HP Pavilion 14 x360 – specificaties
HP Pavilion 14 x360 | |
---|---|
Scherm | 14-inch, 1.920 bij 1.080 pixels |
Digitizer | Ja |
Processor | Intel Core i5 (7th gen) – Intel Core i3 (7th gen) |
RAM | 8 GB |
Opslaggeheugen | 256 GB |
SD | Ja |
HDMI | Ja |
USB | Ja |
GPS | Nee |
3G/4G | Nee |
Bluetooth | Ja, 4.2 |
NFC | Nee |
Camera’s | 1080p |
Accu | 41 Wh Lithium Polymer |
Specs
De HP Pavilion 14 x360 (2017) is beschikbaar in twee modellen: de 14-ba012nd en 14-ba025nd. Omdat de modellen aan de buitenkant er precies hetzelfde uitzien, is het belangrijk dat je tijdens een mogelijke aankoop dus goed naar de specificaties kijkt. Het eerstgenoemde model heeft een Intel Core i3-processor (zevende generatie) aan boord, terwijl het laatstgenoemde model in een Intel Core i5-processor heeft (eveneens zevende generatie). Er zit dus nogal wat verschil in prestaties, maar voor de rest zijn de convertibles identiek.
De versie met de i5-processor is geklokt op 2,5 GHz en dat is iets hoger dan het model met de minder krachtige processor. Welk model je ook kiest, je krijgt altijd 8 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan interne opslagruimte. Je bewaart de digitale bestanden op een ssd (solid state drive). Dat betekent dat je die bestanden razendsnel kunt opvragen en gebruiken wanneer je dat wil. Ook betekent dit dat Windows 10, het besturingssysteem dat erop geïnstalleerd staat, ontzettend vlug wordt opgestart. Dat is het grote voordeel van een ssd.
HP Pavilion 14 x360 – hardware en design
HP heeft voor het design van de HP Pavilion 14 x360 (2017) gekozen voor een luxueuze uitstraling. De klep van de convertible heeft een gouden kleur gekregen, terwijl de rest van de omklapbare laptop de traditionele grijs/zilveren kleur gekregen heeft. De aluminium klep heeft een verticaal geborsteld patroon en dat geeft de convertibles een high-end gevoel mee. De hoeken van het apparaat zijn netjes rond gemaakt. Bovendien is dit model ietwat dunner dan zijn voorganger. Verder is de laptop niet zwaarder gemaakt; altijd een pluspunt.
Het oogt dus allemaal netjes, maar het apparaat zelf voelt een beetje goedkoop aan door het gebruik van (ongetwijfeld hoge kwaliteit) plastic. Voor de prijs mag je iets meer verwachten, zeker wanneer je voor het model van de i5-processor gaat. Dan betaal je gemakkelijk honderdvijftig euro meer ten opzichte van het model met de i3-processor. De bouwkwaliteit is dan wel weer prima en het scharnier, waarmee je het scherm helemaal kunt omklappen, doet ook zijn werk goed. Over het algemeen levert HP ook nu een stevig product af.
Bovendien treffen we aan de onderkant niet twee, maar vier rubberen strips aan. Die strips zorgen ervoor dat de laptop stevig op z’n plek blijft staan wanneer je achter een bureau werkt, ongeacht de ondergrond. Maar ze zorgen er ook voor dat de convertible in tabletmodus dik blijft en dat is dan weer minder. Je levert het ene gemak voor het andere in en dat is toch jammer om te zien. De vraag is dus wat je belangrijker vindt bij de aanschaf van de convertible: dat de laptop goed blijft staan of dat de tablet niet te dik aanvoelt.
Display
Het scherm van de HP Pavilion 14 x360 is 14-inch groot en beschikt over een full hd-resolutie. Dat levert een pixeldichtheid van 157 ppi op en dat is een gemiddelde score. Datzelfde kunnen we concluderen over het contrast en de kleurenweergave. Dit is niet het beste scherm dat HP ooit op een convertible geplaatst heeft, maar eentje die mooi in het midden valt. Het grootste minpunt van de display is dat die niet heel helder gezet kan worden. Dat houdt dat je soms tegen jezelf zit aan te kijken in een goed verlichte omgeving.
Connectiviteit
Gelukkig stelt HP niet teleur op het gebied van connectiviteitsopties. Zo zijn er twee reguliere usb-poorten en zien we ook een usb-c-poort. Daarnaast is er een hdmi-poort aanwezig, waarmee je de laptop aansluit op een externe monitor. De sd-kaartlezer doet zijn werk goed en snel en is ook echt een aanvulling. Niet per se voor extra opslagruimte, maar vooral vanwege het gemak. Verder mag je natuurlijk rekenen op zaken als wifi en bluetooth. Bluetooth is versie 4.2 en dat betekent dat je gewoon je oude bluetooth-apparaten kunt koppelen.
Speakers
De geluidskwaliteit wordt ook dit keer verzorgd door B&O Play. De speakers zitten boven het toetsenbord, boven een geperforeerde sectie en presteren zoals je verwacht dat ze presteren: mooi, helder geluid, zonder een duidelijke baslijn. Wel kun je de speaker redelijk hard zetten voordat ze beginnen te kraken en het geluid als een kakofonie begint te klinken, dus dat is prima. Je kunt hier gewoon YouTube-video’s mee bekijken, Skype-gesprekken met uitvoeren of naar simpele geluidsbestanden kijken. Voor andere dingen raden we externe speakers aan.
Camera’s
Het is goed om te zien dat HP haar moderne convertibles blijft uitrusten met camera’s die beschikken over een resolutie van 1.080 pixels. Helaas is het ook hier zo dat het aantal pixels niet alles over de kwaliteit van de camera boven het scherm zegt. Foto’s en video’s kunnen nog steeds een beetje korrelig worden gemaakt. Ook is het zo dat de camera niet altijd even goed omgaat met licht, wat resulteert in vlakke plekken op de foto. Dat de camera boven het scherm zit is een pre — daar zien we hem immers het liefste zitten.
Accuduur
Of je een complete school- of werkdag haalt met de laptop, zonder je oplader te hoeven pakken, hangt af van wat je precies gaat doen. Ga je er alleen op werken en het internet mee op, dan kun je er gerust op rekenen dat je zeven tot acht uur wel haalt op een dag. Ga je echter (grafisch niet sterke) games spelen of veel video’s bekijken, dan zakt het aantal gebruiksuren snel. Maar goed, dat een convertible voor deze prijs een complete dag meegaat, is wel iets dat we vinden dat je op z’n minst mag verwachten. Gelukkig scoort de laptop hier goed op.
Toetsenbord, stylus en trackpad
We zijn al gauw tot de conclusie gekomen dat het toetsenbord op de HP Pavilion 14 x360 behoorlijk fijn is. De toetsen staan niet te ver uit elkaar en bieden genoeg feedback tijdens het tikken. Wel hebben we gemerkt dat het bord in het midden een beetje meegeeft, maar dat heeft ons niet kunnen irriteren bij veelvuldig gebruik. Verder is de keyboard voorzien van verlichting, wat vooral in het donker natuurlijk handig is en je niet blind typt. Overdag kun je dat licht het beste uitzetten, anders is de letter of het cijfer moeilijk te lezen op de zilveren kleur.
Naast een prima toetsenbord, beschikt de convertible ook over een brede en gladde trackpad. Er is genoeg ruimte voor je vingers en de bewegingen die je kunt uitvoeren met Windows 10. De knoppen aan de onderkant reageren ook vlot en accuraat, waardoor we eigenlijk niet tegen problemen zijn aangelopen tijdens onze recensieperiode. Je kunt de laptop overigens ook bedienen met een meegeleverde stylus. Dit is volledig optioneel, maar werkt wel echt perfect. HP levert de laatste tijd meer van haar convertibles met dezelfde, prima stylus.
HP Pavilion 14 x360 – software
Standaard levert HP op de Pavilion 14 x360-modellen de 64-bits versie van Windows 10 Home mee. Daarnaast heeft HP ook wat programma’s vooraf geïnstalleerd, zoals bijvoorbeeld Netflix en McAfee LiveSafe. Ook beschik je op de 14-ba012nd en 14-ba025nd over een testversie van één maand van Microsoft Office 365 en HP-apps als CoolSense, JumpStart en Pen Control voor de meegeleverde stylus. Je krijgt dus genoeg software om direct aan de slag te kunnen op je nieuwe convertible, al zul je later dus nog wel moeten investeren.
Sommige mensen zijn van mening dat meegeleverde software een pluspunt is, maar wij zien het liefst dat fabrikanten zo min mogelijk software vooraf installeert. Zo heb je helemaal zelf in de hand wat er wordt geïnstalleerd en hoef je onnodige zaken als de McAfee LiveSafe niet te verwijderen (wat we altijd aanbevelen). Verder zorgt Microsoft ook zelf voor een hoop programma’s, waar je sommige wel van zou kunnen gebruiken. Dat vinden we een minder groot probleem, omdat dit dan ook echt handige programma’s zijn.
HP Pavilion 14 x360 – in gebruik
De convertible de voordelen van zo’n beetje elke andere convertible. Je kunt hem als een gewone laptop gebruiken (iets dat wij heel vaak hebben gedaan), of het scherm helemaal naar achteren klappen om hem als tablet in te zetten. De presentatiestand is voor het laten zien van dingen en dankzij de hdmi-aansluiting kun je die presentaties ook op een groter scherm projecteren. De tentstand is altijd een extra, maar kan ook voor een handige presentatiestand zorgen, en voor extra houvast. Wij gebruikten voornamelijk de laptopmodus.
Wanneer je de HP Pavilion 14 x360 uit de doos haalt, vallen meteen een aantal dingen op. Zo is het apparaat, met haar 1,7 kilo, best zwaar te noemen. Als laptop maakt dat niet zoveel uit (ook niet wanneer je de presentatie- of tentstand gebruikt), maar in tabletmodus kan dit een probleem vormen. Zeker wanneer je hem voor lange tijd moet vasthouden. Niet alleen is het apparaat veel dikker dan een gemiddelde convertible (helemaal in vergelijking met reguliere tablets), ook is hij dus erg zwaar. Dat is niet fijn om constant vast te houden.
Daarnaast valt op dat de laptop best warm kan worden tijdens het gamen. Die hete plek zit links bovenin, onder het toetsenbord. Gelukkig is het zo dat je hand niet heel vaak op die plek zit, dus je zult er ongetwijfeld geen last van hebben. Maar werk je bijvoorbeeld vaak met je laptop op schoot, dan kan het dus wel een klein probleem vormen. Ook betekent het dat de prestaties soms, ook al is het soms maar voor een paar seconden, achteruit gaan. Maar voor het dagelijkse gebruik hoef je hier geen rekening mee te houden, gelukkig.
Prestaties
Het is geen verrassing dat Windows 10 en de programma’s allemaal als een zonnetje draaien op deze hardware. 8 GB is wat ons betreft het minimale wat je van een convertible of reguliere laptop met Windows 10 mag verwachten. De Intel Core i5-processor zorgt voor vlotte prestaties, helemaal in combinatie met de ssd en de hoeveelheid ram. Je zult niet snel merken dat je op het gebied van prestaties ook maar iets inlevert met deze combinatie. De processor kan met gemak dagelijkse taken als werk en browsen aan.
Achtergrondtaken, voorgrondtaken, gaming — wat we ook deden met de convertible, hij kan het allemaal aan. Dat gezegd hebbende zitten daar wel voorwaarden aan. Zo kun je je (moderne) games niet op de beste stand qua graphics spelen, want daar is deze hardware niet voor gemaakt of geoptimaliseerd. Maar je kunt er redelijk op gamen: sommige games gewoon in full hd en zestig frames per seconde. Dat komt door de Nvidia GeForce 940MX aan boord, een grafische kaart voor laptops. Niet de beste chip, maar wel een capabele.
HP Pavilion 14 x360 – conclusie
Over het algemeen kunnen we stellen dat de HP Pavilion 14 x360 (2017) een verfijnde versie is van de variant die een jaar geleden werd uitgebracht. Het is niet echt een revolutionair apparaat, maar biedt wel een fijne bouwkwaliteit, een mooie accuduur en prettige prestaties aan. Dat gezegd hebbende kun je voor hetzelfde bedrag waarschijnlijk een betere, normale laptop kopen, maar de veelzijdigheid van deze convertible maakt al een hoop goed. Desondanks vinden we de laptop toch nog wat aan de dure kant, met de prijs van 999 euro.
Beoordeling
- Meegeleverde stylus
- Toetsenbord en trackpad
-
Prima prestaties door hardware
Behoorlijk dure convertible
- Display stelt een beetje teleur
- Best dik en zwaar
Reacties (1)