Review: Microsoft Surface Go – compact en licht werkstation

07 november 2018 + 10 minuten 0 Reacties
microsoft-surface-go-foto-1

De Microsoft Surface Go is een 10"-tablet bedoeld om op te werken, maar je zou er ook prima een film op kunnen kijken. Het is dus werken en entertainment, maar voor die combinatie moet je wel net even wat meer inleggen. Is de Surface Go de investering waard?

Microsoft laat altijd met de Surface-lijn zien wat Windows 10 in huis heeft wanneer je er goede of specifiek voor ontwikkelde hardware aan koppelt. We hebben kunnen zien hoe Windows presteert met high-end hardware toen de Surface Book werd uitgebracht en nu zien we hoe het besturingssysteem functioneert op minder sterke hardware. Ook is het scherm een stuk kleiner. Maar vergis je er niet in: dit betekent niet automatisch dat de ervaring ook minder is. Lukt het Microsoft op deze hardware een volwaardige ervaring aan te bieden?

Microsoft Surface Go – specificaties

Microsoft Surface Go
Scherm 10-inch, 1.200 bij 1.800 pixels
Digitizer Nee
Processor Intel Pentium 4415Y
RAM 4 – 8 GB
Opslaggeheugen 64 – 128 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.1
NFC Nee
Camera’s Acht megapixel achter, vijf megapixel voor
Accu 27 Wh Lithium Polymer

Specs en prestaties

De Microsoft Surface Go is in twee versies beschikbaar. De goedkoopste versie beschikt over 64 GB aan interne opslagruimte, een Intel 4415Y-processor en 4 GB aan werkgeheugen. De duurdere variant heeft 128 GB aan interne opslagruimte, dezelfde processor en 8 GB aan werkgeheugen. De energiezuinige processor beschikt over twee kernen die zijn geklokt op 1,6 GHz. Dat klinkt misschien niet als veel, maar dit is wel een concessie die gemaakt moest worden. Krachtigere processor nemen meer ruimte in en gebruiken meer energie.

Dat gezegd hebbende is dit nog steeds een zeer capabele processor waarmee je als gebruiker heel wat werk kunt verrichten. Je kunt meerdere programma’s, zoals een internetbrowser en Office-document, open hebben staan, zonder dat je merkt dat je processor het er moeilijk mee heeft. Bovendien draait de Go op Windows 10 S, een ietwat snellere en veilige versie van Windows 10. Mocht je toch liever de Home-editie hebben, dan kun je die upgrade gratis verrichten. De Go-modellen kosten respectievelijk 449 euro en 599 euro.

Microsoft Surface Go – hardware en design

De Microsoft Surface Go heeft een compact design, waardoor vrijwel altijd wel ergens nog in een rugtas of koffer past. Het scherm van 10-inch vult de voorkant niet volledig, waardoor je nog wat dikke randen overhoudt. Dat kan voor enkele gebruikers een doorn in het oog zijn, maar verder heeft het geen negatief effect op de ervaring. De dikke rand is op zich nog wel handig vanwege het toetsenbord dat je aan de tablet kunt bevestigen: dat toetsenbord valt nu precies op één van de vier randen rondom het scherm.

Bovendien zijn de zijkanten (in horizontale stand) magnetisch gemaakt, waardoor je de stylus kunt bevestigen aan de tablet. Voorop treffen we twee kleine stereospeakers en een frontcamera aan, terwijl we aan de rechterkant een koptelefoonaansluiting, oplaadopening en usb-c-poort terugvinden. Bovenop zitten twee knoppen: eentje voor het in- en uitschakelen en eentje voor het bedienen van het volume. Onderaan zit de aansluiting voor het toetsenbord. Ook zit achterop nog de ingebouwde kickstand (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de iPad Pro).

Helemaal bovenaan aan de achterkant zit nog een camera in het midden. In vergelijking met een smartphone zou je nog kunnen zeggen dat de tablet redelijk dik is, maar voor wat er allemaal in zit en hoe je het apparaat kunt gebruiken, vinden we het allemaal meevallen. Bovendien is de Surface Go ook helemaal niet zwaar of iets dergelijks, waardoor je hem moeiteloos oppakt en meeneemt. Dat is natuurlijk ook het idee achter het apparaat geweest, dus is het fijn om te zien dat dit goed naar voren komt. Het design is verder strak en chic.

Display

Met een schermresolutie van 1.200 bij 1.800 pixels op het 10″-scherm, haal je niet de tablet met het scherpste scherm in huis. Niet als je kijkt naar andere Windows 10-tablets en al helemaal niet als je de vergelijking zou doortrekken naar bijvoorbeeld een iPad Pro. Dat betekent echter niet dat het scherm knudde is, integendeel. Voor dagelijks gebruik zijn de kleuren heel fijn, worden de animaties soepel in beeld gebracht en kun je er eigenlijk meer dan prima films op kijken of foto’s op weergeven.

Het belangrijkste van dit scherm is dat je er goed op moet kunnen werken en dat kan gelukkig. Daarvoor is het scherm scherp zat: de letters binnen bijvoorbeeld een programma als Word of binnen een browser zijn perfect leesbaar. De schermverhouding van 3:2 helpt daar ook bij, aangezien veel afleidende elementen zo kunnen worden geëlimineerd. Kijk je een film op dit scherm, dan moet je er rekening mee houden dat je van die zwarte balken te zien krijgt. Dat is niet vervelend of iets dergelijks, maar ze zijn wel goed aanwezig.

Connectiviteit

De frontcamera van de Surface Go kan worden gebruikt in combinatie met Windows Hello, waardoor je je tablet kunt ontgrendelen via gezichtsherkenning. Dit werkt gelukkig vlot, waardoor een wachtwoord of pincode intikken niet meer nodig is. Daarnaast is er natuurlijk ondersteuning voor wifi en bluetooth (een oudere versie, namelijk 4.1) en is er een enkele usb-c-poort aanwezig. Dat is prima, maar een extra usb-poort (type-a) had niet misstaan. Oudere accessoires zijn hierdoor onbruikbaar voor het apparaat.

Speakers

Naast het scherm zitten twee speakers verstopt. Ondanks het formaat van die speakers en de tablet kunnen we gelukkig concluderen dat het geluid ontzettend helder en gedetailleerd klinkt. Natuurlijk valt het in het niet bij aangesloten (bluetooth-)speakers, maar voor wat het is, is het heel goed. Stemmen komen duidelijk naar voren in drukke video’s en zijn helder en verstaanbaar. Wanneer er veel geluid tegelijkertijd is, dan zijn de verschillende lagen hoorbaar. Het grootste nadeel is dat het geluid soms nog wel eens wat koud klinkt.

Camera’s

Je haalt geen tablet in huis voor het maken van foto’s. Maar als fabrikanten ze dan toch op het apparaat plaatsen, dan moet er serieus naar gekeken worden. De frontcamera wordt onder meer gebruikt voor gezichtsherkenning en doet dat werk gewoon goed. Voor beide camera’s geldt dat de kleuren helder en accuraat zijn, terwijl er ook prima wordt omgegaan met licht. In donkere omgevingen holt de kwaliteit achteruit, maar waarschijnlijk gebruik je de camera’s alleen in goed verlichte omgevingen vanwege zakelijke gesprekken.

Accuduur

Microsoft belooft dat de accu van de Surface Go zo’n negen uur moet meegaan. Die belofte is helaas niet ingelost, aangezien wij vaak maar zes uur uit het apparaat konden krijgen (dat getal gaat iets omhoog wanneer de batterijbesparing wordt geactiveerd). Zes tot zeven uur is net geen volledige werkdag, maar daar is dit apparaat dan ook niet voor bedoeld. Je kunt dus prima een paar uur op een vliegveld of ergens in een lobby werken, zonder dat je meteen je stekker moet pakken of op zoek hoeft te gaan naar een stopcontact.

Accessoires

De Surface Go haal je als losse tablet in huis. Wil je er dus op werken, dan dien je nog een apart toetsenbord voor aan te schaffen (dat tevens kan dienen als beschermhoes voor het scherm). Ook moet de stylus los worden aangeschaft. Het toetsenbord is behoorlijk smal, waardoor de toetsen dicht op elkaar zitten. Dat kan, vooral in het begin, nogal voor kramp in je handen of verkeerde toetsaanslagen zorgen. De stylus ligt daarentegen perfect in de hand en voelt aan alsof je een dik en stevig potlood gebruikt op het touchscreen.

Ook kun je er nog voor kiezen de Surface Mouse aan te schaffen. Zo ben je niet afhankelijk van de trackpad op het toetsenbord. Dat trackpad maakt overigens een irritant klikgeluid in het dagelijkse gebruik, zonder dat je daadwerkelijk klikt. Je kunt in plaats daarvan natuurlijk de stylus gebruiken, maar dat werkt dan weer een beetje omslachtig als je gewoon iets wil selecteren. Al met al kost zo’n compleet pakket (tablet, toetsenbord, stylus en muis) wel heel wat centen; alles bij elkaar kost het pakket minimaal 694 euro.

Microsoft Surface Go – software

De Microsoft Surface Go draait op een ietwat aangepaste versie van Windows 10, genaamd S Mode. Mocht je deze modus niets vinden, dan kun je zonder extra kosten overstappen naar de reguliere versie van Windows 10 Home. S Mode biedt gebruikers een omgeving aan waarin programma’s veilig kunnen worden gedownload (alles komt nu uit de Microsoft Store, zoals dat ook gebeurt op bijvoorbeeld iOS) en sneller kunnen worden geüpdatet. Ook kan deze omgeving ervoor zorgen dat je apparaat simpelweg sneller is en ook langer blijft.

Binnen de S Mode is het dus niet mogelijk programma’s van buiten de Windows Store te installeren. Gelukkig staan er tegenwoordig ontzettend veel apps en diensten in de downloadwinkel van Microsoft, zoals Netflix, Spotify en iTunes, maar toch missen we nog bijvoorbeeld Google Chrome. Wil je die browser gebruiken op je laptop, of een andere browser, dan dien je dus meteen over te schakelen op Windows 10 Home. Anders moet je het doen met Microsoft Edge en Bing, producten die nog achterlopen op de concurrentie.

De S Mode binnen Windows 10 Home kan dus voor voordelen zorgen. Want zo kun je ervoor zorgen dat er geen vreemde programma’s worden gedownload, waardoor het in gebruik nemen van het apparaat veiliger zal zijn. Daar staat dus tegenover dat je waarschijnlijk programma’s zult missen, omdat niet alles dus in de Microsoft Store staan. S Mode kan dus in sommige gevallen uitkomst bieden, maar voor de gebruikers die al langere tijd met Windows werken kan het aanvoelen als een beperkende factor in de ervaring.

In het dagelijkse gebruik merk je er als gebruiker overigens helemaal niets van of je nu in Windows 10 Home of de S Mode werkt. Het systeem presteert hetzelfde, maar kan dus ietwat sneller aanvoelen in de S Mode (vanwege de afgesloten omgeving). Werken in documenten, video’s bekijken, presentaties presenteren — het werkt allemaal hetzelfde binnen de modus. Dat is dus gelukkig geen probleem. Als je dan toch van plan bent om over te stappen, dan helpt Windows je daarbij wanneer je een externe app probeert te installeren.

Microsoft Surface Go – in gebruik

Wanneer je kiest voor een 2-in-1-product als de Surface Go, dan mag je er niet van uitgaan dat je topprestaties voor een lage prijs in huis haalt. Het is dus belangrijk om te weten dat dit niet de sterkste 2-in-1-tablet van dit moment is. Maar in onze tijd met het recensiemodel hebben we ondervonden dat dit ook helemaal niet nodig is. Het model dat wij hebben getest beschikt over 128 GB interne opslagruimte en 8 GB aan werkgeheugen en dat is meer dan voldoende om gewoon goed en snel te kunnen werken onderweg.

128 GB aan interne opslagruimte lijkt misschien niet veel — behalve als je bedenkt dat veel van je werk waarschijnlijk staat opgeslagen in de cloud of je toch ergens moet inloggen op een online systeem. Natuurlijk moet je soms ook bestanden kunnen opslaan en zolang dat bij Office-documenten en een aantal foto’s en video’s blijft, dan zul je merken dat het heel lang duurt voordat je die 128 GB vol hebt gemaakt. Datzelfde geldt voor de versie met 64 GB aan opslaggeheugen; als student bijvoorbeeld ga je dat niet snel vol krijgen.

Wij hebben dus het model getest met 8 GB aan werkgeheugen. Dat is wat ons betreft wel het minimum als het om Windows 10 gaat. We hebben in het verleden veel 2-in-1-modellen getest met 4 GB of minder werkgeheugen. En hoewel het systeem dan wel werkt, erg vlot is het allemaal dan niet. De ervaring kan dus anders zijn wanneer je met minder werkgeheugen te maken krijgt, dus dat is nog wel iets om rekening mee te houden. Voor de rest zijn de modellen gelijk en hoeft er niets in de weg te staan van een goede werkervaring.

Een groot voordeel van de ingebouwde kickstand van de Microsoft Surface Go is dat je het apparaat ook met een ander toetsenbord kunt gebruiken. Bijvoorbeeld eentje met bluetooth of via de usb-c-aansluiting. Je bent dus niet verplicht om een speciaal toetsenbord aan te schaffen die ervoor zorgt dat je je tablet in een goede positie kunt zetten. De hoek van de kickstand is ook erg groot, waardoor je altijd wel een prettige stand kunt vinden. Of dat nou gaat om werk of entertainment: de kijkhoek kun je zelf perfect instellen.

Het gebruik van de niet-meegeleverde accessoires is overigens erg simpel. De stylus en de muis zijn zo gekoppeld met het systeem en vergen weinig technische kennis. Dat geldt gelukkig ook voor het toetsenbord van Microsoft: middels een magnetisch systeem zit dat toetsenbord in één keer vast en vallen de aansluitingen perfect in elkaar. Het systeem zit ook redelijk goed vast, waardoor de verbinding nooit zomaar loskomt. Als je dan toch investeert in dit systeem, dan weet je in elk geval dat je goed spul in huis haalt.

Microsoft Surface Go – conclusie

Goedkopere 2-in-1-producten die zowel als tablet en laptop te gebruiken zijn zouden in theorie in twee categorieën moeten excelleren: entertainment en werk. Op het eerste gebied valt de Surface Go ietwat tegen. Niet vanwege de naar verhouding lagere resolutie, maar vanwege het gebrek aan applicaties in de Microsoft Store. Hoewel de winkel inmiddels goed gevuld is met apps, missen we toch nog een aantal programma’s waar Android- en iOS-tablets, binnen dezelfde categorie, wel gewoon toegang tot hebben.

Op het gebied van werk en productiviteit laat Microsoft zien dat het bedrijf nog altijd ongeëvenaard is. Zelfs als het gaat om hardware bedoeld voor het goedkopere segment. Windows 10, met en zonder S Mode, reageert vlot, animaties zijn vloeiend en je kunt redelijk wat apps openzetten zonder dat het systeem stottert. Bovendien is de tablet lekker compact en vrij licht, waardoor je het altijd wel met je mee kunt nemen naar school, op reis of naar je werk. Het grootste nadeel is echter de accu, die geen volledige werkdag meegaat.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Prima apparaat om op te werken
  • Degelijk prijskaartje
  • Kenmerkend design

Minpunten
  • Accu gaat niet lang mee

  • Accessoires zijn duur
  • Toetsenbord is wat smal

Reacties (0)