Review: Huawei Honor 6X – heel veel smartphone voor weinig geld

10 mei 2017 + 10 minuten 0 Reacties
honor-6x-foto-1

De Honor 6X is een grote smartphone met een scherm van 5,5-inch, die veel functies aanbiedt voor een veel lagere prijs dan gemiddeld. In deze review nemen we de phablet uitgebreid onder de loep.

Honor 6X – specificaties

Honor 6X
Scherm 5,5-inch, 1.920 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor HiSilicon Kirin 655
RAM 3 GB
Opslaggeheugen 32 GB – 64 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, micro-usb
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.1
NFC Nee
Camera’s Acht megapixel voor, twaalf megapixel achter
Accu 3340 mAh Lithium Polymer

Specs

De Honor 6X is een phablet die beschikt over mooie specificaties. De Huawei HiSilicon Kirin 655-processor, geklokt op 2,1 GHz, is een chipset met acht kernen, waardoor de grote smartphone heel wat taken tegelijkertijd kan uitvoeren. De 3 GB aan werkgeheugen, wat ongeveer 1 GB meer dan gemiddeld is, helpt daar ook aan mee. Consumenten hebben de keuze uit 32 of 64 GB. Voor ongeveer 300 euro (of iets minder) krijg je 32 GB en dat is prima voor deze prijsklasse. We doen steeds meer in de cloud, zoals muziek beluisteren en foto’s opslaan.

Honor 6X – hardware en design

De Honor 6X is geen dure smartphone dus, maar dat zie je er niet meteen vanaf wanneer je een eerste blik op het toestel werpt. Het apparaat is groot en licht en is verkrijgbaar in een aantal kleuren, namelijk zilver, grijs, goud, blauw en roségoud. Het design is simpel en doeltreffend, met op de voorkant een fotocamera van acht megapixel en de luisterspeaker. Aan de onderkant zitten twee speakeropeningen (er is echter maar één speaker aanwezig) en de usb-poort. Dit is micro-usb, waardoor het opladen iets langer op zich laat wachten dan bij usb-type-c.

Op de achterkant treffen we een camerasysteem aan met twee camera’s, die verticaal geplaatst zijn. Daardoor zit nog een cirkel, met daarin de vingerafdruklezer. Verder vinden we hier nog een flitser. Van een afstand ziet het er mooi en best premium uit — je zou niet meteen denken dat je te maken hebt met een smartphone die minder dan 300 euro kost. Links, aan de zijkant, zit de sleuf voor de micro-sd- en simkaart en rechts (eveneens aan de zijkant) treffen we de volume- en standby-knoppen aan. Heel rechttoe, rechtaan, maar doeltreffend.

Display

Het scherm op de Honor 6X is 5,5-inch groot en de schermresolutie bedraagt 1.920 bij 1.080 pixels. Dat levert een uitstekende en behoorlijk scherpe pixeldichtheid op van ruim 400 pixels per inch. Ja, er zijn natuurlijk smartphones die een hogere pixeldichtheid behalen, maar daar betaal je dan ook meer dan het dubbele voor. Met deze behaalde ppi is de scherpte van het scherm nog altijd bijna anderhalf keer beter dan van de gemiddelde Android-smartphone. Dus 300 euro of niet: wat dat betreft krijg je gewoon een uitstekend scherm.

Bovendien kan het scherm ontzettend helder ingesteld worden, waardoor je er ook in hele lichte omgevingen nog altijd goed mee om kunt gaan. De kleurenweergave is echter een onderdeel waar de Honor 6X op struikelt. In vergelijking met andere budgetsmartphones spatten de kleuren niet van het scherm, maar voldoen ze aan een bepaalde basis die je mag verwachten van smartphones vandaag de dag. Het is dus geen spetterende kwaliteit, maar voor dagelijks gebruik kan het er prima mee door. Je haalt immers geen premium apparaat in huis.

Connectiviteit

Qua connectiviteitsopties mag je ook gewoon de basis verwachten. Naast ondersteuning voor 3G- en 4G-netwerken, is er ook ondersteuning voor bluetooth (versie 4.1) en wifi aanwezig. Waar je wel even op moet letten (mogelijk), is het feit dat er een nano-simkaart in moet. Verder is er een snelheidsmeter aanwezig, evenals een digitaal kompas, natuurlijk de vingerafdruklezer (die gelukkig op de achterkant zit en snel z’n werk doet), gps en een stappenteller. Die stappenteller laat over heel de dag constant in beeld zien hoeveel stappen je hebt gezet.

Speakers

De speaker aan de onderkant is niets om over naar huis te schrijven. Hij kan een helder geluid weergeven wanneer je naar podcasts luistert of naar de wat simpelere YouTube-video’s kijkt, maar over het algemeen doe je er goed aan een koptelefoon of bluetooth-speaker te gebruiken. Vaak valt er wat detail in de muziekweergave weg en kan het zijn dat het geluid schel klinkt wanneer je hem wat harder zet. Het basgeluid is nagenoeg afwezig en lijkt zelfs te worden afgekapt. Voor telefoongesprekken op de luidspreker stand is deze speaker meer geschikt.

Camera’s

De Honor 6X beschikt over twee camera’s aan de achterkant. De camera biedt de mogelijkheid om een bokeh-effect te creëren, maar stelt gebruikers niet in staat bijvoorbeeld verder in te zoomen dan gebruikelijk. Het bokeh-effect zorgt ervoor dat de achtergrond van een foto waziger is dan hetgeen op de voorgrond (bijvoorbeeld een persoon of object). Echter, dit effect wordt niet altijd goed gerealiseerd wanneer beide camera’s geactiveerd zijn (maar dat is niet vreemd: dure smartphones, zoals de iPhone 7 Plus, hebben hier ook nog moeite mee).

Wanneer je gebruikmaakt van een enkele camera op de achterkant, dan komen de foto’s er beter uit. De kleuren zien er over het algemeen goed uit, maar kunnen een beetje uitgesmeerd overkomen wanneer er té veel licht is. Ook zijn er genoeg details aanwezig om te kunnen zeggen dat de camera prima is voor dagelijks gebruik. Foto’s met weinig licht kunnen nogal korrelig en wazig zijn, dus zorg er in elk geval voor dat je je hand goed stilhoudt. De camera aan de voorkant is ook niet baanbrekend, maar doet goed wat het hoort te doen.

Accuduur

We zijn enorm te spreken over de accuduur. Niet door het idee dat je vanwege de lagere prijs ook een ietwat lager presterende, maar toch geheel niet tegenvallende, accuduur mag verwachten — nee, de Honor 6X heeft ons overtuigd met de batterij die gemakkelijk twee dagen mee kan gaan. Wanner je hem in de ochtend op dag één van de lader haalt, dan hoef je soms in de ochtend op dag drie de lader er pas weer bij te pakken, ook wanneer je veel appt, mailt en Facebook gebruikt. Dat is een indrukwekkende prestatie en eentje waar we blij van worden.

Honor 6X – software

De Honor 6X draait op een aangepaste versie van Android 6.0 Marshmallow. Over het Android OS zit de softwareschil EMUI en wel EMUI 4.1. In beide gevallen van de software heb je niet te maken met de meest recente versie. Huawei heeft echter al laten weten dat EMUI 5.0, gebaseerd op Android 7.0 Nougat, onderweg is naar de 6X. Helaas weten we nog niet wanneer die software-update zal verschijnen. Dat houdt dus in dat je nog geen toegang krijgt tot features die in Nougat zijn geïntroduceerd, zoals meerdere vensters naast elkaar open.

De EMUI-schil is een soort samenraapsel van iOS van Apple en Android van Google. Heel veel opties in het menu worden op eenzelfde manier gepresenteerd als op iOS en beschikken vaak over sliders, waarmee je een functie activeert of uitzet. Nu leunt Android ook steeds vaker op deze navigatiemethode, maar Huawei spant wel de kroon. Verder is er een thema-app, waarmee je de vormgeving van je apparaat aanpast, en behoorlijk wat meegeleverde software. Dat laatste is vaak een doorn in het oog en dat is nu ook helaas het geval.

Honor 6X – in gebruik

De Honor 6X is geen zware smartphone, maar hij is wel een beetje onhandig in gebruik. Hij is best breed en hoog en dat voelt niet altijd lekker aan wanneer je hem in één hand vast hebt. De knoppen aan de zijkant zijn gelukkig wel goed bereikbaar (al zul je het toestel ietwat naar beneden moeten laten glijden). We zijn blij om te zien dat Huawei ervoor gekozen heeft de vingerafdrukscanner aan de achterkant te plaatsen. Je wijsvinger rust bijna op dezelfde plek als die vingerafdruklezer, waardoor het gebruiken van de scanner heel intuïtief aanvoelt.

Waar je bij Huawei en Honor het meeste aan moet wennen, is waarschijnlijk de interface. Hoewel we het net een samenraapsel van iOS en Android noemden, is het soms meer iOS dan Android. Kom je van een apparaat af dat een stock Android-ervaring aanbiedt, of heb je heel lang een Samsung in handen gehad, dan zal het echt even wennen zijn — en zul je soms naar dingen moeten zoeken. Gelukkig is de interface vaak overzichtelijk ingedeeld, waardoor je binnen no-time vindt wat je zoekt. En anders is er nog de handige zoekbalk bij de instellingen.

Bellen met de Honor 6X gaat meer dan prima. Door het brede scherm rust de luisterspeaker aan de bovenkant goed op het oor. Degene aan de andere kant kan je ook altijd goed verstaan — we hebben nooit klachten gehad dat iemand ons niet kon horen (of dat wij iemand niet konden horen). De vingerafdrukscanner reageert behoorlijk snel, evenals het toestel overigens. Het is jammer om te zien dat er wel veel apps worden meegeleverd die je niet altijd kunt verwijderen, want dat is zonde van de ruimte — er is immers ‘maar’ 32 GB beschikbaar.

Prestaties

De Honor 6X reageert razendsnel op alle commando’s die je geeft. Het toestel uit de sluimerstand halen met de vingerafdrukscanner is zo gebeurd, apps opstarten gebeurt zonder vertraging en mailen, chatten en meer van dat soort ongein gaat de smartphone allemaal heel goed af. De gebruikte chipset biedt een mooie combinatie van energiezuinigheid en kracht aan. Games met veeleisende 3D-effecten kunnen heel soms wat haperingen opleveren, maar die momenten komen zelden voor. Voor dagelijks gebruik is dit toestel meer dan goed geschikt.

Honor 6X – conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat de Honor 6X een smartphone is die veel waar voor zijn geld aanbiedt. Voor dit lage bedrag (van iets onder of rond de 300 euro) krijg je enorm veel functies en mogelijkheden, met hier en daar enkele kleine nadelen. De camera is op zich goed (wanneer je er ééntje gebruikt), het scherm voldoet voor dagelijks gebruik en de accu kan tot twee dagen meegaan (bij regulier gebruik). De processor is snel, er is ruimte voor twee sim-kaarten of een micro-sd-kaart en opladen gaat ook sneller dan verwacht (gelukkig).

Maar er zijn ook nadelen, al zijn ze maar klein. De software is niet up-to-date in vergelijking met recent uitgekomen Huawei-toestellen (al schijnt de software-update onderweg te zijn) en er is geen usb-type-c-poort. Daarnaast lijkt dat dubbele camerasysteem slechts een leuk foefje te zijn dan een echt goede aanwinst. Bovendien is het even wennen dat het toestel wat groot en iets zwaarder dan gemiddeld is. Maar van al die kritiekpunten, zul je waarschijnlijk niet alles opmerken in dagelijks gebruik — laat staan dat je meerdere dingen tegelijkertijd ervaart.

Over het algemeen is de Honor 6X een degelijk toestel die veel functies aanbiedt voor een lage prijs. Ben je al een tijdje op zoek naar een betaalbare phablet en vind je het niet erg dat de software niet helemaal up-to-date is (datzelfde geldt ook helaas voor de maandelijkse beveiligingsupdates), dan kunnen we de Honor 6X van harte aanbevelen. De nadelen (op die beveiligingsupdates na) wegen in dit geval niet helemaal op tegen de voordelen. Wanneer je de Honor 6X in huis haalt, haal je heel veel smartphone voor weinig geld binnen.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Waar voor zijn geld
  • Snelle prestaties
  • Accuduur (twee dagen!)

Minpunten
  • Software is niet up-to-date

  • Kan zwaar aanvoelen
  • Tweede camera meer een foefje dan nuttig

Reacties (0)