Review: Lenovo Yoga 2 Pro

24 januari 2014 + 10 minuten 0 Reacties
Lenovo-Yoga-2-Pro-review-feature

Lenovo heeft de afgelopen twee jaar heel wat interessante tablets, convertibles en hybride apparaten gelanceerd. Met name de modellen in de Yoga-serie weten bij velen een goede indruk achter te laten en in 2014 wordt deze serie dan ook compleet vernieuwd. Lenovo introduceert twee middenklasse Yoga convertibles in de vorm van de Yoga 2 11 en de Yoga 2 13, brengt de ThinkPad Yoga voor zakelijke gebruikers op de markt, en komt met met de high-end IdeaPad Yoga 2 Pro. In deze review kijken we naar deze Pro-versie, uitgerust met onder meer een hoge resolutie display en een krachtige Intel Haswell-chip.

Lenovo Yoga 2 Pro – Specificaties

Het meest opvallende aan de IdeaPad Yoga 2 Pro is natuurlijk het inmiddels bekende Yoga-design, maar ook qua specificaties zien we veel interessants. Zo beschikt de convertible over een 13.3-inch ips lcd display met een indrukwekkend hoge resolutie van 3.200 bij 1.800 pixels, 8GB aan werkgeheugen, 256GB of 512GB aan opslaggeheugen, en een Intel Core i5- of i7-processor uit de Haswell-familie. Verder is het apparaat voorzien van zowel een USB 2.0- als een USB 3.0-poort, een microHDMI-poort voor koppeling met een extern display, Bluetooth 4.0 en wifi voor draadloze communicatie, een webcam aan de voorzijde en een SD-kaartlezer waarmee het interne geheugen uitgebreid kan worden. Vanzelfsprekend zien we ook weer een volledig QWERTY keyboard terug, deze keer uitgerust met achtergrondverlichting voor de toetsen.

Kortom, een volledig uitgerust apparaat met een prijskaartje van momenteel 1.299 euro voor de i5-versie met 256GB aan opslaggeheugen. De versie met Core i7-processor en 512GB aan opslaggeheugen wordt verkocht voor een prijs van 1.599 euro. Dit is ook de versie die we in deze review bekijken.

Lenovo Yoga 2 Pro – Hardware & design

Zoals gezegd is het design het meest opvallende aan de IdeaPad Yoga 2 Pro, en niet alleen omdat je het apparaat in verschillende modi kunt gebruiken. Lenovo heeft het ook voor elkaar gekregen om de convertible slanker en lichter te maken dan zijn voorganger waardoor onder meer de tablet-modus comfortabeler te gebruiken is. De Yoga 2 Pro heeft een gewicht van 1,39 kilogram – wat overigens voor een tablet nog steeds fors is maar daarover later meer – en is 15,5 millimeter dun.

Het apparaat is zeer strak en netjes afgewerkt en geeft meteen een premium gevoel mee. De achterzijde en onderzijde zijn voorzien van een zilver/grijze afwerking, met achterop subtiel het logo van de fabrikant. De onderzijde is voorzien van stereospeakers en ook zien we daar de opening voor de ventilatie terug. Eenmaal opengeklapt is het geheel nagenoeg compleet zwart; glanzend zwart voor het frame rondom het display en matzwart voor het toetsenbord. De behuizing rondom het toetsenbord heeft een lichte structuur meegekregen waardoor je hand niet te makkelijk over het oppervlak schuift. Al met al is het uiterlijk van de Yoga 2 Pro vrij minimalistisch. Lenovo heeft ervoor gekozen weinig toeters en bellen aan het design toe te voegen, wat op zich een goede keuze is.

Het algemene gevoel wanneer je het apparaat in handen hebt is prima. De convertible voelt licht genoeg en stevig genoeg aan, zoals en Ultrabook aan moet voelen. Ook heb je niet direct het idee dat dat er op bepaalde punten ruimte bespaard had kunnen worden. Alle aansluitingen zitten netjes in het design verwerkt en het geheel voelt zeer degelijk aan.

Connectiviteit en knoppen

In de specificaties heb ik het al kort even aangegeven maar de Yoga 2 Pro is rijkelijk uitgerust wanneer we kijken naar de connectiviteitsopties. De convertible beschikt namelijk over een volwaardige SD-kaartlezer, een volwaardige USB 3.0-poort, een volwaardige USB 2.-poort, een microHDMI-poort, een koptelefoonaansluiting en een connector voor het opladen van het apparaat. Dit opladen kan echter ook via de USB 2.0-poort.

Alle aansluitingen zitten aan de zijden van het apparaat verwerkt. Voor draadloze communicatie beschikt de Yoga 2 Pro over Bluetooth 4.0 en WiFi b/g/n. Het enige dat we niet terugvinden is NFC, maar een groot gemis mogen we dat niet noemen. Wat betreft de knoppen zit alles wel op een logische plek, afgezien van de aan/uit-knop. Deze zit helemaal vooraan aan de rechterzijde en is nauwelijks op te tast te vinden. Elke keer bij het aan- of uitzetten van het apparaat was het dan ook even zoeken, wat op een gegeven moment aardig irritant wordt.

De verschillende modi

Net zoals de eerste generatie Yoga convertibles is de Pro-versie uitgerust met een convertible design. dit houdt in dat het display op verschillende manieren gedraaid of omgeklapt kan worden waardoor het geheel onder meer als tablet te gebruiken is. De eerste positie ligt het meest voor de hand en is naar mijn idee ook de positie die je het vaakst zult gebruiken. Dit is de standaard laptop-positie voor het productief werken. Hierbij heb je het toetsenbord en het scherm direct voor je neus, niks apart dus.

Voor de tablet-fans is de er tablet-modus. Deze gebruik je door het display compleet (360 graden) om te klappen waardoor de onderzijde van het display tegen de onderzijde van het toetsenbord komt te liggen. In deze modus is het display volledig middels touch te bedienen (ook in de andere modi overigens) en wordt het toetsenbord uitgeschakeld. Het toetsenbord ligt een paar millimeter in de behuizing waardoor de toetsen de ondergrond, bij het op tafel leggen van het apparaat, niet raken en dus niet beschadigd worden. Bij het in de hand houden van het apparaat voel je de toetsen wel maar bij het op ongeluk indrukken gebeurt er niks. Echter is de kans klein dat je dit apparaat vaak met twee handen in de tablet-modus vast zal houden want daarvoor is de Yoga 2 Pro simpelweg te groot en te zwaar. Op schoot of in een andere situatie waar de tablet ergens op kan steunen zie ik hiervoor nog wel potentie maar zonder steun is de tablet-modus niet echt comfortabel te noemen. Over het in één hand houden van het apparaat hoeven we het niet eens te hebben. Deze modus lijkt voornamelijk interessant wanneer je het apparaat op je schoot legt of even snel wat aan iemand wilt tonen.

Ook is het geheel in twee modi te plaatsen waarmee zowel het scherm als het toetsenbord gedeelte een belangrijke rol spelen. De eerste modus is de zogenaamde tent-modus. Hiermee wordt het geheel als het ware in een tent-vorm geplaatst waarbij het scharnier, de koppeling tussen scherm en keyboard, naar boven wijst. Ook deze modus is geschikt voor specifiek gebruik, met name op een tafel of op een bureau. Het geheel staat dan redelijk stevig waardoor je in een hoek op het scherm (als soort van tablet) kunt werken. Deze positie is vooral interessante wanneer je dus achter een bureau zit en binnen de touch-interface aan het werk bent, wanneer je een video of wat foto’s bekijkt, of wanneer je iets wilt tonen of presenteren.

De andere modus is de zogenaamde stand-modus en is wellicht de meest interessante modus. Hiermee wordt het scherm niet 360 graden gedraaid maar in een hoek gezet met het toetsenbord dat naar beneden wijst. Op deze manier is het touchscreen eenvoudig ook op je schoot, op een tafel, op een bureau, in een bed of waar dan ook te gebruiken. Het apparaat zorgt zelf dan voor de steun die door het relatief hoge gewicht nodig is. Op elk oppervlak staat het geheel redelijk stevig en kun je middels touch alle taken zonder problemen uitvoeren. De hoek van het display is zelf te bepalen en staat vrijwel altijd stabiel genoeg voor eenvoudig touch-bediening. Het spelen van een spel waarbij je wild met de vingers aan de slag gaat is in deze modus echter niet aan te raden. Deze modus heb ik zelf het meest gebruikt, zowel op schoot op de bank als achter het bureau en in de trein.

Display

Het meest indrukwekkende van de Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro is wellicht het display. Lenovo heeft de convertible namelijk voorzien van een 13.3-inch ips lcd display met een resolutie van 3.200 bij 1.800 pixels, ook wel Quad HD genoemd door de fabrikant. Deze resolutie zorgt voor een indrukwekkend scherpe weergave, zowel in de browser als bij het bekijken van foto’s en video’s.

Gelukkig heeft Microsoft met de Windows 8.1-update de scaling binnen Windows 8 verbeterd en daardoor worden de elementen in de desktopomgeving niet te klein weergeven. Dat is echter wel het geval als je de scaling uitzet en alles dus op 100 procent weergegeven wordt. Dat de scaling nog verre van perfect is blijkt wel wanneer je bijvoorbeeld de Chrome-browser installeert. Websites worden hierin veel te klein weergegeven en fonts zijn kartelig. Het ziet er gewoon niet uit. Zet je de scaling op 100 procent dan is dit probleem verdwenen maar is de desktopomgeving niet te bedienen door veel te kleine icons. Overigens hebben Internet Explorer en de Windows 8 apps dit probleem niet. Ook zou je denken dat met een dergelijk hoge resolutie websites die retina-ready zijn (waaronder wijzelf) de hoge resolutie afbeeldingen serveren maar helaas is dit niet het geval. Of het aan Lenovo of Microsoft ligt is me niet duidelijk maar de devicePixelRatio (voor diegenen die weten wat dit is) is ‘1’ en dus worden er standaard geen retina-afbeeldingen geserveerd omdat de websites niet de juiste informatie krijgen over het display. Nu heb ik daar zelf ook niet al teveel verstand van maar je mag er toch vanuit gaan dat dit voor hoge resolutie displays inmiddels correct toegepast wordt.

Op het display is verder nauwelijks iets negatiefs aan te merken. Elementen als teksten, foto’s en video’s worden zoals gezegd scherp weergegeven, de kleurproductie is prima met natuurlijke kleuren en diepe zwartwaarden, en de kijkhoeken liggen ook op een prima niveau. De maximale helderheid van het display valt echter wat tegen waardoor je bij veel omgevingslicht net niet voldoende van de content kunt zien om comfortabel te kunnen werken. Ook zorgt dit voor soms wat teveel reflecties.

Trackpad en toetsenbord

De Lenovo Yoga 2 Pro beschikt over een volledig QWERTY-keyboard en zoals we van Lenovo gewend zijn is dit een prima functionerend keyboard. Alle toetsen die je op een keyboard voor een Windows-apparaat wenst te hebben zitten erop en de toetsen zijn groot genoeg voor een comfortabele bediening. Ook zit er voldoende ruimte tussen de toetsen waardoor de kans op het missen van een toets of het per ongeluk aanslaan van een verkeerde toets klein is. Toch heb ik wel iets te klagen want de travel van de toetsen is minimaal, iets waar je eigenlijk niet meer onderuit komt met steeds dunner wordende apparaten. Dit is even wennen maar zit de type-ervaring na een tijdje gelukkig niet al teveel in de weg. Belangrijk is ook dat het keyboard beschikt over achtergrondverlichting voor de toetsen waardoor je ook in het donker comfortabel kunt tikken.

Het trackpad is groot genoeg om comfortabel te kunnen navigeren op de Yoga 2 Pro en beschikt daarnaast over ondersteuning voor de meeste gestures die je binnen Windows 8 kunt maken. Het van links naar het midden swipen over het trackpad zorgt er dus bijvoorbeeld voor dat het charms menu tevoorschijn komt. Ook standaard gestures als pinch-to-zoom en het met twee vingers scrollen werken vloeiend. Onderaan het trackpad bevindt zich de rechter en linker muisknop welke ook naar eigen wens in te stellen zijn. Overigens valt wel op dat wanneer je het trackpad langdurig gebruikt deze op een gegeven moment wat stroever wordt waardoor het bedienen van de cursor soms niet zo vloeiend gaat als je zou wensen. Het zal met het materiaal van het trackpad te maken hebben, in combinatie met klamme vingers na een tijdje stevig doorwerken. Daarbij gaat het trackpad soms zijn eigen weg, bijvoorbeeld door een vorige app te openen tijdens het scrollen. Het met twee vingers scrollen wordt dan als gesture voor het inschuiven van vorige apps herkent. Dit probleem deed zich een week een paar keer voor.

Audiokwaliteit

De speakers van de Lenovo Yoga 2 Pro zitten verwerkt aan de onderzijde van het keyboard en hoewel je zou denken dat dit de audiokwaliteit niet ten goede komt valt dit reuze mee. De audiokwaliteit is zelfs een van de positieve punten van dit apparaat. Het volume kan ver opengedraaid worden zonder noemenswaardige vervorming in het geluid, dialogen zijn goed verstaanbaar en er zit zelfs wat laag in de audio. Voor het kijken van een filmpje is de Yoga 2 Pro dan ook prima bruikbaar, en als je de lat niet al te hoog legt zou je het apparaat zelfs voor het luisteren van muziek in kunnen zetten.

Camera

De Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro is voorzien van een 1 megapixel webcam aan de voorzijde, een camera die bedoeld is voor het voeren van een videogesprek of het maken van een ‘selfie’. Echter ben ik niet echt onder de indruk van deze camera. Wanneer de lichtomstandigheden niet optimaal zijn hou je al snel een korrelig en onbruikbaar plaatje over. Houd er dus rekening mee dat je overdag je videogesprekken voert, of in ieder geval voldoende lampen aanzet wanneer je liever in de avond met collega’s of vrienden communiceert. Overigens levert Lenovo een leuke app met de naam ‘Yoga Camera Man’ mee. Hiermee kun je de camera met je stem bedienen, bijvoorbeeld voor het op afstand maken van een foto van meerdere personen. Leuk en soms goed werkend, maar niet meer dan dat.

Accuduur

Als we kijken naar de accuduur dan valt de Lenovo Yoga 2 Pro niet echt op. Het apparaat gaat bij gemiddeld gebruikt, met een helderheid van 50 procent en Wifi aan, zo’n 7 uur mee en dan is prima te noemen. De zakelijke gebruiker die het apparaat voor werk gebruik zal er dus waarschijnlijk net een volledige dag uit kunnen halen. Daarna moet ‘ie echt aan de lader. Op dit vlak is de Yoga 2 Pro niet indrukwekkend maar wel iets beter dan zijn voorganger. Het grote voordeel van de energiezuinige Haswell-chip wordt deels teniet gedaan door het hogere resolutie display met een hogere helderheid.

Lenovo Yoga 2 Pro – Software

De Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro beschikt over een Intel-processor en draait dus op Windows 8-software. Standaard is het apparaat al voorzien van Windows 8.1, de grote update die in oktober van vorig jaar uitgerold werd. Binnen Windows 8 heb je, zoals inmiddels bekend mag zijn, de beschikking over twee interfaces; de touch-interface met de zogenaamde tiles (tegels) en de desktopinterface die gelijk is aan de interface van eerdere Windows versies. Ook heb je onbeperkte toegang tot de desktop interface en kun je traditionele Windows programma’s (.exe bestanden) zonder problemen installeren. Beide interfaces hebben we qua mogelijkheden en functies in eerdere reviews al uitgebreid behandeld dus daar ga ik niet veel dieper meer op in.

Lenovo’s eigen software

Lenovo levert niet zomaar een kale versie van Windows 8 mee. De fabrikant heeft een hoop eigen apps en toepassingen vooraf geïnstalleerd, waaronder het eerder genoemde Yoga Camera Man. Ook levert het bedrijf een toepassing mee om afhankelijk van de modus waarin het apparaat gebruikt wordt specifieke apps aan te raden. Zet je het apparaat in bijvoorbeeld de tablet-modus dan verschijnt er rechts bovenin een notificatie en als je her op klikt krijg je suggesties van apps die in tablet-modus, volgens Lenovo, comfortabel te gebruiken zijn. Met Yoga Picks kun je deze suggesties nog uitbreiden met apps die in de Windows Store te vinden zijn. Daarnaast levert Lenovo onder meer VeriFace voor het inloggen middels gezichtsherkenning, Yoga Chef met recepten waar middels gebaren doorheen te bladeren is, Photo Touch voor het bewerken van foto’s en Phone Companion voor het uitwisselen van gegevens met je smartphone mee. Ook zien we Bloatware van onder meer McAfee en Office terug. Niet alle meegeleverde toepassingen en apps zijn interessant genoeg maar je bent natuurlijk vrij om ze van je beginscherm te halen.

Applicaties

Zodra je de IdeaPad Yoga 2 Pro opstart kun je gelijk aan de slag met het installeren van applicaties en programma’s. Voor het installeren van programma’s kun je op zoek naar je eigen software of via verschillende externe bronnen programma’s zoeken. Voor apps binnen de touch interface heb je toegang tot de Windows Store. Hier bevinden zich een groot aantal categorieën waarbinnen je betaalde en gratis apps kunt vinden. Sinds de lancering van Windows 8, anderhalf jaar geleden, is het aanbod van apps in de Windows Store flink gegroeid en is voor bijna elke wens wel iets te vinden. Natuurlijk blijft het aanbod nog achter op dat van iOS en Android maar het is goed om te zien dat ontwikkelaars steeds meer aandacht aan Windows 8 schenken.

Lenovo Yoga 2 Pro – Prestaties

De Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro komt in verschillende configuraties, met een Intel Core i5- of i7-processor. Het model dat ik ter review had beschikt over de meest krachtige uitrusting; een Intel Core i7-processor uit de Haswell-familie, 8GB aan werkgeheugen en 512GB aan SSD opslaggeheugen. Kortom, aan prestaties zou op papier niks mogen ontbreken.

Voor normaal gebruik is er dan ook helemaal niks te klagen over de prestaties van de Yoga 2 Pro. Verschillende apps of programma’s kunnen tegelijkertijd zonder problemen gebruikt worden. Zo heeft het apparaat geen moeite met het tegelijkertijd gebruiken van de web browser, de Mail-app, een fotobewerkingsapplicatie, Spotify en Office. Voor de gemiddelde gebruiker zal het multi-taksen dus niet snel voor problemen zorgen.

Alles in de Window 8 touch-interface loopt daarbij vloeiend, zelfs bij het openzetten van zo’n 12 apps. De applicaties starten snel op en ook het opstarten van het apparaat zelf gaat razendsnel. Binnen 10 seconden zit je in de touch-interface van Windows 8. Zodra je de wat grafisch intensievere games gaat spelen neemt de wachttijd iets toe en kun je hier en daar een kleine lag ervaren. De game-ervaring is echter redelijk vloeiend te noemen wanneer je de resolutie van een grafisch intensieve game verlaagt. Het apparaat is echter geen game-machine kijkend naar de HD 4400 gpu.

Lenovo Yoga 2 Pro – Gebruik

Het gebruik van de Yoga 2 Pro heb ik grotendeels al behandeld in bovenstaande alinea’s, met name onder het kopje van de verschillende modi. De laptop-modus spreekt voor zich en zal voor de meeste mensen de modus zijn die het meest gebruikt worden, met name tijdens het productief werken. Voor ontspanning heb je drie verschillende modi, waarvan de stand-modus het meest comfortabel is. Deze modus is met name interessant voor wanneer je in de touch-interface zit en alles dus middels je vingers bedient. Het display kan in elke gewenste hoek gezet worden en je hebt geen last van het relatief forse gewicht van het apparaat. De tent-modus is leuk maar ik heb niet direct veel toepassingen voor deze positie gevonden, afgezien van eens een filmpje kijken. De tablet-modus is ook een leuke modus maar deze zal je door het grote formaat en forse gewicht niet vaak gebruiken. Als je de tablet kunt laten rusten, bijvoorbeeld op schoot, dan kan het nog wel handig zijn, maar over het algemeen is de stand-modus dan alsnog aan te raden. Qua gebruik is de IdeaPad Yoga 2 Pro een volwaardige Ultrabook met een prima keyboard, indrukwekkende prestaties en een zeer goed display.

Lenovo Yoga 2 Pro – Conclusie

Alles bij elkaar genomen kan ik niet anders dan concluderen dat de Lenovo Yoga 2 Pro een ideale machine is voor diegenen die waarde hechten aan zowel hard werken als lekker ontspannen. Het keyboard met achtergrondverlichting voor de toetsen is, zoals we van Lenovo gewend zijn, meer dan prima en het display beschikt over een indrukwekkend hoge resolutie met prima kleurweergave. Ook de prestaties zijn voor nagenoeg elke gebruiker optimaal, er zijn voldoende aansluitingen te vinden, de audiokwaliteit is boven gemiddeld goed en de afwerking van het apparaat is bijzonder fraai.

Zijn er dan geen minpunten? Het zijn kleine dingen, maar het trackpad gaat soms een eigen weg, de kwaliteit van de camera is niet om over naar huis te schrijven, de helderheid van het display laat te wensen over, de standby-knop is wat onhandig geplaatst en de accuduur is niet bijzonder lang. Ook moet gezegd worden dat de Yoga 2 Pro als tablet niet echt geschikt is maar wel andere handige posities biedt. Met deze punten valt echter prima te leven en ik kan dan ook niet anders dan deze convertible absoluut aanraden aan diegenen die compleet maar slank systeem met high-end specificaties en prestaties zoeken.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Zeer goede prestaties
  • Goede bouwkwaliteit, slank design
  • Indrukwekkend hoge resolutie display

Minpunten
  • Gebruik als tablet is niet optimaal

  • Matige camera
  • Onhandige plaatsing standby-knop

Reacties (0)