Lenovo Yoga 900 – specificaties
Lenovo Yoga 900 | |
---|---|
Scherm | 13.3-inch, 3200 bij 1800 pixels |
Digitizer | Nee |
Processor | Intel Core i7 (6th gen) – Intel Core i5 (6th gen) – Intel Core i3 (6th gen) |
RAM | 4GB – 8GB – 16GB |
Opslaggeheugen | 128GB – 256GB – 512GB |
SD | Ja |
HDMI | Nee |
USB | Ja |
GPS | Nee |
3G/4G | Nee |
Bluetooth | Ja, 4.0 |
NFC | Nee |
Camera’s | 720p |
Accu | 6600 mAh Lithium Polymer |
Specs
De specificaties voor deze 2-in-1-tablet zijn indrukwekkend te noemen. Er zijn natuurlijk verschillende configuraties beschikbaar. De versie die wij hebben getest, heeft 16GB aan werkgeheugen, een Intel Core i7-processor en een SSD 256GB. Dat is nog niet eens het maximale wat je in het apparaat kunt stoppen; de interne opslagruimte kan nog omhoog, mocht je dat willen. We kunnen ons voorstellen dat varianten met minder werkgeheugen minder snel zullen zijn. Houd daar dus rekening mee bij het lezen van deze recensie.
Dat er verschillende configuraties zijn, betekent ook dat er verschillende prijzen zijn. En die prijzen kunnen nogal hoog uitvallen – tot 1699 euro voor het duurste model. Het is dus nogal een afweging of je zo’n investering moet maken, maar kijkend naar de specs en de ervaringen die we ermee hebben (daar later meer over) kunnen we in elk geval zeggen dat het de prijs waard is. Je hoeft de komende maanden niet op te letten of er betere 2-in-1-modellen op de markt komen, want momenteel wordt het niet beter dan de specs hierboven.
Dat gezegd hebbende: heb je interesse in de Yoga 900, maar heb je er het geld niet voor over? Dan kun je ook terecht bij het 8GB-model. Die is tot driehonderd euro goedkoper en biedt verder dezelfde hardware, met natuurlijk nog de keuze voor een andere processor. Voor Windows 10 heb je tenminste 4GB aan werkgeheugen nodig, dus met een 8GB-model kun je al uit de voeten komen – afhankelijk wat je van plan bent natuurlijk. Je zou in principe al video’s kunnen monteren op het goedkopere model, om maar een voorbeeld te geven.
Prijzen en modellen
- Lenovo Yoga 900 – Intel Core i5 – 8GB RAM – 256GB SSD: 1399 euro
- Lenovo Yoga 900 – Intel Core i7 – 16GB RAM – 256GB SSD: 1499 euro
- Lenovo Yoga 900 – Intel Core i7 – 8GB RAM – 512GB SSD: 1599 euro
- Lenovo Yoga 900 – Intel Core i7 – 16GB RAM – 512GB SSD: 1699 euro
Display
Zoals je wellicht op de foto’s kunt zien, kan het 13,3″-scherm nogal reflecteren. Echter, tijdens het gebruik heb ik hier weinig van gemerkt. Ik kon gewoon werken en YouTube-video’s bekijken zonder dat ik constant mezelf zag of iets dat achter me gebeurde, dus met de reflectie valt het gelukkig mee. Verder biedt het scherm enorm mooie kleuren aan – of je nu video’s of foto’s bekijken, in laptop- of tabletmodus – en dat heeft het apparaat te danken aan de pixeldichtheid. De standaard schermresolutie staat op 3200 bij 1800 pixels – lekker daar op laten staan.
Lenovo Yoga 900 – hardware en design
Wanneer je naar het design en het metalen omhulsel van de Lenovo Yoga 900 kijkt, dan kun je van een afstand zomaar denken dat iemand op een Macbook Pro werkt. Die vergelijkingen houden echter op wanneer je naar het scharnier kijkt, dat is gebaseerd op traditionele horloges. Het scharnier, waarmee je het scherm in z’n geheel kunt omdraaien, ziet er mooi uit en laat de gebruiker veel soepeler het scherm 360-graden omdraaien. Bovendien is het zo dat er altijd gaatjes aan de buitenkant zitten, waardoor de laptop zijn warmte goed kwijt kan.
Omdat de processor nogal krachtig, is het ook zo dat de tablet veel warmer kan worden in het gebruik. In de praktijk valt dit gelukkig mee, en niet alleen omdat het apparaat altijd zijn warmte kwijt kan aan de achterkant. Er is namelijk ook een nieuw koelsysteem aanwezig die, volgens de fabrikant, 66 procent efficiënter is en tot dertig procent beter in staat is processor te koelen. Of die percentages kloppen kan ik niet vertellen, maar ik weet wel dat ik weinig last gehad heb van een warme schoot wanneer ik met de laptop aan het werk was.
Het gewicht lijkt niet goed verdeeld te zijn. Daar waar je bijvoorbeeld een Macbook Pro met één hand kunt openmaken, dan je de Lenovo Yoga 900 nog altijd met twee handen open te maken. Het is een klein obstakel voor een verder mooie ervaring, maar wel eentje waar je meer op gaat letten. Het gewicht valt mij ook nog wel: de 1,29 kilo is op schoot niet heel erg, maar wanneer je het apparaat te lang als tablet gebruikt kun je dat wel gaan voelen. Wel is de Yoga 900 iets lichter dan zijn concurrentie en datzelfde is te zeggen over de dikte.
De laptop is verder mooi afgewerkt. De randen aan het scherm kun je niet zomaar ombuigen (zoals bij eerdere Lenovo-tablets nog wel eens kon) en de gebruikte materialen voelen allemaal hoogwaardig aan. Aan de binnenkant zit een zachter materiaal waar je je polsen op kunt laten rusten. Je handen blijven er ook niet aan plakken bij warm weer. Over het algemeen is het apparaat stevig te noemen.
Connectiviteit
De Lenovo Yoga 900 beschikt over een aantal usb-poorten, waaronder usb-type-c, usb 3.0 en usb 2.0. Daardoor kun je een hoop moderne, maar ook iets oudere accessoires, zoals een muis, op de tablet aansluiten en dat is altijd goed om te weten. Zo hoef je niet meteen nieuwe accessoires te kopen, omdat je oude nog steeds werken. Ook is er een volledige sd-kaartlezen aanwezig. En hoewel er geen poort waar je een extern beeldscherm op kunt aansluiten, kun je wel een beeldscherm aansluiten op de usb-type-c-poort met DisplayPort-adapter.
Speakers
De speakers mogen dan wel beschikken over Dolby DS 10.0 Home Theater Certification, toch blijft er nog wat te wensen over: het basgeluid. Dat is een terugkerend probleem voor tablets, laptops en alles ertussenin, aangezien je maar weinig ruimte hebt voor de benodigde onderdelen. Verder vallen de speakers, die achter een rooster zitten, allerminst tegen. Andere tonen, geluiden en stemmen klinken namelijk kraakhelder. Wat een groot nadeel is, is dat de speakers aan de onderkant van de laptop zitten, waardoor het geluid soms tegengehouden wordt.
Maar aan de andere kant: waar zet je de speakers neer op een apparaat die je in verschillende standen kunt gebruiken? Er zijn twee modi waarop het logisch is dat de speakers aan de onderkant zitten: wanneer je het scherm rechtop zet met het toetsenbord naar beneden en wanneer je hem in tentmodus gebruikt. Maar in laptop- en tabletmodus zit er altijd iets in de weg voor het geluid: is het niet het scherm, dan is het wel de tafel. Het geluid dat er uitkomt is gelukkig kraakhelder, dat hier en daar nog wat te wensen overlaat wat het basgeluid betreft.
Camera’s
Er is wel een camera aanwezig, maar verwacht daar niet te veel van. De resolutie voor video 720p en voor foto’s één megapixel. De camera is dus echt als kleine extra aanwezig, waardoor je de Lenovo Yoga 900 ook kunt gebruiken als middel om bijvoorbeeld te Skypen.
Accuduur
De fabrikant geeft aan dat je ongeveer tien uur op een volle accu moet kunnen werken. Waar dat getal vandaan gehaald wordt, is ons een raadsel. Als ik er vijf, zes of net iets meer uur uit wist te halen, met alleen Chrome open, dan vind ik dat toch wel tegenvallen. Het duurt niet lang om de accu weer te herhalen, maar het zorgt er wel voordat ik niet het huis verlaat zonder de oplader. En dat vind ik dan weer een groter ongemak. Wellicht is de processor net even te zwaar voor de accu, maar dat is slechts giswerk – het valt in elk geval ietwat tegen.
Toetsenbord
Het toetsenbord is over het algemeen goed. De knoppen steken ver genoeg uit voor de nodige feedback, maar kan, voor mensen met grote handen, te smal aanvoelen. Meer dan eens zat ik naast een knopje te drukken waar ik eigenlijk op wilde drukken – maar dat is dus heel persoonlijk. Wel is de shift-toets gewoon te klein en lijkt de delete-knop buiten bereik. Het is in elk geval goed om te zien dat Lenovo een extra rij met functieknoppen heeft geïnstalleerd, iets dat de Yoga 3 Pro niet had. Maar over het algemeen is de ervaring meer dan prima.
Lenovo Yoga 900 – software
Windows 10 op de Lenovo Yoga 900 draait als een zonnetje – en dat mag ook wel wanneer je meer dan 4GB aan werkgeheugen in een apparaat hebt zitten. Echter, de voorgeïnstalleerde software zoals een virusscanner, kan het wel eens voorkomen dat je laptop moeite heeft met opstarten vanuit de slaapmodus. Het internet doet het dan niet en het duurt even voordat alles weer op gang is gekomen – zelfs met het 16GB-model. Mijn advies: verwijder zo veel mogelijk standaard software en vervang die – waar nodig – met software naar eigen keuze.
Lenovo Yoga 900 – in gebruik
Hoewel de resolutie en het scherm fantastisch mooi zijn, is het wel zo dat je op de laptop beter een film kunt kijken dan dat je er op kunt werken. Niet dat je niet op de Yoga 900 zou kunnen werken, maar de ratio 16:9 maakt hem, ten opzichte van 3:2, meer geschikt als multimedia-apparaat. Vooral om 3:2 gebruikers minder laat scrollen tijdens het werk en 16:9 in dat opzicht iets te nauw kan aanvoelen. Desondanks heb ik heel wat uren gewerkt met het ding. Ja, het is even wennen, maar het is geen groot ongemak en iets waar je niet aan zou wennen.
Het toetsenbord is ook even wennen in de praktijk. Zoals aangegeven lijken sommige knoppen onbereikbaar, maar na een paar keer werken heb je daar minder last van. Het doet je in elk geval vergeten dat je op een 2-in-1-apparaat werkt en geeft je wel het idee met een echte laptop te maken te hebben. Overigens is het toetsenbord ook verlicht, waardoor het ’s avonds beter te gebruiken is. Verder is er nog een trackpad: hier is niets op aan te merken. Het onderdeel voelt luxe aan en werkt naar behoren. Ook het klikken werkt meer dan prima.
De verschillende standen zijn handig in tal van situaties. Zo kun je de laptopmodus natuurlijk gebruiken wanneer je er op wil werken, zoals het schrijven van teksten of bewerken van foto’s of video’s. De tentmodus en de modus waar het scherm rechtop staat (met het toetsenbord naar beneden) zijn uitstekende presentatie modi, omdat het geluid dan het beste tot zijn recht komt. Ook zijn films bekijken zo heel aangenaam. De tabletmodus is het meeste geschikt als je even snel iets wil opzoeken of bekijken, vanwege het 13″-touchscreen.
Prestaties
De Lenovo Yoga 900 presteert subliem, met de kanttekening dat de voorgeïnstalleerde software nog wel eens voor problemen kan zorgen wanneer je de laptop uit slaapmodus haalt. In vergelijking met andere, populaire 2-in-1-apparaten lijkt de Yoga 900 niet heel veel sneller te zijn, ook al is die hardware nu al iets ouder. De prestaties zijn vergelijkbaar te noemen. Qua graphics doet de machine het wel veel beter, bijvoorbeeld in vergelijking met de Yoga 3 Pro. Maar dat mag je ook wel verwachten van een Intel HD Graphics 520-gpu.
Lenovo Yoga 900 – conclusie
De Lenovo Yoga 900 is een beest van een machine, mits je de versie neemt met de beste specificaties, natuurlijk. De hardware is enorm krachtig met 16GB aan werkgeheugen en een goede graphics processoring unit – maar lagere configuraties kunnen een andere ervaring aanbieden. Het toetsenbord typt lekker, maar kan als smal worden ervaren. Ook is het zo dat sommige knoppen onbereikbaar lijken te zijn, zeker de eerste keren. Het is ook jammer dat de speakers zijn verborgen aan de onderkant, omdat het geluid daardoor wordt ondermijnd.
En dan hebben we nog het probleem met de accu. De beloofde negen tot tien uur wordt niet behaald en als we de zeven uur halen op een volle batterij, dan is dat veel te noemen. Dat probleem is natuurlijk op te lossen door altijd je acculader mee te nemen. Ben je op zoek naar een krachtige 2-in-1 die je als laptop en tablet kunt gebruiken en wil je je de komende jaren niet bezighouden met het upgraden van de hardware, dan is de Lenovo Yoga 900 zijn prijs wel waard. Want de prestaties van dit high-end-model zijn subliem – minus die software, dan.
Beoordeling
- Het scherm is fantastisch
- Krachtige hardware
- Genoeg usb-poorten
Accu gaat niet heel lang mee
- Toetsenbord kan als smal worden ervaren
- Speakers zijn verborgen
Reacties (0)