen. Zo is de processor niet heel krachtig, is het beeld technisch gezien (maar verwaarloosbaar) minder scherp en is het een raadsel waarom Samsung de vingerafdrukscanner ook hier heeft ingeruild voor de inferieure beveiligingsmethode van gezichtsherkenning. Maar over het algemeen is dit op de meeste vlakken een flinke verbetering, en dat zie je toch terug in de prijs. Die ligt nog wat hoog, maar met een paar maanden wachten zit die op het perfecte prijspunt.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Op veel vlakken verbeterd
  • Design
  • Usb-c-aansluiting

Minpunten
  • Processor

  • Beeld technisch gezien minder scherp
  • Geen vingerafdrukscanner

Reacties (9)