Smartphones zijn op dit moment eigenlijk uitontwikkeld. Echte vernieuwingen hebben we al jaren niet meer gezien. Het gevolg is dat veel smartphones tegenwoordig op elkaar lijken. Natuurlijk zijn er verschillende in de batterijduur, cameraprestaties of de hardware, maar in de basis kun je met iedere telefoon precies hetzelfde. Dit gevoel bekroop me vooraf heel erg bij de Oppo Reno 10 Pro. Gelukkig heeft het toestel me tijdens het testen daadwerkelijk in positieve zin verrast, alhoewel er ook zeker wat op aan te merken is. De Oppo Reno 10 Pro is verkrijgbaar voor 659 euro.
Dit is de Oppo Reno 10 Pro
De Oppo Reno 10 Pro is een smartphone met een amoled-scherm van 6,7-inch. De resolutie bedraagt 2.412 bij 1.080 pixels en het scherm heeft een verversingssnelheid van 120Hz. De processor is een Qualcomm Snapdragon 778G en het toestel is uitgerust met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslaggeheugen. De batterij van 4.460mAh kun je opladen met 80W SuperVOOC. Het toestel heeft drie camera’s achterop van 50 megapixel, 32 megapixel en 8 megapixel. De selfiecamera beschikt over 32 megapixel. De smartphone draait op Android 13 met ColorOS 13 en krijgt twee grote Android-updates en drie jaar beveiligingsupdates.
Design
Wat ten eerste opvalt is hoe groot dit toestel eigenlijk is. De voorkant bestaat uit een gebogen oled-scherm met een selfiecamera in een klein gaatje bovenaan het scherm. Achterop valt de grote cameramodule op. Je kunt het sjiek vinden, maar ik vind het nogal patserig. Voor extra grote camerasensoren die veel licht opvangen zou het heel handig zijn, maar daar is hier geen sprake van. Het is eerder een kwestie van je groter en beter voordoen dan je in werkelijkheid bent en dat heeft dit toestel niet nodig. De stijl past wel beter bij de high-end serie van Oppo, de Find X-serie. De usb-c-aansluiting vinden we onderaan terwijl de aan/uit-knop en de volumeknoppen aan de rechterkant te vinden zijn.
Het gewicht van het toestel valt wel op. Het is erg licht en de achterkant is aan de ene kant mat, maar toch ook een beetje glitterig. Het oogt echt premium en het fijne is dat vingerafdrukken geen kans krijgen op deze luxe behuizing. Ook de dunne schermranden dragen daar aan bij. Het toestel kan ook tegen een spatje water dankzij een IP54-classificatie. De Oppo Reno 10 Pro ligt ondanks het forse formaat wel goed in de hand.
Display en geluid
De eerste indruk van het scherm is zeer goed. Kleine schermranden, heldere kleuren, goed detail. De resolutie is voor een dergelijk smartphonescherm goed in orde. Het toestel heeft gebogen schermranden. Dat zal niet bij iedereen in de smaak vallen, maar het zorgt wel voor die premium look. Via de instellingen kun je nog het nodige aanpassen. Zo kun je de verversingssnelheid op 120Hz zetten voor het 120 keer verversen van het scherm per seconde. Hierdoor ogen animaties soepeler en zie je ook dat het scrollen door je social media feed soepel en snel aanvoelt. De batterij gaat wel wat sneller leeg, dus je kunt het ook vast op 60Hz zetten. Daarnaast kun je de kleurtemperatuur aanpassen, de vernieuwingsfrequentie van het scherm, kleurversterking of oogcomfort. Het scherm kan alleen niet zo helder als je wellicht zou wensen. Hier heb je thuis niet zoveel last van, maar wel buiten in fel zonlicht. Dan is het scherm minder goed af te lezen.
Minpuntje is het geluid. Het toestel heeft een enkele speaker onderaan. Nu kan de speaker erg hard, maar we missen wel veel detail en het klinkt een beetje schel. Een tweede speaker bovenaan, toch vaak de standaard in deze prijscategorie, had een deel van het probleem al op kunnen lossen. Het geluid bij bellen is overigens prima.
Camera's
Oppo staat al jaren bekend om de goede fotoprestaties. Alhoewel het bedrijf iets kwijt lijkt te zijn van de voorsprong ten opzichte van andere fabrikanten, of beter gezegd, de concurrentie is ook beter geworden, zit het met de foto’s van de Oppo Reno 10 Pro wel goed. De hoofdcamera van 50 megapixel presteert hierbij het beste. Deze 6P lens met autofocus en optische beeldstabilisatie heeft een diafragma van f/1.8 en kan veel licht opvangen. Naast de hoofdcamera hebben we een telephoto camera van 32 megapixel met autofocus en een diafragma van f/2.0. Deze camera ondersteunt optische zoom tot 2x en 20x digitale zoom. Tot slot is er een ultragroothoekcamera van acht megapixel met een brede kijkhoek van 112 graden met een vaste focus. Voorop vinden we de selfiecamera in een klein gaatje bovenaan het display van 32 megapixel met autofocus en een diafragma van f/2.4.
In de slider hieronder vind je diverse onbewerkte voorbeeldfoto’s gemaakt met de Oppo Reno 10 Pro.
Foto 1, 2 en 3 gemaakt met de hoofdcamera
Foto 4 gemaakt met de portretmodus van de hoofdcamera
Foto 5 gemaakt met de ultragroothoekcamera
Foto 6 en 7 gemaakt met de telephoto camera met respectievelijk 5x en 20x zoom
Wat opvalt aan de camera’s is dat de hoofdcamera goed presteert. Goed detail en scherpe foto’s. De portretmodus werkt daarnaast erg goed, dus mensen op de foto zetten is iets waar je uitstekend mee uit de voeten zult kunnen met dit toestel. De ultragroothoekcamera presteert beduidend minder. Ja, je kunt een breder beeld vastleggen, maar dit gaat wel flink ten koste van het detail. De telephoto camera, oftewel zoomlens, presteert zoals verwacht. Tot 5x zoomen heb je bruikbare foto’s en daarboven wordt het al snel een beetje minder scherp. Onder de juiste omstandigheden heb je bij 10x zoom ook nog aardige foto’s kunnen maken en dat is toch beduidend beter dan bij veel andere smartphones in dit prijssegment die deze optie helemaal niet hebben. De selfiecamera doet het goed overigens, waarbij Oppo’s AI selfietechnologie echt van meerwaarde is.
Ook filmen is uiteraard mogelijk, tot een 4k-resolutie met maximaal 30 beeldjes per seconde. In 1080p heb je wel 60 beeldjes per seconde tot je beschikking. De video’s zien er over het algemeen goed uit, waarbij de beeldstabilisatie de echt positieve uitschieter is.
Software
We hebben Oppo in het verleden geprezen om de softwareschil ColorOS. Alhoewel het in de beginjaren van Oppo in Nederland erg druk was en veel op iOS leek, is het de jaren daarna steeds schoner geworden. Het werd echt een Android-ervaring zonder toeters en bellen en dat vinden we erg fijn. Helaas heeft ColorOS met versie 13 (over Android 13) geen verdere stappen vooruit gemaakt, maar eerder achteruit. Het is weer drukker geworden waarbij de softwareschil teveel aanpast aan de Android-ervaring. Dat zien we aan de tegels in het snelmenu, maar ook aan de pictogrammen van alle apps. Gelukkig is er nog altijd de mogelijkheid om ColorOS zoveel mogelijk aan te passen en dat kunnen we ook echt aanraden.
Over het updatebeleid zijn we wat minder tevreden. Waar veel concurrenten inmiddels vier of vijf jaar updates geven, daar brengen we het er bij Oppo met dit toestel wel heel karig vanaf. Je kunt twee grote Android-updates en drie jaar beveiligingsupdates verwachten en dat is echt niet meer van deze tijd.
Prestaties
Aan boord vinden we 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslaggeheugen. Dit is natuurlijk meer dan voldoende en het toestel scoort hiermee ten opzichte van de concurrentie die vaak minder geheugen aan boord hebben. De processor is echter wel een stapje terug vergeleken met de concurrentie. De Qualcomm Snapdragon 778G is geen echte high-end chipset, maar of dat erg is? Het toestel voelt namelijk snel en vlot aan. Dankzij het werkgeheugen van 12 GB kun je meerdere apps tegelijk open hebben en er snel tussen wisselen. Het opslaggeheugen is meer dan genoeg om duizenden en duizenden foto’s op te slaan. De processor is wellicht net niet zo snel als sommige concurrenten, maar snel genoeg om de meeste games te spelen. Voor internetten, e-mailen of social media is het allemaal meer dan snel genoeg.
De batterijprestaties verdienen ook een pluim. De meegeleverde 80W SuperVooc-snellader zorgt ervoor dat het toestel zeer snel weer opgeladen is. We klokken een oplaadtijd van 0 tot 100 procent binnen 28 minuten, daar kunnen Samsung, Apple en Google nog wat van leren. De batterij zelf heeft een capaciteit van 4.460 mAh en dat is voldoende om de dag door te komen. Draadloos opladen behoort helaas niet tot de mogelijkheden.
Conclusie
De Oppo Reno 10 Pro heeft me eigenlijk een beetje verrast. Toegegeven, het heeft niet de snelste chipset aan boord en het geluid is met een enkele speaker ook een stap terug ten opzichte van de concurrentie, maar de uitgebreide en goede cameramogelijkheden, het fijne display, het zeer snelle opladen en meer dan voldoende opslaggeheugen zorgt voor een goede smartphone. Dat geluid is wat mij betreft echt wel een dingetje, want dat is gewoon onder de maat. Een extra speakertje aan de bovenkant voor stereogeluid en een iets betere afstelling wordt dit toestel echt niet ineens heel veel duurder van, dus dat is een vreemde keuze en rekenen we Oppo toch aan. Ook het updatebeleid moet echt beter. Daarom is het niet het perfecte toestel in deze prijsklasse geworden, maar wel een veelzijdige smartphone waar je veel lol aan zult beleven.
Beoordeling
Oppo Reno 10 Pro
- Mooi display
- Cameramogelijkheden
- Razendsnel opladen
- Veel opslaggeheugen voor foto's en video's
- Display lastig afleesbaar in fel zonlicht
- Slechts een enkele speaker onderaan
- Chipset mag iets vlotter
- Updatebeleid moet beter
Beoordeling Oppo Reno 10 Pro
De Oppo Reno 10 Pro heeft me eigenlijk een beetje verrast. Toegegeven, het heeft niet de snelste chipset aan boord en het geluid is met een enkele speaker ook een stap terug ten opzichte van de concurrentie, maar de uitgebreide en goede cameramogelijkheden, het fijne display, het zeer snelle opladen en meer dan voldoende opslaggeheugen zorgt voor een goede smartphone. Dat geluid is wat mij betreft echt wel een dingetje, want dat is gewoon onder de maat. Een extra speakertje aan de bovenkant voor stereogeluid en een iets betere afstelling wordt dit toestel echt niet ineens heel veel duurder van, dus dat is een vreemde keuze en rekenen we Oppo toch aan. Ook het updatebeleid moet echt beter. Daarom is het niet het perfecte toestel in deze prijsklasse geworden, maar wel een veelzijdige smartphone waar je veel lol aan zult beleven.
Reacties (0)