Review: HP Slatebook 14

08 augustus 2014 + 10 minuten 8 Reacties
HP-Slatebook-14-review-feature-2

In deze review kijken we naar de HP Slatebook 14, een 14-inch laptop die draait op Android 4.3 Jelly Bean en beschikt over een full hd-display met touchscreen.

Het is ondertussen allang geen verassing meer dat we naast allerlei tablets ook met regelmaat naar producten kijken die voor ‘hetzelfde geld’ concurreren. Hybrides of andere mobiele apparaten die niet per se een tablet te noemen zijn, maar hoogstwaarschijnlijk wel concurreren voor geld uit het budget dat je voor een tablet hebt uitgetrokken. In deze review gaan we kijken naar een laptop. Een traditionele laptop formfactor heeft weinig met een tablet te maken zou je zeggen, tot je leest dat deze HP Slatebook 14 een touchscreen heeft en draait op Android.

HP Slatebook 14 – specificaties

HP Slatebook 14
Scherm 14 inch 1920 x 1080
Digitizer Nee
Processor Tegra 4 Quad-core 1.8GHz
RAM 2GB
Opslaggeheugen 16 GB
MicroSD Ja
HDMI Ja
USB 1 x USB 3.0 en 2x USB 2.0
GPS Ja
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s HD Webcam
Accu 32 Wh Lithium Polymer

Deze hardware zit verpakt in een laptop die qua afmetingen aardig in de buurt komt van een ultrabook als de Macbook Air. Op het dikste punt is de HP Slatebook 14 15 millimeter dik. Door het 14-inch scherm is het totaalpakket natuurlijk wel een tikje breder maar over het algemeen is dit een heel strakke laptop te noemen. En het feit dat de HP Slatebook 14 een touchscreen heeft maakt het scherm helemaal niets dikker of lomper, indrukwekkend. De HP Slatebook 14 is sinds kort verkrijgbaar in Nederland voor 399 euro.

HP Slatebook 14 – hardware en design

De HP Slatebook 14 is voornamelijk gemaakt van plastic, maar heeft wel een metalen klep (scherm). Het gebruikte plastic is van hoge kwaliteit en heeft een soft touch finish meekregen. Het moet meteen gezegd worden dat ondanks het gebruik van plastic deze HP Slatebook 14 enorm solide en zelfs luxe aanvoelt, op z’n minst opvallend voor een laptop in deze prijscategorie.

Maar het meest opvallende aan deze laptop  is natuurlijk de kleurencombinatie waarvoor gekozen is. HP heeft een soort antraciet grijs gecombineerd met geel, zoals je kan zien op de foto’s. De basis is grijs met verschillende gele accenten in het logo, het scharnier en rondom het toetsenbord. De gehele onderkant is overigens geel maar dat zie je tijdens normaal gebruik natuurlijk niet echt. Wat mij betreft is dit een van de meeste geslaagde kleurencombinaties die ik de laatste jaren gezien heb.

Het verdere design is vrij standaard te noemen. Er zijn island-style toetsen en er is een groot trackpad in de behuizing verwerkt. Het scherm wordt omringd door een plastic lijst maar het touchscreen zelf is voorzien van een dunne glazen beschermplaat met daaronder het 14-inch IPS-paneel.

Display

Het 14-inch IPS-paneel heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Qua pixeldichtheid resulteert dat dus niet enorm indrukwekkend getal; een PPI van 157 is voor een tablet tegenwoordig niet echt iets om over naar huis te schrijven. Maar in vergelijking met andere laptops op de markt is het Full HD scherm opeens wel een stap verder dan de concurrentie gaat, veel computers die in deze prijsklasse worden verkocht hebben namelijk maar schermen met een resolutie van 1366 bij 768 pixels. Hoe dan ook, doordat dit een laptop is die je ook als zodanig gebruikt is het scherm altijd wat verder van je af en dus zien teksten zonder meer dan scherp genoeg uit. Ook het detailniveau in foto’s is meer dan voldoende. De volledige HD-resolutie heeft natuurlijk ook zijn waarde bij het afspelen van films.

Qua kleurweergave is het IPS-paneel van de verwachte kwaliteit, prima dus. Hetzelfde geldt voor contrast en kijkhoeken. Het scherm is door zijn hoge helderheid redelijk goed buitenshuis te gebruiken en vanuit elke normale kijkhoek behoudt de laptop een prima plaatje. De glazen beschermplaat is er wel voor verantwoordelijk dat er een reflecterend oppervlak voor het scherm zit, en dus zie je de nodige reflecties, en dus ook vingerafdrukken (het is immers een touchscreen).

Connectiviteit

Waar het touchscreen en het besturingssysteem ervoor verantwoordelijk zijn dat de HP Slatebook 14 aanvoelt als een tablet is het juist de laptopvorm die voordelen brengt, onder andere op het gebied van aansluitingen. Naast de standaard draadloze WiFi a/b/g/n (geen 5GHz ondersteuning) en Blueooth 4.o heeft deze HP Slatebook 14 namelijk de nodige poorten. Er is een USB 3.0-poort voor snelle bestandsoverdracht maar er zijn ook nog twee standaard USB 2.0-poorten voor het aansluiten van andere randapparatuur, zoals een muis. De HP Slatebook 14 is ook voorzien van een HDMI-poort van volledig formaat en via een MicroSD-slot kan het geheugen goedkoop uitgebreid worden. Als laatste is er natuurlijk een gecombineerde poort voor het aansluiten van een koptelefoon/microfoon.

Speakers

De HP Slatebook 14 is voorzien van maar liefst vier speakers. En ja, ook dit product heeft nog de “Beats” branding meegekregen. Eerlijk gezegd is dit ook het enige product waarvan ik denk iets te merken van deze luxere speakers. Maar eerlijk gezegd komt dat waarschijnlijk meer doordat HP vier speakers heeft verwerkt in de behuizing in plaats van twee speakers in andere tablets en hybrides. Bij het scharnier, net boven het toetsenbord, zit een grote grill verwerkt zodat het geluid de vrije loop krijgt.

De overige twee speakers zitten aan de onderkant van de laptop, aan de kant van het muisvlak. Hierdoor is er een goed stereo effect hoorbaar. De speakers kunnen lekker hard en hebben zelfs op volledig volume geen noemenswaardig last van vervorming van het geluid. Natuurlijk missen ook deze speakers wel de echte bass, de lage tonen. Aan de natuurkundige beperkingen van kleine speakers kan ook een bedrijf als Beats kennelijk niets veranderen.

Camera

De webcam is een typische laptop webcam, en daarmee is alles wel gezegd ook. Het HD-beeld is vrij goed zolang de verlichting maar goed verzorgd is. Trekt er toevallig net een regenwolk over dan zal je het moeten doen met een vrij modderig beeld op de videochat. Gelukkig kan je bij dit soort dingen altijd de schuld leggen bij de internetverbinding van een ander!

Accuduur

Volgens HP moet de accu in de Slatebook 14 9 uur meegaan op een enkele lading. Dan gaat HP er wel van uit dat je niet constant heel intensieve apps open hebt staan en ook de schermhelderheid in de gaten houdt. In mijn testen kom ik de dag wel door met deze laptop. Met de schermhelderheid op 75% en een ‘normaal’ app gebruik zou ik zeggen dat 7 tot 9 uur actief gebruik wel tot de mogelijkheden hoort. Helaas is er wel een aparte oplader nodig voor de HP Slatebook 14, opladen via een USB-lader zoals je met bijna elke tablet kan doen is er dus niet bij.

HP Slatebook 14 – software

De HP Slatebook 14 draait op Android 4.3 Jelly Bean. Deze versie van Android is niet de allerlaatste (dat is 4.4 KitKat) maar wel zo recent dat alle standaard Android-mogelijkheden voor de eindgebruiker beschikbaar zijn. Niet in de laatste plaats doordat dit apparaat de goedkeuring van Google draagt, en dus alle standaard Google apps en diensten direct beschikbaar zijn voor de gebruiker.

HP heeft eigenlijk geen eigen skin die het bespreken waard is. Natuurlijk hebben ze hun eigen wallpapers toegevoegd aan Android en is er in de instellingen een verwijzing naar Beats te vinden (zonder dat er ook instellingen voor zijn), maar in het algemeen is er niets veranderd door HP.

Normaal gesproken zou ik nu een zinnetje tikken over hoe fijn ik het vind dat de fabrikant zich niet met het design en de mogelijkheden van Android heeft zitten te bemoeien, Android is namelijk uitgegroeid tot een prima de luxe tablet- en smartphone OS. Maar de HP Slatebook 14 is een laptop, een laptop met touchscreen en Android… Ik had in dit geval graag een paar optimalisaties gezien vanuit HP’s kant, vooral op het gebied van ondersteuning voor splitscreen app-gebruik! Het komt niet vaak voor dat ik de mogelijkheden van Samsung TouchWiz-skin mis.

Ook qua apps die gratis meegeleverd worden door HP is er eigenlijk weinig om over naar huis te schrijven. Er is wel een KingSoft Office viewer pakket te vinden maar iedere gebruiker doet er wat mij betreft verstandig aan om snel de Office-apps van Google te gaan downloaden. Die zijn net zo gratis maar hebben beter mogelijkheden en zien er beter uit. HP’s eigen muziekdienst heeft ook een plekje gekregen in de standaard installatie van Android, maar ik ben nog nooit iemand tegengekomen die daar ook daadwerkelijk gebruik van maakt.

HP Slatebook 14 – in gebruik

Meer dan ooit is dit kopje belangrijk in de review, want hoe is het nu eigenlijk om een laptop te gebruiken die op Android draait? Het antwoord is; Opvallend goed te doen! Wel leuk zelfs!

Android is niet ontwikkeld als besturingsysteem voor een laptop, maar weet zich opvallend goed staande te houden. Natuurlijk draagt de beschikbaarheid van een touchscreen hier erg aan bij. Het zijn echter vooral de apps die de ervaring maken, of breken. Voordat ik verder over de apps wil tikken moet gezegd worden dat de standaard interface van Android met de homescreen panelen en widgets zich meer dan prima staande houdt op een laptop. De combinatie van app icoontjes en widgets met live-informatie zorgt voor een prima bruikbaar bureaublad.

Het is echter het volwassen app-aanbod dat je kan vinden in de Google Play Store dat het verschil maakt. Natuurlijk is niet iedere app geoptimaliseerd voor het gebruik op een 14-inch laptopscherm, maar een hoop apps weten zich opvallend goed aan te passen aan deze vorm van gebruik. Dan heb ik het vooral over apps als Pocket en Google’s Office pakket. Natuurlijk is ook de Chrome-browser een belangrijke app op deze HP Slatebook 14. Het is opvallend hoe goed de browser zich vergelijkt met Chrome op een ‘echte’ computer, er is eigenlijk geen echt verschil. Dat maakt wat mij betreft ook dat deze HP Slatebook 14 een betere combinatie dan een Chromebook weet te maken tussen hardware en software. Waar een Chromebook nog best wat beperkingen heeft is de wereld van Android niet alleen meer ‘open’ maar vooral ook voorzien van een veel beter app-aanbod. In combinatie met diensten als Google Drive, Google Music en andere onderdelen van het Google ecosysteem is eigenlijk alles wat je als normale consument nodig hebt van een laptop goed te doen. Er zijn zelfs apps die het mogelijk maken meer dan éé ding tegelijk op het grote 14 inch scherm te hebben, de app Multitasking uit de Play Store zorgde er voor mij voor dat ik zowel een browser-scherm als een kladblok-app waar deze review in getikt is open had staan. Via de HDMI poort en drie USB-aansluitingen is de HP Slatebook 14 ook goed inzetbaar als ‘bureau’ machine.

Het toetsenbord en muisvlak maken de laptop-ervaring namelijk het meest compleet. Android besturen via een touchscreen is natuurlijk al bekend en heeft zelfs een eigen naam (tablet). Maar altijd een toetsenbord en groot en goed reagerend muisvlak tot je beschikking hebben maakt de ervaring heel anders dan standaard tabletgebruik. Het toetsenbord voelt goed en stevig en en heeft de juiste balans tussen travel en weerstand weten te vinden, de toetsen klikken lekker tijdens het tikken. Omdat dit een toetsenbord van normale afmetingen is hoef je er ook niet lang aan te wennen. Het muisvlak is lekker groot en reageert goed, en heeft ondersteuning voor het scrollen met twee vingers. Handig tijdens het browsen maar vooral ook tijdens het navigeren in en door Android (apps).

De HP Slatebook 14 is natuurlijk ook door de collega’s hier bekeken. Hun ervaringen zijn misschien nog wel de beste samenvatting voor deze review. Wauw, wauw, wauw, O? Drie keer positieve verbazing en een scepsis. De kleurstelling zorgt voor voor de eerste wauw, dan is het de opvallend goede bouwkwaliteit en de beperkte afmetingen zijn het volgende positieve tussenstation. Als ik de kijkers dan wijs op het touchscreen is het helemaal feest.

Maar de verwarring en scepsis komt bij het noemen van Android als besturingssysteem, daar hebben de meeste mensen toch nog wel wat bedenkingen bij. Hier staat natuurlijk ook nog eens een goed prijskaartje van 400 euro tegenover, die het gebrek aan een ‘echt’ OS misschien wat makkelijker te verkroppen maakt. Toch is voor 400 euro tegenwoordig ook wel een Windows 8 laptop te vinden met wat extraatjes als een touchscreen of een blits design.

Prestaties

De Tegra 4-processor en 2GB aan werkgeheugen zorgden tijdens mijn gebruik geen enkele keer voor beperkingen. De HP Slatebook 14 is snel en krachtig zat voor al het standaard gebruik. Ook gaming moet goed mogelijk zijn met deze processor, maar dan zit de laptop vorm natuurlijk meer in de weg. Veel (bijna alle) games zijn namelijk wel ontwikkeld voor gebruik op tablet of smarpthone, waardoor je vaak het scherm moet kantelen en/of aanraken om je een weg door levels te banen.

Het kan wel maar echt handig is het niet. Een spel als Runbot werkt bijvoorbeeld heel leuk met het touchscreen maar zodra de laptop van links naar rechts gekanteld moet worden om obstakels te ontwijken is het opeens minder goed te doen. Maar de prestaties van de processor zijn in dit geval dus niet het probleem.

HP Slatebook 14 – conclusie

400 euro voor een ‘nep’ computer is natuurlijk een hoop geld. Op papier zou ik deze HP Slatebook 14 waarschijnlijk ook niet hoog op mijn lijstje aanraders geplaatst hebben. Maar nu ik deze Slatebook een tijdje heb gebruikt ben ik ervan overtuigd dat een hoop mensen meer dan blij zouden zijn met een laptop met deze mogelijkheden. Het gave design en de goede bouwkwaliteit, in combinatie met een 14-inch touchscreen zorgen voor een laptop die ik persoonlijk zelfs als blitser vind dan een Macbook Air. Android is hier uiteindelijk de vreemde eend in de bijt, maar na het zoeken (en vinden) van de apps die je nodig hebt kan je het niet echt als groot nadeel meer omschrijven, of je moet het op z’n minst op dezelfde hoogte zetten als Windows RT. En als Android het enige ‘nadeel’ is van een computer die net zo goed aanvoelt en oogt als een Macbook Air, een accuduur van 7 tot 9 uur haalt en een prijskaartje van 399 euro heeft kan ik daar goed mee leven.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Mooi design en goede bouwkwaliteit
  • Touchscreen
  • PC aansluitingen (USB, HDMI)

Minpunten
  • Android op een laptop is wennen

  • Niet goed geschikt voor gaming
  • Erg reflecterend scherm

Reacties (8)