Review: HP Spectre x360 (13-ap0180nd) – duidelijke visie voor Spectre-lijn

20 maart 2019 + 10 minuten 0 Reacties
HP Spectre x360

De HP Spectre x360 (13-ap0180nd) is een Windows 10-convertible met prima specificaties en een premium design. Hoe bevalt het werken op deze nieuwe convertible van HP in de praktijk?

HP komt ieder jaar met nieuwe modellen in de Spectre x360-serie. In oktober zijn de nieuwe Spectre x360-convertibles voor 2019 aangekondigd. Deze high-end convertibles vallen in een hogere prijsklasse, maar staan garant voor krachtige hardware en een premium design. Naast een grotere 15-inch is er ook een nieuwe 13-inch gepresenteerd. In deze review lees je onze ervaringen met de HP Spectre x360 13-inch met modelnummer 13-ap0180nd.

HP Spectre x360 (13-ap0180nd) – specificaties

HP Spectre x360 (13-ap0180nd)
Scherm13-inch, 1.920 x 1.080 pixels
DigitizerJa
ProcessorIntel Core i5-8265U
RAM8 GB
Opslaggeheugen256 GB
SDJa
HDMINee
USBJa, usb-c en usb-a
GPSNee
3G/4GNee
BluetoothJa, 5.0
NFCNee
Camera’sFHD IR-camera
Accu61 Wh Lithium Polymer

De nieuwe HP Spectre x360 in 13-inch draait op een achtste generatie Intel Core i5-processor, om precies te zijn de Intel Core i5-8265U (1,6 GHZ basis, tot 3,9 GHZ met Turbo Boost, 6 MB Cache, 4 kernen). Het werkgeheugen bedraagt 8 GB en de convertible heeft een SSD met een capaciteit van 256 GB. Dit model heeft een FHD-scherm in een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels. De 61 Wh-batterij zou ervoor moeten zorgen dat je tot 22 uur en 30 minuten onafgebroken kunt werken op de convertible. Snelladen wordt bovendien ondersteund, zodat je na dertig minuten laden de batterij alweer voor de helft hebt opgeladen. Al met al zeer degelijke specificaties, maar hoe bevalt het werken op dit nieuwe model in de praktijk?

HP Spectre x360 (13-ap0180nd) – hardware en design

Het eerste wat opvalt als je dit nieuwe model uit de doos haalt is het design, want de convertible ziet er ook dit jaar weer prachtig uit. Opnieuw is er gekozen voor een koperen afwerking, dit keer in combinatie met een bruine kleur op de aluminium behuizing. HP noemt de kleur donker zilvergrijs, maar de kleur bruin komt eerder overeen met de werkelijkheid. Overigens is de convertible ook verkrijgbaar in de kleur poseidonblauw. De convertible straalt overduidelijk klasse uit met het luxe design. Alhoewel je duidelijk kunt zien dat we opnieuw met een HP Spectre x360 te maken hebben, zijn er toch enkele verschillen met de convertible van vorig jaar. Knoppen en aansluitingen zijn verplaatst en het nieuwe model heeft afgestompte hoeken bovenaan het toetsenbord en onderaan het scherm. In de linkerhoek is de aan/uit-knop te vinden. Rechts in de hoek vinden we een usb-c-aansluiting voor de oplader.

Advertentie

Display

Alhoewel er ook nieuwe HP Spectre x360-modellen verkrijgbaar zijn met een 4k-scherm, beschikt dit model over ‘slechts’ een Full HD-scherm in een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels. De schermranden zijn ietsje kleiner, maar aan de bovenkant en onderkant van het scherm zit nog steeds een behoorlijke schermrand. In de tabletstand wil je echter geen al te kleine schermranden, omdat je anders gemakkelijk per ongeluk iets indrukt.

Het scherm weet prima beelden tevoorschijn te toveren. De standaardinstellingen zijn iets aan de donkere kant, maar de helderheid is gelukkig flink op te schroeven. Zo kun je ook in het zonlicht het scherm nog altijd goed kunt aflezen, alhoewel het scherm wel snel spiegelingen toont van de omgeving. Het scherm spiegelt zelfs zoveel, dat het onder bepaalde omstandigheden nauwelijks af te lezen is. De helderheid omhoog zetten helpt hierbij wel enigszins, maar de batterij zal wel aanzienlijk sneller leeg raken. Ook qua kleurverzadiging zijn de standaardinstellingen wellicht net iets te koud. Gelukkig kun je dit allemaal aanpassen, alhoewel de stappen voor het aanpassen van contrast en kleurverzadiging veel te groot zijn. Veel bruikbare tussenstappen zijn er dan ook niet. Het scherm is wellicht niet het beste onderdeel van deze convertible, maar is zeker niet slecht.

Het display is tevens een touchscreen en die werkt prima in zowel de laptopstand als de tabletstand. Wel is het zo dat je echt recht voor het scherm moet gaan zitten. Kijk je enigszins vanuit een hoek dan is het scherm al snel te donker. Voor een gemiddelde convertible voor werk of school is een 4k-scherm ook niet nodig. Anders is het als je bijvoorbeeld veel video’s of afbeeldingen wilt bewerken. Voor de gewone gebruiker is dit Full HD-scherm echter prima. Er is ondersteuning voor een stylus, zodat je ook op het scherm kunt tekenen of aantekeningen kunt maken middels Windows Ink.

Connectiviteit

Qua connectiviteit beschikt de convertible over alle basisaansluitingen, maar ook niet meer dan dat. Je hebt de beschikking over twee usb-c-aansluitingen (Thunderbolt 3), een usb-a-aansluiting, een koptelefoonaansluiting en een micro-sd-kaartlezer. Dat was het dan ook wel. Bluetooth 5.0 is aanwezig, net als wifi. Ook is er ondersteuning voor MU-MIMO en Miracast.

Speakers

De afgelopen jaren werkt HP op het gebied van audio samen met Bang & Olufsen. Ook op deze convertible vinden we opnieuw vier speakers van het merk terug. De speakers bevinden zich aan de onderkant van het toetsenbord. Ten opzichte van gewone laptopspeakers bieden de speakers in de HP Spectre x360 absoluut een meerwaarde. Met name in de hoge tonen weten de speakers goed te presteren. Het blijven echter wel kleine laptopspeakers. Er is gewoon geen ruimte om een goede bastoon te produceren. Voor de lage tonen geldt dat de bas simpelweg ontbreekt. De convertible weet best een rijk geluid voort te brengen in de midden en hoge tonen, helemaal ten opzichte van andere laptops. Als je kunt leven zonder een bastoon dan kun je prima de radio aanzetten of muziek streamen terwijl je op de convertible aan het werk bent, zonder dat je externe speakers hoeft te gebruiken. Het geluid kan tevens behoorlijk hard, helemaal als je de speakers aan de zijkant weet af te schermen. Het ontbreken van de bass zul je echter voor lief moeten nemen.

Camera

Aan de voorkant bevindt zich wederom een HP Wide Vision Full HD IR-camera met twee ingebouwde microfoons. Verwacht hier geen bijzondere beelden van. In situaties met weinig licht zul je al snel behoorlijk wat ruis in de beelden herkennen. Voor vergaderingen via Skype of conference calls zal de webcam echter wel voldoen. Handig is de fysieke privacy switch. Middels een schuifknop aan de zijkant van de convertible kun je de webcam uitschakelen. Ben jij zo iemand die een stickertje over de webcam plakt wanneer je deze niet gebruikt? Dat hoeft met de HP Spectre x360 (13-ap0180nd) niet meer. Wil je de webcam weer gebruiken dan hoef je alleen maar even het schuifje aan de zijkant terug te zetten en je kunt weer aan de slag.

Accuduur

De batterij met een capaciteit van 61 Wh zou je volgens HP tot 22 uur en 30 minuten onafgebroken moeten kunnen gebruiken zonder opladen. De batterij presteert meer dan voldoende. Een werkdag kom je dan ook prima door, ook als je ondertussen nog muziek draait op de convertible. Je moet wel erg goed je best doen om het de convertible zwaar te maken, want met normaal gebruik zul je nooit op een werkdag zonder lege accu komen te zitten. En is de accu toch leeg? Snelladen wordt ondersteund. Binnen 30 minuten is de accu alweer voor de helft vol.

Toetsenbord en trackpad

Het backlit-toetsenbord is zoals we van HP gewend zijn weer prima in orde. Het toetsenbord typt erg lekker. Op de 13-inch ontbreekt het numpad vanwege ruimtegebrek, maar dit zorgt er wel voor dat de rest van de toetsen lekker groot zijn en ook de onderlinge afstand tussen de toetsen iets groter is dan normaal Je zult dus niet snel een verkeerde toets indrukken, afgezien dan van de pijltjestoetsen. Net als op de vorige generatie delen het pijltje omhoog en pijltje omlaag weer een toets, waardoor je nog wel eens de verkeerde toets kunt indrukken. Verder niets dan goed over het toetsenbord, dat wederom erg lekker tikt. Met één druk op de F5-toets stel je daarnaast de verlichting van het toetsenbord in. Dit kan in verschillende standen, waardoor je in iedere situatie de toetsen goed kunt zien. Rechts onderaan het toetsenbord zit tevens de vingerafdruklezer.

Ook het trackpad werkt uitstekend, maar is in de hoogte net wat te klein. Het trackpad is in de breedte erg groot, waardoor je prima de muis van links naar rechts kunt bewegen. Van boven naar beneden kom je net wat ruimte tekort helaas, waardoor je je vinger net iets vaker moet bewegen dan je eigenlijk zou willen. Ook de knoppen van het trackpad indrukken gaat net iets stijver dan wenselijk is, maar wellicht dat dit na enkele weken gebruik wat soepeler wordt.

HP Spectre x360 (13-ap0180nd) – software

De nieuwe HP Spectre x360 maakt wederom gebruikt van Windows 10 Home. Het fijne aan dit besturingssysteem is dat het zich moeiteloos weet aan te passen aan de gebruikte stand. Zodra je wisselt van de laptopstand naar de tabletstand (of andersom) krijg je direct de vraag of het besturingssysteem zich moet aanpassen. Veel software is voor beide standen geoptimaliseerd. Updates zijn zoals altijd weer in orde, zodat je convertible altijd voorzien is van de laatste beveiligingsupdates of grote Windows-updates.

Advertentie

HP levert ook een aantal applicaties mee, zoals HP Audio Control (audio-instellingen inclusief equalizer) en HP JumpStart (introductie voor nieuwe gebruikers). De toevoeging van HP’s eigen apps stoort niet, maar of je ze veel zult gebruiken is natuurlijk de vraag. Anders is het bij HP Command Center. Deze app laat je een thermisch profiel kiezen. Een veelgehoorde klacht bij de vorige HP Spectre x360-modellen is de hitte die vrijkomt zodra je de convertible wat intensiever gebruikt. Met HP Command Center kun je de temperatuur en koelvoorkeuren instellen. Zit je in een vergadering? Zet het thermisch profiel op ‘Stil’ en de ventilatoren zullen nagenoeg geen geluid maken. De cpu-prestaties lopen dan wel terug. Vraag je veel van de convertible? Zet het thermisch profiel op ‘Prestaties’ en de ventilatorsnelheid wordt verhoogd om het apparaat te koelen.

HP Spectre x360 (13-ap0180nd) – in gebruik

De HP Spectre x360 (13-ap0180nd) is een fijne convertible in gebruik. In tegenstelling tot het model van vorig jaar is dit scherm makkelijker te openen wanneer de convertible is dichtgeklapt. Dat is toch verrassend te noemen, want er is geen inkeping. Dit keer is er waarschijnlijk gekozen voor een iets minder sterke magneet. De aan/uit-knop in de hoeken is even wennen, maar werkt toch erg goed. Je hoeft niet te zoeken waar de knop zit, want ben je er eenmaal aan gewend dan is het niet te missen. Ook als je met de convertible aan de wandel gaat zul je niet per ongeluk de aan/uit-knop indrukken. In de hoek aan de andere kant zit een usb-c-aansluiting. Ook dit werkt erg fijn. Zat deze aansluiting aan de achterkant, dan was het elke keer zoeken waar je de kabel precies moest aansluiten. Zat deze aan de zijkant, dan zit de kabel in de weg als je werkt en het apparaat tegelijkertijd aan het opladen bent. Door deze in de hoek te plaatsen kun je het gat altijd vinden, zonder dat er kabels in de weg zitten. HP heeft hier goed over nagedacht en deze kleine veranderingen in design pakken erg goed uit.

Je kunt moeiteloos schakelen tussen de verschillende standen. In de laptopstand heb je te maken met een volwaardige laptop, maar ook in de tabletstand functioneert het touchscreen uitstekend. Het scherm omklappen werkt erg soepel en de scharnieren zijn stevig genoeg om het scherm in elke stand op de plek te houden. De hardware voldoet ook meer dan voldoende om onder alle omstandigheden goed te kunnen werken, alhoewel het opslaggeheugen van 256 GB wel iets aan de magere kant is in deze prijscategorie. Gelukkig heb je de mogelijkheid om een micro-sd-kaart te plaatsen. Simpele games kun op deze convertible wel spelen, maar je koopt dit apparaat dan ook niet als ultieme games-pc.

De beschermrubbers in de presentatiestand zijn wederom aan de kleine kant, maar lijken wel iets verder uit te steken. Deze rubbers beschermen het toetsenbord in de presentatiestand, zodat het toetsenbord niet over de tafel schuurt. Ik zou nog wel altijd voorzichtig met de convertible omgaan in de presentatiemodus en niet al te enthousiast het apparaat over de tafel schuiven om eventuele krassen te voorkomen. Ook de hitte lijkt dit keer iets minder aanwezig, waardoor je de convertible ook eens wat vaker op de bank kunt gebruiken zonder dat je benen te warm worden van het gebrek aan koeling. De hitte die er is bevindt zich aan de bovenkant van het toetsenbord. Het trackpad blijft altijd relatief koel. Werk je aan tafel, dan heb je sowieso geen last van de warmte.

HP Spectre x360 (13-ap0180nd) – conclusie

HP heeft met de Spectre x360 (13-ap-180nd) wederom een prima convertible binnen de serie uitgebracht. De hardware is krachtig genoeg voor je dagelijkse taken, de accu haalt met gemak het einde van de werkdag en ook het toetsenbord en de trackpad zorgen voor een fijne beleving. Dit model voor 2019 is wellicht geen grote stap voorwaarts ten opzichte van het 2018-model, maar de vele kleine veranderingen zorgen er wel voor dat HP een duidelijke visie heeft welke richting het met de Spectre-serie op wil gaan.

Het design is wederom een lust voor het oog. De aluminium behuizing met de bruine kleur en koperen accenten zorgt ervoor dat iedereen direct verliefd wordt op deze convertible. Het is dan toch jammer te noemen dat het Full HD-scherm net niet helemaal zo top is als de rest van het model. Kijk je door het spiegelende scherm heen en weet je de kleurweergave beter in te stellen, dan zul je er hoogstwaarschijnlijk wel mee kunnen leven. Je kunt altijd kiezen voor het 2019-model van de HP Spectre x360-serie met een 4K-scherm, maar daar zul je wel meer voor moeten betalen. Het opslaggeheugen van 256 GB is daarnaast ook wat aan de karige kant.

Al met al is de HP Spectre x360 (13-ap0180nd) een prima opvolger binnen de serie. Qua prijs-kwaliteitsverhouding zit je met dit model wel goed. Voor 1.299 euro haal je een high-end convertible in huis die alle taken die je hem geeft met gemak aan kan en dit tevens doet met een design waar je u tegen zegt.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Slimme designkeuzes
  • Prima specificaties
  • Snelladen werkt uitstekend
  • Goed geluid voor een convertible

Minpunten
  • Scherm spiegelt teveel

  • Weinig opslaggeheugen
  • Webcam snel last van ruis

Reacties (0)