Review: Lenovo Miix 720 – goede concurrent voor Microsoft Surface Pro

19 juli 2017 + 10 minuten 0 Reacties
lenovo-miix-720-foto-1

In deze recensie kijken we naar de Lenovo Miix 720. Dit is een hybride tablet die beschikt over Windows 10 en een afneembaar toetsenbord. De tablet heeft een adviesprijs van rond de 2.000 euro.

Lenovo Miix 720 – specificaties

Lenovo Miix 720
Scherm 12-inch, 2.880 bij 1.920 pixels
Digitizer Nee
Processor  Intel Core i7 (7th gen)
RAM 16 GB
Opslaggeheugen 1 TB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.1
NFC Nee
Camera’s Eén megapixel voor, vijf megapixel achter
Accu  41 Wh Lithium Polymer

Specs

Voor 2.000 euro mag je het één en ander verwachten van je apparaat. Gelukkig krijg je ook enorm veel terug voor dat bedrag. De processor aan boord is een i7 van Intel, van de zevende generatie. Daarnaast is er 16 GB aan werkgeheugen aanwezig en krijg je een ssd van 1 TB. Dat is allemaal prima. Helaas is het echter zo dat je qua extra mogelijkheden elders moet zoeken. Zo kun je niet onderweg het internet op zonder wifi en is er ook geen hdmi-aansluiting. De grafische kaart, Intel HD Graphics 620, is helaas niets om over naar huis te schrijven.

Natuurlijk koop je een dunne 2-in-1-tablet, met een afneembaar toetsenbord en meegeleverde stylus, niet voor de gamingcapaciteiten. Maar wanneer je kijkt naar de andere hardware aan boord, dan vraag je je af waarom Lenovo zo veel heeft ingezet op moderne standaarden. De 720 was ook een prima product geweest als er minder werkgeheugen aanwezig was of mensen alleen zouden kunnen kiezen voor een i5-processor. Dat had de prijs gedrukt en dan had je er nog steeds mee kunnen doen waarvoor je hem wil gebruiken: je werk.

Lenovo Miix 720 – hardware en design

Als we kijken naar het design van de Lenovo Miix 720, dan kunnen we al gauw concluderen dat het apparaat oogt als een traditionele hybride. Het heeft een slank design en een redelijk groot scherm (van twaalf inch) en heeft de aansluitingen die je zou verwachten op een dergelijke tablet. De knoppen zitten aan de rechterkant (volume en aan-uit). Ook is er nog een Thunderbolt-knop die altijd welkom is. Onder het kopje connectiviteit gaan we wat dieper in op de verschillende poorten die aanwezig zijn op de Lenovo Miix 720.

Zoals het een 2-in-1-apparaat betaamt, heeft ook de Miix 720 een scharnier op de achterkant zitten. Dit scharnier kun je gemakkelijk uitklappen, vanwege de kleine inkepingen tussen de tablet en de houder, die vastzit aan die scharnieren. In die inkepingen zitten de speakers. Over de plaatsing van de speakers zijn we redelijk positief: ze zijn netjes weggewerkt en bieden dus het voordeel aan dat je beter bij de houder kunt. Onder die kickstand zit overigens helemaal niets. Aan de bovenkant zien we de ventilatie zitten; ook een prima plek.

We zijn het inmiddels van Lenovo gewend: het omhulsel is mooi afgewerkt. Ook voelt het geheel zowel stevig als stabiel aan. De kickstand op de achterkant is daarnaast stevig en kan het scherm prima op z’n plek houden. Sommige standaarden kunnen meteen al een beetje zwak aanvoelen, maar dat idee hebben we bij de Lenovo Miix 720 gelukkig geen moment gehad. Daarnaast is de afwerking, met de horlogebandscharnieren, nog steeds een ontzettend leuk detail en iets dat de Miix 720 flair meegeeft in vergelijking met de concurrentie.

Display

De Lenovo Miix 720 beschikt over een helder scherm met een hoge resolutie. Die resolutie bedraagt 2.880 bij 1.920 pixels. Op een scherm van 12-inch levert dat een pixeldichtheid op van ruim 288 pixels per inch. En dat levert mooie en scherpe resultaten op. Het apparaat is in staat kleuren helder en breed te weergeven en ook kleinere details gaan niet verloren wanneer je naar een film of serie kijkt. Bovendien kun je het scherm best helder instellen, waardoor je er ook eens buiten mee aan de slag kunt. Het scherm is helderder dan die van de XPS 13.

Connectiviteit

De Lenovo Miix 720 is uitgerust met een Thunderbolt-usb-c-poort. Deze poort biedt ondersteuning aan voor externe schermen met een hoge resolutie. Het kan zijn dat je nog wel een adapter nodig hebt om de tablet aan een extern beeldscherm te koppelen — maar dat ligt geheel aan dat scherm. Verder is er ondersteuning voor bluetooth (4.1) en wifi en kun je twee accessoires aansluiten op de twee traditionele usb-poorten (usb 3.0). Verder is er nog een koptelefoonaansluiting en treffen we aan de onderkant de aansluiting voor het toetsenbord aan.

Speakers

Zoals gezegd bevinden de speakers zich aan de zijkant van de tablet, op de plek waar je ook de ruimte hebt om het scharnier naar achteren te duwen. Je kunt deze speakers best hard zetten zonder dat het geluid meteen vervormt. Zoals je wellicht verwacht van een dergelijk dun apparaat, is het basgeluid zo goed als afwezig. De midden en hoge tonen komen veel beter tot hun recht. Voor zakelijke doeleinden is dit prima: je kunt er met gemak mee videobellen en voor presentaties geldt dat je zonder al te veel moeite een gemiddelde kamer vult.

Camera’s

Er zijn twee camera’s aan boord. De camera aan de voorkant maakt beelden van lage kwaliteit. Dat materiaal kan er nogal korrelig uit komen te zien en dat is jammer — dat hoeft niet meer, zeker niet voor een bedrag van tweeduizend euro. Lijkt ons een geval van ‘verkeerde zuinigheid’. De camera op de achterkant is al wat beter en gaat goed overweg met kleur en de focus. Maar ook hier is de kwaliteit niets om over naar huis te schrijven. Echter, inloggen met Windows Hello werkt prima, dus je kunt de frontcamera tenminste nog voor iets gebruiken.

Accuduur

Fabrikant Lenovo belooft dat de Lenovo Miix 720 zo’n acht uur mee moet gaan op een volle accu. Dat is echter lang niet altijd het geval. Wanneer je er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op werkt, dan merk je al gauw dat je de dag niet doorkomt zonder tenminste één keer naar je oplader gegrepen te hebben. Een realistischer beeld van de accu is ongeveer zes uur, natuurlijk afhankelijk van het gebruik. Ben je constant aan het internetten of video’s aan het bekijken, dan is de score minder. Vijf tot zes uur is wel erg mager te noemen.

Toetsenbord, stylus en trackpad

Zoals gezegd wordt de Miix 720 geleverd met een afneembaar toetsenbord. Dit toetsenbord is eigenlijk het enige onderdeel van het apparaat dat niet echt voldoet aan de hoge kwaliteit standaard van de rest van de tablet. Het toetsenbord vastklikken werkt goed en snel, maar langdurig typen is niet heel erg fijn. Dat heeft onder meer te maken met de plaatsing van sommige functieknoppen en dat sommige knoppen veel kleiner zijn dan we gewend zijn. De trackpad, die niet altijd even goed reageert, weet het beeld helaas ook niet te verzachten.

Daarnaast wordt de 2-in-1-tablet geleverd met een stylus. Hoe je het ook wendt of keert, je krijgt dus wel een compleet pakket in huis. Je kunt de tablet hierdoor bedienen met de trackpad, met je vinger op het touchscreen of met die stylus. Schrijven voelt heel natuurlijk aan — het is niet net alsof je op papier schrijft, maar het komt wel in de buurt. Gelukkig kun je je hand laten rusten op het scherm; dat heeft geen effect op wat de tablet registreert tijdens het schrijven. Handig om te weten: de stylus heeft een kleine batterij aan boord.

Lenovo Miix 720 – software

De Lenovo Miix 720 wordt geleverd met Windows 10. Dat betekent uiteraard dat je het apparaat kunt gebruiken als een laptop, maar natuurlijk ook als een tablet. Windows 10 is daar inmiddels meer dan goed geoptimaliseerd voor. Windows 10 wordt altijd geleverd met een aantal applicaties, die je meestal zo snel als mogelijk wil verwijderen. Op de Lenovo Miix 720 is dat ook niet anders. Gebruik je geen Twitter (via de Windows-app) of speel je nog steeds geen Candy Crush (ja, die mensen zijn er), dan doe je er goed aan die dingen te verwijderen.

Lenovo levert ook wat eigen software af met haar eigen hardware. Ook daar zijn de meningen sterk over verdeeld, maar over het algemeen is het zo dat je prima zonder kunt. Dat betekent niet dat er helemaal niets bruikbaars bij zit. Zo is er een speciale accubesparingsmodus die de batterij wel degelijk wat langer kan laten meegaan. Ook is er een Companion-applicatie, waarmee je inzicht krijgt in hoe het systeem werkt. Maar daar houden de handige applicaties helaas wel bij op. Het gros van de meegeleverde software had je liever niet op je pc staan.

Lenovo Miix 720 – in gebruik

Omdat de Lenovo Miix 720 een hybride is, kun je hem ook op verschillende manieren gebruiken. Door het toetsenbord middels de magnetische strip aan het scherm te koppelen, tover je het apparaat om in een laptop. Een snelle laptop die mooie prestaties aflevert en het geen enkel moment lastig zal krijgen. Echter, er zijn wel een aantal dingen die roet in het eten gooien. Zo typt dat toetsenbord niet superfijn en zijn sommige knoppen net even te klein om er vlot op te kunnen typen. Maar goed, alles went, dus dit waarschijnlijk ook wel.

Daarnaast kun je de Miix 720 natuurlijk als een tablet gebruiken wanneer je dat toetsenbord loskoppelt. Dan heb je een razendsnelle tablet die je zonder moeite ergens voor kunt gebruiken: presentaties, video’s, surfen of foto’s laten zien. Het maakt niet uit wat je ermee wil doen. Uiteraard kun je hier ook op gamen, maar het mogen geen games zijn die qua grafische kwaliteit veel van je machine vragen. Games die gewoon in de Windows Store staan, zullen gewoon werken. Maar verwacht niet zomaar Battlefield 1 hier op te kunnen spelen.

Wat wel heel fijn is, is het feit dat er een stylus wordt meegeleverd. Dat maakt de tabletmodus des te waardevoller. Je hoeft namelijk hierdoor niet constant met je vinger op het touchscreen te zitten en dat betekent dat je geen vettige afdrukken achterlaat. Je scherm blijft dus altijd schoon, waardoor presentaties geven of dingen laten zien ook gewoon nut heeft, zonder dat je constant het scherm moet schoonmaken. Windows 10 werkt inmiddels ook hartstikke goed met een stylus: je kunt het complete OS ermee besturen en instellen.

Prestaties

Als je kijkt naar de hardware aan boord, een Intel Core i7-processor en 16 GB aan werkgeheugen, dan kunnen we niet anders doen dan concluderen dat het systeem ontzettend soepel draait. Je kunt dit systeem goed onder druk zetten: meerdere browsertabs en een YouTube-video in full hd afspelen gaat moeiteloos. Gooi je ook nog verschillende andere programma’s open, zoals Slack en Photoshop, terwijl je ondertussen ook een 4K-video bekijkt, dan nog merk je geen prestatieverschil. Voor gemiddelde kantoortaken is het wel overkill.

Lenovo Miix 720 – conclusie

Over het algemeen zijn we ontzettend positief over de Lenovo Miix 720. Het is een high-end en krachtig apparaat dat zeker weten aan je verwachtingen kan voldoen wanneer je op zoek bent naar een snelle Windows 10-tablet die ook als laptop te gebruiken is. Je kunt er een hoop dingen mee doen en kunt er goed op werken. Maar voor een prijs van bijna 2.000 euro mag je net even wat meer verwachten. Misschien niet van de tablet in dit plaatje, maar wel van de laptop. Beeldmateriaal bewerken is geen aanrader op dit apparaat.

De Lenovo Miix 720 is geen revolutionair apparaat, maar wel een apparaat dat aan alle voorwaarden van een mobiel werkstation voldoet. En dat is prima. Echter, voor gemiddelde kantoortaken of programma’s die je op een zakelijke machine verwacht, heb je niet zo veel ruwe kracht nodig. Het mag best een beetje minder. 2.000 euro is een hoop geld, zeker als je niet van plan bent om het maximale uit je investering te halen. Desondanks krijg je er wel een compleet pakket voor terug: stylus, toetsenbord, infraroodcamera, touchscreen, noem maar op.

Begrijp ons niet verkeerd: dit is geen slecht product. We vragen ons alleen een beetje af voor wie dit product nou eigenlijk bedoeld is. Zakelijke lui hebben niet zoveel kracht nodig, terwijl creatievelingen aan grafische kracht tekort zullen komen voor het bewerken van materiaal. Het is op papier, en op het eerste gezicht, een mooie combinatie van hardware en software — eentje die opvalt in het schap vol hybride modellen. Maar aan het einde van de dag zul je er waarschijnlijk goed aan doen voor een goedkoper model te kiezen, waarmee je net zo veel kunt doen.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Ontzettend fijn scherm
  • Meegeleverde stylus (en toetsenbord)
  • Prestaties zijn van hoog niveau

Minpunten
  • Hardware is overkill voor zakelijke markt

  • Niet het beste toetsenbord
  • Behoorlijk aan de prijs

Reacties (0)