Review: HP Spectre x360 (15-ch025nd) – bijna niets op aan te merken

28 november 2018 + 10 minuten 0 Reacties
HP Spectre x360

De HP Spectre x360 (15-ch025nd) is een Windows 10-convertible met zeer goede specificaties en bijbehorende premium prijs. Kan de convertible voldoende overtuigen om de hoge aanschafprijs te kunnen verantwoorden?

Eerder dit jaar kon je de review lezen van de 13″-versie van de HP Spectre x360. Dit keer gaan we met het grotere model (15-ch025nd) in 15,6-inch aan de slag. De 2-in-1 laptop met Windows 10 heeft zeer goede specificaties en een premium design, maar kan dit de hoge aanschafprijs van 2.599 euro rechtvaardigen?

HP Spectre x360 (15-ch025nd) – specificaties

HP Spectre x360 (15-ch025nd)
Scherm 15,6-inch, 3.840 x 2.160 pixels
Digitizer Ja
Processor Intel Core i7-8705G (Kaby Lake G)
RAM 16 GB
Opslaggeheugen 2 TB
SD Ja
HDMI Ja
USB Ja, usb-c
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Nee
Camera’s 1080p
Accu 84 Wh Lithium Polymer

Specs

Model 15-ch025nd van de HP Spectre x360-serie beschikt over zeer goede specificaties. Dat begint al met de processor. De Intel Core i7-8705G-processor behoort tot de dit jaar aangekondigde Kaby Lake G-processors en is een unieke samenwerking tussen Intel en AMD. De chip heeft een cpu van Intel en een gpu van AMD. Denk je dat je weinig goede prestaties van een onboard videokaart mag verwachten? Dan zit je met deze Kaby Lake G-processor  met Radeon RX Vega M870-videokaart toch echt mis. De processor is zeer snel en de videokaart zorgt ervoor dat je ook nieuwe games kunt spelen, zij het niet met de hoogste instellingen. Naast de Kaby Lake G-processor (vier kernen op 3,1 GHz basisfrequentie, tot 4,1 GHz met Turbo Boost) beschikt dit model over 16 GB werkgeheugen en een 2 TB SSD. Met dergelijke specificaties zul je je als gebruiker nooit ergeren aan taken die te traag worden uitgevoerd. Alles verloopt soepel en snel, ook als je meerdere programma’s tegelijk open hebt staan.

HP Spectre x360 (15-ch025nd) – hardware en design

Naast de goede specificaties valt met name het premium design van de convertible op. HP noemt de kleur donker zilvergrijs, maar op het oog lijkt het eerder (mat-)zwart te zijn. De koperen accenten en de scherpe hoeken zorgen voor een luxe uitstraling. Dat komt ook door de vorm. De convertible is aan de achterkant iets dikker en wordt steeds slanker naarmate je naar de voorkant komt. Het gewicht is met 2,14 kilogram behoorlijk aan de zware kant en dat is in de tabletstand dan ook zeker te voelen wanneer je het apparaat op schoot hebt liggen.

In gesloten stand het display omhoog klappen is wel even een dingetje. In gesloten stand wordt dit op zijn plek gehouden door middel van magneten, maar met dikke vingers is het toch een behoorlijke opgave om de convertible open te klappen bij de (te kleine) inkeping. Je hebt dan ook echt twee handen nodig om het scherm omhoog te zetten. Eenmaal opengeklapt zien we dat het premium design is doorgetrokken. De koperen accenten vinden we terug rond het trackpad en de scharnieren en tevens valt de grote speaker van Bang & Olufsen op. Deze vinden we direct boven het toetsenbord terug. De aanknop vinden we aan de linkerkant van het apparaat en de volumeknoppen aan de rechterkant.

Display

De HP Spectre x360 in 15,6-inch (39,6 centimeter) heeft een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels. Het 4k ips BrightView wled-backlit touchscreen met Corning Gorilla Glass kun je zo helder instellen dat het bijna pijn doet aan de ogen, en dat is in dit geval zeker geen nadeel. Het contrast van het scherm is prima en ook de kleurweergave is dik in orde. Foto’s in hoge resolutie bewerken of bekijken of een video in een 4k-resolutie bewonderen is een lust voor het oog. De schermranden aan de zijkant zijn relatief dun, maar boven en onder iets dikker, mede door de camera die we bovenaan het scherm vinden. Storend is het zeker niet, want bij een convertible die je ook als tablet kunt gebruiken wil je liever geen hele dunne schermranden, omdat je anders al snel per ongeluk het scherm aanklikt in de tabletstand. Het touchscreen werkt verder ook snel en responsief en het display is afgewerkt met glas, wat het premium design uiteraard nog verder ten goede komt. Komt er veel daglicht naar binnen of zit je buiten te werken met deze convertible? Dan heb je wel last van spiegelingen op het scherm.

Connectiviteit

De HP Spectre x360 in 15,6-inch kent enkele verschillen qua connectiviteit met de 13″-versie. Je hebt de beschikking over twee Thunderbolt 3-poorten, een hdmi-poort en een vingerafdruksensor aan de rechterzijde. Links vinden we een reguliere usb-poort, ruimte voor een sd-kaart en de koptelefoonaansluiting. De kabel voor het opladen stop je tevens aan de linkerzijde in het apparaat. Wifi wordt uiteraard ondersteund, net als bluetooth 4.2. Er is ondersteuning voor Miracast en mu-mimo voor een uitgebreidere en stabielere wifi-ervaring.

Speakers

De convertible is voorzien van vier luidsprekers van Bang & Olufsen. Deze bevinden zich boven het toetsenbord en beslaan nagenoeg de gehele breedte van het model. Het is verbazingwekkend wat voor geluid er uit dit model komt. In vergelijking met echte speakers laat het natuurlijk nog heel wat te wensen over, maar voor laptopspeakers voldoen ze meer dan voldoende. Via Bang & Olufsen Audio Control kun je zelf nog enkele instellingen wijzigen, zoals Bass, Treble en Dialog Clarity. Tevens kun je verschillende standen kiezen voor muziek of film. Alhoewel de instellingen een duidelijk verschil in audio laat horen, moet je zeker niet verwachten dat de ramen uit de voegen trillen wanneer je de bass op vol zet. In een laptopspeaker kun je nu eenmaal niet teveel van de bass verwachten. Het volume kan wel lekker hard en het geluid blijft dan nog altijd redelijk helder. De speakers zijn dan ook op z’n best als je de radio lekker als achtergrond aan laat staan, want de speakers van Bang & Olufsen in deze convertible gaan het zeker winnen van de (goedkope) radio’s die in menig kantoorgebouw staan. In combinatie met het 4k-scherm is de HP Spectre x360 dan ook echt een multimediabeest, want je zult niet snel een dergelijke convertible vinden die zo’n goede multimedia-ervaring biedt als deze HP Spectre x360 in 15,6-inch.

Camera

Aan de voorzijde beschikt de HP Spectre x360 over een HP TrueVision FHD IR-camera. Verwacht hier geen technische wonderen van. De camera voldoet prima voor videobellen, maar zodra het een beetje donker begint te worden merk je direct dat de camera hier niet voor gebouwd is. Bij normaal daglicht zul je echter geen problemen met de camera ondervinden. Overdag videobellen met vrienden of familie of een vergadering met collega’s gaat de camera goed mee om. Meer heb je in principe ook niet nodig.

Accuduur

Volgens HP kun je tot 12,5 uur werken op deze convertible, maar dat lijkt me iets te enthousiast. Toegegeven, er zit een behoorlijke accu in van 84 WH, maar tijdens het surfen over internet raakt de accu toch sneller leeg dan je eigenlijk mag verwachten. Ga je actief video’s kijken of gamen, dan ga je het geen volledige dag redden. Gebruik je de HP Spectre x360 om te werken, dan zul je het met een beetje geluk wel een volle werkdag moeten redden. Gelukkig gaat het opladen erg snel. De convertible ondersteunt HP Fast Charge, waardoor de batterij na dertig minuten voor 50 procent is opgeladen.

Toetsenbord, trackpad en stylus

De HP Spectre x360 (15-ch025nd) komt standaard met een stylus. In tegenstelling tot de kleinere 13-inch heeft dit model de beschikking over een numpad op het toetsenbord. Niet alleen is het display groter, maar dit wordt dus ook verder doorgetrokken op het toetsenbord. Het toetsenbord tikt erg lekker, waardoor je de convertible prima kunt gebruiken voor school of werk. Klein nadeel zijn de pijltjestoetsen, waarbij het pijltje omhoog en het pijltje omlaag in feite de plek voor één toets delen en waarbij de knop is gehalveerd. Verkeerd drukken zal je dan ook regelmatig gebeuren. De gehalveerde knoppen vinden we ook terug bij de bovenste rij, maar dit is minder storend. Deze knoppen gebruik je nu eenmaal ook wat minder vaak. Het trackpad is lekker groot en reageert soepel. Hier valt dan ook niets op aan te merken.

HP Spectre x360 (15-ch025nd) – software

Over de software valt weinig te klagen. Windows 10 gaat probleemloos om met de verschillende standen van dit model. Draai je het scherm vanuit de laptopstand naar de tabletmodus? Je wordt direct gevraagd of je tabletmodus wilt gebruiken, waar het besturingssysteem zich direct op aanpast. Zo krijg je in elke stand de beste ervaring. De nieuwste grote Windows 10-update (October 2018) is beschikbaar. Hierdoor kun je ook onder andere je smartphone verbinden en synchroniseren. Start een activiteit op je smartphone, zoals een e-mail of het lezen van een webpagina in de trein, en zodra je thuis bent kun je direct verdergaan waar je gebleven was op de convertible. HP levert enkele voorgeïnstalleerde applicaties mee, zoals HP JumpStart, Audio Switch en Audio Control voor de speakers van Bang & Olufsen. De laatste twee zijn voor de geluidsinstellingen, terwijl HP JumpStart een soort startersomgeving voor nieuwe gebruikers is. Hier kun je de convertible personaliseren en naar eigen inzicht aanpassen. Deze software is niet echt onmisbaar, want dit kun je ook in Windows 10 zelf doen, maar kan voor nieuwe gebruikers een goede manier zijn om de HP Spectre x360 te leren kennen. Verder is de software redelijk schoon, afgezien van de standaard software die door Windows 10 wordt meegeleverd.

HP Spectre x360 (15-ch025nd) – in gebruik

De HP Spectre x360 is een echte convertible. In de normale stand is het een laptop, maar wanneer je het scherm helemaal omdraait kun je dit apparaat als tablet gebruiken. Ook andere standen er tussenin zijn uiteraard mogelijk, zoals tent- en presentatie. In alle standen doet de convertible precies datgene wat je van een dergelijk apparaat mag verwachten. Dankzij de SSD start de HP Spectre x360 snel op en de hardware is snel genoeg om zonder moeite diverse software, zelfs tegelijk, te kunnen draaien. Het beeldscherm is scherp en het geluid voor een dergelijke convertible voldoet meer dan behoorlijk. Het toetsenbord en het trackpad werken ook naar behoren.

De algehele gebruikerservaring is dus uitstekend te noemen, maar er zijn toch wat kleinere dingen waar HP bij een volgende editie van de Spectre x360-serie aan mag denken. Zoals al eerder genoemd is het openklappen van de convertible net iets teveel gedoe door de kleine inkeping. De aanknop aan de linkerkant is ook net wat te klein, waardoor je je vinger precies goed moet plaatsen om het apparaat aan te zetten.

In de tablet- en presentatiemodus ligt de convertible op het toetsenbord, wat de duurzaamheid niet ten goede komt. Daarom zijn convertibles vaak voorzien van beschermrubbers rond het toetsenbord, waardoor het apparaat hier op ligt en niet het toetsenbord over de tafel schuurt. Die beschermrubbers laten het echter een beetje afweten. Ze zijn te klein en steken niet ver genoeg uit. Bij toeval ontdekte ik dit nadeel, toen ik het apparaat verplaatste in de presentatiemodus. Het schurende geluid is niet iets wat je wilt horen van een convertible met een premium design. Het is dan ook lichtelijk ironisch dat mijn 300 euro kostende Chromebook grotere beschermrubbers heeft en het apparaat beter weet te beschermen dan bij deze premium convertible.

De HP Spectre x360 heeft tevens ook hetzelfde nadeel waar de 13″-versie last van heeft en dat is dat die behoorlijk heet kan worden bij intensief gebruik. Zelfs bij normaal gebruik, zoals een beetje internetten en YouTube-video’s bekijken, voel je al dat de convertible warm wordt wanneer je deze op schoot hebt liggen. Die warmte voel je niet zozeer aan de voorkant van het apparaat, maar wel wanneer je de convertible op schoot hebt liggen. Storend is het bij normaal gebruik zeker niet, maar zodra je software gaat draaien die iets meer van de hardware vraagt dan neemt de warmte al snel toe. Aan de andere kant is de convertible ook net iets te groot om hier lekker op de bank mee te gaan zitten. Meestal zul je de HP Spectre x360 dus gewoon op tafel hebben liggen en dan valt dit nadeel eigenlijk helemaal weg, omdat je van de warmte vrijwel niets zult merken.

HP Spectre x360 (15-ch025nd) – prestaties

Voor een convertible beschikt dit model met de Radeon RX Vega M870-videokaart over een zeer behoorlijke videokaart. Hiermee blaast het de concurrentie in deze klasse dan ook behoorlijk weg. Verwacht niet dezelfde prestaties van deze convertible in vergelijking met een echte gaming pc, maar je zult veel nieuwe games toch prima kunnen spelen, zij het dat je dan de instellingen wat lager moet zetten. Buiten gaming om is deze convertible ideaal om te gebruiken voor werk en je dagelijkse taken. De krachtige hardware brengt je de werkdag prima door, wat je ook van dit model vraagt.

HP Spectre x360 (15-ch025nd) – conclusie

De 15,6-inch HP Spectre x360 beschikt over uitstekende specificaties en een premium design. Afgezien van enkele kleine minpunten is er op dit model vrijwel niets aan te merken. Het is een echte alleskunner die je zowel als tablet en als laptop kunt gebruiken. Als tablet is het apparaat wellicht iets te groot, maar in combinatie met de stylus kun je wel uitstekend je creatieve kant loslaten op dit model. Voor dagelijks je e-mail checken en internetten is het een beetje overkill om de HP Spectre x360 aan te schaffen, maar wie een stabiele convertible voor het werk zoekt waar je ook nog prima op kunt gamen is dit een uitstekende keuze. Het grootste nadeel van dit model is eigenlijk de prijs. Voor 2.599 euro haal je een zeer goede convertible in huis die van alle gemakken is voorzien, maar het is net teveel geld voor datgene wat je krijgt. Een iets lagere prijs zou dan ook beter zijn geweest, waarmee de prijs-kwaliteitsverhouding beter in evenwicht zou zijn. Heb je het geld en wil je één van de meest premium convertibles op de markt in huis halen? Dan zul je zeker geen miskoop doen met de HP Spectre x360 in 15,6-inch.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Premium design
  • Premium specificaties
  • Uitstekende multimedia-ervaring

Minpunten
  • Enkele vreemde designkeuzes

  • Warmteontwikkeling
  • Premium Prijs

Reacties (0)