Review: LG Wing – niet meer dan een kekke gadget

03 februari 2021 + 10 minuten 0 Reacties
lg-wing-foto-5

De LG Wing is een Android-smartphone met een kantelbaar scherm. Na het kantelen krijg je toegang tot een tweede scherm onderop.

Met de LG Wing laat het Zuid-Koreaanse bedrijf zien dat het dezelfde strategie hanteert als andere grote fabrikanten wiens smartphonetak – voorzichtig gesteld – minder goed presteert. De focus ligt op experimenteren, nieuwe designs voor smartphones, toffe features en op niches. Meestal kunnen dergelijke fabrikanten eigenlijk niet zonder smartphone-afdeling, omdat ze onderdeel zijn van een slim ecosysteem. Zo heeft LG veel succes met zijn oled-televisies en smarthomeproducten, die vaak nauw kunnen samenwerken met de telefoons van het bedrijf.

Daarom kondigde het bedrijf in de herfst van 2020 een het Explorer Project aan. Dit is een team dat werkt aan speciale apparaten en nieuwe vormen en designs bedenkt voor devices die we al jaren op dezelfde manier gebruiken. Het eerste product van het team is dus de LG Wing. Het aandachtspunt van dit team is innovatie combineren met gebruiksvriendelijkheid. Op wat voor manieren kun je bestaande apparaten nou uitbreiden dat ze net even wat meer toegankelijk zijn? Los van deze tak maakt LG uiteraard nog steeds telefoons die een traditioneel design hebben.

lg-wing-teaser

Het opmerkelijke design van de LG Wing

De LG Wing is een flinke unit. Het toestel is behoorlijk dik en zwaar, waardoor die oncomfortabel in je broekzak zit. Je moet echt diepe zakken hebben wanneer je dit toestel wil meenemen. Opvallend genoeg krijgt de Wing daardoor een compleet andere doelgroep (waarschijnlijk onbedoeld) dan de doelgroep die Samsung wil bereiken met de Samsung Galaxy Z Flip. Voor die smartphone heeft Samsung juist jonge vrouwen op het oog, die weinig ruimte in hun tassen of broekzakken hebben. Heb je een grotere tas, dan past de Wing daar ongetwijfeld in.

Het logge design zorgt ervoor dat je niet het idee hebt dat de LG Wing zomaar kapotgaat. Hij is vrij stevig gebouwd wanneer je hem in de basismodus gebruikt. De basismodus is de traditionele modus. Je schuift het scherm dan niet naar de zijkant en gebruikt hem als het ware op de ouderwetse manier. De andere manier wordt de swivel mode genoemd. Je kantel het scherm dan naar links, waardoor er een T-vorm ontstaat. Het grote scherm ligt dan op z’n zij, terwijl je daar onder toegang hebt tot een tweede scherm, dat tevens een stuk kleiner is.

Dit is hetgeen dat de LG Wing een unieke smartphone maakt. Daar waar Samsung en Huawei zich richten op een markt voor opvouwbare smartphones, zie je dat LG een andere kant op gaat. Zo zagen we al eerder een ander model van LG. De V60 heeft ook een tweede scherm, maar dan in de vorm van een accessoire. Je zou kunnen stellen dat het technisch gezien een opvouwbaar model is, maar eigenlijk is dat dus niet zo. De Huawei Mate X, Samsung Galaxy Fold en de eerdergenoemde Galaxy Z Flip zijn daar veel betere voorbeelden van.

samsung-galaxy-z-flip-foto-9-2-1024×585
Lees ook
Mobile 18 maart 2020

Review: Samsung Galaxy Z Flip – dit formaat is veel beter

Maar wat doe je er dan mee?

LG zet de LG Wing als een multitasking monster in de markt. Ben je iemand die vaak twee apps tegelijkertijd op je – ineens kleine en krappe – smartphonescherm gebruikt? Dan kan de Wing dus uitkomst bieden. We hebben met de Galaxy Fold al gezien dat het best handig kan zijn een tweede (of daar soms derde) app in een kleiner venster beschikbaar te hebben. Hoe zit dat precies bij de Wing? Daar is de implementatie geheel anders. Je hebt namelijk geen tabletscherm tot je beschikking, maar in feite twee losse schermen onder elkaar.

Laten we vooropstellen dat het kantelen prima werkt. Met het toestel in je rechterkant kost het weinig duimkracht het scherm naar de zijkant te duwen. Voor linkshandigen is het minder intuïtief, aangezien je eigen hand dan in de weg zit. LG ziet voor zich dat we dit toestel in verschillende situaties gaan gebruiken. Bijvoorbeeld dat je met iemand chat wanneer je ondertussen aan het gamen bent. Je chat dan op het onderste scherm, terwijl op het grote, horizontale scherm de game openstaat. Op zich een prima idee.

Een ander idee is om op het grote scherm Google Maps open te hebben staan, terwijl je op het andere scherm de telefoonapp geopend hebt en met iemand belt. Je kunt zelf waarschijnlijk nog meer situaties bedenken. Wat dacht je van een serie kijken op het grote scherm, terwijl je berichten beantwoordt op het kleine scherm? Je kunt ondertussen ook informatie opzoeken over de film of serie die je kijkt. Het maakt overigens niet uit of je het toestel horizontaal of verticaal vasthoudt, aangezien de software natuurlijk gewoon meedraait met de oriëntatie.

En is het nou echt handig?

De situaties zijn dus prima te bedenken. Maar dat is nou net ook het probleem van de LG Wing: je moet een situatie bedenken waarin je hem gebruikt. Daarmee komen we al snel tot de conclusie dat dit toestel een oplossing biedt voor een probleem dat we eigenlijk niet hadden. Want een echte oplossing voor het gebruiken van twee apps op hetzelfde toestel is het toestel niet en dat heeft te maken met het kleinere scherm. Dat is namelijk net te klein om écht bruikbaar te zijn. Aan het grote scherm ligt het niet, hoor. Dat is verder prima te noemen.

Ja, je kunt prima op het toetsenbord onderop tikken, mocht je iets opzoeken via een browser of chatten in een berichtendienst. Het toetsenbord neemt echter ook het grootste deel van het scherm in, waardoor je niet ziet of er nog iets op het scherm gebeurt. Dat is een kleine irritatie die mettertijd groter wordt. Soms geef je antwoord op een bericht, terwijl er ondertussen al een nieuw bericht binnengekomen is (wat veel voorkomt in groepsgesprekken). En omdat je dat soort dingen dus mist tijdens het multitasken, merk je gauw dat je dat minder doet.

Dat resulteert in situaties waarin je toch besluit het scherm weer terug te schuiven of hem helemaal niet in de swivel mode te gebruiken. En dan heb je een vrij logge smartphone in je broekzak of handtas, die je niet gebruikt op de manier waarop die wel bedoeld is. Voor andere situaties kan het toestel wel uitkomst bieden, wanneer je twee apps combineert die allebei weinig interactie vergen. Denk dan aan het voorbeeld van de combinatie Google Maps en de telefoonapp. Zo blijf je gemakkelijk met iemand in contact, terwijl je ook ziet waar je loopt.

Andere irritaties

De LG Wing brengt helaas meerdere irritaties met zich mee. Wanneer je het scherm namelijk naar links geklapt hebt, dan zijn de knoppen aan de zijkant minder goed bereikbaar. Links zitten gelukkig geen knoppen, maar rechts wel. Daar zitten knoppen voor het volume en power. Zelfs wanneer je geen flink duim hebt, dan druk je die knoppen moeizaam in. Je zit namelijk met de zijkant van je duim tegen de matte achterkant van het grote scherm voorop. Daardoor is het toestel moeilijk te gebruiken zonder visueel naar de knoppen te zoeken.

Daarnaast valt op dat de software gewoonweg niet geoptimaliseerd is voor dit systeem. Dat komt doordat Android 10 nu rekening moet houden met twee schermen, met verschillende resoluties en formaten. Bovendien werken de schermen los van elkaar en vormen eigenlijk nooit een geheel. Appontwikkelaars zijn ook niet al te happig zich snel aan te passen aan hardware-ontwikkelingen, aangezien apps een zo breed mogelijk publiek moeten aanspreken. We verwachten dan ook geen apps die écht geoptimaliseerd zijn voor de LG Wing.

Verder vinden we dat je voor een prijs van bijna 1.000 euro echt wel betere specs mag krijgen. Onder de motorkap zit namelijk een midrange processor, de Qualcomm Snapdragon 765G. Ja, er is ondersteuning voor 5g, maar in Nederland heb je daar vooralsnog weinig aan. Daarnaast is er tenminste 128 GB aan werkgeheugen, een accu met een vermogen van 4.000 mAh en 8 GB aan werkgeheugen (dat voornamelijk voor het multitasken gebruikt wordt). Het bovenste plastic (!) oled-scherm is 6,8 inch groot, het kleinere scherm is 3,9 inch groot.

De gimbalcamera

Een ander, uniek onderdeel van de LG Wing-ervaring is het uitgebreide camerasysteem. Er zijn in totaal drie lenzen: een groothoeklens van 64 megapixel (met optische beeldstabilisatie), een ultra wide-lens van twaalf megapixel en een groothoeklens van dertien megapixel. Je kunt de camera’s achterop laten samenwerken met de 32 megapixelfrontcamera. Vervolgens kun je de beelden binnen één bestand opslaan of als aparte bestanden exporteren. Het onderste scherm kan dienst doen als een soort on-the-fly bewerkingsprogramma.

Daarnaast biedt LG middels de Creator Kit verschillende functies aan die je ook op andere smartphones van de fabrikant tegenkomt. Verder is er een gimbalcamera aanwezig. Dat tweede scherm kun je dan als een grip gebruiken, waardoor je beelden met extra stabiliteit kunt filmen. Een gimbal is een middel waarmee je beelden stabiel filmt, terwijl je geen statief gebruikt. Dat gebeurt volledig digitaal in dit geval, maar het belangrijkste is dat de beelden daadwerkelijk stabiel opgenomen worden en dus niet schokkerig zijn wanneer je filmt.

Dat levert een aantal leuke situaties op. Zo kun je bijvoorbeeld de camera draaien, terwijl het beeld gefixeerd blijft. Ook kun middels een digitale knuppel de focus van de camera verleggen, zonder dat je daarvoor je telefoon hoeft te draaien. Videomakers weten hier ongetwijfeld raad mee. Bovendien is het tof om eens wat meer cameramogelijkheden te gebruiken op een smartphone. De markt is redelijk gestagneerd, en dat geldt ook voor de mogelijkheden. De camera is in tijden niet zo interessant en spannend geweest als op de LG Wing.

Helaas moeten we daar wel aan toevoegen dat de beeldkwaliteit niet ontzettend goed is. En dat zeggen we niet alleen vanwege het prijskaartje. De kleuren zijn vaak wat uitgesmeerd, details vallen al heel snel weg en in sommige gevallen overcompenseert de telefoon de kleuren. Zeker wanneer er net even te weinig licht is, dan struikelt het camerasysteem. De nachtmodus doet het daarentegen wel behoorlijk goed, maar dan moet het ook echt donker zijn. Al met al zijn we niet heel enthousiast over het systeem, op de gimbalmodus na.

Is de LG Wing het geld waard?

De LG Wing is overduidelijk een experimentele smartphone, maar wel eentje die aan de prijs is. De telefoon brengt op twee manieren een frisse wind: het design en de gimbalcamera. Daardoor voelt de smartphone behoorlijk uniek aan. Echter, het gebrek aan softwareoptimalisatie, de teleurstellende camera’s, de interne specificaties en het feit dat het toestel een oplossing is voor een probleem dat niet echt bestond, zorgen ervoor dat we geen glansrijke aanbeveling kunnen doen. De LG Wing overstijgt het niveau van een kekke gadget helaas niet.

6.5
lg-wing-5g-dual-sim-128gb-8gb-ram-illusion-sky-blue

Beoordeling
LG Wing

Pluspunten
  • Uniek design
  • Gimbalcamera
Minpunten
  • Gebrek aan softwareoptimalisatie
  • Hoge prijs
  • Geen high-end hardware
  • Teleurstellend camerasysteem

Beoordeling LG Wing

De LG Wing is overduidelijk een experimentele smartphone, maar wel eentje die aan de prijs is. De telefoon brengt op twee manieren een frisse wind: het design en de gimbalcamera. Daardoor voelt de smartphone ook uniek aan. Echter, het gebrek aan softwareoptimalisatie, de teleurstellende camera's, de interne specificaties en het feit dat het toestel een oplossing is voor een probleem dat niet echt bestond, zorgen ervoor dat we geen glansrijke aanbeveling kunnen doen. De LG Wing overstijgt het niveau van een kekke gadget helaas niet.

Prijsvergelijker LG Wing

Reacties (0)