Review: Point of View Mobii 1045

20 mei 2013 + 10 minuten 2 Reacties
PoV-Mobii-1045-totaal

Het Nederlandse bedrijf Point of View heeft afgelopen maart een aantal nieuwe tablets in de Mobii serie gelanceerd, waaronder de Mobii 945 met retina resolutie display en de 10 inch Mobii 1045. In deze review kijk ik naar het 10 inch model dat over een lagere resolutie beschikt maar wel is uitgerust met een quadcore processor. De tablet is inmiddels in Nederland te koop voor een adviesprijs van 249 euro.

Point of View Mobii 1045 – Specificaties

De Mobii 945 en Mobii 1045 lijken qua specificaties en uiterlijk erg veel op elkaar. Het belangrijkste verschil zit hem in de grootte van het display en de resolutie. Beide tablets beschikken onder meer over een 1GHz quadcore ARM Cortex A7 processor, 2GB aan werkgeheugen en 8GB of 16GB aan opslaggeheugen. Ook zijn beide modellen voorzien van een PowerVR SGX544 MP20 grafische processor, een microSD kaartlezer, een 1.3 megapixel camera aan de voorzijde, een 2.0 megapixel camera aan de achterzijde, een microUSB 2.0 poort, een miniHDMI uitgang, wifi en Bluetooth 4.0.

De Mobii 1045 is zoals gezegd een 10 inch model en beschikt in tegenstelling tot het 9.7 inch model over een resolutie die we bij veel 10 inch tablets terugzien; 1.280 bij 800 pixels. Point of View geeft aan dat de tablet uitgerust is met een IPS LCD display maar of dat ook daadwerkelijk zijn vruchten afwerpt bespreek ik verderop in de review. Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Point of View Mobii 1045.

Point of View Mobii 1045 – Video review

In onderstaande video vind je de belangrijkste punten die in deze geschreven review genoemd worden.

Point of View Mobii 1045 – Hardware

Design en afmetingen

Het design van de Mobii 1045 doet veel denken aan de ProTab 3 tablets die we vorig jaar bekeken hebben. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het design exact overeenkomt. De tablet is voorzien van een aluminium behuizing met afgeronde hoeken en een zilver/grijze achterzijde waarop het logo van Point of View en de camera te vinden zijn. Ook heeft men er wederom voor gekozen alle aansluitingen te voorzien van een beschrijving. Naast de camera aan de achterzijde bevinden zich de stereo speakers. De voorzijde is voorzien van een glasplaat met een zwarte bezel rondom het display. Deze bezel is wat dikker dan bij de gemiddelde 10 inch tablet maar niets om over te klagen.

Het geheel heeft een afmeting van 263 x 174 x 10,5 millimeter en dit maakt de Mobii 1045 ook niet één van de dunste tablets die je kunt kopen. De afmetingen zijn echter niet echt een probleem want de tablet ligt redelijk goed in de hand. Wel is het duidelijk merkbaar dat de tablet wat zwaarder is dan de (vaak duurdere) concurrentie, iets dat je met name merkt wanneer je de tablet in landscape modus in één hand houdt. Verder is de tablet netjes afgewerkt, voelt het geheel solide aan en kraakt of beweegt er niks wat niet moet kraken of bewegen. Alles bij elkaar genomen is het qua design en bouwkwaliteit dus zeker geen verkeerde tablet, het is alleen jammer dat er blijkbaar in het afgelopen jaar op dit gebied geen vooruitgang geboekt is. Daar hadden toch nog wat kansen gelegen.

Aansluitingen

De Point of View Mobii 1045 is wat betreft de aansluitingen rijkelijk uitgerust. De tablet is standaard voorzien van een microUSB poort voor het aansluiten van USB accessoires. In de doos wordt ook een adapter geleverd waardoor je een accessoire met volledige USB poort op de tablet aan kunt sluiten. De standaard microUSB – USB kabel wordt ook meegeleverd. Helaas wordt de HDMI kabel niet meegeleverd maar je kunt je tablet middels de miniHDMI 1.4 poort dus eenvoudig op een TV of monitor aansluiten. Verder kun je het geheugen uitbreiden middels een microSD kaart en kun je een koptelefoon aansluiten.

Display

De Mobii 1045 beschikt zoals gezegd over een 10.1 inch LCD IPS display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels. Puur kijkend naar wat er op papier staat is daar niks mis mee. Het merendeel van de tablets van dit formaat beschikt inmiddels over een IPS LCD display en ook het merendeel heeft eenzelfde resolutie. Daarbij moet echter wel gezegd worden dat we later dit jaar nog 10 inch modellen van de grotere fabrikanten kunnen verwachten die wellicht hogere resoluties bieden. Voor nu is er op papier echter weinig mis mee.

In de praktijk heeft het display zowel minpunten als pluspunten. De resolutie is zoals gezegd niet het hoogste wat je tegenwoordig kunt krijgen maar biedt voldoende om teksten, video’s, foto’s, websites en andere elementen comfortabel te kunnen lezen, bekijken en gebruiken. Echter wanneer je schuin op het display kijkt duiken de pixels op en wordt de kwaliteit duidelijk minder. De kleurweergave is prima, met natuurlijke kleuren en zwartwaarden die redelijk te noemen zijn. Ook moet gezegd worden dat ik deze keer geen enkele vorm van backlight bleeding (lichtere delen van het scherm) tegengekomen ben waar dit vorig jaar wel het geval was.

De kijkhoeken van het display zijn redelijk te noemen. Alles blijft vanuit een hoek goed zichtbaar maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Zo krijgt het display een gelige tint mee, vermindert het contrast en gaat de helderheid omlaag zodra je uit een hoek naar het scherm kijkt. De helderheid is prima voor de meeste toepassingen. Zo is gebruik binnenshuis geen enkel probleem en is het in de schaduw ook nog comfortabel werken. Zodra er echter wat meer licht op het scherm valt wordt comfortabel werken nagenoeg onmogelijk. Daarbij is het nog steeds zo dat het display een echte vingerafdrukmagneet is waardoor je maar beter een poetsdoekje bij de hand kunt houden.

Camera’s

Over de camera’s kan ik deze keer vrij kort zijn want heel erg bijzonder zijn ze (wederom) niet. We weten inmiddels dat de meeste tablets die over een camera beschikken geen kwaliteit bieden waardoor je deze ook vaak zult gebruiken. Ook bij de Mobii 1045 is dit het geval. De camera aan de voorzijde is op zich prima voor een videogesprek maar de camera aan de achterzijde zie ik niet vaal gebruikt worden, tenzij de lichtomstandigheden echt ideaal zijn. De camera heeft voor zowel foto’s als video’s voldoende licht nodig maar bij iets teveel licht gaat het ook al fout, en dan heb ik het nog niet eens over snelle bewegingen die matig opgevangen worden. Mocht je ooit met spoed een foto moeten nemen is het wellicht handig maar voor andere situaties; gebruik vooral de camera van je smartphone of gewoon een fotocamera.

Geluid

De audioweergave van de Mobii 1045 is redelijk te noemen. Helaas heeft Point of View er, net als 9 van de 10 andere tabletfabrikanten, voor gekozen de stereo speakers naar achteren te laten wijzen wat de geluidskwaliteit dus absoluut niet ten goede komt aangezien het geluid van de gebruiker af gestuurd wordt. Dit is met name een nadeel wanneer de tablet plat ligt. Afgezien van dat bieden de speakers een redelijk dynamisch geluid en een volume dat aardig opengedraaid kan worden zonder te oversturen. Echter ontbreekt het met name in de lage tonen waardoor films of muziek al snel schel over kunnen komen. Voor een simpele YouTube video of een spelletje meer dan voldoende maar zodra je een film gaat kijken of muziek gaat luisteren is het toch aan te raden de koptelefoon aansluiting te gebruiken.

Point of View Mobii 1045 – Software

De Mobii 1045 draait net als zijn voorgangers op Android 4.1 Jelly Bean, één van de meest recente Android versies. Hiermee krijg je toegang tot nieuwe functies als Google Now, krijg je een vernieuwde weergave van notificaties en zou je een sneller en soepeler werkend besturingssysteem voorgeschoteld moeten krijgen door de optimalisaties die Google omgedoopt heeft tot Project Butter.

Zodra je de tablet aanzet zie je gelijk dat Point of View weinig aandacht besteed heeft aan de software. Zo is er geen skin toegevoegd en zijn er geen belangrijke wijzigingen in toepassingen of functies doorgevoerd. Wel heeft zijn er in de zwarte balk aan de onderzijde knoppen voor het harder en zachter zetten van het volume geplaatst. Hoewel de tablet zeer kaal geleverd wordt zijn er wel een aantal apps door Point of View vooraf geïnstalleerd. Zo krijg je de 4K mediaspeler welke niet bijzonder interessant is, de Point of View Keyboard app die je beter links kunt laten liggen en de iDTV applicatie voor digitale tv middels een optionele dongle.

Gelukkig is er ook toegang tot de Google Play Store waardoor je zelf meteen aan de slag kunt met het downloaden van je favoriete applicaties. Dit brengt me echter direct op een belangrijk punt en dat is de opslagruimte voor applicaties. Waarom fabrikanten het doen is mij nog steeds niet duidelijk maar Point of View heeft ervoor gekozen om ‘maar’ 1GB van de 8GB beschikbaar te stellen voor apps. Voor mij betekende dit dat dit gedeelte van het opslaggeheugen al snel zijn max bereikt had. Ik zie liever dat het aan de gebruiker zelf overgelaten wordt hoeveel er van wat geïnstalleerd mag worden.

Point of View Mobii 1045 – prestaties

Eén van de belangrijkste onderdelen is de natuurlijk hoe de tablet presteert en op dit punt scoort de Mobii 1045 een voldoende. Hoewel het na de eerste keer opstarten niet van een leien dakje ging zorgde een snelle herstart ervoor dat het systeem soepel ging lopen, applicaties snel opstartten en het geheel snel en comfortabel te gebruiken was. De tablet heeft geen enkele moeite met het gebruiken van meerdere apps tegelijkertijd, grafische intensieve games worden redelijk goed (met soms een kleine hapering) weergegeven en het navigeren binnen Jelly Bean verloopt soepel. Het surfen op het internet, zowel in Chrome als de standaard Android browser gaat soepel, inclusief functies als zoomen en scrollen. Het touchscreen reageert snel en correct op input en crashes van apps waren gelukkig een zeldzaamheid. Een minpunt is de opstarttijd wanneer de tablet helemaal uitstaat. Het is nogal variabel maar in de meeste gevallen kwam ik uit op 1 tot 2 minuten.

Point of View Mobii 1045 – Batterij

De batterijduur van de Mobii 1045 is gemiddeld voor een 10 inch tablet met deze specificaties. Wanneer de tablet normaal gebruikt voor het zo nu en dan spelen van een spel, het browsen op het internet en het bekijken van wat filmpjes kun je er nagenoeg een volledige dag mee doen. ’s Ochtends haal je de tablet van de lader en ’s avonds moet de lader er weer aan. Hou er wel rekening mee dat de helderheid van het display een van de belangrijkste factoren voor het verminderen van de batterijduur is. Hou de helderheid laag en je kunt er zeker een dag mee vooruit. Bij intensiever en continue gebruik kun je er ongeveer 5 tot 5.5 uur uithalen.

Point of View Mobii 1045 – Conclusie

De Point of View Mobii 1045 is een prima tablet met hier een daar ruimte voor verbetering. Zo is de tablet ten opzichte van de directe concurrentie relatief zwaar, is het display niet bijzonder goed voor een IPS-variant, wordt je beperkt in de opslagruimte voor apps en had de camera aan de achterzijde weggelaten mogen worden. Maar bij de prestaties en mogelijkheden scoort de Mobii 1045 een voldoende. De tablet biedt een zeer soepele ervaring en geeft je als gebruiker voldoende aansluiting- en uitbreidingsmogelijkheden.

Toch moet ook de prijs van 249 euro genoemd worden. Voor dit bedrag kun je inmiddels al tablets met vergelijkbare of zelfs betere specificaties, waaronder een beter display, en een slankere en lichtere behuizing kopen. Op dit moment zijn dit met name de kleinere modellen van 7-8 inch maar voor 50 euro meer zit je al aan de middenklasse modellen van ASUS, Samsung en Acer. In het prijssegment van 200 tot 300 euro is er een hoop keuze en het is dus verstandig goed te kijken naar welke features en functies je zoekt in een tablet. Voor 50 euro minder was de Mobii 1045 een aanrader geweest, nu geef ik vooral het advies aan de hand van je wensen, en natuurlijk onze reviews, te bepalen of de Mobii 1045 voor jou de beste keuze is.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Snelle en vloeiende prestaties
  • Recente Android versie
  • Volledig pakket aansluitingen

Minpunten
  • Beperkte opslagruimte apps

  • Dikker en zwaarder dan concurrentie
  • Matige kijkhoeken display

Reacties (2)