Review: Microsoft Surface Book – krachtige Windows 10-convertible

05 juli 2017 + 10 minuten 0 Reacties
microsoft-surface-book-foto-1

In deze review kijken we uitgebreid naar de Microsoft Surface Book: een krachtige convertible met Windows 10 als besturingssysteem. Het apparaat heeft een prijs vanaf 1.649 euro, die kan oplopen tot meer dan 3.500 euro.

Microsoft Surface Book – specificaties

Microsoft Surface Book
Scherm 13,5-inch, 3.000 bij 2.000 pixels
Digitizer Nee
Processor  Intel Core i7 (6th gen) – Intel Core i5 (6th gen)
RAM 8 GB – 16 GB
Opslaggeheugen  128 GB – 256 GB – 512 GB – 1 TB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s Vijf megapixel voor, acht megapixel achter
Accu  Lithium Polymer

Specs

De Microsoft Surface Book kost een flinke duit, maar daar krijg je dan ook respectabele specificaties voor terug. Sterker nog: deze specs tref je meestal aan in de meer high-end laptops geschikt voor gaming. De meest uitgebreide versie wordt geleverd met zesde generatie Intel Core i7-processor en maar liefst 1 TB aan opslagruimte (een ssd). Ook is er dan 16 GB aan werkgeheugen aanwezig. Dat is een versie waar je dan meer dan 3.500 euro voor neerlegt. Gelukkig zijn er ook goedkopere modellen beschikbaar. De varianten op een rijtje:

Model Prijs
Surface Book i5/8 GB/128 GB 1.649,00 euro
Surface Book i5/8 GB/256 GB 2.069,00 euro
Surface Book i7/8 GB/256 GB 2.599,00 euro
Surface Book i7/16 GB/512 GB 3.019,00 euro
Surface Book i7/16 GB/1 TB 3.649,00 euro

Elk model wordt geleverd met een ssd (solid state drive), wat een snellere harde schijf is dan de traditionele hdd. Wanneer je voor een basale configuratie gaat, dan haal je in feite een ietwat krachtigere Surface Pro 4 in huis. Er zijn wel enkele verschillen tussen de Pro 4 en de Book: de Book heeft natuurlijk een andere vorm gekregen en het beeldscherm is groter. Ook is het zo dat de Performance Base, waar je het scherm (of de tablet) op kunt plaatsen, kan worden voorzien van een dedicated grafische kaart, waardoor je er ook meer dan prima op kunt gamen.

Microsoft Surface Book – hardware en design

Microsoft laat sinds de introductie van de Surface Pro 3 zien wat het qua designkwaliteiten in huis heeft als het om de eigen hardware gaat. En met de Microsoft Surface Book stelt het bedrijf ook niet teleur. De Book heeft wat weg van een Surface Pro 4 – van een afstandje – maar wanneer je dichterbij komt, dan zie je toch echt dat er verschillen zijn. Zo is het scherm wat groter en treffen we een modern Windows-logo op de achterkant. Over die achterkant gesproken: er is dit keer geen kickstand aanwezig, en dat is niet geheel zonder reden.

De Surface Book is een 2-in-1-tablet. Dat houdt in dat je hem op een toetsenbord kunt klikken en het apparaat ook als een laptop kunt gebruiken. Dat kon al met de Surface Pro-modellen, of configuraties van fabrikanten als Lenovo en Asus, maar dit werkt net even anders. De Surface Book heeft namelijk een speciaal scharnier. Daar kun je de tablet op vastklikken, waarna je het scherm rechtop kunt zetten. Ook kun je het scherm omdraaien en de achterkant naar het toetsenbord laten richten. Zo kun je het apparaat ook omgekeerd dichtklappen.

In dat toetsenbord kun je een speciale toevoeging laten plaatsen: een optionele videokaart, zodat je er ook grafisch zwaardere games op kunt spelen. Dat betekent dat de tabletcombinatie dus krachtiger wordt wanneer je hem in laptopstand gebruikt, aangezien in de tablet zelf een minder sterke kaart zit (genoeg voor dagelijkse taken en minder grafisch zware games, laat dat duidelijk zijn). Daarnaast zijn er ontzettend veel connectiviteitsopties toegevoegd aan de Microsoft Surface Book, waar je verderop in deze recensie meer over kunt lezen.

Display

Het feit dat de Microsoft Surface Book een scherm van 13,5-inch, resolutie van 3.000 bij 2.000 en een schermverhouding van 3:2 heeft, betekent dat je video’s, foto’s en ook games met grote zwarte balken zult moeten bekijken. Dat is vervelend, maar het is tegelijkertijd ook een trade-off. Het scherm is hoger dan de schermen met een verhouding van 16:9, waardoor je er in theorie beter op zou moeten kunnen werken. Je ziet immers meer informatie in een Word-document of op een website. Daar is de Surface Book dan ook voor bedoeld.

Bovenstaande is dus iets waar je rekening mee moet houden wanneer je op zoek bent naar een laptop waar je meer mee wil doen dan alleen op werken — tenzij je die zwarte balken natuurlijk niet zo’n probleem vindt. Verder levert Microsoft een scherm af dat kwalitatief goed is: de kleuren spatten wellicht niet van het scherm, maar komen wel goed uit de verf. De helderheid kan niet superhoog, maar in de meeste gevallen zal het prima zijn. Werk je echter buiten, dan doe je er wellicht goed aan even de schaduw op te zoeken.

Connectiviteit

Om maar even met de deur in huis te vallen: de Microsoft Surface Book beschikt niet over een usb-c-poort. Dat is jammer, maar ook begrijpelijk. Microsoft heeft herhaaldelijk gezegd dat dergelijke poorten helaas ‘nog niet de standaard is die het wel kan zijn’. Daarom zijn er twee usb 3.0-poorten, is er een mini-display-poort, koptelefoonaansluiting en sd-kaartlezer. Die aansluitingen zitten overigens allemaal in de basis van de laptop, dus niet aan de zijkant van het scherm (de tablet). Dat is geen probleem, omdat de basis standaard meegeleverd wordt.

Speakers

De speakers van de Microsoft Surface Book zitten niet in de basis en dat is logisch. Meestal hebben laptops de speakers aan de onderkant (onder of naast het toetsenbord) zitten. Maar omdat de Surface Book als zelfstandige tablet moet kunnen functioneren, zitten de speakers aan de zijkanten, naast het scherm. De hoge en midden tonen komen er verrassend helder uit, maar van een basgeluid is helaas geen sprake. Stemmen zijn helder en zelfs een beetje ruimtelijk. De volume kan niet heel hoog; maar daardoor is er ook nergens vervorming te horen.

Camera’s

De Microsoft Surface Book beschikt over twee camera’s. De camera op de achterkant beschikt over acht megapixel. Met genoeg licht kun je daar nog redelijke foto’s mee maken. Er is dan weinig ruis aanwezig. Maar wordt het iets donkerder, dan merk je toch wel dat die camera wat beperkt is. Datzelfde kunnen we zeggen over de frontcamera van vijf megapixel. Prima voor dingen als Skype, maar neem er bijvoorbeeld niet je YouTube-video mee op. De gezichtsherkenning in de camera (daar later meer over) werkt dan weer wel ontzettend goed.

Accuduur

De accuduur is wel even een dingetje. Gebruik je de tablet zonder basis, dan red je waarschijnlijk, bij normaal gebruik, de vijf uur net niet. Gebruik je de basis wel, dan kun je er wat uurtjes bij optellen. Microsoft claimt twaalf tot veertien uur constante gebruiksduur, maar uit de praktijk blijkt helaas wat anders. Als je een werkdag zonder opladen doorkomt, dan heb je mazzel. Acht tot acht en een half uur is wat de laptop liet zien bij ons. Op zich niet verkeerd, kijkende naar de hardware, maar bij lange na dus niet de belofte van Microsoft.

Toetsenbord en trackpad

Mocht je al een tijdje een 2-in-1-apparaat willen gebruiken, maar vind je die vaak dunne toetsenborden niet lekker typen, dan hebben we goed nieuws. Microsoft levert namelijk een volwaardig toetsenbord bij de Microsoft Surface Book. Volwaardig als in de typervaring, aangezien je het wel zonder numpad moet doen, bijvoorbeeld. Daar leent het design en de breedte van het scherm zich ook niet voor, dus dat is geen vreemde keuze geweest. Waar het om gaat is dat je goed, snel en intuïtief kunt typen op dit toetsenbord.

Daarnaast is het toetsenbord voorzien van een luxueus foefje als achtergrondverlichting, waardoor je ook in de avond prima kunt typen (wanneer je dit niet al blind doet). De trackpad is in één woord fantastisch. Hij is lekker groot en biedt dus genoeg ruimte voor je vingers. Dat is helemaal handig wanneer je veel gebruikmaakt van de bewegingen die je met je vingers op de trackpad kunt maken. Ten opzichte van de Surface Pro 3 en Pro 4 is het al helemaal een verbetering: deze trackpad is niet alleen accurater, maar voelt ook hoogwaardiger.

Microsoft Surface Book – software

Microsoft levert zowel de hardware als software van dit product. In het verleden bleek nog wel eens dat er dan alsnog wat fout kan gaan (zoals onlangs bleek met de nieuwe Surface Pro), maar in onze tijd met de Surface Book zijn we geen vervelende dingen tegengekomen. De software reageert snel en accuraat en dat mag je ook gewoon verwachten van een apparaat waar je tenminste 1.649 euro voor betaalt. Ja, er worden enkele applicaties meegeleverd, maar het is lang niet zo veel als je bij concurrerende modellen zou tegenkomen.

Dat is wellicht het grootste voordeel wanneer je een laptop direct bij Microsoft vandaan haalt. Er staat nou eenmaal veel minder bloatware op dan op laptops van bijvoorbeeld HP. Wel zijn er natuurlijk apps van Microsoft zelf aanwezig, waarvan niet alles gratis te gebruiken is (zoals de Office-apps, maar dat is niet gek). Je kunt in elk geval alles doen wat je wil op het moment dat je de Surface Book koopt, ook al zul je ongetwijfeld snel een andere browser downloaden en een beter bewerkingsprogramma voor foto’s en video’s gaan installeren.

Het actiecentrum is ook nog eens handiger wanneer je een scherm hebt dat langer is in vergelijking met de 16:9-schermen op reguliere laptops. Je kunt immers veel meer dingen zien aan de rechterkant, zonder dat je snel hoeft te scrollen. Verder is Windows 10 er in de laatste maanden qua stylus-ondersteuning en -navigatie enorm op vooruitgegaan. Er zijn meer mogelijkheden en handige functies, zoals een snel oproepbaar notitieblok. Over het algemeen is de stylus-ervaring op Windows 10 nu gewoonweg goed te noemen.

Microsoft Surface Book – in gebruik

Eerder in deze recensie werd het al gezegd: de Surface Book is best zwaar. De tablet is al zwaarder dan gemiddeld en wanneer je de Performance Base eraan vastklikt wordt dat gewicht verdubbeld. Daar heb je geen last van tijdens het werk natuurlijk. Maar wanneer je hem in je tas hebt zitten, samen met nog wat andere accessoires en spullen, dan kan het best vervelend worden. Ook het scharnier – hoe mooi ook – is niet optimaal als je je laptop wil opbergen. Het design dwingt de klep aan de onderkant omhoog, wat ruimte inneemt.

Eén van de meest handige functies van de Microsoft Surface Book is ongetwijfeld de infraroodcamera. Die zit boven het scherm. Met die camera is het mogelijk gebruik te maken van Windows Hello. Dat is een onderdeel binnen Windows dat het onder andere mogelijk maakt met je gezicht je laptop of tablet te ontgrendelen. Dat werkt vrijwel altijd goed. Maar wanneer je je baard laat staan of een zonnebril op hebt, dan kan het zijn dat de camera je niet herkent. Je kunt die wel op elk moment trainen, maar dat lost niet altijd het probleem op.

Zorg er dus voor dat je te allen tijde je gezicht goed zichtbaar maakt voor de camera. Zonnebril af, baardjes netjes geschoren en zorgen voor voldoende licht natuurlijk. Wanneer je met een bepaalde hoeveelheid licht je gezicht geregistreerd hebt, kan het zijn dat Windows Hello daarna moeite heeft met de herkenning. Dit is gelukkig wel iets waar je de camera goed op kunt trainen. Over het algemeen werkt deze functie vaker wél dan niet — en als het niet werkt, dan ligt dat vaak aan de gebruiker, en bijna nooit aan de infraroodcamera.

De Microsoft Surface Book is ook te gebruiken met allerlei accessoires. Zo kun je natuurlijk gebruikmaken van de (meegeleverde) stylus, waarmee je inmiddels heel Windows 10 kunt bedienen en waarmee je toegang krijgt tot allerlei handige functies. Ook kun je nog een draadloze muis en/of toetsenbord aansluiten. Dat gaat ook heel simpel: je zet de producten aan, schakelt bluetooth in op de laptop en de producten vinden elkaar moeiteloos. Vervolgens koppel je ze en kun je de accessoires direct gebruiken in combinatie met de laptop.

Prestaties

Het ligt er natuurlijk maar net aan voor welke versie je gaat, maar over het algemeen presteert de Microsoft Surface Book gewoonweg goed. De problemen die kunnen ontstaan, zijn Windows-eigen en niet zozeer weggelegd voor de Surface Book (andere Windows 10-apparaten hebben of kunnen dezelfde problemen hebben). Het ligt er ook maar net aan waar je naar op zoek bent. Wil je het beste van het beste en vind je het geen probleem daar veel (of misschien wel: te veel) voor te betalen? Dan neem je gewoon de Surface Book i7/16 GB/1 TB.

Voor de rest geldt dat de Microsoft Surface Book er is voor de mensen die specifieke wensen hebben. Heb je een bepaald budget van rond de 2000 euro, ben je op zoek naar een meer dan prima laptop met bovengemiddelde specs en ben je reuze benieuwd hoe software en hardware samenkomen zoals het bedoeld is, dan kun je met een gerust hart voor de Surface Book i5/8 GB/256 GB kiezen. De prestaties zijn voldoende, je hebt voldoende ruimte en je krijgt het beste van een aantal werelden (software, hardware, 2-in-1 en dan nog de accessoires).

Microsoft Surface Book – conclusie

Dat laatste is wellicht iets dat me het meeste is bijgebleven tijdens mijn tijd met de Microsoft Surface Book. Dit apparaat is er niet voor iedereen en dat heeft vooral met de prijs te maken. Wanneer je op zoek bent naar een laptop, dan heb je ruime keuze uit modellen die mooie specs voor een betaalbare prijs aanbieden. Zoek je echter een 2-in-1-model, dan gaan de prijzen voor soortgelijke specificaties alweer omhoog. Microsoft spant hier wel de kroon als het om de prijs met verhouding tot wat je ervoor terugkrijgt gaat.

Je betaalt veel voor de Surface Book, ongeacht de versie die je in huis haalt. Maar je krijgt dan wel te zien hoe Microsoft zich de toekomst van Windows 10, 2-in-1-apparaten en mobiliteit voor zich ziet en waartoe het bedrijf in staat is als design, functionaliteit, veelzijdigheid en mobiliteit allemaal samenkomen. Dat gezegd hebbende is het wel jammer om te zien dat de laptop best zwaar is (ook zonder de Base), dat er (nog steeds) geen usb-c-poort aanwezig is en dat de accu niet zo lang meegaat als geadverteerd door Microsoft.

Maar je haalt er dus wel een premium product mee in huis. De bouwkwaliteit is van hoog niveau en datzelfde kunnen we zeggen over het design, ook al heeft dat scharnier ook z’n negatieve eigenschappen (we hadden het nog niet genoemd, maar als je niet oplet kan het velletje van je vinger tussen dat scharnier vast komen te zitten). De Surface Book levert nog altijd goede prestaties af en het is fijn om te weten dat de infraroodcamera goed zijn werkt blijft doen. En als dat niet het geval is, dan ligt dat vaak aan jezelf — en gelukkig niet aan de camera.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Laat goed zien waartoe Microsoft in staat is
  • Hoge bouwkwaliteit en mooi design
  • Prestaties zijn van ontzettend hoog niveau
  • Infraroodcamera met gezichtsherkenning

Minpunten
  • Ontzettend duur

  • Zwaar
  • Geen usb-c
  • Accuduur

Reacties (0)